A Borrajongó

Oremus Mandolás és Szamorodni vertikális Táncoló Medvével

2015. szeptember 16. 06:00 - furmintfan

Személyesen sajnos sosem jártam még a Tokaj Oremusnál, de a tolcsvai birtok borainak régóta nagy kedvelője és rendszeres fogyasztója vagyok. Kevés olyan nagyobb méretű pincészet van Tokaj-Hegyalján, amelynek termékpalettájáról jóformán minden tétel stabilan a borvidék legjobbjai között van szárazban és édesben egyaránt, de úgy gondolom, hogy az Oremust mindenképpen ide kell sorolni. A Vega Sicilia tokaji testvérbirtokát 1993-ban alapította a spanyol Alvarez-család, a birtokigazgató tisztségét a kezdetektől fogva Bacsó András tölti be. A pincészet több település határában, összesen mintegy 115 hektár szőlőterülettel rendelkezik. A szortiment hosszú idők óta jól követhető és letisztult képet mutat: szárazban ott a jól ismert Mandolás Furmint és a kevéssé ismert, leginkább csak a birtoknál kapható Tília Hárslevelű, édesben a Szamorodni, a Late Harvest és az aszúk.
Hosszabb ideje tervezgetek már egy Oremus vertikális kóstolót, és mind Mandolásból, mind Szamorodniból össze is jött elég tétel, amelyet először két további Mandolással, majd egyik kóstolótársunk közreműködésével a Szamorodni első két évjáratával egészítettünk ki, mindkét esetben a pincészet nagylelkű felajánlásaiból. A Képzeld el! borbárban ültünk össze szeptember elején, hogy végigkóstoljuk a tekintélyesre duzzadt sort. A kóstolón Akov és Táncolómedve is részt vett, a befogadhatóbb terjedelem érdekében úgy egyeztünk meg, hogy Táncolómedvével összeszedett gondolatainkat, jegyzeteinket tesszük közszemlére.

oremus1.jpg

Az Oremus a Mandolással úttörő szerepet vállalt a tokaji száraz furmint stílusának alakításában, és alighanem a tokaji száraz fehérek palettájának egyik legstabilabb oszlopává vált. Ahogy akov a kóstolón megjegyezte: ha 10 éve megbízható, jó minőségű furmintot akart az ember, leemelt a polcról egy Mandolást, és biztosan nem csalódott. Akov elmesélte még, hogy a Vega Siciliánál tett látogatás során az azóta leköszönt birtokigazgató, Javier Ausás úgy nyilatkozott, hogy az ikonikus spanyol birtoknál nagyon meg vannak elégedve a Mandolással. Mi sem támaszthatná alá jobban ezt az elégedettséget, mint az, hogy a birtoklátogatás során a kóstolót a Mandolás aktuális évjáratával kezdték, és egy Oremus aszúval zárták a sort. Úgy tűnik, hogy mostanság a dűlőszelektált száraz tokaji borok korában a megbízható birtokborok fontossága és kereslete megkopni látszik, a mostani kóstoló azonban igazolta, hogy a Mandolás változatlanul hozza az elvárható minőséget.
A Mandolás első, 1997-es évjárata még reduktív technológiával készült. 2000-ben erjedt és érlelődött először a bor tölgyfa hordókban, és ez hosszú ideig így is maradt. A Mandolás ezt követően különböző méretű hordókban erjedt és érlelődött; a hordók összetétele és az érlelés időtartama az évjárathoz igazodva változik. Az alapanyag gerincét a Mandolás dűlő termése adja, de fontos szerephez jut az öreg tőkés Petrács és más dűlők is képviseltetik magukat a házasításban. A bor kisebb méretű hordókban erjed, majd 210, 225 illetve 350 literes hordókban érlelődik. A hordók alapanyaga mindig zempléni tölgy. A stílus sokáig változatlan maradt, a legutóbb piacra került, 2013-as évjáratban történt egy kis fazonigazítás: a tétel nagyobb része új hordókban, kisebb hányada tartályban erjedt, ezt követően került a bor 6 hónapra 2-3 éves használt hordókba.
A szamorodni a remekül sikerült 2000-es évjárat után egészen a 2007-es évjáratig nem szerepelt a szortimentben, azóta azonban az egyik legmegbízhatóbb és az egyik legjobb ár-érték arányú tokaji édes bor a magyar piacon. A bor jellemzően 225 l-es új hordóban erjed, majd 2-3 éves hordókban érlelődik 18 hónapig és nagyjából 100 g/l maradékcukrot tartalmaz. A pincészet a frissebb, lendületesebb, gyümölcsösebb stílust részesíti előnyben.

Táncoló Medve: A Mandolás legnagyobb erénye a következetessége. Szép volt látni, hogy alapvetően ezt a stílust viszi tovább a pince egyetlen száraz bora immár évtizedek óta. A tulajdonos Alvarez család az első évjárat összeállításakor valami ilyesmit mondott Bacsó Andrásnak: jól gondolja meg, milyen lesz a lepalackozott Mandolás, mert az a stílus 200 éven keresztül ilyen is marad.
Aki az Oremus szamorodninál sötétedő borostyán színt vár vagy dohányos, botritiszes illatot a régi idők szamorodnijaihoz hasonlóan, az rossz helyen jár. Azt kell eldönteni csupán borvidéki szinten, hogy mit várunk el egy szamorodnitól: hogy jó legyen inni és örömet okozzon az íze vagy az érlelési jegyekkel akarjuk agyonvágni. Fél éve egy borversenyen kóstoltam utoljára vakon a 2010-es Oremus Szamorodnit. Felismerhető volt az Oremus-szamo stílus. Én ilyennek képzelem el a szamorodnit, de voltak a bizottságban tőlem jóval idősebb szakértők, akik meg nem ezt várják, így valószínűleg az én magas szélsőértékem ki lett zárva az átlagpontból, mely végül majdnem 10 ponttal az én pontszámom alatt alakult.

oremusmandolas1.jpg

Mandolás 2013
Táncoló Medve: Az első évjárat, mely tartályos tételt is tartalmaz, a megszokott, klasszik hordós Mandolás-stílus mellett. Sós, tengerillat, szép fa, nagyon szofisztikált illat. Egészen Montrachet-hangulatot idéz, és ezt nem itt éreztem utoljára az este folyamán. Ízre kissé sorjásak a savai és valamennyi cseresség-többlet is megmutatkozik most benne (hordó?). Az időt egyébként mindig meghálálja a Mandolás. Lendületes, profin elkészített száraz furmint ez minden megközelítésből. 6
furmintfan: Jó minőségű fa használatáról tanúskodó, fűszeres illat, minimális neutrális gyümölcsösséggel. Szájban az összkép még kicsit rendezetlen, sem a virgonc savak, sem a remek minőségű fa nem találta még meg teljesen a helyét a borban, de ez minden bizonnyal csak idő kérdése. A hordó fűszeressége uralja a bor ízét is, vaníliával, némi pörkölt magvas beütéssel; a picit tompa citrusos-őszibarackos gyümölcsösség egyelőre a háttérben muzsikál. A lecsengés is fűszeres, finoman fás. Ígéretes bor, pályája elején. 6p-

