A Borrajongó

Kis magyar chardonnay-körkép II. - a '13-asok

2015. december 09. 06:00 - furmintfan

A nyár végi házi "chardonnay-szemléről" szóló beszámolóban beharangoztam, hogy lesz folytatás. Tovább kellett várni az alkalomra, mint akkor sejtettem, de november utolsó napjára végül összeállt a borsor. 7 borvidékről 10+1 palack magyar chardonnay-t gyűjtöttünk össze, a belövő tételt leszámítva mindegyikük a 2013-as évjáratból érkezett.
chardonnay_ii.jpgVakon kóstoltunk. Reméltem, hogy a múltkori sor által keltett meglehetősen változó élményeket az általában jónak mondott 2013-as évjáratból származó csapat feledtetni fogja. Az itt szereplő borok közül többet kóstoltam már korábban, ezeket többnyire fel is ismertem. Jó esetben tartották a szintet, néhányuk viszont most gyengébben szerepelt, mint legutóbbi találkozásunkkor. Sajnos összességében véve nem sikerült a vegyes benyomásokat felülírni, bár azért azt sem állítanám, hogy óriásit csalódtam volna. 

chardonnayii.jpg

Szépvölgyön ÁT KerekLevelű 2014
Az egyetlen 2014-es tétel a sorban a belövő bor szerepét töltötte be a vakon kóstolt szakasz előtt. 500 literes hordóban erjedt és érlelődött 8 hónapig, időnkénti seprőfelkeveréssel. Enyhén vaníliás, kókuszos, édesfűszeres illat némi édes almával a háttérben. Szerkezetét illetően amolyan tipikus "tizennégyes" jellemvonásokat mutat: feszes, élénk savú, de kicsit vékony. Aromatikáját tekintve nem túl bonyolult: citrusos, zöldalmás, egy kevés édes fűszerességgel. A nyáron még intenzívebben érvényesülő déligyümölcsös, hordófűszeres jegyek mostanra a háttérbe vonultak. Mindent összevetve akkor talán egy fokkal jobban bejött, de továbbra is jól elkészített bor egy nehéz évjáratból. 5p- (pincétől)

Anonym Pince Szinkópa Chardonnay 2013
Tartályban erjedt, majd 225 literes új hordókban érett 8 hónapig, a seprő felkeverése mellett. Intenzív és populárisnak mondható, mégis vonzó illat: szép fűszeresség, vanília, szegfűszeg, narancsvirág, trópusi gyümölcsök és egy pici puncs. Arányos, jó egyensúlyt mutat, talán a korty vége egy kicsikét cseres még. Ananász, sárgadinnye, nyári alma, őszibarack, vanília, narancshéj, édes fűszeresség díszíti, finom és elég intenzív is. Lehet mondani, hogy körzővel-vonalzóval megrajzolt, de hibája nincs, profi munka. 6p- (2300 Ft - Borterasz.hu)

Benedek Pince Epreskert Chardonnay 2013
Tartályban erjedt, majd kisebb része új hordóban, nagyobb része tartályban érlelődött. Határozottan érett illat, kis palackbukéval, érett sárga húsú gyümölcsökkel, őszibarackkal, nyári almával, édes fűszerekkel, kukoricával és picike barnuló almával. Illat alapján egy meleg évből származó 4-5 éves hárslevelűre tippeltem volna. Savai élénkek, de sajnos az ízjegyek nem tartják velük a lépést frissességben, így kissé disszonáns az összkép. Fáradó gyümölcsösség, savanykás fehér húsúak, érett citrusok, érett alma és egy csipet só adja az aromaprofilt. Sajnos ezen a palackon elég korán mutatkoznak az öregedés jelei. Gyenge 4p (1790 Ft - WineShack)

Béla és Bandi Chardonnay Száka-dűlő 2013
Spontán erjedt 500 literes hordóban és tartályban érlelődött 6 hónapig. Nem éppen hiperintenzív, mégis buja és kellemes illat déligyümölcsökkel, banánnal, ananásszal, papayával, grillázzsal, keleti fűszerekkel és egy kis pörkölt maggal. Nem egy bonyolult darab, de mindene a helyén van. Semmi nem lóg ki a szerkezetből, a közepes testhez ideális mennyiségű sav és alkohol társul, a hordó sem tolakszik feleslegesen az előtérbe. Érett citrusos, ananászos, citromhéjas, finoman vaníliás és fűszeres; talán egy kis maradékcukor is van benne, ha igen, jól áll neki. 5p+ (2500 Ft - Bortársaság, kifutott)

Günzer Zoltán Pincészet Chardonnay 2013
Siklósi területek termése, nagyobb részt használt, kisebb részben új hordóban volt. Pici fülledtség és sonkás felhangok után illata leginkább az édes fűszeres, vaníliás vonalon mozog, egy kevés őszibarackkal. Savai viszonylag lágyak, kicsit hiányoltam a tartást a borból. Ízre egyébként finom, érett citrusos, fehér húsú gyümölcsös, ananászos, fűszeres jegyekkel operál. Kicsit lágy és rövid, de ameddig tart, rendben van. 5p- (1990 Ft- Bortársaság)

Homola Pincészet Chardonnay 2013
Elsőre puncsos, édes hordós illat csapja meg az ember orrát, és bár valamennyit tompul, végig ez is marad a domináns illatjegy, édes fűszerekkel, kókusszal, vaníliával, ananásszal, almával, barackkal a háttérben. Nagyon feszes, egyenes, de még nem éles savak vezetik végig a kortyot, ízébe leheletnyi sósság hoz egy kis csavart a citrusos, nyári almás, fűszeres jegyek mellett, de a puncsos, vaníliás vonal itt is beköszön. Érdekes, hogy a hordót nyáron kevésbé éreztem rajta, akkor valamivel jobban is tetszett. Most 5p (2700 Ft - pincétől)

Légli Szőlőbirtok és Pincészet Chardonnay 2013
Talán a legpopulárisabb és a legillatosabb bor a sorban, ezzel együtt kedveltem. Virágos, vaníliás, kókuszos, marcipános, banános, ananászos, sárgadinnyés illatkavalkád. A savak eléggé intenzíven startolnak, de a kezdeti attak után annyira pont lehalkulnak, hogy ne hajoljanak át a citromos spektrumba. Édes citrusok, ananász, sárgadinnye, édes körte, mandarin és édes fűszeresség paroláznak ízében, a korty végére viszont kicsit rátelepszik a fa. Azt hozza, amit (a jobb palack) a múltkori kóstolón is mutatott, fel is ismertem. 5p+ (2490 Ft - Bortársaság)

Nádas Borműhely Chardonnay Barrique 2013
Másodtöltésű 225 literes hordóban erjedt és 8 hónapig ott is érlelődött seprőfelkeverés mellett. Almás, őszibarackos, vaníliakrémes, fűszeres illat, de mindez kicsit bágyadtan, tompán szédeleg ki a pohárból, és mintha kezdődő oxidáció jeleit is mutatná. Élénk savú, ugyanakkor enyhén édeskés, viszont a sav és a cukor két külön vágányon mozog. Édes almás, őszibarackos, enyhén fűszeres ízjegyek mellett egy kis gyógyszeresség is beköszön. Leleplezéskor nagy meglepetés, talán a mi palackunk nem volt tökéletes, mindenesetre az év elején sokkal szebb arcát mutatta. Gyenge 4p (2500 Ft - pincétől, kifutott)

Sauska Tokaj Chardonnay 2013
A Birsalmás, a Megyer és a Padihegy termése, hordóban erjedt, 7 hónapig (negyedrészt) új és használt francia hordóban, majd palackozásig tartályban érlelődött. Az almasavat 90%-ban lebontották. Szép illat, vonzó, de nem tolakodó: vanília, gyömbér, szegfűszeg, ananász, sárgadinnye, kandírozott citrushéj. Feszes, hosszú és intenzív a korty, szépen használt hordó, élénk, de valamelyest rusztikus savak jellemzik szájban, a lecsengése közepesnél tovább tart és kellemesen fanyar. Fehér húsú gyümölcsök, zamatos alma, érett citrusok, őszibarack, pici trópusi gyümölcs, vanília, kellemes fűszeresség játsszák a főbb szólamokat, amelybe egy enyhén sós-köves aláfestés csempész további izgalmat. Úgy tűnik, Sauskáéknak megérte a chardonnay-t "átvinni" Villányból Tokajba. 6p (2950 Ft - Bortársaság)

Szecskő Pince Chardonnay 2013
Amennyire tudom, tartályban erjedt és érlelődött, finomseprőn. Fülledten kezd, majd szellőzéssel seprős, érett gyümölcsös, fűszeres jegyek pörögnek ki a pohárból. Szájban a gyümölcsösség nem túl intenzív, viszont nem is fáradt, nem fád. Élénk savai mellett is kerek, a picike cukor is jól áll neki. Jó egyensúlyú, arányos bor, finom krémességgel, őszibarackos, zöldalmás, fűszeres ízjegyekkel. Ha tényleg nem járt hordóban, emiatt nem támadt hiányérzetem. 5p+ (3390 Ft - HolnapOttABor)

