A Borrajongó

Gróf Degenfeld 6 Puttonyos Aszú trió - 1999, 2006, 2008

2015. december 03. 06:00 - furmintfan

Vannak visszautasíthatatlan ajánlatok az ember életemben, így amikor a Wineglass Communication képviseletében Tóth Adrienn megkeresett, hogy az aszú népszerűsítésének érdekében indított #KoccintsAszuval kampány keretében lenne-e kedvem megkóstolni a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok három különböző évjáratú aszúját és megírni a véleményemet, nem mondhattam nemet. Különböző évjáratok aszúit ritkán lehet kóstolni egymás mellett, pedig izgalmas dolog, hiszen az aszúkarakter kifejlődésének, változásának különböző stádiumai és az évjáratok jellegzetességei, illetve ezek kombinációi (és még persze sok más tényező is) minden egyes aszúnak egyedi arculatot kölcsönözhetnek. 

degenfeldaszu2.jpg

Lássuk, mit rejtett a három palack. Az évjáratleírásokat és az analitikát a Gróf Degenfeld Szőlőbirtoktól kaptam.

degenfeldaszu2008.jpg

6 Puttonyos Aszú 2008
"Enyhe tél, viszonylag hűvös nyár, augusztusban fülledt idő, sok eső, utána nagy meleg, ami megnehezítette a szőlészek dolgát a növényvédelem során. Sikerült jó állapotban megtartani a szőlőterületeinket, megelőzni a lisztharmatot, ezért szép egészséges termést tudtunk biztosítani a száraz és késői szüretelésű borok erjesztéséhez és  nagy mennyiségű és jó minőségű aszút a borkülönlegességekhez."
10,6% alkohol, 166 g/l maradékcukor, 9,2 g/l sav
Halvány aranysárga színe még fiatal aszúra utal. Illata fiatalosabb és érettebb jegyeket is hordoz, valahogy melegebb évjáratot sejtet. Az emelkedett balzsamecetes illó kicsit beárnyékolja az illatot, amely édes fűszeres, narancshéjas, gyógynövényes jegyek mellett sárgabaracklekvárt idéz, fügével, mézzel, aszalt kajszival és egy pici datolyával. Szájban vastag, krémes és sűrű szövésű. A savak jól ellensúlyozzák a maradékcukor-tartalmat és hosszúra nyújtják a kortyot, amely egy leheletnyi kesernyével zár. Aszalt kajszi, narancslikőr, méz, édes fűszerek és egy csipetnyi dohány érezhető ízében. Már kialakult aszúkaraktert mutató, és úgy tűnik, hogy a legalábbis a 2006-os aszúhoz képest gyorsabban fejlődő bor. Kár az emelkedett illóért. 6p+

degenfeldaszu2006.jpg

6 Puttonyos Aszú 2006
"Késői rügyfakadás és virágzás követi a hosszú telet, változékony a nyár (hideg június, forró július, mérsékelten meleg augusztus) és szép napsütéses, meleg az ősz. Az aszúsodás lassan indul, kevés de kiváló minőségű aszú szemeket szüretelünk, melyeket finom botrytis, erőteljes töppedés, barna érett magok jellemeznek. Az 2006-os év jellege – szőlő, aszúsodás tekintetében – sokban hasonlít a 2005-ös évhez, mindkét évjárat kitűnő, de ez az év talán még tökéletesebb."
11,0% alkohol, 171 g/l maradékcukor, 9,7 g/l sav.
Színe szinte megegyezik a 2008-as aszúéval, talán egy árnyalatnyit még világosabb, ragyogóbb is.  Gyönyörű illat fogad a pohárban: Bourbon-vanília, kajszibaracklekvár, fehércsokoládé, körtelekvár, őszibarackbefőtt és kevés trópusi gyümölcs. A savak vibrálása nyitja a kortyot, lendületük sokáig kitart és szép intenzitást, valamint hosszú lecsengést kölcsönöz a bornak, így az édesség szinte fel sem tűnik. Sárgabaracklekvár, nagyon finom vanília,  fehércsokoládé, édes citrusok, körte és trópusi gyümölcsök befőttje valamint édesfűszerek adják az ízképet. Nagyon selymes, élmentes, sima textúrájú bor, amelynek szerkezetében már minden elem megtalálta a helyét. Lecsengése tiszta és hosszú. Elegáns aszú, amely már nagyrészt levetkőzte a fiatalkor zabolátlanságát, de még hosszú és szép jövő állhat előtte. 8p-

degenfeldaszu1999.jpg

6 Puttonyos Aszú 1999
"Nagy, klasszikus tokaji évjárat. Száraz, forró, nyár, melyet korai, de kiegyenlített érés követett. Az aszúszemek csodálatosak: a botritisz a legfinomabb formájában volt jelen. A szemek tökéletesen töppedtek, az ízük az aszalt gyümölcsökére emlékeztet: gazdagságuk nemcsak a rendkívüli cukortartalomban, hanem a gyümölcsös savakban is megnyilvánult. A borokat friss és szárított gyümölcsök, precíz, kristálytiszta struktúra, hosszú ízek, és tökéletes egyensúly jellemzi."
10,0% alkohol, 173 g/l maradékcukor, 11,0 g/l sav
Láthatóan korosabb borral van dolgunk: színe borostyánba hajlik, illatában és ízében már egyaránt a diós, dohányos, mézes, aszalt fügés és datolyás, avaros jegyek dominálnak, kevés aszalt sárgabarackkal és szilvával, mazsolával, konyakmeggyel és étcsokoládéval körítve. Telt, koncentrált és krémes, azonban a máig hihetetlenül élénk és életteli savak remek tartást adnak a kortynak és fiatalos lendületet, citrusos, narancslekváros aromákat csempésznek a borba. Szájban így sokkal fiatalabbnak hat, mint amit az illat alapján várnánk, bár az erős kezdéshez képest kicsit hirtelen ülnek le a savak. Kiváló példa arra, hogy milyen szépségeket rejthet egy érett aszú, amely még közel sem ért életútja végére. 7p+

A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok #KoccintsAszuval címmel indított, az adventi hetekre időzített facebook-kampány keretében létrehozott virtuális esemény facebook-oldalán a tokaji aszú népszerűsítése mellett az aszúhoz kapcsolódó érdekességeket oszt meg az eseményhez csatlakozókkal.

A borokat köszönöm szépen a Wineglass Communication csapatának és a Gróf Degenfeld Szőlőbirtoknak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr478117316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása