A nyár végi házi "chardonnay-szemléről" szóló beszámolóban beharangoztam, hogy lesz folytatás. Tovább kellett várni az alkalomra, mint akkor sejtettem, de november utolsó napjára végül összeállt a borsor. 7 borvidékről 10+1 palack magyar chardonnay-t gyűjtöttünk össze, a belövő tételt leszámítva mindegyikük a 2013-as évjáratból érkezett.
Vakon kóstoltunk. Reméltem, hogy a múltkori sor által keltett meglehetősen változó élményeket az általában jónak mondott 2013-as évjáratból származó csapat feledtetni fogja. Az itt szereplő borok közül többet kóstoltam már korábban, ezeket többnyire fel is ismertem. Jó esetben tartották a szintet, néhányuk viszont most gyengébben szerepelt, mint legutóbbi találkozásunkkor. Sajnos összességében véve nem sikerült a vegyes benyomásokat felülírni, bár azért azt sem állítanám, hogy óriásit csalódtam volna.
Szépvölgyön ÁT KerekLevelű 2014
Az egyetlen 2014-es tétel a sorban a belövő bor szerepét töltötte be a vakon kóstolt szakasz előtt. 500 literes hordóban erjedt és érlelődött 8 hónapig, időnkénti seprőfelkeveréssel. Enyhén vaníliás, kókuszos, édesfűszeres illat némi édes almával a háttérben. Szerkezetét illetően amolyan tipikus "tizennégyes" jellemvonásokat mutat: feszes, élénk savú, de kicsit vékony. Aromatikáját tekintve nem túl bonyolult: citrusos, zöldalmás, egy kevés édes fűszerességgel. A nyáron még intenzívebben érvényesülő déligyümölcsös, hordófűszeres jegyek mostanra a háttérbe vonultak. Mindent összevetve akkor talán egy fokkal jobban bejött, de továbbra is jól elkészített bor egy nehéz évjáratból. 5p- (pincétől)
Anonym Pince Szinkópa Chardonnay 2013
Tartályban erjedt, majd 225 literes új hordókban érett 8 hónapig, a seprő felkeverése mellett. Intenzív és populárisnak mondható, mégis vonzó illat: szép fűszeresség, vanília, szegfűszeg, narancsvirág, trópusi gyümölcsök és egy pici puncs. Arányos, jó egyensúlyt mutat, talán a korty vége egy kicsikét cseres még. Ananász, sárgadinnye, nyári alma, őszibarack, vanília, narancshéj, édes fűszeresség díszíti, finom és elég intenzív is. Lehet mondani, hogy körzővel-vonalzóval megrajzolt, de hibája nincs, profi munka. 6p- (2300 Ft - Borterasz.hu)
Benedek Pince Epreskert Chardonnay 2013
Tartályban erjedt, majd kisebb része új hordóban, nagyobb része tartályban érlelődött. Határozottan érett illat, kis palackbukéval, érett sárga húsú gyümölcsökkel, őszibarackkal, nyári almával, édes fűszerekkel, kukoricával és picike barnuló almával. Illat alapján egy meleg évből származó 4-5 éves hárslevelűre tippeltem volna. Savai élénkek, de sajnos az ízjegyek nem tartják velük a lépést frissességben, így kissé disszonáns az összkép. Fáradó gyümölcsösség, savanykás fehér húsúak, érett citrusok, érett alma és egy csipet só adja az aromaprofilt. Sajnos ezen a palackon elég korán mutatkoznak az öregedés jelei. Gyenge 4p (1790 Ft - WineShack)
Béla és Bandi Chardonnay Száka-dűlő 2013
Spontán erjedt 500 literes hordóban és tartályban érlelődött 6 hónapig. Nem éppen hiperintenzív, mégis buja és kellemes illat déligyümölcsökkel, banánnal, ananásszal, papayával, grillázzsal, keleti fűszerekkel és egy kis pörkölt maggal. Nem egy bonyolult darab, de mindene a helyén van. Semmi nem lóg ki a szerkezetből, a közepes testhez ideális mennyiségű sav és alkohol társul, a hordó sem tolakszik feleslegesen az előtérbe. Érett citrusos, ananászos, citromhéjas, finoman vaníliás és fűszeres; talán egy kis maradékcukor is van benne, ha igen, jól áll neki. 5p+ (2500 Ft - Bortársaság, kifutott)
Günzer Zoltán Pincészet Chardonnay 2013
Siklósi területek termése, nagyobb részt használt, kisebb részben új hordóban volt. Pici fülledtség és sonkás felhangok után illata leginkább az édes fűszeres, vaníliás vonalon mozog, egy kevés őszibarackkal. Savai viszonylag lágyak, kicsit hiányoltam a tartást a borból. Ízre egyébként finom, érett citrusos, fehér húsú gyümölcsös, ananászos, fűszeres jegyekkel operál. Kicsit lágy és rövid, de ameddig tart, rendben van. 5p- (1990 Ft- Bortársaság)