Villa Tolnay Chardonnay 2013
500 és 300 literes Stockinger hordókban erjedt és érett finomseprőn 7 hónapig. Édes fűszeres, érett gyümölcsös, vaníliás, marcipános, körtés, őszibarackos illat, amelyben egy kevés trópusi gyümölcs is felüti a fejét. Vastag, telt, krémes korty, széles, de puha savakkal, amelyekben lehetne valamivel több lendület is. Mintha egy kis maradékcukor is lenne a borban, ez még gömbölyűbbé teszi, de nem lóg ki a borból. A hordót még éppen jól adagolták, viszont a finisben az alkohol egy picit befűt. Érett gyümölcsös, édes almás, érett citrusos, enyhén trópusi gyümölcsös, fűszeres ízében egy csipet só is feltűnik. Nagyjából ugyanazt hozta, amit a januári évjárat-bemutatón is, ezzel máris a sor egyik legjobbja. 6p- (3750 Ft - Bortársaság)

54 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr68132628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.12.09. 08:19:27

Köszi. Szinte közszolgálati... :)

Na most azt nem értem, hogy 2013-ból pl. nem sikerül chardonnay-ből komoly bort csinálni. Ezer szónál többet mond.

Sub_ 2015.12.09. 08:32:21

Szerintetek mik az okai annak, hogy kishazánk képtelen felmutatni nemzetközi mércével mérve jó borokat a fajtából?

silvousplait 2015.12.09. 08:59:14

@Sub_: Nem ide valo es nincsenek hagyomanyai.

Szten00 2015.12.09. 09:49:50

@silvousplait: Amúgy ez egy igen érdekes kérdést vet fel bennem. Valóban nem tudunk jó bort csinálni Chardonnay-ból. De nem tudunk jó bort csinálni pl Sauvignon blnac-ból sem, semmiféle stílusban. De igazából a Pinot noir sem megy nekünk. Meg a Cabernet sauvignon sem. Meg úgy általában egyetlen világfajta sem. Tényleg csak azért, mert ezek nem magyar fajták, mert itt nincsenek hagyományai, nem ehhez a vidékhez szokottak? Vajon, ha minden jelentős bortermelő ország rogyásig lenne Furminttal, Juhfarkkal, Hárslevelűvel, akármivel, mert kivitték őket innen mondjuk, akkor nem ugyanezt tapasztalnánk? Azt, hogy basszus, nagy általánosságban bizony szebben készítik kint nálunk a Furmintot, és nem nagyon megy ez a Furmint téma nekünk? Meg a Hárslevelű? Nem csak azért hisszük, hogy a világfajták nem állnak jól nekünk, mert csak abból van releváns mennyiségű külföldi összehasonlítási alapunk?
Én igencsak reménykedem benne, hogy ez nincs így, de mindig elgondolkoztat ez, amikor pl. egy jó francia-új zélandi-dél afrikai Sauvignon blanc sorba, amit kóstolok, belekeveredik egy magyar, és fájdalmasan látom a különbséget.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.12.09. 10:27:58

Én nem látom ilyen sötéten a helyzetet. Ebben az árkategóriában (7-12 euró) szerintem sehol sem találnák lényegesen jobb Chardonnay-kat. Szerintem ez reális, hogy ennyi pénzért kb 84-87 pont között vannak a borok. Az már egy másik kérdés, hogy ártól függetlenül miért nincsenek 90+-os borok ebből a fajtából itthon.

zoli 2015.12.09. 10:30:27

Feltesszük megint a kedvenc lemezt? Másra már nem táncol az úri közönség?
Pár dolog azért keveredik itt, beállok megint magyarvédő golyókapkodónak.
Komoly bort várunk jellemzően 10 euró alatti tételektől? Reális óhaj ez - nem csak a hazai kínálatot tekintve?
Én azt látom, hogy egy jó 5 pontos átlagot hoznak ezek a tételek, nagyobb gikszer nem fordul elő, nem értem mi is a probléma, ez végre egy egyenletes korrekt színvonal.
Másfelől a chardonnay a kezdeti felfutás után sztem megszűnt csúcsfehérnek lenni, ezen tételek nem is annak készültek.
És akkor a szőlészeti vonatkozás: marhára nem idevaló a fajta, talán a pinot mellett a legkevésbé Mo-kompatibilis az érésdinamikáját tekintve. Cukorgyűjtés terén írtó gyors hajrát mutat, savait is gyorsabban hagyja el a kelleténél, mindezt biológiailag éretlen állapotban. Optimális szüreti időpontja így nemigen van. Lehet jobban terhelni, alacsonyabb lombfallal, sűrűbben termeszteni az egyensúly érdekében, de akkor végképp le lehet mondani a hőn áhított nagyborosságról, komplexitásról.

