A Borrajongó

Double Bubble: 1 éve bubikkal

2015. április 04. 06:00 - akov

Egyéves lett a Double Bubble Pezsgőbár. Tudjátok, ez az az aprócska hely ott a Madách téren, a bal hátsó sarok forgatagában. Tényleg nagyon pici kis bár ez, a gyúrós jocik csak lapjával közlekedhetnének benne, de rémülni nem kell, hiszen az úri közönség széltében is elfér benne. A hely krédója a poharazott pezsgő, pont az, ami a magyar ugartól annyira távol esik. Nemigen poharaznak ugyanis idehaza. Nem isszák meg, kiszökik a bubi, jaj, bebukjuk az árát, meg amúgy is nulla a pezsgőkultúra, a kutyának sem kell! – ideologizálnak az éttermesek. Pedig óriásit tévednek, hiszen igény az van a pezsgőre, csak a fogyasztóhoz kéne varrni a kabátot. Amúgy sem esik jól egyfélétől berúgni, nem? Ehhez képest a Double Bubble maga a Kánaán, hiszen egyszerre akár 18-25 palack is nyitva várja a pezsgőre vágyókat. A kínálatot magyar pezsgők, olasz proseccok, francia crémant-ok és persze Champagne-ok képviselik. Ha valakivel nagyon elszalad a ló, akkor olyasmiket is kóstolhat itt, mint a Roederer Cristal, a Dom Pérignon vagy éppen a Krug.

pezsgobar_11.jpg

Szóval egyéves lett a hely, erre büszkélkedve volt náluk egy kedves kis ünnepség, erre voltam magam is hivatalos. A szülinapra mi mást, mint pezsgőt ittunk, falatoztunk és kaptuk mellé Marczingós Zoltán (Bor és Más) kommentárjait. A kóstolt borok:

Szent Tamás Pincészet Kishegy 2010

Szent Tamás, Tokaj-Hegyalja Szentesi József tolmácsolásában. Kellemes, tipikus magyar pezsgős és Szentesi pezsgős illat, némi fehér virággal. Szikár, citrusos, de nem rossz felépítésű, ugyanakkor kicsit rusztikus, van benne egy polifenolos nehézkesség. A lecsengés elég hosszú, de mintha fáradna kicsit a bor gyümölcsössége, van benne egy kevés zavaró aromatika. A buborékokkal nem volt gondom, elég aprók és jól textúráltak voltak. 5p

Chateau Vincent Blanc Fleur 2007

100% pinot blanc. Pannon Bormustra csúcspezsgő. Tiszta, fehér virágos, vonzó illat, jó autolízises jegyekkel. Könnyed, sok és elég nagyméretű bubikkal. Kellemesen tiszta citrusosság, légies könnyedség és frissítő fanyarság jellemzi. A frissességet az érés finom aromái egészítik ki. A dosage egyértelműen sok, magyar szájra van hangolva. A könnyedség ugyan vonzó, de a pezsgőhöz választott – egyébként kiváló falatkák – már el is nyomják az italt. 6p

Pierre Boever Des Dames de France Champagne NV

A termelő Epernay-től északra található, a területek Ay és Buzy környékén vannak, összesen 4.5 hektár. Jelen tételünk 80% pinot noir és 20% chardonnay házasítása. Nagyon légies, elegáns, tisztán citrusos, almás, golden almás. Nagyon rendben van, abszolút nem rusztikus, bár a buborékok sokan vannak és nem is kicsik túlzottan. A dosage magasabb az optimálisnál, a savak állaga viszont nagyon finom. Hosszú lecsengés, cizellált zamatokkal. Az alma itt ott már-már reszelt almába csusszan, de még amolyan élvezetesen. 7p

Taittinger Brut Réserve NV FIFA Edition Champagne NV

A 2014-es Labdarugó Világbajnokság hivatalos pezsgője, ennek örömére egy különleges ruhát kapott, hologramos focilabdákkal. 40% chardonnay és 60% pinot noir és meunier. Egy éve volt degorzsálva. Visszafogott, de szép és tiszta illat, alapvetően gyümölcsösre hangolva, egészen finom érettséggel. Rendkívül finom zamatok, jó textúra, kissé sok és szúrós buborék, kiváló citrusosság. Remek vezetésű korty, rettentő jól eltalált gyümölcsös és (palack-)érett jegyek. 7p+

Mandois Blanc de Blancs 1er Cru Champagne 2008

100% chardonnay, három területről: Choulily (Grand Cru), Pierry, Vertus (1er Cru). Ötéves palackos érlelés, 2014. márciusában degorzsálták. A birtok 35 hektáron gazdálkodik, 70%-ban chardonnay-jük van, kb. 1 millió palackot állítanak elő évente. Rendkívül vonzó illat, kiváló tisztaság, remek egyensúly, apró és szép buborékok. Harmonikus, élesztős és kekszes egyszerre, érettsége zavarba ejtően szép. Nagyon hosszú lecsengés. 7p+

(Köszönet a meghívásért a Doube Bubble Pezsgőbárnak. Honlap itt. A képet a bár bocsátotta rendelkezésre.)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr617336886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.04.04. 06:44:49

Ritkan iszom pezsgot tehat muveletlen vagyok, segitsetek:
- mi a dosage?
- mi az hogy degorzsalva?
Koszi :)

Illetve a Chateau Vincent honnan szarmazik?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.04.04. 09:17:04

@Syntax Error: Csak nagyon röviden
A dosage, amkor közvetlen a forgalomba hozatal előtt likőrözössel beállítják a végtermék maradékcukor-tartalmát. Ha nem likőrözik, akkor nyerspezsgő/ brut nature/ zéro dosage lesz a csontszáraz pezsgő jelölése.
A degorzsálás az a folyamat, amikor tulajdonképpen véget vetnek a palackban történő seprős érlelésnek. Elviekben rázóállványra kerülnek a degorzsálandó palackok, lassan, fokozatosan fejjel lefelé fordulnak, a palack nyakában összegyűlik a seprő. Akkor gyorsan lefygasztják a jégdugóban összegyűlik az eltávolítandó matéria, a jégdugó távozásával marad a nyers pezsgő. Eztán jön a dosage. Valahogy így.

A Ch. Vincent a Garamvári Vencel nevéhez köthető dél-balatoni pince, remek pezsgői vannak, kb háromezer forintért. Ajánlott.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.04.07. 10:19:13

@Szegediszomelijé: igenis :)

Egy ideje készülök már kicsit betekinteni a buborékos világba, csak mindig volt valami más. Meg a pezsgőknél az alkohol is hamarabb hat, legalábbis rám, szóval vigyázni kell vele :)