A Borrajongó

Finewines.hu-riesling.hu Mosbacher-est

2015. november 06. 07:00 - furmintfan

"A Mosbacher borászdinasztia több, mint 200 éve Forstban, az egyik legszebb pfalzi borászfaluban él. A minőségi bortermelés alapjait Georg Mosbacher teremtette meg, a 19. és a 20. század fordulóján. A mára 16 hektárosra nőtt birtokot Sabine Mosbacher-Düringer és férje, Jürgen Düringer vezetik. Bár ma már több kiváló borászat működik Forstban, a Mosbacher pince vezető szerepéhez még mindig nem fér kétség.
A birtok erősségét a kristálytiszta, minerális rizlingek jelentik, amelyek a kabinettől a "Grosses Gewächs"-ig minden kategóriában kitűnő minőségűek. A Forst határában fekvő, híresen jó dűlőkben kiválóak az adottságok a rizling számára. A Mosbacher család szőlőiben nem használnak gyomirtószereket, védik a hasznos rovarokat és növényeket, és csak akkor trágyáznak, ha az a talaj kémiai vizsgálata alapján indokolt. A hozamot már a tavaszi metszéssel erősen korlátozzák. Az intenzív zöldmunkának, a nyári fürtritkításnak és a szelektív, kézi szüretelésnek köszönhetően a borok a lehető legjobb minőségű szőlőből készülnek. A kímélő feldolgozásnak köszönhetően a borok megőrzik a bazaltos termőtalaj jellemző jegyeit.
A birtok szőlőterületeinek 80%-án rizling terem, és ezt az arányt nem is fog csökkenni. A tulajdonosok további értékes területek megszerzését tervezik, melyek termése alkalmas „nagy termés" („Grosses Gewächs") minőségű borok készítésére. A Mosbacher-Dürninger házaspár ugyanakkor a kísérletezéstől sem riad vissza. 0,3 hektáron merlot-t ültettek, és sauvignon blanc-juk is minden évben hamar elfogy. A birtok fő profilja természetesen azonban a rizling. Tiszta, minerális, a terroirt tükröző rizlingjeik évek óta a Pfalz legjobb borai közé tartoznak."

A fenti sorokkal mutatja be Tar Ferenc a riesling.hu-n egyik kedvenc pincészetét. A gigászi, 17 tételes kóstolót "Mosbacher Parádé"-ként hirdette meg Feri, és a beharangozóhoz híven a borok valóban sziporkáztak. Kár is tovább szaporítani a szót, lássuk a borokat!

mosbacher1.jpg

3 palackos erjesztésű pezsgővel indítottunk, azután persze többnyire a rieslingek játszották a főbb szerepeket az est folyamán.

mosbacher2.jpg

Riesling Brut 2012
Almás illat, almás, őszibarackos ízvilág, pici almahéjjal, citrusokkal, zöldalmával, kevés petrollal, élénk savakkal, finom gyöngyözéssel, kesernyés lecsengéssel. Korrekt, de nem több. 5p+

Rosé Brut 2013
Visszafogott, enyhén élesztős, zárkózott illat. Halvány gyümölcsösség, pici édesség-érzet, rövid lecsengés, szamócával, szétterülő savakkal, kesernyés mellékízzel. Jól elkészített pezsgő, már, ami a technológiát illeti, de lágy, rövid és mitagadás, meglehetősen jellegtelen. Persze jól iható darab, de többet vártam. 5p

Weißburgunder Brut 2013
Összetettebb aromatika, alma, őszibarack, keksz, pici fanyarság. Szerkezetét tekintve ez a legjobb a három közül, a leghosszabb is, jó egyensúlyt mutat, de ennek is volt egy érdekes, nehezen meghatározható és nem kellemes mellékíze. 5p+

mosbacher3.jpg

Rosé Trocken 2014
Tartályban erjedt és érlelődött. Pinot noir-ból készült, de van egyfajta rieslinges jellege, bár ez persze már nem okoz meglepetést. Őszibarackos, mandarinos, szamócás, cseresznyés aromatika, a pici maradékcukornak köszönhetően enyhe édességérzet és jó savak jellemzik. Szerkezetben és komplexitásban is túlmutat az átlag rosé-mezőnyön, a hazain pláne. 5p+

Riesling Trocken Pinot Noir 2014
Homokköves és agyagos dűlők termése, tartályban erjedt és érlelődött. Tiszta, tipikus rieslinges illat: őszibarack, édes citrusok, pici ásványosság. Savai feszesek, de nem élesek, viszonylag laza szövésű, picike maradékcukor teszi kedvesebbé az összhatást, bár határozottan a savak lendülete viszi a prímet. Zamatos, őszibarackos, citromvelős, mandarinos, körtés ízvilág, pici fűszerrel. 5p+

mosbacher8.jpg

Kalkstein Riesling Deidesheim Trocken 2013
Mészköves talajon termett szőlőből készült, spontán, nagy fahordókban erjedt és nagy fahordós érlelést is kapott.
Meglehetősen neutrális illata van, némi citrust és enyhe fűszerességet érezni. Masszív, egyszerre magas és széles, citrompótlósba hajló savak (10 g/l !) vezetik szájban. Íze citrusos, citromvelős, leheletnyi fűszerrel. Szikár és a penge savaknak köszönhetően csontszáraz érzetű, a hordó ugyan valamelyest kerekíti, de így is a markáns savasság uralja, amit lenyelés után a gyomorban is határozottan lehet érezni. 5p

Basalt Riesling Forst Trocken 2013
Bazaltos talajról származik, spontán, nagy méretű hordókban erjedt és érlelődött.
Először zöld tea, majd őszibarack, pici virágosság és édes fehér gyümölcsök jelennek meg illatában. Lendületes, de finom szövésű, pici maradékcukorral, jó egyensúllyal. Ízében édes citrusok, zöldalma, őszibarack, kevés fűszer. Bájos, elegáns bor. 6p

Buntsandstein Riesling Wachenheim Trocken 2013
Meleg klímájú, homokköves terület termése, acéltartályban erjesztve és érlelve.
Kissé tompa illatában leginkább édes gyümölcsöket lehet felfedezni. Lágyabb és lazább szerkezetű, kicsit szétterül a sima, selymes tapintású korty. Gazdag és finom, szaftos sárga húsú gyümölcsökkel, körtével, őszibarackkal, trópusiakkal, édes almával, pici grillázzsal. 6p

mosbacher4.jpg

Deidesheimer Leinhöhle Riesling Trocken 2014
Déli-délkeleti fekvésű agyagos, homokköves területről származó alapanyag, tartályban erjesztve és érlelve.
Friss, bájos és behízelgő, fehér virágos, őszibarackos illat. Fiatalos, filigrán bor, játékos savakkal, különféle almákkal, citrusokkal, őszibarackkal, finom fűszerességgel. Szép, de mintha kicsit hirtelen érne véget. 6p+

Forster Elster Riesling Trocken 2012
Homokköves, homokos területről származik, tartályban erjedt és érlelődött.
Rétegzett, összetett illat, kortalan gyümölcsösséggel, picike kezdődő petrolossággal, enyhe palackbukéval. Testes, masszív szerkezetű bor, komoly beltartalommal, kortalan gyümölcsös ízzel. 7p-

Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Trocken 2012
Agyagos, homokköves, löszös, mészköves talaj; spontán, acéltartályban erjedt és ott is érlelődött.
Szép, komplex illat, érett citrusokkal, érett őszibarackkal, pici fűszerrel, minerális, kezdődő petrolos jegyekkel. A jó állagú, lendületes savak mellett egy leheletnyi krémesség is van a kortyban, selymes, finom textúrájú. Gazdag ízvilágú, precíz, egyenletes lefutású, citrusos, citromhéjas, mandarinos, édes almás, őszibarackos, kis fűszerrel és vaníliával és mézzel. 7p

Wachenheimer Gerümpel Riesling Trocken 2012
Vályogos, löszös, mészköves talajról jön a szőlő. Nagy fahordóban erjedt és abban is érlelődött tovább, finomseprőn tartva.
Az illata kevésbé vonzó, zártabb, füstös, őszibarackkal és édes citrusokkal. Szájban nyitottabb, izmos, feszes, ugyanakkor elég telt is, élénk savakkal, pici krémességgel, szép fűszerességgel és édesre érett gyümölcsökkel, nyári almával, körtével, őszibarackkal. 7p-

mosbacher5.jpg

Trois Pinot 2013
58% pinot gris, 35% pinot blanc, 7% chardonnay, 225 és 500 literes első és másodtöltésű hordókban erjesztve és 9 hónapig hordóban érlelve.
Fűszeres, szegfűszeges, szegfűborsos illat, hasonló édes fűszerességgel színezett, körtés, ananászos, édes citrusos, ananászos ízvilág. Telt és finoman krémes, jó savakkal, emelkedett alkohollal, jó hordóhasználattal, ugyanakkor enyhén kesernyés és szeszes lecsengéssel. 6p+

