Az etyeki Szépvölgyön ÁT pincészet első hivatalos – 2013-as – évjáratával egészen szép sikereket ért el, budapesti borbárokba és éttermekbe bekerültek a borok, valamint több kisebb-nagyobb boros rendezvényen is megjelentek. A 2014-es évjárat viszontagságai a kis családi birtok szőlőit sem kerülték el (aki kíváncsi a pincészet évjárat-értékelésére, itt elolvashatja), mégis sikerült az előző évhez hasonlóan több fajtabort, valamint egy birtokházasítást is lepalackozni, és a minőségre sem lehet panasz.
Jelenleg 1,8-1,9 ha területen dolgozik a birtok, ebből 0,4 hektárt tesz ki a pince melletti sauvignon blanc-ültetvény, amelyhez most vásároltak további 0,2 hektárt, a többit bérelik. További területek megvásárlása és a névadó Szépvölgyben található birtokközpont épületének kibővítése, csinosítása is a két tulajdonos tervei között szerepel.
A pincészet új évjáratát még július végén Imre Ádám mutatta be egy kisebb társaságnak a Lumen Kávézóban.
SauvignonBlanc 2014
Tartályban erjedt, majd nagy része tartályban, ötöde pedig 5 hónapig 300 literes másodtöltésű hordóban érlelődött. Eleinte picit fülledt illatában szellőzéssel főleg zöldalma lesz a vezető szólam, halvány zöldes jegyekkel színezve. Feszes, élénk savú, fajtajelleges, de aromatikáját tekintve nem túl harsány bor, citrusokkal, zöldalmával, leheletnyi zöldfűszerességgel, egy pici meszes ásványosság-érzettel megtoldva. Visszafogottabb, óvilági stílusú sauvignon blanc. 5p
SzürkeBarát 2014
Tartályban erjedt, majd kb. a tétel ötöde érlelődött 5 hónapig 225 literes hordóban, a többi tartályban maradt. Tiszta, citrusos, citromfüves, virágos illat, ízben körtével, zöldalmával, zöldes húsú őszibarackkal kiegészülve. Egyenes, üde, jó savú, nem túl bonyolult, közepesnél vékonyabb, zamatos bor. 4p+
ZöldSárga 2014
35% sauvignon blanc, 35% szürkebarát, 17% chardonnay és 13% zöldveltelini házasítása, tartályos és hordós tételek vegyesen alkotják. Illatában citrusok, zöldalma, körte, kis fűszer, édesebb fehér húsú gyümölcsök. Élénk savait leheletnyi krémesség kerekíti, elég hosszú is, mind szerkezetben, mind aromatikában számomra a sor legerősebb bora. Citrusos, zöldalmás, lime-os, zöldfűszeres, citromfüves ízkép, csipetnyi sóval. 5p+
KerekLevelű 2014
Természetesen ez egy chardonnay, de a kereklevelű név tipográfiai okok miatt adta magát, ugyanis – akárcsak a pince többi borának neve/fajtája – két sorba tördelhető, ráadásul a figyelmet is jobban magára irányítja, így a srácok maradtak ennél az elnevezésnél. A bor vásárolt szőlőből készült, 500 literes hordóban erjedt és érlelődött 8 hónapig, időnkénti seprőfelkeveréssel. Finoman érvényesülő, közepes intenzitású banán, déligyümölcsök, édes fűszeresség és citromvelő uralja az aromaprofilt. Jó savak által vezetett, enyhén krémes, arányos bor, jól adagolt hordóval. 5p
ZöldVeltelini 2014
Tartályban erjedt és érlelődött, finomseprőn. Picit fülledten nyit, majd zöldalmás, édes fűszeres, szegfűborsos jegyeket hoz az illata. Az eddigi tételekhez képest lágyabbnak hat (számszerűen is kevesebb a sav), az alkoholt is jobban lehet érezni a korty végén. Ízében főleg zöldalmás, zöld fűszeres, egreses jegyek vezetnek. 5p-
PinotRosé 2014
Igazi mikrotétel, jóformán el is fogyott a pincénél. 5 órás folyamatos csömöszölést követően tartályban erjedt és érlelődött. Silleres szín, epres-málnás túrókrémes illat. Élénk, bár kissé rusztikus savszerkezet, jó beltartalom, epres túrókrém, ribizli, cseresznye, pici citrusosság jellemzi. 5p-
Imre Ádámnak köszönet a kóstolóért, a Lumen Kávézónak pedig a hely biztosításáért.