A Borrajongó

2010-es rajnai rizling kvartett osztrák ráadással

2015. december 11. 06:00 - furmintfan

2010 ezerszer elátkozott évjárat a modern kori magyar borászat történetében, de néhány gyöngyszemet azért ez az év is "kitermelt". Ha volt fajta, amelyből - legalábbis ahogy több forgalomba került tétel és számomra legutóbb az itt megörökített kóstoló is igazolta - sikerült 2010-ben időtálló és klasszis borokat kihozni itthon, az a rajnai rizling.
Egyik nagy kedvencem a fajta, de kis hazánkból egyelőre elenyészően kevés bor közelít a nagy osztrák, német vagy akár elzászi rieslingek szintjéhez. Sőt, úgy igazán "rajnais rajnai" sem feltétlenül sok akad, ha már itt tartunk. Persze már csak az eltérő természeti adottságok miatt is aligha várható el, hogy a honi rajnai rizlingek úgy általában wachaui vagy moseli stílusjegyeket hordozzanak, de ezer más dolog is közrejátszhat még. A 2010-es év borai mégis megvillantottak valamit abból, hogy készülhet komoly bor a fajtából a Kárpát-medencében is. De mint tudjuk, egy fecske nem csinál nyarat... 2010 előtt és után is palackoztak jó rajnai rizlinget ezeknél a pincéknél (is), de az eddigi tapasztalataim alapján ezt a kivételes produkciót legtöbbjüknek azóta nem sikerült megismételni, és őszintén szólva azt is kétlem, hogy a jövőben gyakran borulunk le áhítattal egy-egy magyar rajnai, pláne egy egész évjáratos rajnai sor előtt.
A termelőkkel folytatott beszélgetésekből és a hírekből mindenesetre tűnik, hogy egyre többen látnak fantáziát a rajnai rizlingben Magyarországon. Badacsonyban szép számmal akadnak ilyen borászok, de ott van még pl. Szentesi József, Miklós Csabi, Losonci Bálint, Légli Ottó, Bukolyi Marcell, Bősz Adrián, hogy rögtön 6 másik borvidék képviselőjét felsoroljam, sőt, már Tokajban is kacérkodnak a gondolattal. Kérdés, hogy a fajta és az utóbbi években tapasztalható szélsőséges időjárás - a hőség, az aszály, vagy éppen az esős ősz - milyen extra kihívások elé állítják itthon a szőlészeket, borászokat. Én mindenesetre szívesen innék még sok ilyen jó magyar rajnait, mint a múlt vasárnap, úgyhogy szurkolok, ezen ne múljon.

rr10.jpg

Négy elismert magyar borász rajnai rizlingje mellé egy azonos évjáratú wachaui Smaragdot is becsempésztem. A borokat először nagyobb társaságban közösen néztük meg, majd a maradékokat másnap még egyszer visszakóstoltam. Az eredmény? Végre egy jó (nagyrészt) magyar borsor, amelynek minden tagját élmény volt kóstolni. Ki gondolta volna, hogy ehhez 5 éves hazai rajnai rizlingeket kell bontani?!

Bott Frigyes Riesling 2010
Valamelyik riesling.hu-finewines.hu esten megkérdezték a riesling-guru Tar Ferencet, hogy a magyar borászok közül kit tart a legjobb rajnai rizling-termelőnek. Feri Bott Frigyest nevezte meg, mint aki évek óta stabilan jó rajnait termel, és azt hiszem, ez elég nagy dicséret, én sem vitatkoznék vele.
Kevés gombával, majd petrollal nyit, utána érett alma következik, idővel azonban a tercier jegyeket szépen ledobja magáról és érett körtés, barackos, gazdagon fűszeres képet mutat, diszkrét, nem zavaró vaníliás-kókuszos-puncsos hordós édességgel. A máig szépen duruzsoló savaknak köszönhetően feszes és hosszú, miközben pici cukor teszi kedvesebbé. Hosszú, jó egyensúlya van, talán egy leheletnyi cseresség még érezhető benne. Az illathoz képest fiatalosabb és bujább ízképet mutat: körte, érett barack, érett citrusok, némi trópusi gyümölcs, egy kicsi petrol és kevés édes fűszer. Szép és jól érik. 6p+