Mandolás 2012
Táncoló Medve: Termálvizes, egyszerre friss, sokkalta primerebb illat az előző után: körtével, déli gyümölcsökkel, ami 2012-es tokajiaknál jellemző vonás. Kiadósabb, alkoholosabb az előző után, a végén némi kesernyével. Finomak a savai is, a fa integráltabb, és tetszik, hogy nem annyira csontos és szikár, mint az előző (maradék cukor?). 6+
furmintfan: A dugó határozottan TCA-snak tűnt, a bor illata ellenben két részre osztotta a társaságot, én azok közé tartoztam, aki szerint halványan nyomot hagyott rajta a TCA, szájban azonban a bor jól egységesen mindenkinél jól szerepelt. Az illatban a szokásos remek minőségű fa dominál, érett gyümölcsökkel körítve. Szélesebb és testesebb, mint az egy évvel fiatalabb kiadása, a korty gömbölyű, de a meleg évjárat ellenére a savak is szépen dolgoznak, nem lustul el a bor, mint sok 2012-es száraz tokaji. Pici integrálatlan cseresség még itt is felfedezhető, de érezhetően kezdi bedolgozni a hordót. Citrusos, nyári almás, érett gyümölcsös bor, szép fűszerességgel, pici pörkölt mogyoróval. Erős 6p

Mandolás 2011
Táncoló Medve: Visszafogottabb elsőre az illata, de a levegő hatására szépen nyílik: vanília, fűszerek, sós-földimogyoró, kávé. A fa itt ízben már sokkal moderáltabb, kimondottan ásványos ízek vezetik, a krémesebb textúra pedig érzésem szerint inkább a meleg év hozadéka. Kemény és tüzes bor ez is. Burgundia melegebb részei azért itt is felsejlenek bennünk. Nagyon profi munka ismét. 6+
furmintfan: Szellőzéssel egyre gazdagabb és intenzívebb illat: gazdag fűszeresség, vanília, érett fehér húsú gyümölcsök, kis trópusi gyümölcsös színezet. Jó savak, szépen integrált minőségi fa, gazdag gyümölcsösség jellemzi. A hordó itt már nem játszik főszerepet, érett fehér húsú gyümölcsök, citrusok, alma, körte bontakozik ki a szokásos remek fűszeresség mellett. Picit alkoholosabbnak tűnt az előző két tételnél, ettől eltekintve, széles savaival, finoman krémes textúrájával, gazdagságával igen megnyerő bor. 6p+

Mandolás 2009 Magnum
Táncoló Medve: Nem rég több magnum Mandolást is kóstolhattam sztenderd palack mellett is. Egészen megdöbbentő, mennyivel hosszabban érik egy fehérbor nagy palackban, mint kicsiben. Kávé és sok gyümölcs. Egészen fiatalosnak hat. Kornak semmi durva nyoma nincs: friss primer jegyek illatban és ízben is. Hosszú korty, komplex és csiszolt is. Fűszerek, hordó, kicsit tán néhol erős alkohol, de mindez szépen összerendeződve egy nagyon élvezetes furmint formájában. Még bőven a csúcsán. 6+
furmintfan: Finom palackérést mutat az illat érintésnyi gomba formájában, de főleg sok kortalan gyümölcs (őszibarack, körte, alma) és szép édes fűszeresség dominál, vaníliás és sós felhangokkal. Tömör, telt és masszív, érett és feszes savakkal, a korty végét melegítő alkohollal, szép érettséggel. A kortalan formát ízben is hozza, egyszerre friss és érett, kandírozott gyümölcsösség, profi hordóhasználat, remek fűszeresség, pici sósság jellemzi. Burgundi hangulat, komplexitás, gazdagság és hosszú lecsengés, Nagyon egyben van, kiváló formát mutat. 7p

Mandolás 2009
Táncoló Medve: Sokkal tompább, enyhén oxidált, szotyis illat (amit nem szoktam szeretni). Még szerencse, hogy az íz hosszú és itt nem mutatkozik üresedés, öregedés. A szesz itt is kicsit kikandikál, van kesernye is, és pont az a lendület, csiszoltság hiányzik belőle, ami a magnumban oly szépen megvolt még. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a Mandolást 4-5 éves koráig érdemes meginni, de a magnum palacktól kapunk ajándékba még pár évet. 5+
furmintfan: Tompább, érettebb illat, mint a magnumé: pörkölt magvak, körte, kompótos gyümölcsösség, némi fűszer. Szerkezetben hasonló a magnumhoz, ugyanúgy kicsit alkoholos, a hordót jól beépítette, kellően hosszú is, de kevésbé gazdag és életteli a nagytestvérhez képest. Ízében érett fehér húsú gyümölcsök, fűszerek, pici só, de valahogy a magnumhoz képest minden letekert hangerővel. 6p

