A Borrajongó

"A piszkos 12" - Drop Shop évnyitó mix

2016. január 15. 06:00 - furmintfan

Az év első néhány hete a borkóstolók szempontjából meglehetősen nyugodt időszak, nem csoda, ünnepek után mindenkinek kell egy kis pihenő. Ebből a szempontból nekem már a december is csendesen telt, ami bor elfogyott otthon, barátoknál, családnál, az elfogyott, de nem nagyon mentem elébe a borkóstolásnak. Az újévet viszont csak el kell kezdeni valahogy, én idén először a Drop Shopban ugrottam fejest a borvilágba. Képzeletben tettem egy nagy kört Európában, Olaszországban különöset sokat időztem és egy kis új-zélandi kitérőt is beiktattam. Nem bántam meg...

ds201601.jpg

Chateau Béla Riesling 2013 (Muzsla)
A Chateau Béla a híres moseli Egon Müller és Miroslav Petrech szlovák borász közös vállalkozása Muzslán, fő termesztett fajták a rajnai rizling és a cabernet sauvignon.
Illatában érett citrusok, citromhéj, fehér húsú gyümölcsök és egy pici kamillavirág. Kóstolva közepesnél testesebb bor, öblös, telt, erre a maradékcukor is rásegít, a lüktető savak azonban szépen ellentartanak, így fókuszban marad a bor és a lecsengés is hosszú. Egyedül a korty végét enyhén bemelegítő alkoholba lehet belekötni. Érett citrusok, lime, mandarin, őszibarack, citromhéj, pici fűszeresség jellemzi az ornamentikát. Szép. 7p-

Feudi di San Gregorio Cutizzi Greco di Tufo 2013 (Campania)
A greco ókori görög eredetűnek tartott fajta és Campaniában a Greco di Tufo külön DOCG-státuszt kapott. A fajta előnyös tulajdonsága, hogy savait a hőség és a szárazság ellenére is jól megőrzi, egyébként kedveli a vulkáni tufás talajokat (amelyről Tufo városa is a nevét származtatja). Az itt szereplő tétel acéltartályban erjedt és érlelődött, seprőfelkeveréssel. A pincéről akov írt hosszabban még néhány évvel ezelőtt.
Édeskés illat mezei virágokkal, szőlővirággal és őszibarackkal. Csontszáraz, mégsem mondható szikárnak, a seprőfelkeverés eredményeképpen enyhén krémes, inkább széles savszerkezettel, amely ugyanakkor pont elegendő tartást ad a kortynak. Aromatikáját nehéz leírni, ilyenkor jön az, hogy ásványos... :) Leheletnyit sós, némi meszes érzetet is kelt, érett citrusossággal, grapefruittal és kesernyés lecsengéssel. Nem túl komplex, de érdekes, egyedi darab. 6p

Bott Frigyes Super Granum 2013 (Muzsla)
Juhfark, furmint, hárslevelű a Garam feletti dűlőről.
Hármunk toplistáján is ott volt 2015 végén, megint megállapítottam, hogy nem véletlenül. Határozottan édes fűszerességgel indít az illata: vanília, kókusz, pici puncs, zöldfűszerek, rozmaring, majd érett barack következik és egy kis virágosság is bejelentkezik. Vastag és telt, masszív savak és markáns, de remekül használt és jó aromákat adó hordó támogatják, utóbbi pici cserességet is kölcsönöz. A zseniális fűszerkavalkád a korty elejétől a végéig szépen kitart. Intenzitásban és kitöltöttségben középtájt éreztem egy enyhe bukkanót, ezt leszámítva belakja a szájüreget és íze sokáig ott is marad. A szájban is domináló rengetegféle édes és zöld fűszer mellett őszibarack, érett citrusok, leheletnyi só érezhető ízében. Erős 7p

Domaine de la Mordorée La Dame Rousse Lirac Rouge 2014 (Lirac)
60% syrah, 40% grenache házasítása, 40 éves tőkék, tartályban erjesztve és érlelve. 
Fiatalos küllem, sötét, lilásba hajló szín, erdei gyümölcsös, szedres, málnás, túrókrémes, enyhén virágos illat. Kóstolva inkább syrah, mint grenache. Szerkezetét még fiatalos szertelenség jellemzi, a tannin közepesnél kevesebb, jelenleg elég ragaszkodó típus, az alkohol emelkedett. Sötét bogyós gyümölcsök, szeder, áfonya, bors, kis fekete olíva jellemzi az ízképet, a lecsengés tiszta és száraz. Nagyon fiatal még. 5p+

Feudi di San Gregorio Aglianico Dal Re 2013 (Campania)
Ismét akov írásait (aglianico, a pince) ajánlanám a fajta és a pince iránt komolyabban érdeklődők figyelmébe. Ez a bor acéltartályban erjedt, majd 6 hónapot töltött hordóban, azután ismét tartályban érlelték egy rövid ideig.
Édes virágos és fűszeres illat áfonyával, feketeribizlivel, szilvával, málnával, édesgyökérrel. Szájban fanyarabb, de lédús szedres, áfonyás gyümölcsösség érezhető a hordó finom fűszerei mögött, továbbá szárított virágok, kis földesség és egy csipet só. Száraz, kellemes savasság és jól használt hordó adja a korty gerincét, az alkohol éppen csak melegít, túlnyomórészt besimul a kortyba, ahogy a lágy tanninok is. 6p+

De Stefani Solér 2012 (Veneto)
Marzemino, refosco dal peduncolo rosso, carmenére, merlot és cabernet sauvignon nagyjából egyenlő arányú házasítása. A marzeminot és a refoscot hagyományosan szárítják, a többi alapmusttól külön kezdik erjeszteni, majd az erjedő alapborokat hozzáadják az erjedésben lévő szárított szemekhez, így együtt fejezik be az erjedést. 1 éves barrique hordós és 1 éves palackos érlelés következik.
Illata kedves, édeskés, intenzív, aromás erdei gyümölcsökkel, áfonyával, édes fűszerekkel, édesgyökérrel és kék szirmú virágokkal. Arányos szerkezetű, közepesen tömör anyag, bársonyos tanninnal, jól adagolt hordóval. Jól definiált érett áfonyás, feketeribizlis, szilvás gyümölcsösség uralja az ízét, finom fűszerekkel, enyhe édességgel, picinyke virágossággal megspékelve. 6p

Anita & Hans Nittnaus Blaufränkisch Leithaberg 2012 (Burgenland)
Biodinamikus művelésmód, legalább 30 éves tőkék, 18 hónapos érlelés 500 literes hordókban, majd 1 év palackban.
Nagyon vonzó, összetett illat: érett cseresznye, meggy, némi erdei gyümölcs, vanília, édes fűszeresség, pici virág. Feltűnik egy leheletnyi puncs is, de épp csak fűszerként, nem teszi közhelyesség az összhatást. Tökéletes egységbe forrt szerkezet és remek arányok jellemzik, a sav jól texturált, a tannin selymes, a korty gördülékeny és jól kitöltött. Nehezen szálazható erdei gyümölcsözön, meggy és málna parolázik édes, egzotikus fűszerességgel, finom szegfűszeggel, leheletnyi vaníliával. Nagyon harmonikus, profin elkészített bor. 7p+

Collemassari Grattamacco Bolgheri Rosso 2013 (Toscana)
60% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc, 10% merlot, 10% sangiovese. Nyitott fa- és acélkádakban erjedt, ezt követően 10 hónapig hordóban, majd újabb 6 hónapig palackban érlelődött.
Illatában érett piros bogyós gyümölcsök, szamóca, meggy, szilva, remek fűszeresség. Jó közepes testű bor, szép egyensúllyal, kulturált tanninnal. Zamatos meggy, szilva, feketeribizli, erdei gyümölcsök és ismét csak szép fűszeresség jellemzi szájban. Egy kis fektetést feltehetően meghálál, de már most is jól fogyasztható. 6p+

