A Borrajongó

Egy nap Paloznakon - vendégségben a Homola Pincészetnél

2015. július 08. 06:00 - furmintfan

A paloznaki Homola Pincészet június végén egy egész napos kirándulásra invitált meg néhány újságírót és bloggert, méghozzá kettős apropóból. Július első napjaiban ugyanis megnyitotta kapuit a Vincellér utcában a Homola Borterasz, a falu központjában pedig a Sáfránkert Vendéglő. Homoláék meglátogatása már egy ideje szerepelt a terveim között, a sajtóbemutatót megelőző hétvégét pedig ettől függetlenül is a Balatonon töltöttem, így tökéletes volt az időzítés a pincészettel történő komolyabb ismerkedésre.

homola1.jpg

A komplett paloznaki gasztró-paradicsom gondolata aligha született meg, amikor Homola Szabolcs még csak vitorlázás közben csodálta a Balaton felett zöldellő dombokat, mégis, amikor lehetősége volt rá, Paloznakon vásárolt egy házat, szőlővel körülvéve. A szőlővel jött a bor is: az első tételek a 2009-es évjáratból készültek. Mára a Homola Pincészet mintegy 12 ha szőlővel rendelkezik Tihanytól Alsóörsig, további területekről pedig hosszútávú együttműködés keretében vásárolnak fel szőlőt. 2014-ben 32.000 palackot töltöttek le a pincénél, de a hosszútávú cél az évi 100.000 palackos termelés. 
Homola Szabolcs azonban üzletember, nem borász, így természetesen szükség volt valakire, aki megfelelő szaktudással rendelkezik a borkészítés terén. Egy közös ismerősük mutatta be neki Homonna Attilát, akivel gyorsan megtalálták a közös hangot, és aki 2011 óta irányítja a pincészet szakmai munkáját. 
A tulajdonos azonban a puszta borkészítésnél komolyabb célt tűzött ki maga elé: felhelyezni Paloznakot a Balaton gasztronómiai térképére. Ennek eléréséhez a bor csak az első lépés volt, a megfelelő vendéglátóhelyek - a pince mellett található Borterasz és a faluba megálmodott Sáfránkert Vendéglő - megnyitásával tett komolyabb lépéseket a megvalósítás felé. Szintén Homola Szabolcs nevéhez fűződik a Paloznakon 2012 óta minden évben megrendezésre kerülő Jazzpiknik is, amely egyedi színfoltot képvisel a magyarországi nyári fesztiváldömpingben.

homola2.jpg

A csodálatos panorámát kínáló borteraszon késői reggelivel fogadott minket a pincészet csapata. A hidegtálon környékbeli termelők és az Őshonos Delikát által készített sajtok, sonkák és szalámik, valamint friss zöldségek kapnak helyet. A borokkal is itt kezdtünk el ismerkedni, majd a két szakmai kérdés megválaszolása között a showman szerepét is remekül alakító Homonna Attila vezetésével a tihanyi Belső-tó mellett elhelyezkedő Lapi-dűlő felé vettük az irányt, ahol a pincészet egyik zászlósborához, a kékfrankoshoz szüretelik az alapanyagot. A barna erdőtalaj alatt permi homokkő, bazaltos, meszes, üledékes altalajok váltakoznak.

homola0.jpg

(A Homola Pincészet és Borterasz a Hajnóczyból)

A tihanyi dűlőtúra után felsétáltunk a pincéhez a mészben gazdag Hajnóczy dűlőben, bejártuk a feldolgozót, folytattuk a borok kóstolását, majd a település belseje felé vettük az irányt. A Paloznak központjában (és a Sáfránykert, régiesen Sáfránkert dűlő aljában) található Sáfránkert Vendéglő az egykori Akác Étterem épületében kapott helyet, és elsősorban grill ételekre, szezonális fogásokra és kiváló minőségű, lehetőség szerint környékbeli alapanyagokra épülő konyhát visznek, Kerekes Sándor vezetésével. Az étlapon helyet kapnak hagyományos fogások is, és a gyerekeknek is igyekeznek kedvében járni. A borválaszték gerincét természetesen a Homola-tételek képezik, de helyet kapnak más környékbeli termelők borai is. Mi libamájas, erdei gombás pirítóssal kezdtük az ebédet, majd wasabis kovászos uborka-krémlevessel folytattuk. Ezt követően sáfrányos citromos krumplifőzelék körettel felszolgált pecsenyekacsát kaptunk, pándi meggyhabos madártejjel zárva a sort, majd néhány pohár bor után a paloznaki túrát is.

homola5.jpg

A birtok bemutatása után térjünk át a szőlőre és a borokra. A pincészet jelenleg hét dűlőben rendelkezik saját területtel. A már említett tihanyi Lapiban kékfrankos, a szintén tihanyi Óvárban cabernet franc, a paloznaki Hajnóczyban olaszrizling, chardonnay, szürkebarát, tramini és syrah, a szintén paloznaki Sáfránykertben olaszrizling, a csopaki Kishegyen chardonnay és olaszrizling, a csopaki Benén olaszrizling, végül az Alsóörs és Felsőörs között fekvő Gőlye-málon kékfrankos, tramini, furmint, rajnai rizling és sárga muskotály terem. A kis fürtű P85-ös klónból válogatott furmintot természetesen Homonna Attila hozta magával Tokaj-Hegyaljáról. A cabernet franc, furmint, a rajnai rizling és a muskotály a következő évjáratokban mutatkozik majd be a pincénél. A jövőben valószínűleg furmint is kerül a Parti Szél fantázianevű házasításba, szerintem a savban gazdag fajta kedvező lesz az összhatásra.

homola3.jpg

(A Lápi-dűlő)

A szortiment két nagy részre tagolódik: a könnyű, friss, "nyári" borokat felvonultató "100%" sorozat tagjai nem látnak hordót, könnyen érthetőek, jól fogyaszthatóak, áruk nem éri el a 2000 Ft-ot. A "Homola" sorozatban már a komolyabb, hordót is megjáró tételek kapnak helyet: Chardonnay, Csopaki Olaszrizling, Sáfránykert Olaszrizling, Parti Szél Cuvée, Kékfrankos és Syrah. Utóbbi három tétel spontán erjed. A borászatban a korábban használt 225 literes hordókat pár éve lecserélték 500 literesekre. Valamennyi új hordót minden évben vásárolnak, de mindig vegyesen használják ezeket a régebbiekkel. A kékfrankos évjárattól függően 1-1,5 évet, a syrah 1,5-2 évet tölt hordóban.
 homola4.jpg

A kóstolt borok:

100% Habzó Rosé 2014
Nem tutti-fruttis, de kicsit édeskés hangulatú, behízelgő, remekül iható, laza szövésű rosé habzóbor, szamócával, cseresznyével, friss piros bogyós gyümölcsökkel. 4p

100% Rizling 2014
Friss, üde, a pici buborékok alapján kevés CO2-t is tartalmaz. Savai kellemesen ropogósak, nem élesek. Zöldalmás, citrusos, nem túl bonyolult, szájban nem is tart sokáig, de hibája sincs, ideális könnyű nyári bor. 4p

100% Balaton 2014
Olaszrizling, szürkebarát és tramini. Illatában citrusok, kis virágosság fehér mezei virágok és leheletnyi rózsa formájában. Ropogós savú, lendületes, jó felépítésű tétel. Szájban hosszabban tart az előző bornál, citrusokkal, lime-mal, zöldalmával, zöld fűszeres jegyekkel. 5p-

100% Szürke 2014
Szürkebarát, ahogy nevéből is sejthető. Őszibarackos, citrusos, finom fűszerességgel. Jó savú, elég feszes, ugyanakkor egy kis maradékcukor teszi kerekké, behízelgővé. 4p+

100% Kékfrankos Rosé 2014
Aránylag visszafogottabb rosé, orrban szamócával, édes fűszerekkel, szájban szamócával, cseresznyével, némi citrusossággal, jó savakkal. 4p

Fakutya 2014 (M)
Az eddig a 100% Balatonba kerülő pinot blanc ezúttal önálló tételként jelenik meg. Tartályban erjedt, majd 500 literes hordóban érlelődött és hamarosan palackba kerül. Finom hordófűszerek, csonthéjas gyümölcsök, sárgadinnye, őszibarack, olajos magvak, kis mogyoró. Élénk savak, kis krémesség, jó test adja a szerkezetet. Ígéretes bor.

Parti Szél 2012
Olaszrizling és szürkebarát házasítása, amely kb. 1 évet töltött 5 hektós hordóban. Illatában pici virág, finom fűszerek, némi neutrális fehér húsú gyümölcs. Legalább közepes testét kis krémesség és jó savak keretezik. Sok fűszer mellett neutrális fehér húsú gyümölcsök tűnnek, a hordó okosan adagolt. 5p 

Sáfránykert Olaszrizling 2012
Fehér húsú gyümölcsök és egy kis zöld fűszeresség dominál az aromaprofilban. Savai inkább szélesek, mint magasak, selymesek, jól betölti a szájat, de kicsit szét is terül a bor. 5p

Kékfrankos 2013
Vonzó, összetett és kellemesen intenzív illat, szépen változik a pohárban: virágokkal, rózsával, kis violával, édesfűszerekkel nyit majd következnek a piros bogyós gyümölcsök, majd narancshéjjal és gyógynövényekkel egészül ki. Szájban is elég gazdag, meggyes, cseresznyés, piros bogyós gyümölcsökkel, pici virággal és remek fűszerességgel. A savak és a sima tannin remek keretet adnak a jól kitöltött kortynak, a hordó szépen kiegészíti a gyümölcsöket, nem tolakodó a jelenléte. 6p+

Syrah 2012
Fekete bogyós gyümölcsös, szedres, áfonyás, finom fűszerekkel, erdei gyümölcsökkel, kék szirmú virágokkal, csipet borssal. Elegánsabb, arányosabb stílusú, jól iható, mégis tartalmas bor, ismét remekül adagolt hordóval. Ízében szeder, áfonya, kis virág és fűszerek. 6p

A pincészet honlapja: http://homolapinceszet.hu/

A Borterasz és a Sáfránkert Vendéglő bemutatkozásán a Homola Pincészet meghívásából vettem részt. Köszönet a meghívásért és a vendéglátásért!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr217603538

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Milotta László: Egy nap Paloznakon - vendégségben a Homola Pincészetnél 2015.07.08. 13:52:01

Homola Szabolcs a puszta borkészítésnél komolyabb célt tűzött ki maga elé: felhelyezni Paloznakot a Balaton gasztronómiai térképére. Ennek eléréséhez a bor csak az első lépés volt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kádkongató 2015.07.12. 04:04:53

Neharagudj, de borzasztoan nem írsz jól!

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.07.12. 11:28:18

@kádkongató: Nem haragszom.
Viszont az idevetett egy mondatod alapján csak annyit tudok rá reagálni, hogy "bagoly mondja..."
Te se haragudj! :)