Mandolás 2007
Táncoló Medve: Almalé, reszelt alma illat. Fogy belőle az élet, a szépség. Egyértelműen érett, üresedő hangulatot kelt. Nem innám, pláne nem tartogatnám már. 4+
furmintfan: Töppedt-aszalt gyümölcsös, reszelt almásba hajló illat, pici gombával. A savak még tartanak, de mögötte kicsit kiürül a korty, érett és reszelt almás, édes barackos, kiüresedőben lévő gyümölcsösség érezhető. Egyértelműen leszállóágban. 5p-

Mandolás 2006
Táncoló Medve: Karamell, száraz szamorodni hangulat jön itt is. Persze lehet mondani, hogy az ilyen bor megfelelő ételpartner mellett mekkora élmény tud lenni…ha akarjuk. Az tény, hogy a 2007-eshez képest több íz és tartalom maradt benne. 5+
furmintfan: Késői szüretes, szinte száraz szamorodnis hangulat: dió, aszalt gyümölcsök. Testes, kissé lágy, de határozottan jobban érik, mint a 2007-es: komplexebb és a szerkezet is szilárdabbnak tűnik. Vaníliás, érett-aszalt gyümölcsös, pici füsttel, fával, dióval, érett, reszeltbe hajló almássággal, enyhe diós kesernyével. Étel mellé még jól működhet. 5p+

Mandolás 2003
Táncoló Medve: Pár éve mekkora bor volt még (igaz palackvariációk mellett). Az oxidáció itt is tetten érhető. Karamell és kávé jön itt is orrban. Ízre meglepően egyben van egyébként. Az alkohol s a kesernye talán kissé hangsúlyosabb a kelleténél és ez a bor már egyértelműen egy üresedő irányt vett. 5+
furmintfan: Határozottan érett: pici dió, pörkölt mogyoró, capuccino, aszalt gyümölcsök. A savak máig szépen működnek, az alkohol sem lóg ki túlságosan zavaró mértékben, de az oxidáció már itt is megjelenik. Aszalt gyümölcsös, keleti fűszeres, finoman diós ízvilág. Kora ellenére még nyújtott élvezetet, szépen öregedett. 6p-

oremusszamorodni.jpg 

Szamorodni 2010
Táncoló Medve: Friss édesbor illat. Modern szamorodni-típus. Kajszis, gyümölcsökre épülő illat, diszkrét botritisszel. Zamatos bor, tele frissességgel, kedvességgel, gyógyfüves ízekkel, finom cukortartalommal, de sehol nem esik túlzásokba. Öröm inni. 6+
furmintfan: Hűvös, friss illat, trópusi gyümölcsökkel, friss sárgabarackkal, zöldfűszerekkel, gyógynövényekkel. Korábbi harsányságából veszített valamelyest, elegánsabb lett. Könnyed, de ehhez mérten elég tartalmas, finom bor, trópusi gyümölcsös, mandarinos, zöldfűszeres, gyógynövényes ízjegyekkel, jól adagolt hordóval. 6p+

Szamorodni 2009
Táncoló Medve: Visszafogottabb illat, kevés botritisszel. Komoly, mézes, hosszú korty. Kicsit hiányoznak már talán belőle a gyümölcsösebb, frissebb ízek, de komplexitásban nem marad le sokban az előzőtől. 6+
furmintfan: Érettebb gyümölcsös illat, őszibarackbefőttel, trópusiakkal, pici mézzel. Szájban elegáns összképet mutat, de érezhetően már nem annyira a frissességről szól. A korty még így is jól kitöltött, közepes koncentrációval, aszalt gyümölcsökkel, mézzel, kissé cseres véggel. 6p