Te Mata Awatea 2010 (Hawke's Bay)
42% cabernet sauvignon, 40% merlot, 12% cabernet franc és 6% petit verdot, 18 hónapig új és használt francia hordókban érlelve.
Illatában érett szilva, vörös áfonya, pici aszalt paradicsom és naspolya, a háttérben kevés fűszer. Kóstolva arányos, érett bor benyomását kelti, selymes tannin, finoman dolgozó savak, szépen összesimult szerkezet. A gyümölcsök (szilva, fekete cseresznye) viszont kicsit fáradnak, halványulnak, az aszalt paradicsom is érettséget jelez, mellette babéros, cédrusos ízjegyek gazdagítják. Meg kell jegyezni, hogy a palack alsó harmadából kaptam, nem frissen nyitott üvegről beszélünk tehát, úgy biztosan más lett volna az élmény, ez így csak 5p+

Esprit de Pavie 2010 (Bordeaux)
65% merlot, 20% cabernet franc, 15% cabernet sauvignon. Nyitott kádakban erjedt, majd használt hordókban érlelődött 15 hónapig.
Illatában meggy tűnik fel, majd kis áfonya és feketeribizli, mindez remek fűszerességgel végigkísérve. Közepes test mellett jó arányok és tisztességes hossz jellemzi, még kicsit fiatalnak hat, de most is fogyasztható. Ízében szilva, kis feketeribizli és áfonya túlérettségtől mentesen, babérral és zöldfűszerekkel karöltve, kellemes fanyarság. 6p+

Heimann Barbár 2011 (Szekszárd)
Cabernet franc, merlot, tannat és kékfrankos házasítása, a fajták külön-külön beoltva erjedtek, majd a bor használt hordóban érlelődött 18 hónapon keresztül.
Szép illat, gazdag fűszerességgel, érett szilvával, meggyel, szederrel és málnával. Szájban kellően tömör, nem nehézkes, nem lekváros, jó egyensúlyt mutat. Selymes, sima, túlzások nélküli, minden szerkezeti elem jól megtalálta a helyét a borban. Gazdag, ideális érettséget mutató gyümölcsösség (meggy, cseresznye, szilva) és elegáns fűszeresség (vanília, marcipán) forr szép egységbe. Erőlködésmentes, jól iható nagy bor. 7p/7p+

Szeleshát Tábornok 2009 (Szekszárd)
100% kékfrankos válogatás. 
Illatában sok fűszer, pici aszalt piros bogyós gyümölcs, némi toast-os jegy, érett szamóca, cseresznye, halvány fűszeresség. Kóstolva a relatíve lágyabb savak ellenére is jól tart, a hordó szépen beépült, az egész bor megállapodott, érett hatást kelt, de nem igazán öregszik. Érett piros bogyós gyümölcsei nem hajlanak lekvárosba, a kis fűszeresség és földesség is jól színezi. 6p-

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr388260894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2016.01.15. 08:52:33

én lehetek az egyetlen, akinek nem tetszik a 11-es Barbár. Integrálatlan, túlzó hordó és alkohol, zavaró édesség, ezek maradtak meg néhány hónappal ezelőttről.

Bortó 2016.01.15. 10:50:54

@Octopus: Szerintem túl komolyan vetted a nevét:)
Jelenleg az egyik legjobb hazai vörös, 7 pontos, de plusz nélkül.

MádiN. 2016.01.15. 14:46:17

A "sátó Béla" rajnai kapható itthon valahol?
Köszi

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.01.15. 17:53:09

@MádiN.: A Drop Shopban meg lehet venni elvitelre, én másról nem tudok és a honlapjuk sem túl informatív. Talán egy e-mailre használható választ kapsz:
www.chateau-bela.com/index.php?id=153#c1822