Érintőlegesen idetartozik: lehet, hogy mi magyarok provinciálisak vagyunk, saját boraink pozícionálásaban is, de egyrészt nézzünk bátran körül a szomszédaink háza táján, messze nem mi vagyunk a legdrágábbak és nem is a legszarabbak, miközben e téren is a legpesszimistábbak vagyunk.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.12.09. 10:40:38

@zoli: Hát nem tudom, hogy ez így általánosságban igaz-e. Nem létezik, hogy ne lennének olyan fekvések pl. Sopronban, Etyeken, Pannonhalmán, Mátrában, ahol ne találkoznának a dolgok. Főleg pl. 2013-ból. Most lehetne nyilván hasonlítgatni az adottságainkat egy csomó más vidékhez, de azért a chardonnay nagy sok helyen megterem és ad csúcsbort Kaliforniától Canadáig, Burgundiától Dél-Afrikáig és Új-Zélandig.

Ha az érés dinamikája nem megfelelő, akkor savazzák (amúgy is savaznak rengetegen, szóval...) és készítsenek belőle úgy Kalifornyák-típusú érett-trópusis cuccot.

Az korrekt amúgy, hogy vannak 5 pontos boraink ebből a fajtából, de az a kérdés, miért nincsenek ennél jobbak pl. profi "üzemekben". Igaz jól látható, hogy a nagyobb borászat jobbat tud kihozni belőle.

Amúgy a hordós erjesztésű fehérbor azért nem egyszerű műfaj, lássuk be, eléggé oda kell figyelni és a jó ízű hordó még mindig ritkaság Magyarországon...

Lehetne erről napestig értekezni...

Szten00 2015.12.09. 10:41:52

@zoli: Nem akarom támadni a magyar borokat, sőt, baromi boldoggá tenne, ha kiderülne, hogy az eszmefuttatásom hülyeség. Én szurkolok a magyar bornak, és jól esik azt látni, ha néha jól megy a szekér.
Köszi a szőlészeti eszmefuttatást, hasznos volt!

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.12.09. 10:45:04

Szerintem is kár ebbe a sorba meg az értékelésbe nemzeti tragédiát látni, 2500 Ft-os átlagárért nem vártam jobbat egy stabil 5 pontos átlagnál, az megvolt. Néhány bort akár meg is vennék újra. Inkább azt sajnáltam, hogy több bor, amit idén kóstoltam, gyorsan elindult lefelé/kevésbé szép arcát mutatta.
Nem is nagyon hiszem, hogy bárki itthon a chardonnayból akarna igazán komoly bort készíteni.
Van még 1-2 magyar chardonnay 2013-ból, amit talán érdemes lenne megnézni, pl. Etyek Kúria (pont a kóstoló másnapján jött ki), Légli Landord, N.A.G., és még ki tudja, de úgy gondoltam egyszerre 10 bor elég lesz.

zoli 2015.12.09. 11:06:30

@akov: általánosságban igaz. Kivételek természetesen lehetnek - szinte bármivel kapcsolatban.

Savazzák? Hát, nem is tudom...normál esetben sztem arra törekszik minden borász, hogy fajtának megfelelően ideális érettségben és analitikával szüreteljen. Én legalábbis úgy gondolkodom, hogy ha kizárólag kozmetikázással működőképes egy fajta, akkor azt inkább kár erőltetni.
(nekem az eddig kóstolt kaliforniaiak pl. túlontúl édes-krémesek voltak)
Galád módon én arra hajlok, hogy ne erőltessük túl azt, aminek egyértelmű minőségi korlátai vannak. Van is egy ilyen tendencia, de azért túlontúl pedigrés ahhoz, hogy rögtön kihajítsuk az ablakon.

@Szten00: csak szemet szúrt, hogy mennyire mást olvasunk ki ugyanabból a szövegből, szóval vmelyikünk szemüvegén (talán mindkettőnkén) állíttatani kellene...

dagadtos 2015.12.09. 11:44:38

Ennyi 5 pontos bor a világon nincs.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.12.09. 11:46:27

Én sem értem a panaszt. 2630Ft (8.5e) átlagáron 5 pont átlag? Szerintem tapsolni és gratulálni kellene.

Tény, ebben benne van a 2013-as évjárat lába, mert nyilván sem a 2012 sem pedig 2014 nem tudna 5 pontos átlagot hozni, de ez nem a fajta és a nem is a magyra borászok hibája. 2015-ből szerintem megint tudna és speciel pont a sándornénak a 2011-es is bejöhetett.

Szerintem nincsen a világon olyan ország ahol 8.5 eurós átlagáron 10 sándorné 5 pontnál jobbra teljesítene. Szerintem ezen az áron még Burgundia vagy Chablis sem lépne el fél pontnál többel... pedig ott ugye hazai pályán van.

A kaliforniai chardonnay egy külön téma. Ott fajtajelleget csináltak az almasavbontásból és ez az olcsóbb, nagy volumenben tolt chardonnay ott a karamellás, vajas croissantos vonalat mutatja. De azok sem hoznak 6 pontos átlagot a 10 dolláros sávban. A komolyabb Napa völgyi és Sonomai termelők már rég túlléptek ezen a barikba folyttott almasavbontáson és nagyon finom, jó savú, komplex, virágos és gyümölcsös megoldásokat tudnak mutatni... úgy a 20-50 dolláros sávban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.12.09. 11:48:05

@zoli: Vannak klasszikus borországok/régiók, ahol sav nélkül nincsen bor. Kalifornia, Spanyolország, Portugália, Olaszország és Franciaország főként a déli részeken, Görög szigetek, Ciprus, stb. De a meleg években Mo-n is ment a savazás és állítólag már a kicsik is tolják.

Persze, én is egyetértek azzal, hogy ha nincs benne semmi a kénen kívül, az a tuti, de ha nem lehet, akkor nem lehet. Mellékesen pedig egy kevéske borkősav még senkinek sem ártott meg...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.12.09. 12:07:44

@akov: A savpótlás manapság teljesen bevett szokás kicsiknél, nagyoknál. Aki palackozásra termel az mind laboroztat legaláb egyszer és ha alacsony a sav akkor szemrebbenés nélkül felhúzza szerintem mindenki aki nem elkötelezett dzsungelharcosa a természetességnek...de talán még azok közül is sokan.

De a sav az messze nem csak a fajta függvénye, sőt talá a legkevésbé a fajta a hunyó. A talaj és a művelésmód, a terhelés és a klimatikus viszonyok meghatározóbbak. A sztereotipikusan savgyenge tramini péládul simán tud 6g/l savat még 13-13.5vv% potenciálnál is. De láttam már elfolyt juhfarkot is ami edig becsukott szemmel tudna 8-9g/l savat is.

zoli 2015.12.09. 12:09:28

@akov: azért ez messze nem így van (Spo, Portugália, Olaszo, Fro-nak egyaránt van egy csomó olyan területe és fajtája, ami nem szorul savpótlásra), illetve mi egy teljesen másik esetnek számítunk, ugyanis a legtöbb esetben korábbi szürettel abszolúte kivédhető. Még ha az esetlegesen - bizonyos fajtáknál - mustjavítással is jár. A hozzáadott plusz alkohol sokkal kevésbé "idegen test" egy bor szerkezetében, mint a pótolt sav.

A cél valóban az volna, hogy semmilyen rásegítésre ne legyen szüksége az adott szőlőnek/bornak, ehhez kell megtalálni az ideális fajtát/klónt/művelésmódot, stb. Aki meg másra vágyik, vegye meg máshonnan. Skizofrén érzés, hogy mi magyarok egyszerre áhítjuk az északias, hűvös, ropogós savú, kristálytiszta fehéreket meg a befűtős, mediterrán sűrű vörös szörpöket is. Erőszakolgatjuk magunkat, közben meg telik az idő...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.12.09. 12:29:38

@zoli: Ez a kettősség már a 19. században is jelen volt és már akkor is téma volt. Annak a magyar bornak amit nem ittak meg a határainkon belül két fő export iránya volt. A nyugati és az északi/keleti. Nyugaton inkább a vékonyabb, könnyen hatóbb borok mentek, ameddig északon és keleten inkébb a tüzesebb, édesebb boorok voltak népszerűbbek.
A 19. században, de még a 20. század elején is a "vékony" az egyik legpozitívabb jelzője volt a boroknak. A felvilágosult budapesti borisszák már akkor is beszéltek a nyugatosabb könnyedebb borokról.

Ez a kettősség a mai napig is jelent van a magyar bor világában. Nincs új a nap alatt :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.12.09. 12:30:34

@zoli: Persze, van nekik. De pl. Spanyolo. és Protugália legtöbb területén probléma van a savakkal (pl. Andalúzia, La Macha, Ribera del Duero, illetve Douro, Alentejo, stb.). Kérdés, ki beszél róla és ki nem...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.12.09. 12:32:05

@BZoltan: Most olvasom Szekfű Gyula örökérvényűjét 1922-ben, A magyar bortermelő lelki alkata c. tanulmányt és hát rengeteget idéz Széchenyitől, Wesselényitől, mit gondoltak a magyar borokról. Mintha magunkat hallanám itt ezen a fórumon és sok más helyen, szinte szó szerint... nincs új a nap alatt.

zoli 2015.12.09. 12:38:51

@akov: a helyesen megválasztott fajtával már meg is oldódik a helyzet (ahogyan jellemzően nem a chardonnay vagy a ropogós fehérek mennek arrafelé). Mindenki a képességei szerint...

kunci · http://www.borfoldrajz.blogspot.hu/ 2015.12.09. 19:59:21

@BZoltan: 2013-as Kamocsaiy a Hiltop Prémium Chardonnay a Páksum dűlőből 1900 Ft és igen jó. Simán erős hatos. Sajnos már alig kapható.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.12.09. 20:35:41

