A Borrajongó

Bott Frigyes nagy évjárata

2015. március 18. 06:00 - rszabi

bott-2013.JPGAbban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a blog törzsivójának visszatérése után ismét csapatbővítés történt. Szabolcs a Bordogság szünetre küldése után igazolt át hozzánk, így mostantól nálunk olvashatjátok beszámolóit. Bár nem volt humánerőforrás-meghallgatás, azt kétségkívül állítom, hogy a jelölt minden akovi peremfeltételt kielégít. Fogadjátok sok szeretettel az első nekirugaszkodást! (ungert)

Bott Frigyes borait mindig is szerettem, de valahogy mostanáig nem soroltam a legszűkebb kedvenceim közé. Tavaly október óta elkezdtem magamon átszűrni a 13-as borokat, és az áttörés nem váratott sokáig magára. A nevezett hónap olaszrizlinges eseményén a sok punnyadt ‘12-es olaszrizling között hűsítő zuhanyként hatott rám a ‘13-as Granum. Azóta - többek között - utána küldtem már egy üveg kadarkát is, amit még annál is jobbnak és izgalmasabbnak találtam. A Furmint Februáron szerencsém volt a furminthoz és a legnagyobb durranásnak ígérkező Super Granumhoz is. Ezt az írást a hárslevelű ihlette, amit legutoljára - de egészen biztosan nem utolsónak - fogyasztottam ebből a klasszis sorból.

Ennek a hárslevelűnek semmi köze a szőlőfajta öblös, gömbölyű, de kissé unalmas megjelenési formájához. Feszes, savas, tiszta és mégis megvan a hárs karakteréből annyi, hogy nem fog a fajtajelleget kutató számára sem csalódást okozni. Elegánsan visszafogott illatát a citrusok vezetik némi zöldfűszeres, kókuszos aromával színesítve. A 4 grammnyi maradékcukor orral és szájjal is abszolút detektálhatatlan, a savak nemcsak a bor gerincét, de az ízvilágát és a textúráját is meghatározzák. A gasztrobor kifejezés kicsit elhasználódott manapság, sokszor az önmagukban nem, étel mellé talán még élvezhető borok vannak felcímkézve ezzel. Itt azonban sokkal többről van szó. Ez a bor egyszerre csinál étvágyat, kiemeli az étel ízét, ugyanakkor, egészen erőteljes módon, megtartja saját karakterét is. A Granum is bírt hasonló erényekkel, de nem tudta ilyen intenzitással ezt nyújtani. Lecsengése nagyon hosszú és vibráló. Az erős 7 pontos (GM 15/20) szintet hozza, lehet, hogy erős a hasonlat, de a Kumeu River chardonnay-ra emlékeztet feszességével és hibátlanságával.

Sokak szerint a hazai borászok egyik legfontosabb feladata jelenleg a fajtakínálat racionalizálása. Racionalizálás alatt sokan elsősorban a fajtaválaszték drasztikus lecsökkentését várják. Nem tudom, hogy van-e ilyen célja Bott Frigyesnek, de számomra egymaga feleslegessé, de legalábbis fajsúlytalanná teszi ezt a kérdést. Ennek az évjáratnak számtalan kiváló fajta borával és házasításával totálisan rácáfol erre az alaptézisre. Az én olvasatomban azt üzeni, hogy nem érdemes csirájában elfojtani a kisérletezést és 2-3, esetleg 4 fajtára korlátozni a borvidékenként preferált fajták számát. Ez a generáció még a felfedező korszak tagja, majd a következő ráér a fajta választék redukálásához.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr187277013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.03.18. 06:40:12

Penge poszt :) Köszönet érte. Bott Frigyest és borait érdemes is méltatni.

A poszt végkövetkeztetése pedig különösen jól esik, mert tükéletesen ugyanez a véleményem nekem is.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.03.18. 06:55:20

Üdv. a csapatban Szabi, jó munkát! :)
Bott Frigyes a saját tapasztalataim szerint is remek sort tett le az asztalra 2013-ból.
A fajtaválasztékot illetően azt azért Bott Frigyes is elmondta egy interjúban: könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy a jelenlegi 10-12 fajta helyett később csak kb. 6 marad meg.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.03.18. 07:29:50

Udv itt @rszabi, orulok hogy ujra irsz borokrol :)
Kedvet kaptam ehhez a harsleveluhoz elegge

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.03.18. 07:37:42

Köszönöm mindenkinek.

@furmintfan: Nem lesz könnyű feladat. Te mit raknál ki a jelenleg kínálatból? :)

@Syntax Error: Nem tudom mennyire jött át a posztból, de azért megemlítem itt is, hogy azoknak ajánlanám elsősorban ezt a bort, akik bírják és szeretik a nagyon penge savakat. Mert az van benne bőven.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.18. 08:32:08

Welcome.

A Furmint Február alkalmával a Supergranum szíven ütött, de nagyon...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.03.18. 08:34:28

@rszabi: A 2013-as évjárat alapján valóban nem könnyű (nem kóstoltam még minden fajtabort), de azért tegyük hozzá, hogy ez az évjárat szinte ideálisan alakult. Bott Frici is arra utalt az említett interjúban (valamilyen gasztrós magazinban volt úgy jó 2 éve talán), hogy - ha lesz szűkítés - azok a fajták maradnak, amelyek rosszabb körülmények között is megbízhatóan teljesítenek.

Octopus 2015.03.18. 10:00:39

Agree, ez egy komoly, kiváló bor.

Örülök a visszatérésnek.

dagadtos 2015.03.18. 10:55:02

Jó poszt, jó kezdés itt! Nálam ez a bor benne volt 2014 legjobb hazai fehér kóstolásaiban, ahogy ezt ide kommenteltem is a vonatkozó poszt alá, így teljesen egyetértek. És a teljes 2013-as sor nagyon összejött, valóban. (A sav nálam több helyen határon táncol azért, ennél a hársnál is (pn esetén is), mármint felső határon természetesen, de még éppen belül azért.)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.03.18. 13:22:05

Bott Frigyes 2013-as pinója is igen jó...
Az erről (is) szóló irományomon kicsit töprengtem, hogy felajánlom ide... de ez már úgy is megaborblog lassan, szinte túl sűrűn jönnek a posztok. :D

gasztrojazz.blogspot.hu/2015/02/nyolc-pinot-noir-plusz-egy-es-mi.html

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.03.18. 14:08:57

Köszönöm mindenkinek a pozitív fogadtatást.

@Hepci: Még mindig messze van a csúcson lévő művelt alkoholista napi 2 posztja. :)

valópapa 2015.03.18. 14:45:54

Bott F. nekem is kedvencem, a Super Granum viszont nagyon nem győzött meg. A savon kívűl semmi nem jött át...

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.03.18. 15:02:50

@rszabi: köszi, átjött, elvileg sav-kedvelő vagyok szóval beválhat :)

Kopáncs 2015.03.18. 20:50:51

Örülök, hogy újra írsz! ( Remélem mostantól több chardonnay teszt lesz :) )
A Super Granum és a sima Granum sajna nekem is túl savasak voltak de viszont Bott Frigyes vörösei nagyon tetszettek.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.03.19. 13:01:48

@Kopáncs: Köszönöm. Szerintem biztos lesz majd.
süti beállítások módosítása