Szamorodni 2008
Táncoló Medve: Itt is meglepően visszafogott illat. Elképesztően sok sava van, szinte robban. Aztán a korty vége felé az alkohol is beerősít, ezt leszámítva egészen aszús hangulatot kelt a bor. Nagy sikert arat a jelenlevők körében. 6+
furmintfan: Szép és elegáns illat kajszibarack és narancs lekvárjával, vaníliával. Krémes, telt, remek savakkal, gazdag, kajszilekváros, kandírozott trópusi gyümölcsös, vaníliakrémes, narancshéjas, fűszeres ízvilággal. Érezhetően több a botrytis, mint az előző borokban, koncentráltabb, aszú-közeli hangulatot nyújt. 7p

Szamorodni 2007
Táncoló Medve: Méz és propolisz illat. Telt és testes szamorodni, mindenben elég sok. Hosszú, gazdag, szép nagyon, talán az alkohol itt is, amiből kevesebb is elég lenne. A ténymegállapítás tehát itt is adja magát: 6-7 évnél tovább én a pince szamorodnijait sem tárolgatnám…, de ezek az alapborok nem is erre készültek. 6+
furmintfan: Vaníliakrémes, mézes, tejszínes, sárgabarack-lekváros illat. Sűrű, tömény és telt, jó savakkal, de hangyányit alkoholos lecsengéssel. Kis dohány jelzi ízében az érettséget, mellette jönnek az aszalt barackos, mézes ízjegyek. 7p-

Szamorodni 2000
Táncoló Medve: (Nem a birtokválogatás.) Nehéz, gombás illat. Kissé nehézkes, alkoholos, likőrös, kesernyés íz. Nem csúszott már 7 évvel ezelőtt sem annyira, mint a fiatalabb kiadások, és az évjáratot ismerve biztos, hogy fiatalon sokkal szebb volt. 5+
furmintfan: Érett, gombás, fügés illat, üresedőfélben lévő, aszalt gyümölcsös (fügés, kajszis), fáradó íz, némi kesernyével. Laposnak és lágynak hat, ennek következtében elég röviden is tart szájban. 5p

A sor végére érkezett még egy 1993-as Oremus címkével, Chateau Kurucz felirattal ellátott 5 Puttonyos Aszú egyik kóstolótársunk jóvoltából. A bor bevallottan nem ideális körülmények között volt tárolva, és érezhetően öregedett is, balzsamecetes, paradicsomlekváros, aszalt kajszis, szilvás, teás jelleget öltött.

Az Oremustól Bacsó Andrásnak és Ujfalussy Szabolcsnak köszönjük, hogy segítettek kiegészíteni a sort, a Képzeld el-nek pedig köszönet a hely biztosításáért.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr437781698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

terroir 2015.09.16. 08:55:09

Jó kis áttekintés. A BT szortimentben még fellelhető a 03-as Mandolás, múltkoriban gondolkodtam, hogy megveszem. Most már annyira nem tartom jó ötletnek.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.09.16. 08:58:47

@terroir: nekem pl. tetszett a 2003-as. Egy érett bor, abszolút nem halott. Amúgy a palackvariáció lehet a kockázat...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.09.16. 09:00:19

Köszi a cikket. Jó kóstoló volt. Külön kösz a részleteket az elején.

Amúgy a 1997-es Mandolás full száraz volt?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.09.16. 09:12:42

@terroir: Nem rossz az a 2003-as, ahogy írtam, még nyújtott élvezetet, de ahogy akov is megjegyezte, a palackvariáció miatt nem kockázatmentes a vásárlás.
@akov: Köszi, én kíváncsi lennék a te véleményedre is. Sajnos az 1997-esről semmi infót nem találtam.