A 2014-es évjárat nehézségeit valószínűleg teljesen felesleges az olvasóknak ecsetelni, mindenki tudja, hogy a legtöbb magyar borvidék az előző 3 évhez képest mind mennyiségben, mind minőségben gyengébb produktummal számolhat. A Badacsony és környéke sem úszta meg komolyabb esőzések nélkül az évet. Innen szép nyerni mondhatnánk, de tény, hogy nem lehetetlen.
Két jó nevű borászat 2014-es boraiból szereztem be 1-1 palackot, hogy kiderüljön, ők mire jutottak. A Villa Tolnay méltán népszerű, konstans best buy-gyanús és 2014-re fajtabor-trióvá duzzadt Tavasz-szériájának tagjait és Bakó Ambrus "Badacsony" névre hallgató házasítását kóstoltam meg a múlt héten. Bakó Ambrust és Nagy Lászlót is megkértem, járuljanak hozzá egy-két információmorzsával az íráshoz. Így is tettek (ezúton is köszönöm), kiváltképp Ambrus, aki - jó szokásához híven – most sem kímélte a klaviatúrát.
Villa Tolnay
Nagy László birtokigazgató és borász szerint 2014-ben nagy mennyiségű termés veszett oda, mert a rengeteg csapadék miatt a bogyók könnyen felrepedtek. Ahol viszont sikerült megmenteni a termést, ott egészen koncentrált ízek, zamatok fejlődhettek ki. Mennyiségben kevesebb, de egészséges gyümölcsöt sikerült szüretelniük, így a birtok összes bora elkészül, a portfólió-szűkítés áldozatául eső Kéknyelű és Sauvignon Blanc kivételével. A mennyiségi korlátok miatt 2014-ből nem lesz Zöldveltelini-trilógia, csak a 2013-as "Föld" utódja lesz lepalackozva.
Nagy László megfigyelései szerint a csapadékos években felgyorsul a tápanyagáramlás a talajban, ennek köszönhetően egy határozott gyógynövényes vonal jelenik meg a 2014-es borok aromaprofiljában. 2014-ben a Tavasz-borok tartályban erjedtek, ott finomseprőn érlelődtek és kivételesen 3 hónapot töltöttek 12 és 18 hektoliteres osztrák Stockinger hordóban is, így hamarabb lekerekedtek a borok.
2014-ben három tagúra bővült a Villa Tolnay Tavasz névre hallgató sorozata: a zöldveltelini és a rajnai rizling mellett olaszrizlingből is készült egy könnyedebbre hangolt tétel. Számomra újdonság volt, de mint kiderült, már 2007-ben is készítettek egy Olaszrizling Tavaszt. Mindegyik bort DIAM 5 dugóval zárták le.
Villa Tolnay Zöldveltelini Tavasz 2014
Illatán furcsa fedettség ül, eleinte valamennyi neutrális gyümölcsösséget sikerült nagy nehezen kipörgetni belőle. Kicsit zöldséges, kicsit citrusos, kicsit zöld fűszeres lesz, ahogy nyílik, de komolyabb intenzitást nem ér el. Szájban teljesen a savak uralják, hiába az a kis krémesség valahol a korty mélyén. Nem egy ízbomba, és sok fajtajelleget sem tudtam benne felfedezni: citromos, lime-os vezető ízjegyek mellett néha egy kevés grillázs vagy méz, illetve enyhe sósság ütötte fel a fejét, de ezeknek csak pillanataik voltak. A savhangsúly és a kis cseresség miatt eléggé aszketikus bor, lehet, hogy fog még kerekedni ez a savérzet, de én jelen állapotában nem tudtam őszintén megszeretni. 4p (1790 Ft - Bortársaság)
Villa Tolnay Rajnai Rizling Tavasz 2014
Egy kis kénes fülledtséggel nyit, de rövid szellőzés után felismerhetően rieslinges: édes őszibarack, citrusok, kis fűszer, egy érintésnyi méz. A vártnál testesebb bor, jó savakkal, kis krémességgel, hosszú lecsengéssel. Szépen betölti a szájat, a kortyból - különösen annak végén - ugyan kicsit kikandikál az alkohol, de bőven tolerálható mértékben. Édes citrusos, őszibarackos, némi édes fűszerességgel, egy pici vaníliával és csipetnyi sóssággal. Fajtából, termőhelyből is többet mutat, mint az előző bor, visszakóstolásnál már ez volt a kedvencem a trióból. 5p/6p (1790 Ft - Bortársaság)
Villa Tolnay Olaszrizling Tavasz 2014
Ennek is kellett egy kis idő, hogy kitisztuljon az illata, utána viszont jól definiált és kellemes fehér húsú gyümölcsös, zöld fűszeres, golden almás, őszibarackos, virágos jegyeket mutat fel. Az előző bor után kóstolva kicsit lágyabb, kicsit vékonyabb, simább, ugyanakkor közepesnél könnyedebb testéhez minden szerkezeti összetevője jól aránylik. Golden almás gyümölcsösségét kakukkfüves, oregánós fűszeresség és finom sósság teszi izgalmassá, a lecsengése pedig kellemesen fanyar. Az első körben ezt szerettem a legjobban a három Tavasz közül, de a következő kanyarnál a rajnai a fejére nőtt. 5p/5p+ (1790 Ft - Bortársaság)
Bakó Ambrus
Bakó Ambrus 2014-ben szinte az összes parcella termését összeházasította, ezt már a szüret végén így is tervezte. Komolyan küzdeni kellett a termésért, pedig az Ambrus borainak alapanyagát biztosító területeken még 2010-ben sem voltak nagy problémák a szőlővel. Ambrus elmondása szerint csak érett alapanyagot volt hajlandó átvenni, így elég sok botrytises szőlőt kapott, de a kis mennyiség mellett csak így lehetett korrekt minőséget elérni. A bor összetételét tekintve kb. 56% olaszrizling, 25,5% rajnai rizling, 11% szürkebarát és 7,5% zenit.
Az olaszrizling nagy része a Szeremley udvarház feletti részről, az egykori Állami Gazdaság makroteraszairól, kisebb része az általában a "Villa Mellett" fantázianevű tétel alapanyagát biztosító területről származik. Mindkét területről több időpontban szüretelt, különböző tulajdonságú gyümölcs érkezett: egy része egészséges, savas, másik része botrytises, harmonikusabb. Az olaszrizling nagy része használt hordóban, 50 liter üvegballonban erjedt és előbbi része kapott egy hónapos hordós érlelést is.
A rajnai rizling az Óbester fogadó fölötti nagy tábla nyugati feléből származik, két külön tétel, mindkettő használt hordóban erjedt, botrytises, illetve az egyik kifejezetten aszús volt, mindkettő kövér, testes bort adott. A hosszú erjedés után acéltartályban érlelődtek.
A szürkebarát szintén a Szeremley udvarház feletti makroteraszok egyikéről származik, nagyon botrytises. Nagyon nehézkesen ballonban erjedt, az erjedést hordóban, seprőn fejezte be, majd acélban érlelődött.
A kissé savhangsúlyos, szintén a villa mellől érkező zenit ugyancsak eléggé botrytises volt. Ez üvegballonban, majd összefejtve acélban erjedt és érlelődött.
Minden egyes tétel spontán erjedt, almasav bontására nem került sor. Az olaszrizling üdeséget, lendületet, savakat, a rajnai rizling testet és érettséget hozott magával. (A kéknyelű Ambrus szerint nem illett bele a házasításba.) A bor 10-es DIAM dugóval lett lezárva.
Bakó Ambrus Badacsony 2014
Vonzó és összetett illat már nyitáskor is: fehér virágok, őszibarack, ananász, édes citrusok, golden alma, nagyon érett körte és méz illata, némi zöldes reflex-szel. Eleinte ezek az illatjegyek inkább külön-külön, egymást váltva mutatkoznak meg, majd idővel inkább egy komplex egységbe forrnak össze. A friss és érett gyümölcsös jegyek szájban is egymásnak adják a kilincset: őszibarack, sárgabarack, körte, citrusok, kis trópusi gyümölcs, citromhéj, bodza, lime, érintésnyi sósság. Érdekes módon ahogy telt az idő és egyre jobban összesimultak a különböző ízjegyek a bor egyre frissebbnek, feszesebbnek, ugyanakkor harmonikusabbnak tűnt. Kellően feszes, a beltartalom mellett jó egyensúlyt mutató, gazdag bor. Másnap egy narancsos-lazacos tészta mellett is szépen domborított. 6p (3150 Ft - Bortársaság)
(szerk.: Azóta kóstoltam egy másik palackot ebből a borból, abban a fent említett érett gyümölcsös jegyek sokkal kevésbé mutatkoztak, így a savak viszont túlsúlyba kerültek.)