Borokat is rendszeresen kóstoló séf barátom egy nagy csokor kékfrankos megkóstolására trombitált össze kisebb társaságot szeptember végén. A sorban főleg frissebb évjáratú, jelenleg is kapható borok kaptak helyet, néhány idősebb komoly tétellel kiegészülve. Vakon kóstoltunk, az általam vitt 3 palackon kívül (Bott Frigyes, Homola, Losonci) semmilyen előzetes információm nem volt a borokról. Az első kör után még mindig vakon néztük vissza a borokat, majd a második kanyar után lepleztük le a palackokat. Pörgősen kóstoltunk, így túl sok idő nem volt a borokkal való alaposabb ismerkedésre, gyors első és második benyomást volt idő rögzíteni.
A kóstolás sorrendjében következnek a borok. A kereskedelmi forgalomban lévő tételeknél feltüntettem a beszerzési forrást és az árat.
Márkvárt Kékfrankos 2013
Málnás, cseresznyés, meggyes, enyhén fűszeres illat- és ízvilágú, jól iható, relatíve egyszerű vonalvezetésű bor. A tannin mennyiségre nem sok, finomszemcsés, az alkohol viszont a könnyű testhez képest egy kicsit soknak tűnik. 4p+ (2200 Ft - Bortársaság)
Bodri Faluhely Kékfrankos Válogatás 2011
Érett erdei gyümölcsös, mentás, gyógynövényes illat, ízében főleg érett, savanykás fekete bogyós gyümölcsök, meggy, toast-os jegyek és egy kis étcsoki. Beltartalomnak nincs híján, de szerkezete meglehetősen rusztikus, a tannin szárít és kissé darabos, az alkohol is emelkedett. Első kóstolásra tetszetősebb volt, a második fordulóra a hibák jobban felerősödtek. 5p+ (2840 Ft - Veritas)
Mészáros Pál Bodzási Kékfrankos 2002
Nagyon érett illat, földességgel, porrá aszalt gyümölcsökkel, pici mákkal. Szájban egy fokkal fiatalosabbnak hat az első korty, némi érett erdei gyümölcsös ízt hoz, de elég gyorsan ki is ürül, bár az arányaival nincs baj. Visszakóstolásra egy fokkal gyengébb formát hozott. Fiatal korában szívesen megnéztem volna. 5p-
Weninger Kékfrankos Spern Steiner 2003
Aszaltas piros bogyós gyümölcsöket hoz az illata, de toast-os jegyek, kis gumi és némi animalitás is bevillan. Szájban jó egyensúlyt mutat, de kicsit üresedik, és az erősen fáradó gyümölcsösség mellett némi zavaró bakelites jegy is bevillan. Leleplezéskor nagyon meglepődtem. 5p
Tarjányi Nagyburgundi 2012
Fiatalos, intenzíven gyümölcsös, málnás, szamócás, cseresznyés illat, és erre rímelő aromatika. Sima, selymes korty, légies szerkezet, szinte kadarkás könnyedség. Leleplezéskor ez is meglepetés. 6p (2950 Ft - pincétől)
Weninger Kékfrankos 2013
Illatában eleinte tökmag, pici káposzta és illó, kis szellőzéssel feketecseresznye, meggy és földes jegyek. Szerkezete arányos, bár a tannin picit tapadós, és kicsit hígnak is tűnik. Ízvilága fanyar erdei gyümölcsös, meggyes, enyhén gyógyszeres jegyekkel. 5p- (2300 Ft - Bortársaság)
Takler Noir Gold Kékfrankos Válogatás 2003
Feketeribizili és erdei gyümölcsök lekvárja, valamint rengeteg fűszer dominál intenzív, érett illatában. A korty telt, de meglehetősen lágy, kifutnak alóla a savak. A tannin nem kevés, cserébe érett, ízében kávélikőrös, toast-os, szilvalekváros jegyek uralkodnak. 6p- az első körben, de visszakóstolásra kicsit megfáradt, így marad 5p.