@kunci: A techno műfajból van több használható, való igaz. Mondjuk a hatpontosságot illetőleg egy kicsit szkeptikus vagyok. A csúcstechnika és a professzionális mérnöki munka az kevés szokott lenni az egyediséghez, karakterességhez ami azért kell a hat ponthoz.

silvousplait 2015.12.10. 10:24:56

@akov: Ugye nem gondolod, hogy pl. egy assyrtikot (Santorini) savazni kell ?!

silvousplait 2015.12.10. 10:30:05

@zoli: Koszonom a sok jozan gondolatot (pl.: "Galád módon én arra hajlok, hogy ne erőltessük túl azt, aminek egyértelmű minőségi korlátai vannak") !!! Tetszett az is, amit a "skizofren erzes"-rol irtal. Valoban: egy seggel nehez ket lovat megulni. Az ido pedig megy, de nalunk mindenki azt hiszi, hogy olyan rengeteg van belole, es kozben a vilag sem mozdul semerre.
Nagy :)))))

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.12.10. 10:39:02

@silvousplait: Nem ismerem az assyrtikot. De igen, Görögországban majdnem mindent savazni kell és Cipruson is. Csak nem beszélnek róla. És a biosok is savaznak, nyugi...

silvousplait 2015.12.10. 10:48:23

@Szten00: Koszonom az eszmefuttatast :) Szerintem "tenyleg csak azert". A XIX. szazadban peldaul volt eleg sok helyen furmint Franciaorszagban (!), meg edes bort is csinaltak belole. Aztan szep lassan eltunt. Maradt mara egy-ket hektar (az se onallo borkent). Furmintot es harslevelut most is termelnek Del-Afrikaban (51 es 75 hektar). Nyilvan eleg nehez lenne ezeket beszerzeni, de ott vannak pl. a szloven meg szlovak borok osszehasonlitasi alapkent.
Nehez kerdesek ezek. Ha egy vilagfajtaval foglalkozni akarnak annak szulohazajan kivul barhol a vilagon, akkor (legalabbis annak, aki nem nyereszkedni es/vagy tomegborokat gyartani akar) ohatatlanul jon a dilemma: alkalmas fajta ez klimatikus, geologiai stb. megfontolasok alapjan, vagy ha latszolag nem is alkalmas, erdemes-e evtizedek (evszazadok) energiajat belefeccolni, hogy megis kihozzunk belole valamit. Ez utobbihoz iszonyu allhatatossag, kitartas es hit szuksegeltetik (a kifogastalan szoleszkedes-boraszkodas mellett, ami biztosan nem a nagyuzemi-kemikalias hozzallas szinonimaja). Meg ugyebar kapkodni sem erdemes.

silvousplait 2015.12.10. 10:50:29

@akov: No, rajtakaptalak egy hianyossagon :) Tessek jo sok assyrtikot beszerezni !

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.12.10. 10:56:02

@silvousplait: Ittam már többfélét is, a Gaia-é jó szokott lenni. De szőlészetileg semmit sem tudok róla. Santorini, vulkanikus talaj, stb. Ennyi.

silvousplait 2015.12.10. 10:56:43

@BZoltan: "Szerintem nincsen a világon olyan ország ahol 8.5 eurós átlagáron 10 sándorné 5 pontnál jobbra teljesítene." Hat... Ha nekiduralom magam, azert ossze tudnek szedni egy szepen teljesito francia sort. Chablis sem mindig olyan draga, abban pedig, hogy "Burgundia", tobbminden, kevesse sztarolt kis borvidek is benne van. Es akkor a Jurarol meg nem is beszeltunk.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.12.10. 11:59:04

@silvousplait: Éppeszű ember nem vitatja, hogy chardonnay-ből Chablis, Burgdudnia a májer :) De ez a sor szerintem nem egy nekidurált spec válogatás. Átlagmerítésben a 8-9 euró azért még a menő helyeken sem garancia a nagy élményre

zoli 2015.12.10. 13:58:13

@silvousplait: Bocsi, de Fro-ban nem termesztettek furmintot, csak egy valag hasonló helyi elnevezéssel (froment, fromentais, fromental, fromentot, fromenteau, Formentin, stb.) futtattak echte francia fajtákat (savagnin, roussane, szürkebarát, tramini, stb.). A legtöbbüknek vannak ugyan közös felmenőik, de a furmint Kárpát-medencei benszülött. Ellenben az elnevezésen érdemes gondolkodni, mert valóban ölég franciás, szóval anno keveredésből hihették a fent felsoroltak vmelyikének.