Sauvignon Blanc Fumé 2014
Hideg maceráció után 20%-a 225 literes hordóban, 80%-a 500 literes hordóban finomseprőn érlelődött.
Két világ határán egyensúlyoz: egyszerre hordoz újvilági és óvilági vonásokat, illatban talán inkább előbbi, ízben utóbbi vonal érvényesül jobban. Intenzív, fajtajelleges illatában trópusi gyümölcsök, maracuja, mangó, egres, édes citrusok és finom fűszeresség keveredik. Élénk, fiatalosan kockás savai mellett kis krémesség és finom hordó érezhető. Ízében is trópusi gyümölcsös, édes citrusos, finom fűszeres, halványan zöldes jegyek találkoznak. Profi hordóhasználat, remek egyensúly, izgalmas aromatika. 7p

mosbacher6.jpg

Pechstein Riesling Trocken Grosses Gewächs 2012
Bazaltos, fekete csillámpalás, homokköves talaj.
Zseniális illat: gazdag és sokrétű, de nem tolakodó fűszeresség, őszibarack, pici zöld tea, érett gyümölcsök, leheletnyi petrol. Izmos, nagy testű, vastag bor, koncentrált, tömör és hosszú. Ízében érett citrusok, grapefruit, mandarin, őszibarack és rengeteg fűszer. Szép, de a 2011-es egy kicsit korábban egy picivel jobban tetszett. 7p+

Ungeheuer Riesling Trocken Grosses Gewächs Erste Lage 2011
Bazaltos, palás, mészköves talajról származó termés, tartályban erjedt és érlelődött.

Mély illat, érett citrusokkal, pici őszibarackkal, kezdődő petrolossággal. Iszonyatosan mély, testes, masszív, koncentrált, de közben elképesztően csiszolt, lendületes és fókuszált is. A korty jól kitöltött, végig kiváló intenzitást mutat és elképesztően hosszan tart. Citrusos, grapefruitos, barackos, finoman fűszeres és minerális jegyek keverednek ízében, de az élményt aligha lehet visszaadni. Fantasztikus bor, óriási élmény. 8p+

mosbacher7.jpg

Forster Ungeheuer Riesling Auslese Goldkapsel Erste Lage 2011
101 g/l maradékcukor. Illatában aszalt sárgabarack, kandírozott trópusi gyümölcsök, birsalmasajt, grillázs. Ízében is főleg aszalt kajszibarack és trópusi gyümölcs uralkodik, de a korty vége nem a legszebb, kissé törkölyös érzetű. Szép bor, de többet vártam, jónéhány komolyabb tokaji pincészet szamorodnija lényegesen olcsóbban – persze más felépítéssel – hozza ezt a szintet. 7p

A kóstolóért fizettem. Tar Ferencnek köszönet a csodás borokért, a Bétervnek pedig a helyszínért és kísérő falatokért.

 

Tar Ferinek köszönet a remek borokért, a Bétervnek pedig a helyszínért és a kísérő falatokért.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr888052964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2015.11.06. 08:32:21

De jó, hogy megírtad! Zseniális sor volt, tele izgalommal, a sb talán számomra a legszimpatikusabb a fajtából (aminek amúgy nem vagyok kimondott rajongója, de ez most lenyűgöző volt), az utolsó két bor pedig hengerelt, gigantikus élményt adott. A két GG majdnem háromszoros ugrás árban, de olyan minőségűek, hogy egy percig nem tartja drágának az ember. Csak egy aprósá, a Herrgottsackernél én bazaltos talajösszetevőre is emlékezni vélek, de majd Feri megmondja, így van-e. Ja és a 11-es GG-k még kirobbanóan fiatalosak voltak...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.11.06. 09:43:03

@pinotnoir_777: Köszi Bálint! :)
A két GG valóban nagy élmény, bár nálam az Ungeheuer 2011 az egyébként kiváló Pechstein 2012-t simán állva hagyta. :) Kíváncsi lennék, hogy a Pechstein 2011 hogyan teljesít az Ungeheuer 2011 mellett.
Gyorsan megnéztem a pince honlapját, de a Herrgottsackernél nem említenek bazaltot.

aquarius71 · www.finewines.hu 2015.11.16. 16:29:42

maradt még 3 palack 2011es Pechsteinem.. egyszer összenézhetjük.. :)