Homola Pincészet Chardonnay 2013
Elsőre puncsos, édes hordós illat csapja meg az ember orrát, és bár valamennyit tompul, végig ez is marad a domináns illatjegy, édes fűszerekkel, kókusszal, vaníliával, ananásszal, almával, barackkal a háttérben. Nagyon feszes, egyenes, de még nem éles savak vezetik végig a kortyot, ízébe leheletnyi sósság hoz egy kis csavart a citrusos, nyári almás, fűszeres jegyek mellett, de a puncsos, vaníliás vonal itt is beköszön. Érdekes, hogy a hordót nyáron kevésbé éreztem rajta, akkor valamivel jobban is tetszett. Most 5p (2700 Ft - pincétől)
Légli Szőlőbirtok és Pincészet Chardonnay 2013
Talán a legpopulárisabb és a legillatosabb bor a sorban, ezzel együtt kedveltem. Virágos, vaníliás, kókuszos, marcipános, banános, ananászos, sárgadinnyés illatkavalkád. A savak eléggé intenzíven startolnak, de a kezdeti attak után annyira pont lehalkulnak, hogy ne hajoljanak át a citromos spektrumba. Édes citrusok, ananász, sárgadinnye, édes körte, mandarin és édes fűszeresség paroláznak ízében, a korty végére viszont kicsit rátelepszik a fa. Azt hozza, amit (a jobb palack) a múltkori kóstolón is mutatott, fel is ismertem. 5p+ (2490 Ft - Bortársaság)
Nádas Borműhely Chardonnay Barrique 2013
Másodtöltésű 225 literes hordóban erjedt és 8 hónapig ott is érlelődött seprőfelkeverés mellett. Almás, őszibarackos, vaníliakrémes, fűszeres illat, de mindez kicsit bágyadtan, tompán szédeleg ki a pohárból, és mintha kezdődő oxidáció jeleit is mutatná. Élénk savú, ugyanakkor enyhén édeskés, viszont a sav és a cukor két külön vágányon mozog. Édes almás, őszibarackos, enyhén fűszeres ízjegyek mellett egy kis gyógyszeresség is beköszön. Leleplezéskor nagy meglepetés, talán a mi palackunk nem volt tökéletes, mindenesetre az év elején sokkal szebb arcát mutatta. Gyenge 4p (2500 Ft - pincétől, kifutott)
Sauska Tokaj Chardonnay 2013
A Birsalmás, a Megyer és a Padihegy termése, hordóban erjedt, 7 hónapig (negyedrészt) új és használt francia hordóban, majd palackozásig tartályban érlelődött. Az almasavat 90%-ban lebontották. Szép illat, vonzó, de nem tolakodó: vanília, gyömbér, szegfűszeg, ananász, sárgadinnye, kandírozott citrushéj. Feszes, hosszú és intenzív a korty, szépen használt hordó, élénk, de valamelyest rusztikus savak jellemzik szájban, a lecsengése közepesnél tovább tart és kellemesen fanyar. Fehér húsú gyümölcsök, zamatos alma, érett citrusok, őszibarack, pici trópusi gyümölcs, vanília, kellemes fűszeresség játsszák a főbb szólamokat, amelybe egy enyhén sós-köves aláfestés csempész további izgalmat. Úgy tűnik, Sauskáéknak megérte a chardonnay-t "átvinni" Villányból Tokajba. 6p (2950 Ft - Bortársaság)
Szecskő Pince Chardonnay 2013
Amennyire tudom, tartályban erjedt és érlelődött, finomseprőn. Fülledten kezd, majd szellőzéssel seprős, érett gyümölcsös, fűszeres jegyek pörögnek ki a pohárból. Szájban a gyümölcsösség nem túl intenzív, viszont nem is fáradt, nem fád. Élénk savai mellett is kerek, a picike cukor is jól áll neki. Jó egyensúlyú, arányos bor, finom krémességgel, őszibarackos, zöldalmás, fűszeres ízjegyekkel. Ha tényleg nem járt hordóban, emiatt nem támadt hiányérzetem. 5p+ (3390 Ft - HolnapOttABor)
Villa Tolnay Chardonnay 2013
500 és 300 literes Stockinger hordókban erjedt és érett finomseprőn 7 hónapig. Édes fűszeres, érett gyümölcsös, vaníliás, marcipános, körtés, őszibarackos illat, amelyben egy kevés trópusi gyümölcs is felüti a fejét. Vastag, telt, krémes korty, széles, de puha savakkal, amelyekben lehetne valamivel több lendület is. Mintha egy kis maradékcukor is lenne a borban, ez még gömbölyűbbé teszi, de nem lóg ki a borból. A hordót még éppen jól adagolták, viszont a finisben az alkohol egy picit befűt. Érett gyümölcsös, édes almás, érett citrusos, enyhén trópusi gyümölcsös, fűszeres ízében egy csipet só is feltűnik. Nagyjából ugyanazt hozta, amit a januári évjárat-bemutatón is, ezzel máris a sor egyik legjobbja. 6p- (3750 Ft - Bortársaság)