silvousplait 2015.12.11. 08:57:41

@zoli: Hat akkor nincs mas hatra, mint osszehasonlitani a forrasainkat. Az enyem: Pierre Galet: Dictionnaire encyclopédique des cépages et de leurs synonymes. Editions Libre & Solidaire, 2015. 451-452. o. A szerzo abszolut koztiszteletben all ideat; ha tevedett volna valamiben, lelke rajta.

silvousplait 2015.12.11. 09:03:08

@akov: Hatzidakis, Sigalas, Argyros... ha belejuk botlanal valahol :) Plusz egy link talalomra:
winesfromsantorini.com

silvousplait 2015.12.11. 09:12:24

@BZoltan: En se egy nekiduralt spec. valogatasra gondoltam. Fellapoztam a Bourgogne Aujourd'hui utolso 7-8 szamat, es kb. 150 chardonnay-t szamoltam ossze 6-10 euros artartomanyban. Azt tudni kell, hogy a 13.5-14/20 pontot kapott "jo borok" nem kerulnek be az ujsagba. A "megjelenesi kuszob" 14.5-15 pont, vagyis minimum "nagyon jo bor". Igy talaltam ra erre a fent emlitett mennyisegre, Tekintve, hogy az ujsag csak a termelok egy reszevel foglalkozik, illetve egy csomo bornal nincs armegjeloles, viszont a kostolocikkek elejen kozlik, hogy mondjuk Mâcon eseteben a maximum ar 20 euro; tovabba tekintve, hogy szerintem a nem publikalt "jo borok" is batran felvehetnek a versenyt a hazai mezonnyel, azt kell mondjam, hogy van "a világon olyan ország ahol 8.5 eurós átlagáron 10 sándorné 5 pontnál jobbra teljesítene".

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.12.11. 09:19:47

@silvousplait: A Thalassitis-t se felejtsd ki, az is savas. :D

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.12.11. 10:04:13

@silvousplait: Tudnál néhány konkrét példát adni?

zoli 2015.12.11. 13:18:50

@silvousplait: Galet valóban egy közismert név, de ez egy idei kiadvány. Korabeli írásos emlékekre lenne szükség, illetve arra, hogy ki lehessen zárni a hasonló nevű eltérő fajtákat.
Én pl. amikor régi iratokban kutatok a cirfandli után, bizton tudhatom, ha hasonló névvel (pl. cilifánt/li, zierfandli) a Somlóról írnak egy fajtáról, az a zöldszilváni, ha meg Mórról, az az ezerjó. Ugyanez a helyzet jellemzi a furmint "francia kötődését", ugyanis a felmenői közt több kárpát-medencei fajta ismeretes.

silvousplait 2015.12.11. 14:05:59

@zoli: Koszonom a valaszt. Sajnos, en nem rendelkezem a megfelelo indittatassal, hogy korabeli iromanyokat hajtsak fel :( Mindenesetre az altalam emlitett mu (1200 oldal) ugy globalisan (vegigolvasni nyilvan nem fogom, elvegre kezikonyv) megbizhatonak tunik.

silvousplait 2015.12.11. 14:21:36

@rszabi: Ezer orommel. Az orok kedvenc: J.-H. et G. Goisot Chablis szomszedsagabol (a sauvignon blanc is szuper toluk); Domaine Les Faverelles, Vézelay Blanc. Mâconbol, esetlegesen valogatva, mivel en ezeket a birtokokat nem ismerem: Dom. Carrette, Cave des grands crus blancs, Jean-Marie Chaland, Ch. Vitallis, Sophie Cinier, Clo Point, Dom. du Clos des Rocs, Thierry Drouhin, Nadine Ferrand, Gilles Guerrin, Dom. Gueugnon-Rémond, Cédric et Patrice Martin, Sylvain et Alain Normand (oket speciel ismerem), Dom. des Poncétys, Dom. Sangouard-Guyot, Dom. Saumaize-Michelin (oket is ismerem kicsit), Dom. des Terres de Chatenay, Catherine et Didier Tripoz, Raphaël Sallet. Mâcon mellett Burgundiaban a ket Hautes-Côtes es Côte Chalonnaise kornyeken erdemes meg korulnezni. Igy pl.: Chevrot et fils, Dom. Gouffier, Dom. De la Monette, Dom. de l'Evêché, Dom. Cornu stb.
Az emlitett birtokok kozul 7 bio/biodinamikus. Az arak kivetel nelkul 6 es 10 euro kozott mozognak.
Es akkor a Jurarol meg a Beaujolais blanc-rol (szinten 100% chardonnay) meg tenyleg nem beszeltunk.

silvousplait 2015.12.11. 14:34:31

@rszabi: Hulyen fogalmaztam. Helyesen: mindegyik altalam emlitett pincenel van 1 vagy tobb chardonnay, aminek az ara 6-10 euro kozott mozog.

zoli 2015.12.11. 15:24:24

@silvousplait: nincsenek benne hivatkozások? Az alapján esetleg meg lehetne találni az eredeti könyvet a neten, nagyon sok régi francia is fent van és olvasható.
Jancis Robinson is komoly név és megbízhatónak tűnik, mégis egy csomó tárgyi tévedést fedeztem fel már nála, sztem ekkora terjedelemnél ez kivédhetetlen.

silvousplait 2015.12.14. 08:43:10

@zoli: Ez igaz, Jancis Robinsonnak is ket laba van, megis megbotlik. Megeshet ez masokkal is. Irodalomjegyzek van, ha talalok valamit, majd jelentkezem.

silvousplait 2015.12.14. 13:01:42

@zoli: A mu, aminek harmadik, 1854-ben megjelent harmadik kiadasara P. Galet hivatkozik, egy Alexandre Odart (1778-1866) nevezetu ampelografus es grof munkaja: "Ampélographie universelle ou Traité des cépages les plus estimés dans tous les vignobles de quelque renom" (1841).
Legnagyobb megdobbenesemre a konyv teljes terjedelmeben olvashato a neten:

gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k28936s

Amit a 13. oldalrol idezni fogok, annak elozmenye az, hogy sokan vitatjak kulfoldi fajtak betelepitesenek szuksegesseget. Monsieur Odart veluk szemben igy ervel: "Mais d'ailleurs qui pourrant contester M. de Villeraze, et deux ou trois ans plus tard le général Maureilhan, n'aient rendu un véritable service à leur pays, le premier en y rapportant, le second en y envoyant le plant le plus estimé de l'Hegy-Allia, le Furmint ? J'aurais l'argument le plus convaincant à lui offrir, du vin produit par ce plant dans les environs de Nismes." (Minden bizonnyal a mai Nîmes a Rhône deli volgyeben.)
Magyarul: "Maskulonben ki vitathatna, hogy de Villeraze ur, majd ket vagy harom evvel kesobb Maureilhan tabornok nagy szolgalatot tettek hazajuknak azzal, hogy az elobbi magaval hozta, az utobbi pedig elterjesztette a furmintot, Hegyalja legmegbecsultebb fajtajat ? Az ilyen ketkedok szamara a legmeggyozobb az volna, ha a fajta Nîmes kornyeken termett boraval kinalnank oket."

Kusuma 2015.12.14. 14:04:31

@silvousplait: Elég gyanús a Nismes – Nîmes átalakulás, lásd hospital – hôpital.

silvousplait 2015.12.15. 08:30:08

@Kusuma: Beutottem a yahoo.fr -be, hogy "nismes", es a kereso Nîmes fele iranyitott.

zoli 2015.12.16. 06:26:59

@silvousplait: mondtam, hogy jó eséllyel olvashatóak. Tehát Nimes és környékére vittek furmintot, ez nagyon érdekes, bár önmagában nem biztos, hogy nagyobb hordereje volt, mint mondjuk a magyar sangiovese vagy éppen a tempranillo történetének.
Az 1850-es években pl. egy Erdélyben letelepedett angol gazda bordói fajták termesztésébe fogott, a Ch. Margaux ültetvényeinek nagyjábóli arányait vette alapul, a maga korában a szakma leborult előtte, többen követték a példáját, de a filoxéra után már senki nem emlékezett rá vagy ültetett volna újból bordói fajtát...csak jóval később.

silvousplait 2015.12.16. 08:27:11

@zoli: Vittek meg Languedocban mas helyekre is, azon felul Touraine kornyekere (Loire) is. De az egesz konyvet ehhez vegigbongesznem nincs turelmem. Hogy mekkora volt annak idejen a hordereje, azt se tudhatom, termeszetesen. A tortenetnek reszemrol, azt hiszem, a "Bocsi, de Fro-ban nem termesztettek furmintot, csak egy valag hasonló helyi elnevezéssel" kezdetu mondatok megreformalasa volt a celja ;)

zoli 2015.12.16. 09:26:33

@silvousplait: az sikerült, valóban nem is hallottam ezekről.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.12.16. 13:55:00

@Syntax Error: @silvousplait: @zoli: Most mondta a Homonna Attila, hogy Nimes mellett Lunel nevű faluban volt furmint amit ő kb tiz eve latott is. Azóta ezt a szőlőt a tudomása szerint márkivágták.

kunci · http://www.borfoldrajz.blogspot.hu/ 2016.01.28. 10:52:39

Sajna a Benedek 13-as nem sikeredett olyan szépre, de a 14-est bátran merem ajánlani. Testes, robosztus és krémes. Csoda, hogy egy eső áztatta évből ilyen korrekt bort lehetett kihozni.
süti beállítások módosítása