A Borrajongó

Kis magyar chardonnay-körkép I.

2015. augusztus 26. 06:00 - furmintfan

Azt hiszem nyugodtan kijelenthetjük, hogy a chardonnay - már legalábbis ami a témába vágó posztok mennyiségét illeti - nem tartozik a legfelkapottabb fajták közé a magyar borbloggerek körében. Talán éppen az egykor rszabi által fémjelzett bordogságon olvastam valahol, hogy a kommentelők hiányolták a chardonnay-ról szóló írásokat, és egy - igen kellemes meglepetést okozó - etyeki tétel kapcsán én is utaltam rá, hogy nem ez a fajta az, aminek a borait gyakran leemelem a polcról. Néha viszont szeretek (és szükségesnek is érzem) kilépni a komfortzónámból és persze a látókör tágítása sem árt, úgyhogy egy ideje már készülök rá, hogy egymás mellett megkóstoljak néhány hazai és külföldi tételt.
Lassan is össze is gyűlt a megfelelő mennyiségű alapanyag, de időközben a surranópályán beelőztek. Egy szintén borkedvelő barátom hívott fel alig két hete azzal, hogy összegyűjtött egy csokor chardonnay-t, és összehívna egy kisebb csapatot kóstolni, így a mostani hetem első estéje főleg a chardonnay jegyében telt. Az én "gyűjteményem" még pihen egy kis ideig, de ami késik, az jön: lesz folytatás.

chardonnayi.jpg

A borokat vakon kóstoltuk, a sorról csak annyit tudtunk, hogy nagyrészt 1500-3000 forintos magyar borok szerepelnek benne, 1 burgundi és 1 másik külföldi borral. Mint kiderült, volt a sorban még egy csavar és leleplezésnél többször is meglepődtünk. A rendelkezésre álló idő kissé szűkre volt szabva, úgyhogy 2-3 gyors visszakóstolásra volt lehetőségem, mélyreható elemzések papírra vetésére kevésbé. Következzenek hát a kóstolás sorrendjében készült jegyzetek:

Ikon Chardonnay 2014
Visszafogott fűszeresség mellett ananász és sárgadinnye érezhető illatában. Egyenes, arányos, de egyszerűre hangolt bor, pici krémességgel, vajassággal a korty közepén. Ízében leginkább közepes ízintenzitású citrusok mutatkoznak, tompán megjelenő déligyümölccsel és fűszerrel a korty második felében. 4p (1490 Ft - Bortársaság)

Légli Chardonnay 2013 (1. palack)
Melegebb hangulatot áraszt, fűszeres, ananászos, kókusszal, vaníliával, édes citrusokkal. Idővel illatában és ízében is megjelent egy leheletnyi gyógyszeresség. Szájban kerek, de nem tunya savak, közepes tömörség, nem kevés, de tolerálható hordó-jelenlét, nyári alma, hordófűszerek, kicsit üres lecsengés. 5p (2490 Ft - Bortársaság)

Figula Chardonnay 2014
Fülledt illat, némi sóssággal, sós citrommal, grillázzsal, csipetnyi édes fűszerességgel. Kissé citromosba hajló savak uralják a kortyot, aroma azonban alig szorult belé: a citromos-savas ízjegyek mellett némi fűszer és és csipetnyi só tűnik fel, de volt aki savanyú káposzta-levet is emlegetett. 3p+ (1990 Ft - Bortársaság)

Nyakas Chardonnay 2014
Tiszta és intenzív illatban is, ízben is: ananász, sárgadinnye, édes citrusok, zöldalma, finom fűszeresség, egy kis mezei virággal megtoldva. A korty selymes, gördülékeny, arányos, pici maradékcukorral megtámogatva. Hordót nem érezni (mert nem is látott hordót), szálkamentes, gyümölcsös, zamatos, jól iható, profi munka. Best buy. 5p+ (1490 Ft - Bortársaság)

Sauska Villány Chardonnay 2012
Gyufás, gumis, redukcióra utaló illat. Hosszabb szellőztetéssel talán tisztult volna, sajnos szűkre volt szabva az időnk, így a gumimatracnak nem volt ideje/lehetősége felemelkedni. Szájban némi alma és citrus, fa, kis kesernye, lágy savak és széttartó szerkezet. Talán palackhiba, talán nem, mindenesetre azt, amit most ettől a palacktól kaptam, nem igazán tudom értékelni. (2950 Ft - Bortársaság)

Légli Chardonnay 2013 (2. palack)
Édes fűszeres és déligyümölcsös illat: vanília, kókusz, ananász, sárgadinnye, őszibarack. Kerek, de kellően tartós savak, fanyar vég, kicsit sok a fa a lecsengésben, mellette azonban finom fűszerességet és sok gyümölcsöt is mutat: ananász, körte, édes citrusok. Összességében véve tetszett, de minél többször kóstoltam vissza, valahogy annál jobban éreztem benne a fát. Nagyon hasonló volt a másik palackhoz, de ez valamivel jobb formát mutatott. 5p+ (2490 Ft - Bortársaság)

Domaine Buisson-Batault Meursault Les Criots 2013
Meglehetősen visszafogott, lassan nyíló illatából neutrális fehér húsú gyümölcsöket sikerült kipörgetni. Savai feszesek, szép ívet adnak a kortynak, de mögötte kicsit kevés a beltartalom. Bár a vezető citrusos ízjegyek mögött feltűnnek zöldalmás és déligyümölcsös villanások és diszkrét fűszeresség is megbújik a háttérben, a savak intenzitása és a némileg még integrálatlan hordó mellett ezek kevésbé jutnak szóhoz. 5p

Leo Hillinger Hill 2 Cuvée 2006
80% chardonnay és 20% sauvignon blanc házasítása Burgenlandból. Érett illat, aszalványok, pici só, avar, vanília, és – főleg eleinte – némi húsleves,. Krémes, selymes és lágy, kicsit már lusta is, a savak hamar kifutnak alóla. A fa ebben a borban sem kevés, de mellette szép érési jegyeket mutat: aszalt gyümölcsök, sárgabarack, vanília, dohány. 5p

Etyeki Kúria Chardonnay 2012
Gazdagon fűszerezett illat: szegfűszeg, szegfűbors, vanília, őszibarack, ananász. A hordó határozottan jelen van, mégis elbírja az alapanyag, így előbbi nem tűnik soknak, és a gyümölcsök is meg tudják mutatni magukat édes citrusok, körte, nyári alma formájában. A gyümölcsök mellett finom fűszerek, és persze azért pici fa is megjelenik. Gömbölyű, jó felépítésű bor, bár a sok 2013-as, 2014-es tételhez képest kevesebb élénkség szorult belé. 5p+ (2490 Ft - Bortársaság)

 

Bernáth Józsefnek köszönet a kóstolóért, a Dynamobake-nek pedig a helyszín biztosításáért.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr867734050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása