A Borrajongó

Hegyaljai hétvégék - Bott, Kikelet, Gróf Degenfeld, Dereszla, Béres Lőcse vertikális

2015. augusztus 03. 07:00 - furmintfan

Ezúttal egy kicsit csalok, a sorozat következő részeiben ugyanis nem hétvégi látogatásokról számolok be, hanem a július kellős közepén nettó két nap alatt - szerda délutántól péntek délutánig - rendezett ámokfutás tapasztalatait osztanám meg az érdeklődőkkel. Ámokfutás volt, mert szinte megállás nélkül kóstoltunk, dűlőt jártunk, vagy úton voltunk egyik pincéből a másikba. Néha azért aludtunk is, bár nem sokat. A rendelkezésre álló rövid idő alatt kereken 10 pincészet boraiból kóstoltunk, volt ebben egy boros villámbemutató, néhány tételes szemezgetés, teljes vertikális sor és több évjáratot átölelő kóstoló egyaránt. Megpróbáltam valamiféle rendszert vinni a sűrű program dokumentálásába, nem teljesen időrendben haladunk, de remélem, hogy követhető lesz.

bottteleki.jpg

(Teleki, Tokaj)

Tokajban a vonatról leszállva első utam a Szerelmi Pincesorra vezetett, ahol a Bott Pincénél Bodó József várt, majd hamarosan megérkezett a kóstolócsapat többi tagja, akik néhány napja már a borvidék útjait rótták. A Telekiben kezdtünk, majd lementünk a pincébe, ahol 1-2 hordómintát is megnéztünk, végül a pince feletti kóstolóhelyiségben áttértünk az édes tételekre.

bottp.jpg

Bott Pince Kulcsár Hárslevelű 2013
Finom, elegáns illat, citrusokkal, pici vaníliával, remek fűszerességgel. Remek intenzitást és jó szerkezetet mutat, jól definiált fehér húsú gyümölcsökkel, körtével, édes citrusokkal, őszibarackkal és finom fűszerességgel. 7p

Bott Pince Határi Hárslevelű 2013
Szikárabb, lineárisabb bor, kevesebb díszítő jeggyel. Citrusos, enyhén sós, némi gyurmás ásványosság és gyógyvíz is visszaköszön benne. 6p

Bott Pince Határi Furmint 2011
Arányos, bár kicsit testesebb bor. Édes fűszeres, szinte süteményes aromák, édes almával, körtével, fűszerekkel, gyógynövényekkel. 6p+

Bott Pince Exczellencziás 2013
A Kulcsár hárslevelűje és a Csontos furmintja egyenlő arányban. Rengeteg fűszer mellett fehér húsú gyümölcsök, finom fanyarság jellemzi. Erőteljes, lendületes, izmos testű bor, kicsit melegítő alkohollal. 7p

3 Grácia 2013
Bodó Judit, Berecz Stéphanie (Kikelet) és Bárdos Sarolta (Nobilis) közös bora. Viszonylag könnyed, élénk savú, arányos szerkezetű bor, citrusokkal, pici vaníliával, a háttérben friss, zöldes jegyekkel. 5p

A hordóminták közül a 2014-es Határi Hárslevelű még mozog, kicsit tompa, aromatikája almás, édes citrusos, a kerek savak mellett egy kis maradékcukor is telíti. A 2014-es Csontos Furmint széles, masszív savakkal bír, narancsos, citrusos, finom fűszerekkel. A 2014-es Kulcsár Hárslevelű olajos textúrájú, kicsit botritiszes, vaníliás, édes almás. A 2014-es Szamorodni sárgabarackos, trópusi gyümölcsös, narancsos, narancshéjas, kellemesen krémes.

bottp2.jpg

Bott Pince Bott-rytis 2013
Rengeteg trópusi gyümölcs, mangó, papaya, licsi, leheletnyi édesség-hangsúllyal. Nagyon finom és jól iható. 7p

Bott Pince Szamorodni 2013 (M)
Különféle fűszerekkel indul az illat, majd kis vanília, körte és trópusi gyümölcs következik, ízben főleg a gyümölcsök uralkodnak, elsősorban vilmoskörte. Remek egyensúlya van, feszes, kecses és elegáns.

Bott Pince Aszú 2013 (M)
Édes fűszeres, kardamomos, vaníliás, kicsi punccsal, sárgabarackkal, trópusi gyümölcsökkel. Tiszta, tömör, koncentrált és hosszú. Nagyon ígéretes.

A Bott Pince után az aznapi szállásunkat is biztosító Paulay Borház volt a következő állomás. Hudák Péterrel és egy palack 2012-es Bitangjó Furminttal a Verebest másztuk meg, megtekintettük a különleges fajtagyűjteményt, ahol öreg furmint és hárslevelű tőkék mellett olyan régi fajtákból is található néhány sor, mint a bakator, járdovány, a lisztes fehér, a góhér, a bolyhos, sőt a grúz rkatsiteli is képviselteti magát. A Paulay Borháznál aznap este kivételesen nem a pince saját borai voltak a főszereplők, mégis erősen kötődnek a tulajdonosokhoz. Hudák Péter ugyanis több évet dolgozott borászként, majd főborászként a Béres Szőlőbirtoknál és egy szinte komplett Lőcse Furmint vertikálist ajánlott fel kóstolásra. A Lőcse-dűlő a Béres Szőlőbirtok központja mellett terül el, nyugati fekvésű, összetett talajú (kemény riolittufa, kvarc, agyag) dűlő. A borok alapanyaga kb. 30-40 éves ültetvényről származik. Egész fürtös préselés után új hordóban erjedtek a borok, majd kb. 5 hónapig finomseprőn, szintén új hordóban, letöltés után pedig 1 évig palackban érlelődtek.

bereslocse.jpg

Béres Lőcse Furmint 2011
Illatában főleg a hordó fűszereit lehet érezni kókusszal és egy kis punccsal. Eléggé telt és gazdag, a lecsengése is hosszú, de a végén kicsit fűt az alkohol. A hordó még eléggé uralja az ízét: fűszeres, kókuszos, puncsos, vaníliás, némi ringlóval és gyurmás ásványossággal, fanyar, fűszeres finissel. 6p-

Béres Lőcse Furmint 2009
Egy pici palackérettséget már hordoz az illata, közben kakaó, sok édesfűszer, érett gyümölcsök és leheletnyi gomba érezhető. Közepesnél nagyobb test, jó arányok, ízében érett gyümölcsös, körtés, őszibarackos, banános, sok fűszerrel, kakaóval és egy kis fával. 6p

Béres Lőcse Furmint 2008
Illatra nagyon hasonlít az előző borhoz, de érettebb és mintha egy kis botritisz is került volna bele, édes fűszeres, kakaós, gombás, avaros jegyek keverednek. Savai kissé lágyak, szélesek, a bor is teltebbnek hat az előzőeknél. Szép érettséget ugyanakkor friss jegyeket is mutat ízben: friss és citrusok vegyesen, sárga húsú gyümölcsök és egy csipet só. 6p

Béres Lőcse Furmint 2007
Meglepően fiatalos, pici virággal, aszaltasba hajló trópusi gyümölcsökkel, édes almával, finom fűszerekkel. Egyenes, feszes savak, kellő tömörség és koncentráció, komoly beltartalom jellemzi, fehér húsú gyümölcsökkel, golden almával és sok fűszerrel. Szépen dacol az évekkel, fiatalabbnak tűnik koránál. 7p-

Béres Lőcse Furmint 2006
Fűszeres, kókuszos, gyömbéres illat, némi cipőpasztával a háttérben. Érett citrusos, némi zöldes jeggyel, nyers savakkal és nyers fás jegyekkel. 4p+

Béres Lőcse Furmint 2005
Illata fűszeres, puncsis, érett gyümölcsökkel, kis palackbukéval. Arányos szerkezetű, viszonylag könnyed, jól iható, de kicsit lehetne hosszabb. Ízében zöldalma, fűszerek, gyurmás ásványosság, zöld tea. 6p+

Béres Lőcse Furmint 2003
Botritiszes, mézes, érett almával, kis reszelt almával és némi zöldességgel. Lágy savai mellett egyszerre érett, mézes és éretlen zöld jegyeket is fel lehet fedezni benne, némi kellemetlen cserességgel. Nem tudom, milyen volt régen, most meglehetősen disszonáns bor benyomását keltette. 4p-

A meglehetősen hosszúra nyúlt borozás és néhány óra alvás után a reggelire kapott lecsó vert belénk életet, majd Szilágyi Lászlóval a Kastély-dűlőbe autóztunk. Itt már folyt a munka, a Gizella Pince tulajdonosa pedig bedobott minket a mélyvízbe: rövid útmutatás után kaptunk egy sort, hogy folytassuk mi a levelezést és a fürtválogatást. A feszes program miatt alig valamicskét áldoztunk a munka oltárán, és máris robogtunk tovább, az elmaradhatatlan Szil-völgy bejárásra. Ezután Szilágyi Lacitól rövid időre búcsút vettünk, ugyanis már várt minket Berecz Stéphanie a Kikelet Pincénél.

kikeletp1.jpg

A Kikelet Pince új birtokközpontja idén készült el, a pince felett többek között egy gyönyörű kóstolóterem is helyet kapott. Stéphanieval először a Farkas-dűlő és a Tarcal új nevezetességét képező Krisztus-szobor mellett másztunk fel a türkiz színnel ragyogó bányatóhoz, kaptunk egy kis kőzettani kiképzést, majd nekiláttunk a kóstolásnak. Aki kóstolt már a Berecz házaspárral, tudja, hogy különleges dinamikájuknak és állandó csipkelődéseiknek köszönhetően mindig oldott a légkör és remek a hangulat. Most sem volt ez másképp, rengeteget nevettünk a borok kóstolása közben. Külön öröm volt látni, hogy a Kikeletnél a 2014-es száraz tételek is nagyon ígéretesek. Megkockáztatom, hogy egyrészt ezek a legjobb 2014-es tokaji borok, amiket eddig kóstoltam, és őszintén szólva talán jobban is kedveltem őket, mint a 2013-as tételeiket.

kikeletp2.jpg

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2011
Kissé visszafogott illatában némi fehér húsú gyömölcs és érett citrusosság fedezhető fel. Savai remekül tartanak, kis hordó is rásegít a struktúrára, szikár, egyenes bor. 6p-

Kikelet Furmint 2011
Érett gyümölcsös illat, mérsékelt égöviekkel és trópusiakkal egyaránt. Feszes, fiatalosan lendületes és izmos testű, mégis kerek érzetű, citrusos, fehér húsú gyümölcsös, érintésnyi sóval. 6p

Kikelet Kassai Hárslevelű 2013
Jól definiált zöldalmás, citrusos, kis őszibarackkal színezett illat. Egyenes és lendületes, kissé talán savhangsúlyos, friss citrusokkal, lime-mal, zöld fűszerekkel az ízében. 5p+

Kikelet Furmint 2013
Fűszeres, fehér húsú gyümölcsös illat. Szélesebb, kicsit lágyabb az előző bornál, kissé még fiatalosan rendezetlen a szerkezete. Citrusos, fehér húsú gyümölcsös, fűszeres, rétegzett bor. 6p 

Kikelet Váti Furmint 2013
Lassan nyílik, de szép virágos, gyümölcsös, fűszeres jegyeket villant fel idővel. Jó testét kellő mennyiségű, friss érzetű sav, és jól intengrált hordó támogatja meg, lecsengése hosszú. Ízében körte, zöldalma, őszibarack, különféle fűszerek. 6p+

Kikelet Furmint 2014 (M)
Vonzó, friss virágos, körtés illat, könnyed test, élénk savak, körtés, zöldalmás, citrusos, zöld fűszeres ízvilág.

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2014 (M)
Hűvös hangulatot árasztó, körtével, őszibarackkal, édes citrusokkal, jázminnal, pici mézzel. Testesebb, de kicsit rövidebb is a furmintnál.

Kikelet Váti Furmint-Hárslevelű 2014 (M)
Hűvös és izgalmas illat és íz: körte, őszibarack, zöld tea, gyógynövények, menta. Lendületes, rétegzett, komplex és jó szerkezetű. Nagyon tetszett.

Kikelet Késői Szüretelésű 2009
78 g/l maradékcukor. Elsősorban édes sárga és fehér húsú gyümölcsökkel, érett barackkal, trópusi gyümölcsökkel operál, egy barackos sütemény jutott róla eszembe. Jó egyensúlya van, jól iható, bár nem különösebben komplex. 6p

Kikelet Lónyai Szamorodni 2008
115 g/l maradékcukor, 7,6 g/l sav, 11,5% alkohol. Áradó kajszis, édes fűszeres illat, íze pedig tele van trópusi gyümölcsökkel, sárgabarackkal, naranccsal, édes fűszerekkel, szegfűborssal, gyömbérrel, vaníliával. Koncentrált, gazdag, mégis nagyon elegáns jelenség. 8p

Kikelet Aszú 2010
151 g/l maradékcukor. Jó 2 éve kóstoltam még hordóból, már akkor nagyon ígéretes volt. Friss barackos illat, őszival és kajszival egyaránt. Vibráló savak, lendületes korty, sárgabaracklekvár, trópusi gyümölcsök, citrusok és rengeteg fűszer. 9p

Második tarcali állomásunk a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok volt, ahol a marketingért és a kereskedelemért felelős Varkoly Eszter fogadott minket. A kastélyszálló éttermében elfogyasztott pohár pezsgő és ebéd után Ujvári Vivien borásszal bejártuk a borászatot és természetesen néhány bort is megkóstoltunk. A 2014-es évjárat boraira itt sem lehet panasz, amit sikerült lepalackozni, az nagyon rendben van.
A borászat épülete mellől látható, hogy a pincészet egyik jelképévé vált Terézia-kápolna körben fel van állványozva, végre felújítják hát az utóbbi évtizedekben egyre rosszabb állapotba kerülő, jobb sorsra érdemes épületet. A Degenfeldnél hamarosan egy kőzetbemutató támfallal megtámogatott dűlőutat is kialakítanak, amely a borászattól a Terézia-dűlőbe vezet majd. A kápolna a tervek szerint helytörténeti bemutatóval és időszakos kiállításokkal várja majd a látogatókat szeptembertől.

grofdegenfeld2.jpg

Gróf Degenfeld Furmint Pezsgő Extra Brut 2011
Körtés, almás, a hordó fűszereivel díszített aromatika, élénk savak, apró, bár nem túl finom buborékok, intenzív habzás. 6p

Gróf Degenfeld Muscat Lunel 2014
Pici fülledtséggel nyit, majd jönnek sorban a kötelező muskotályos jegyek: szőlő, bodza, licsi, kis keleti fűszer. Szájban frissítő, élénk savú, szokás szerint némi (9 g/l) maradékcukorral. Bodzás, citrusos, szőlős, finoman fűszeres. 5p+

Gróf Degenfeld Furmint Selection 2014
A Zomborka-dűlő furmintja hordóban erjeszve és 5 hónapig hordóban érlelve. Körtés, ananászos illat, a háttérben meghúzódó egyéb trópusi gyümölcsökkel. Élénk savú, könnyed, kis krémességgel. Körtés, nyári almás, ananászos, diszkréten fűszeres ízvilág. 6p-

Gróf Degenfeld Terézia Hárslevelű 2013
Illatában és ízben fehér húsú gyümölcsök – körte, alma, őszibarack - és fűszerek – gyömbér, vanília, pici bors – keverednek. Jó szerkezetű, karcsú, elegáns, és tartalmas bor. 6p

Gróf Degenfeld Fortissimo 2013
139 g/l maradékcukor, furmint, hárslevelű és kövérszőlő házasítása. Kellemes, keleti fűszeres, trópusi gyümölcsös, licsis, ananászos, finoman virágos-mézes aromatika, enyhe édességhangsúly, korrekt beltartalom. 6p-

Gróf Degenfeld Édes Szamorodni 2012
Kb. 110 g/l maradékcukor, furmint, hárslevelű, zéta és egy kis kövérszőlő. Szép fűszeresség az illatban, őszibarackbefőttel, ananásszal, trópusi gyümölcsökkel. Jó sav-cukor egyensúly, érett citrusos, őszibarackos, trópusi gyümölcsös, fűszeres ízvilág. 6p

Gróf Degenfeld Aszúeszencia 2008
Kb. 200 g/l maradékcukor, kb. 10 g/l sav. Sűrű és koncentrált, aszalt kajszival, kandírozott trópusi gyümölcsökkel, pici paradicsomlekváros beütéssel. 8p

A Degenfeldnél vett fel minket Bai István, akivel megnéztük a Dereszla Pincészet Henye-dombon épült új borászati üzemét, majd a Poklos-dűlőt. A Dereszla pincelabirintusa különleges élmény, de a hipermodern, szinte űrállomásnak tűnő Chateau Henye is az, csak teljesen más nézőpontból. A dűlő- és üzemlátogatás között egy pezsgőt kóstoltunk meg a vinotéka teraszán.

 dereszla1.jpg

Chateau Dereszla Method Traditionelle 2011
Jó savak, kis cukor, pici élesztő, barnulófélben lévő érett alma, finom gyöngyözés. 5p

Estére a Gizella Pincéhez tettük át székhelyünket, de erről majd a folytatásban...

 

Bodó Józsefnek, Bodnár Lindának, Hudák Péternek, Berecz Stéphanienak, Berecz Zsoltnak, Varkoly Eszternek, Ujvári Viviennek, Bai Istvánnak köszönet a vendéglátásért és a kóstolóért.

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr27656454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pecz 2015.08.03. 21:39:18

Köszönöm a hasznos írást.

A Lőcse 2003 bizony anno hihetetlenül remek volt, aztán már néhány éve olyan kukoricás lett.

Ezt a Dereszla pezsgőt igazán tisztázhatnád. Mármint, hogy már 2 palackkal megittam/megittunk jóizűen (5-6 pont, de amit mi vettünk, azon a szöveg ugyanaz, évjárat ugyanaz szöveg sorrendje más, a címke teljesen más, nem is hasonlít arra, amit te mutatsz. (olyan sárgás-barnás és talán három kisebb pince képe látszik rajta.
Most akkor kétféle pezsgőjük van 2011-ből?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.08.04. 08:02:31

@pecz: sajnos nem volt szerencsém ehhez. De nem erre mondta Márkus, hogy jó? Ahhoz képest... Vagy már fárad?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.08.04. 08:29:10

@pecz: Ezzel a másik címkével felszerelt palackkal még nem találkoztam. Hol vettétek?
@akov: A képen látható 2011-es nem rossz, de borzasztó sok tartalékot nem éreztem benne, én kb. most meginnám, ha lenne belőle otthon.

pecz 2015.08.04. 08:34:28

METRO-ban vettük. Egyébként elsőre ajándékba vettem Ferihegyen a duty free-be és szerintem ott is a sárga rusztikus címke volt rajta.
Nekem kifejezetten ízlik és ár/értékben is jó. 2665 Ft a METRO-ban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.08.04. 08:42:12

@pecz: Elképzelhető, hogy megy valamilyen külön címkés "termékcsalád" a hipereknek meg a duty free-be, nagyobb tokaji birtokoknál ez simán előfordul.
Azt hiszem, hogy a képen látható pezsgő is 3000/palack környékén jár.
süti beállítások módosítása