A Borrajongó

Tegnap ittam - Konyári Szárhegy "másfélszer" (Szárhegy 2011, Sauvignon Blanc-Hárslevelű 2013)

2016. január 11. 06:00 - furmintfan

Hogy miért másfél? Van (volt?) Konyáriéknak ez az olaszrizling-sauvignon blanc-chardonnay-hárslevelű összetételű zászlósbora a Kishegyről, régi nevén Szárhegyről, amivel én utoljára az itt is kóstolt 2011-es évjáratból találkoztam (drbarta is kóstolta korábban, nálam egy egyvelegben szerepelt), de az a sanda gyanúm, hogy a 2013-as delikvens (dbarta egy sauvignon blanc-sorba csempészte bele) alapanyaga is onnan származik. Ezzel kapcsolatban mindössze annyi információt sikerült összecsipegetnem, hogy Konyáriék a Szárhegyet (Kishegyet) 2012-ben újratelepítették, ezért abból az évből csak sauvignon blanc került palackba (ezt ungert kóstolta), 2013-ban pedig került mellé egy kis hárslevelű is.
A hétvégén a 2011-es Szárhegyet és a 2013-as Sauvignon Blanc-Hárslevelűt együtt kóstoltam. Előbbiből több palacknak is a végére jártam az utóbbi években, sosem bántam meg, utóbbi nálam most debütált.

szarhegy1.jpg

Nem vagyok feltétlenül címke-fetisiszta, de ami szép az szép. A letisztult, klasszikus, egyszerűbb boroscímkéket is nagyon tudom szeretni, de ezé a két boré az örök kedvencek között van. Külcsín tehát jeles, lássuk milyen a belbecs.

szarhegy2.jpg

Konyári Szárhegy 2011
Olaszrizling, sauvignon blanc, chardonnay, hárslevelű, az arányokat nem ismerem. Egy része 6 hónapig 500 literes fahordóban érett. 
Színre meglepően fiatalos (halvány citromszínű), és illatban sem mutatja jelét semmiféle öregedésnek. Talán egészen minimális palackbuké felfedezhető ugyan, és a gyümölcsöket már kicsit nyomozni kell, de ilyen idős korban rengeteg magyar fehér már illatban elvérzik. Itt finom sósság, édes fűszeresség - úgymint szegfűszeg, vanília - és pörkölt mogyoró uralkodik, a háttérben fel-felbukkan kevés érett fehér húsú őszibarack és körte. Közepesnél testesebb, nagyjából közepes tömörségű anyag, pici krémességgel, széles savakkal, leheletnyi cserességgel, a korty végén a garatot picit melegítő alkohollal. A hordó nem kevés, ez aromatikában és struktúrában egyaránt feltűnik, de úgy éreztem, hogy a bor mindkét téren elbírja. A vaníliás, szegfűszeges fűszeresség meghatározó szájban is, édes citrusok és érett fehér húsú gyümölcsök, pici só és enyhe kortyzáró fanyarság mellett. Ismét tetszett, és az az érzésem, hogy még évekig simán állni fog. 6p (4250 Ft - Bortársaság)

Konyári Sauvignon Blanc-Hárslevelű 2013
80% sauvignon blanc, 20% hárslevelű, vegyes fahordóban érlelve. 
Első pillanatban a sauvignon blanc zöldessége csap ki a pohárból, azután fűszeres, vaníliás, gyömbéres, cukrozott mogyorós jegyek következnek, közben folyamatosan erősödő őszibarack és virág kér helyet magának, végül egy kis hűvös citromfüves, gyógynövényes aroma is feltűnik. Kemény savak határozzák meg szájban, a hordó visszafogottabb, mint a 2011-es Szárhegyben, viszont remekül támogatja a bort, mint szerkezet, mind ízvilág terén. Szépen betölti a szájüreget, és ha már ott van, száraz lecsengése hosszan ott is marad. Citrusok, lime, éppen éretlen fehér húsú őszibarack, zöldfűszerek, citromfű és - főleg a célegyenesben - vanília és gyömbér. Szikárabb, egyenesebb, mint a 2011-es Szárhegy, de amaz komolyabb anyag. Attól azért ennél a bornál sem tartanék, hogy év végére összeesik. 6p- (4250 Ft - Bortársaság)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr18254440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MádiN. 2016.01.11. 13:15:58

A '11-es nagyon szép bor és szemtelenül fiatalnak tűnik, sztem is pofátlanul sokáig fog még állni.
süti beállítások módosítása