A Borrajongó

Tokaj Nyitány 2015 - "Kincsek a pince mélyéről"

2015. június 17. 06:00 - furmintfan

A Tokaj Renaissance Egyesület évente megrendezésre kerülő borbemutatója, a Tokaj Nyitány tavaly némi "ráncfelvarráson" ment keresztül. A szervezők igyekeztek nyitni a fiatalabb generáció felé, ennek érdekében az addig jellemzően áprilisban megrendezésre kerülő esemény időpontját áthelyezték június elejére, továbbá helyszínt is váltottak: az Intercontinental helyett tavaly a Ybl Palota adott helyet a bemutatónak. Úgy tűnt, hogy bevált az újítás, a mesterkurzusok megteltek, a sétáló kóstolóra is szép számmal jöttek az emberek, a hangulat is jó volt.
2015. Az időpont maradt, a helyszín ismét változott ebben az évben: az idei kóstolót a Stefánia Palotában rendezték meg. Nem tudom, hogy a nagy meleg volt az oka, vagy esetleg a belvárostól kissé kijjebb eső helyszín, esetleg mindkettő, vagy egyik sem, mindenesetre nekem úgy tűnt, hogy a tavalyihoz képest idén valamelyest megcsappant a résztvevők létszáma. A (tág értelemben vett) borászok közül is kevesebben jöttek el személyesen, kb. a standok kétharmadánál állt ott a borász/marketinges/kereskedő/tulajdonos valamelyike. 

tr3.jpg

(A Tokaj Renaissance logóját innen metszettem)

A sétáló kóstolót és a külön teremben helyet kapó aszúbárt kiegészítő három mesterkurzus a tokaji pezsgők, a 2011-es aszúk és a résztvevő pincék egy részének régebbi tételei köré szerveződött. Tavaly pezsgőztem is, aszúztam is, idén viszont inkább a régebbi tételekre voltam kíváncsi.

A "Kincsek a pince mélyéről" mesterkurzust illetően végül eléggé felemás volt az összkép, bár kétségtelenül minden bor fogyasztható állapotban volt. A középmezőnyből kiemelkedő tétel ugyanakkor számomra csupán kettő akadt. Néhány borról pedig elmondható ugyan, hogy még állnak a lábukon, de bennük ezen kívül - pályájuk ebben a szakaszában - más extra értéket már nem találtam.

tokajnyitany.jpg

(elnézést a pocsék fotóért, amelyről a Füleky bor le is maradt)

Füleky Pincészet Furmint Dry 2011
A Mestervölgy, a Somos és az Úrágya dűlők termése hordóban erjesztve, majd részben hordóban, részben tartályban érlelve. Korához képest egészen üde fehér virágos, almás, körtés illata van. Kerek savak, pici maradékcukor, kis krémesség és - főleg a korty végén - enyhe cseresség jellemzi szerkezetben. Citrusos, körtés, őszibarackos ízvilág, a hordó fűszereivel. 5p+
 
Dereszla Pincészet Kabar 2010
Némi avaros palackbuké mellett grillázs, cukrozott mogyoró, sült banán, kis aszalt barack érezhető orrban. Érezhetően megcsípte az alapanyagot a botritisz, ez mind illatban, mind ízben nyomot hagy rajta. A savak kissé sarkosak, a hordó is markánsan jelen van, ízében avar, dió, aszalt barack, vanília, édesfűszerek, pici fémesség. A korty vége kissé kesernyés és alkoholos. 5p-
 
Tokaj Classic Sárgamuskotály 2009
Érett muskotályos illat, emelkedett illóval, érett citrusokkal és szőlővel, furcsának ható földes felhangokkal, enyhe oxidációval. Már-már élesnek hatóan élénk, szilánkos savak uralják a struktúrát, ízét pedig fémes, citrusos jegyek. Nem tudtam megkedvelni. 3p
 
Sauska Cuvée 113 2009
Nagyobb részben furmint és hárslevelű, kisebb részben chardonnay és sauvignon blanc alkotja az első 113 Cuvéet, amelyhez a tavalyi Tokaji Őszön már volt szerencsém jelenlegi, érett formájában. Érett illat tercier aromákkal, avarral, kis propolisszal, édesfűszerekkel, pici kakaóval. A mennyiségre nem kevés fa többé-kevésbé integrálódott az egyébként jól kitöltött, kerek kortyba, az alkohol enyhén emelkedett, de nem zavaró. Érett citrusok, őszibarack, sok fűszer, vanília, pici fa határozza meg az aromaprofilt. 5p+
 
Erzsébet Pince Zafír 2009
Furmint és hárslevelű új hordóban erjesztve és érlelve. Az új hordót nehezen tagadhatná le: meleg érzetű, fűszeres, kókuszos, vaníliás, puncsos jegyek uralkodnak a borban, mellette édes gyümölcsök, sőt kis szilvalekvár és csokoládé. Meglehetősen jó, érett alapanyagnak tűnik, elég izmos és telt, de a hordó mellett nem sok más tud érvényesülni. 5p+
 
Barta Pince Öreg-Király Dűlő Furmint 2009
Hűvösebb hangulatú, szofisztikált illat és íz, remek, gyömbéres, keleti fűszerességgel, fehér húsú őszibarackkal és más mérsékelt égövi gyümölcsökkel, finom köves jegyekkel. Jó egyensúlyt mutat: okosan adagolt hordó, csiszolt savak, az emelkedett alkohol ugyan érezhető, de a bor nagyrészt elnyeli, így nem válik zavaróvá. 7p-
 
Patricius Furmint 2008
A palackérettség jegyei mellett sok fűszert, érett citrusokat, érett fehér húsú gyümölcsöket és némi sült almát vonultat fel az illata és íze egyaránt. Sajnos a savai meglehetősen lágyak, így a bor kissé lapos. 4p
 
Disznókő Hárslevelű 2008
Nagyrészt a Kapi-dűlő mellett elhelyezkedő Hangács adta az október végén szüretelt alapanyagot. Mészáros László elmondása szerint sokáig nem nagyon tudott kibékülni ezzel a borral, mert nem igazán illik a pince stílusába. Kifejezetten édes gyümölcsös illatok áradnak a pohárból, majdhogynem késői szüretes jelleget öltve: méz, őszibarack, vilmoskörte, trópusi gyümölcsök. Krémesen telt és gazdag, inkább szélesnek, mint magasnak tűnő savakkal. Az édes barackos-körtés-trópusias gyümölcsösséghez, édesfűszerek, gyógynövények és egy csipet só csatlakozik. Vakon aligha tippelném Disznókő-bornak, ugyanakkor kifejezetten tetszett, bár a végén kicsit kikandikál az alkohol és picit több sav is élénkítene rajta. 6p+
 
Dobogó Pincészet Furmint 2006
A Betsek, Szent Tamás és Palota dűlők termése vegyesen hordóban és tartályban erjedt, majd 11 hónapig hordóban érlelődött. Illatában avar, grillázs és sok fűszer, szájban érett citrusok, körte, sok fűszer, fehér húsú gyümölcsök, minimális palackbuké. A korty jól indul, de a savak kicsit hamar kifutnak alóla. 5p
 
Béres Szőlőbirtok Lőcse Furmint 2005
Érett fehér húsú gyümölcsök és sok fűszer illatban, érett, már-már aszaltasba hajló gyümölcsösség szájban, némi fűszerrel és pici fával megtoldva. Egyensúlyra jól néz ki, de itt is kicsit korán leül a korty. 4p
 
Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Furmint 1996
90% furmint, 10% hárslevelű, tartályban erjesztették, de kapott egy rövid - 18 hetes - hordós érlelést. Félszáraz. Ezt a bort tavaly már kóstoltam a birtokon. Gombás, avaros, szénás illat aszalt gyümölcsökkel. Savai lágyak, gyorsan leülnek, ízében aszaltas gyümölcsök, némi érett citrus, avar és széna. Szép dolog, hogy még áll, de az októberben kóstolt palack lényegesen jobb volt. 4p
A mesterkurzuson a szervezőknek köszönhetően vettem részt, köszönet érte.
15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr107548840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.06.17. 09:16:37

Szinte hihetetlen, hogy még ebben a tavasz végi, nyár eleji periódusban betoltak egy Tokaj-rendezvényt Budapestre. Túlterhelt a boros rendezvénypiac, szerintem hamarosan ki fog a közönség ábrándulni ezekből, Tokajból, stb. De ne így legyen!

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.06.17. 10:28:13

@akov: teny, nagyon elszaporodtak a nagyszabasu setalos rendezvenyek. Az en kapacitasom peldaul evente harom-negy lenne maximum, ennek a tobbszorose van mar. Beerem a Furmint-Kekfrankos-Olaszrizling harmassal ami mellett max neha erdekelne egy-egy. Az persze nem baj ha van valasztek, csak ne legyen fasult ipari jelleguk.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.06.17. 11:51:50

@Syntax Error: Abszolút. Volt ugye VinCE, Tokaj Grand, Kékfrankos Most, Pezsi Szalon, aztán ez a Nyitány. De volt Badacsony a New Yorkban, Hárslevelűk Éjszakája és még a fene tudja mi.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.06.17. 12:00:45

@Syntax Error: @akov: Igen, gyakorlatilag már minden hétvégére jut valamilyen boros rendezvény. Egyre több borász is morgolódik, hogy ez már sok. Sokan közülük már elkezdtek szelektálni, előbb-utóbb elkezd a tágabb közönség is. Inkább a borvidékekre kellene több minőségi programot szervezni.

terroir 2015.06.17. 12:42:07

Nincs az embernek annyi szabadideje, mint a mennyi kóstolót tartanak idén. :) Én próbáltam szelektálni, kezdtem a Furmint februárral, hétvégén Somlóra megyünk és szeptemberre még ott van a mádi furmint ünnep.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.06.17. 12:45:29

Kösz. Nem is csoda. Sok költség amúgy a borászok számára ez együtt az ingyenborokkal

MádiN. 2015.06.17. 12:59:29

@akov: azért az ingyen bor némileg valótlan :)
7végén voltam a tétényi Rózsakertben a Kárpát-medencein, mértek ott még 1000ft-ért is decijét bornak.
Van ahol korlátlan a fogyasztás, node egy 7-8-10-12 ezres jegyet sztem nehéz leinni, na meg szerencsére azért nem is ilyen a közönsége ezeknek a rendezvényeknek (kivétel biztosan van). :)

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.06.17. 14:42:17

@MádiN.: a 7-10 ezres jegy árából ha elmegyek egy sétáló kóstolóra, megkóstolok úgy 40-50 bort, mondjuk 5-600 forintos deciárra jön ki. És egyébként is, azt nem a borász kapja, hanem a szervezők. Úgy gondolom, hogy a kiállítók ingyen hozzák a bort, sőt fizetnek a helyért.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.06.17. 14:47:15

@Syntax Error: Még ha nem is fizetnek a helyért (azt hiszem vannak azért olyan rendezvények, ahol "csak" a bort kérik), akkor is ott van még a benzin, parkolás, esetleg a kaja, a szállás, és az idő is...

nick: 2015.06.17. 17:29:28

én örülök, hogy ilyen sok és ennyire változatos boros rendezvény van már - még ha nem is megyek el mindegyikre
így viszont egyre több olyat találok, amely érdekel, még akkor is, ha néhány korábbit már inkább kihagyok

sztem ezt majd úgyis eldönti a piac: amire van igény, az úgyis megmarad :-)

pl. a Bországgyűlés meg a Borfalu sztem nem véletlenül szűnt meg - és én még örülök is neki :-P
de pl. a VinCE-t nagyon hiányolnám, ha nem lenne

a Szekszárdi - Kulcs a Szívedhez most legutóbb nekem már nem annyira jött be (sajnos), bár korábban nagyon szerettem
hasonlóan a Vinagora is változik - nem feltétlen jó irányba, de az élet már csak ilyen :-)

a Furmint Februárnak is örülök, bár mondjuk én megcserélném a Kékfrankos Mosttal vagy a Bordói Blenddel - még ha úgy nem is alliterál ;-)

pecz 2015.06.18. 07:59:56

Furmintfan!

Körbenéztél a sétáló kóstolón is? Mert ott azért nagyon hullámzó volt a színvonal, illetve megkockáztatom, kevés volt a jó bor (akadt néhány).

kegyetlenkirály 2015.06.18. 08:16:38

Nagyon sok boros rendezvény van a szinvonal pedig ...........ide már el sem mentem. Szétesett ez az egyesület úgy érzékelem.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.06.18. 08:48:25

@pecz: Mondjuk inkább, hogy körbeszaladtam. Az édesek nagy része kimaradt, a szárazak közül is kihagytam néhányat és nem is jegyzeteltem. Ahogy emlékszem, a Nobilis Barakonyi 2013, a Barta Furmint 2012, a Dobogó Furmint 2013, valamelyik Füleky Furmint (talán 2013), az egyik Erzsébet Zafír (talán a 2012) emelkedett ki többé-kevésbé a szárazak közül, de ez valóban nem sok.
@kegyetlenkirály: A Renaissance itt-ott megjelenik közös kóstolókkal belföldön is, külföldön is. Gondolom ez a költségek megosztása szempontjából kedvezőbb a borászatoknak, ennyi hozadéka azért van, aztán hogy ezen kívül ténylegesen mit tevékenykednek még, azt nem tudom.

loading 2015.06.18. 09:47:54

@nick:: pedig a Bországgyűlés jó volt. Ahogy átvette a Sziget a szervezését, megszűnt. Majd a Pannon Bormustra maga is.
Amióta a szekszárdiak nem a PIM-ben tartják, hanem egy ruhatárban a májusi kóstolójukat, azóta nem jó. És nem is megyek, noha korábban rendszeresen elmentem.

Való igaz, hogy minden hétvégére esik valamilyen rendezvény, azaz a ló túlsó oldalán vagyunk: korábban nem sok ilyen rendezvény volt. Most pedig mindenki ilyenekkel foglalkozik.
Nekem mondjuk egy normális kiállítói hely hiányzik, mert a rendezvények többsége kevésbé praktikus körülmények között zajlik.

pecz 2015.06.20. 06:14:04

@furmintfan: A Nobilis 13-as borok valóban jól sikerültek (Barakonyi 6 pont). A Barta 2012-es furmint nekem nem tetszett különösebben (4 pont), ugyanakkor a szamorodnijuk (2010) nagyszerű, sokrétegű, végtelen hosszú, 7 pont. Na és igen, niylvána 2012-es Erzsébet Zafír tetszett, mert a 2011-es igen intenzív fura illatokkal támadt. Nekem tetszett a Béres Lőcse Furmint 2011 (6 pont). Dereszla 2013-as Kabar is teszett. El ne felejtsem Patrícius pezsgő jó volt.
Igazából a többi része a száraz felhozatalnak kicsit csalódáskeltő volt. Valahogy azt gondoltam, biztosan vannak jobb boraik, csak azokat nem hozták el ide.