Homola Kékfrankos 2013
Kicsit zárkózott volt az első körben, igazából a második fordulóra nyílt ki. Cseresznyés, szamócás, finom egzotikus fűszerességgel. Lendületes, feszes, arányos bor. 6p (3200 Ft - pincétől)
Losonci Úrráteszi Kékfrankos 2011
Illatában és ízében érett málna, meggy, cseresznye, pici földességgel. Egy picike bizonytalanságot is lehetett érezni az illatban (talán az illó emelkedett egy kissé?), de ez nem volt zavaró. Komoly beltartalommal és szerkezettel bír, mostanra egészen össze is simult. 6p
Etyeki Kúria Kékfrankos 2013
Határozott hordós fűszeresség, érett erdei gyümölcsök, füstölő, szantál. Érett szedres, meggyes, áfonyás, fűszeres ízeket mutat szájban, elég hosszú is, bár egy kissé mintha még ülne rajta a hordó. A tannin még kicsit húz, de összességében a bor ígéretesnek tűnik, egy kis érlelés valószínűleg javára válhat. 6p (4450 Ft - Bortársaság)
Bott Frigyes Kékfrankos 2013
Jól definiált, érett piros bogyós gyümölcsöket mutat illatban és ízben (málna, cseresznye, meggy, ribizli), finom fűszerességgel kiegészülve. Pörgős savú, lendületes, érintésnyi tanninnal, jó egyensúllyal. 6p (4350 Ft - Bortársaság)
Ruppert Kékfrankos 2013
Szerintem nem volt teljesen 100%-os a palack, nálam egy leheletnyi TCA mintha bekúszott volna a képbe, de mivel a társaság úgy ítélte meg, hogy nem nagyon zavaró, azért megkóstoltuk, de a pontszámot zárójelbe tettem. Földes, érett fekete bogyós gyümölcsös, fűszerekkel, pici vaníliával, emelkedett alkohollal és enyhén reszelős tanninnal. (5p) (2650 Ft - Bortársaság)
Heimann Kékfrankos Alte Reben 2012
Kicsit fülledt és tompa, majd erdei gyümölcsöket lehet érezni illatában, némi gyógyszerrel. Szájban kicsit tapadós a tannin és emelkedett az alkohol, de egyik sem vészesen. Érett erdei gyümölcsös, málnás, fűszeres ízjegyeket fedezni fel ízében. Jobb emlékeket őriztem erről a borról. 5p-
Bakonyi Kékfrankos 2013
Enyhén likőrösbe forduló, érett piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, szamóca, meggylé, pici fűszer jön az illatban. Egyenes vonalú, kicsit híg, nem túl bonyolult, cserébe könnyed, jól iható és kellemesen gyümölcsös bor elsősorban savanyú piros bogyósokkal. 5p+ (1990 Ft - Bortársaság)
Kovács Nimród Winery Grand Bleu 2008
Bakelit, grillázs, porrá aszalt gyümölcsök, nyersnek ható sav, tapadós, finomszemcsés állagú tannin, bakelit, meggy. Leleplezésnél nagy csodálkozás. Csak az átlag feletti beltartalomnak köszönhetően van meg a 4p.
Konyári Jánoshegyi Kékfrankos 2006
Érett illat, aszalt piros bogyós és erdei gyümölcsök, mák, majd némi zöldség. Szájban aztán egészen jó savai vannak, a tannin nem kevés, és bár a korty felülete sima, a végén mégis kilóg kicsit a fa. Érett-aszalt meggyes, erdei gyümölcsös, fűszeres ízvilág. Első körben a korosabb borok közül ez tetszett a legjobban, de a visszakóstolásnál ez is visszaesett egy jó fél pontnyit. 5p
Heimann Kékfrankos 2014
Pici redukcióval nyit az illat, majd faeper és fanyar piros bogyós gyümölcsök következnek. Nagyon könnyed, egyszerű bor, primőr málnás-cseresznyés-ribizlis gyümölcsösséggel. 4p (1890 Ft - Bortársaság)
Bernáth Józsefnek köszönet a kóstolóért, a Dynamobake-nek pedig a helyszín biztosításáért.