Bussay Rajnai Rizling 2010
Ha az itt megjelenő négy magyar borászt nézzük, talán a Bussay László által készített rajnai rizlingek állnak legmesszebb a törékenyebb, filigránabb osztrák, német példaképektől. Testesebbek, alkoholosabbak, vaskosabbak, ettől függetlenül meg lehet bennük találni a szépséget. Ez a 2010-es egy jól sikerült darab, még ha ebben a sorban be is darálta a "konkurencia".
Határozott palackbukéval nyit: petrol és gomba, előbbi marad, utóbbi idővel távozik. Édes, érett alma és sárga húsú őszibarack, pici benzin és avar határozza meg a továbbiakban az illatot. Szájban kerek, vastag, savai puhák, inkább szélesek, mint magasak. Érett alma, sárga húsú őszibarack és sárga szilva dominál ízében is, de a gombás-avaros-petrolos érettség szintén megjelenik, a lecsengés pedig kicsit kesernyésbe hajlik. Telt, közepesnél testesebb, de a sor többi tagjához képest lágyabbnak tűnő savak ellenére is szépen kitart szájban. A csúcsán valószínűleg már túllendült, de még így is az itthoni átlag felett van. 5p+

Villa Sandahl Recept 2010
A Villa Sandahl a 2010-es évjárattal robbant be a magyar boros életbe a "The Stamp" és a "Recept" névre hallgató borokkal. A két bor magasra tette a lécet a honi rajnai rizlingeknek és egyben a pince borainak árát is az egekbe katapultálta, de szerény véleményem szerint a saját maguk által magasra tett lécet azóta sem ugrották meg a Sandahl-borok.
Édeskés illat, érett barackkal, édes fűszerekkel, süteményes jegyekkel, pici mézzel, propolisszal. Széles, telt, de nem lusta bor, a savakat itt kb. 9 g/l maradékcukor hivatott kiegyensúlyozni, teljes sikerrel. Édes citrusok, őszibarack, sárgabarack, nyári alma és kevés fűszer adja az aromaprofilt. Talán a lecsengés végén tűnik enyhén édesnek, de a botrytis enyhe kesernyéssége ezt is ellensúlyozza. Jó bor ez még most is. 6p

Villa Tolnay Rajnai Rizling 2010
Egy másik legendássá vált rajnai 2010-ből. A Villa Tolnaynál szeretik a fajtát, és az eddigi évjáratok alapján, úgy tűnik, az meg is hálálja a bizalmat, a pince rajnai rizlingjei itthon rendszeresen a legjobbak között szerepelnek.
Az illata egészen fiatalosnak tűnik, kristálytiszta, fehér húsú gyümölcsös, fűszeres, érett citrusokkal, őszibarackkal, almákkal, kis idő után a képbe belopakodó pörkölt magvakkal, mandulával, szezámmal. Kóstolva is zavarba ejtően frissnek hat, nem csupán a penge savaknak, de az üde citrusos ízjegyeknek is köszönhetőn. Izmos testű, elég masszív, de egy pillanatra sem lustul el. A feszes vázat a citrusosság mellett, finom fűszeresség, sós-köves jegyek, kevés fehér húsú gyümölcs díszíti. A kevés maradékcukorral valamelyest lekerekített korty hosszú, jól kitöltött és végig fókuszban marad, majd tisztán távozik. Pannon klasszis (még mindig). 7p

Tegernseerhof Riesling Smaragd Kellerberg 2010
Tegernsee bencés apátságának egykori birtokain dolgozó pincészet, amely 5 generáció óta a Mittelbach-család tulajdonában áll.
Klasszikus rieslinges aromák az első illatfelhőtől a lecsengés végéig: érett őszibarack, édes alma, érett citrusok, finom fűszeresség, némi petrol, éppen csak egy kevés trópusi gyümölcs. Sima, jól textúrált savaival összejátszva a maradékcukor kellemes simaságot, puhaságot kölcsönöz neki, lágynak mégsem mondanám. Nem egy különösen komplex riesling, de finomságban, eleganciában a mieink előtt jár. 6p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr608144876

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Milotta László: 2010-es rajnai rizling kvartett 2015.12.11. 16:13:01

Végre egy jó, nagyrészt magyar borsor, amelynek minden tagját élmény volt kóstolni. Ki gondolta volna, hogy ehhez 5 éves hazai rajnai rizlingeket kell bontani?!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása