A Borrajongó

Tokaji évjáratkörkép a Bortársaságnál – 2013

2015. március 09. 06:00 - furmintfan

A Bortársaság 2012 decemberében indította el a Tokaji Évjáratkörképet, amelynek keretében két kóstoló alkalmával 9 borász mutatta be 2011-es évjáratú borait és egy külön kiadvány is megjelent a borászokról és boraikról. 2014 elején a 2012-es évjárat mutatkozott be, így a mostani harmadik körkép már egy sorozat részenék tekinthető. A 2014-es évjárat nehézségeinek ismeretében kicsit félek, hogy a sorozat ezután megszakad, de egyelőre a 2013-as borokon a sor.
Az eddigi évekhez hasonlóan a borászok két csoportra osztva, két különböző időpontban mutatták be a borokat. Új pincészet is feltűnt a kínálatban, így tízre bővült a körképben szereplő borászatok száma. 2013 az évjárati hatástól eltekintve is fordulatot jelentett több pincészetnél: technológiai újítások, stílusváltás, új területek, különleges tételek...

bttokaj00.jpg

Jó hír, hogy a 2013-as évjáratot szinte minden borász kiválónak ítéli meg: a savak szépen megmaradtak, a száraz borok végre feszesek, lendületesek, így az előzetes várakozások alapján hosszú életű tételek kerültek palackba. Az intenzív botritizálódásnak köszönhetően szép édes bor is születtek, a legtöbb pincészetnél több különböző kategóriában is. Az édes borok nagy részére természetesen még várni kell, a kóstolókon is a száraz borok voltak terítéken.
A borászok is elmondták számtalanszor, a 2013-as borokról eddig publikált kóstolójegyzetekben is gyakran előfordul, hogy ezek a borok még nagyon fiatalok. Legtöbbjüket még biztosan hónapokra el lehet tenni, ez most egy pillanatkép a jelenlegi helyzetről egy közepesen kényelmes tempójú kóstolás alapján.

I.


bttokaj05.jpg

BalassaBor
Balassa István 2013-ból a Betsek Furmint-trilógiával régóta dédelgetett álmát valósította meg. A kóstolón azonban két másik furmintot kaptunk - ősszel ezekkel is találkoztam már -, egyet Mádról, egyet pedig a Tokaj-hegy legmelegebb dűlőjéről.

Balassa Nyulászó Furmint 2013
Lassan nyílik az illata, de folyamatosan tárja fel rétegeit: őszibarack, körte, köves-sós jegyek, fűszerek, pici virágosság. Masszív savak tartják a közepesnél nagyobb testet. Szájban barackos, citrusos, sós-köves, finom édesfűszeres ízjegyeket mutat. (4950 Ft) 6p+

Balassa Thurzó Furmint 2013
Illatban zöld tea, körte, köves-sós jegyek. Telt és vastag, emelkedett alkohollal, markáns sós-köves ízzel, némi kakaós-édesfűszeres díszítéssel. (7550 Ft) 6p

 bttokaj01.jpg

Demeter Zoltán Pincészet
Demeter Zoltán 2013-as borait ősszel kóstoltam a pincénél, és kivétel nélkül mindegyik tetszett, bár néhány borral kapcsolatban az volt az érzésem, hogy kicsit még zárkózottak, kell még egy kis idő, hogy igazán kinyíljanak. Azóta 5 hónap telt el. 

Demeter Zoltán Tokaji Furmint Dry 2013
Vonzó és élénk aromatika jellemzi: fehér virágok, édes őszibarack, körte, fűszerek, szájban pluszban még finom citrusosság, lendületes savak és egy kis cukor. Elegáns, arányos és finom. (3950 Ft) 6p+

Demeter Zoltán Veres Furmint 2013
Citrusos, zöldfűszeres, zellerszáras illat- és ízvilág, penge savak, feszes szerkezet. Csontszáraz, de a korty mélyén némi krémesség és egy csipet édesfűszer tompítja valamelyest a fickós savakat. Érezhetően csikó még. (Eredetileg úgy tervezte a borász, hogy a Veres kap egy kis hordós érlelést, de végül fát nem látott. Kíváncsi lettem volna, hogy úgy mit mutat.) (7350 Ft) 6p

Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2013
Vonzó, rétegzett és gazdag, több hullámban érkeznek a gyümölcsös, fűszeres, virágos aromajegyek. Vibráló savak, kis maradékcukor, izmos test. Telt, koncentrált és komplex. (7350 Ft) 7p+

 bttokaj04.jpg

Gizella Pince
Egy borász esetében sem követtem végig úgy a borok alakulását, ahogy a Gizella Pincénél: Szilágyi Lacival márciusban kóstoltuk a borokat házasítás előtt hordóból, pohárban házasítva is a tételeket, majd palackozás után nem sokkal ismét végignéztük őket, a Várban is kóstoltam egy részüket és a szilveszter is nagyrészt Gizella-borok társaságában telt.

Gizella Pince Barát Hárslevelű 2013
A megszokott stílus a Barátból: kedves, behízelgő, viszonylag több maradékcukorral, puhább savakkal. Trópusi gyümölcsös, barackos, fűszeres és szőlős jegyek kavalkádja. Kifejezetten finom, veszettül itatja magát. (3750 Ft) 6p+

Gizella Pince Szil-völgy Furmint/Hárslevelű 2013
Gazdag fűszeresség mellett fehér húsú gyümölcsök, citrusok, őszibarack alkotja az aromaprofilt. Elegáns, arányos, jól megkomponált bor. (6350 Ft) 7p

Gizella Pince Szent Tamás Hárslevelű 2013
Intenzív, fűszeres, köves, körtés, finoman virágos és trópusi gyümölcsös illat. Széles savak, nagy test, ízében körte, őszibarack, sok fűszer és só, hosszú lecsengés. (6350 Ft) 7p

 bttokaj02.jpg

Sauska Tokaj
Sauskáéknál is folyamatban van a stílus kialakítása, a finomhangolás. A hordós ízjegyek szerepét csökkentik, egyre több teret kap a gyümölcsösség és a termőhely. Az első fordulón részt vevő pincészeteknél, egyedül náluk jelentettek számomra teljesen szűz területet a bemutatott borok, ősszel még a 2012-es tételeket kóstoltam a pincénél.

Sauska Tokaj Cuvée 111 2013
Furmint és sauvignon blanc. Alaposan meg kellett pörgetni a pohárban, mert meglehetősen fülledt volt. Zöldfűszeres, füves, zöldalmás illat, sós, citrusos íz némi fűszerrel. Szájban nekem sehogy sem akart összeállni, elég vastag, de laza, nem elég lendületes, több tartást és gazdagságot vártam. (4350 Ft) 4p

Sauska Tokaj Birsalmás Furmint 2013
Fehér húsú gyümölcsös, édes citrusos, fűszeres illat, citrusos, körtés, vaníliás, mogyorós, enyhén sós íz. Közepes test, jó egyensúly, szépen adagolt hordó, kis krémesség. (10950 Ft) 6p

 bttokaj03.jpg

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok
A Tokaj Nobilisnál is több alkalommal kóstoltam az új évjárat dűlős borait, így ezeket már ismerősként üdvözöltem. Az új Birtokborhoz viszont nekem is most először volt szerencsém.

Tokaj Nobilis Birtokbor Furmint 2013
Ebben az évben nem került bele hárslevelű. Virágos, nyári almás, körtés illat. Jó savai vannak, egyensúlya is jó, de a kis maradékcukor mintha kicsit külön utakon járna benne. Az illatra rímelő fehér húsú gyümölcsös-virágos jegyeken túl frissítő citrusok és finom vaníliás fűszeresség jellemzi ízét. (2650 Ft) 6p-

Tokaj Nobilis Susogó Furmint 2013
Ánizs, gyógynövények, zöldfűszerek, körte, pici só A Susogó jellemzően izgalmas ízvilága mellé ebből az évjáratból a kellő lendületet biztosító savakat is megkapjuk. (3150 Ft) 6p

Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2013
Fehér húsú gyümölcsök és fűszerek mellett határozott sós-köves irány bontakozik ki benne. Izmos test, jó arányok. (4250 Ft) 6p+

 

II.

bttokaj06.jpg

Bardon Borászat
Az erdőbényei Bardon Borászat idén került be a Bortársaság kínálatába. A 2013-as a borász Szabó Tímea második évjárata a Bardonnál. A viszonylag fiatal pince több szép borral rukkolt elő az utóbbi néhány évben, érdemes rájuk odafigyelni.

Bardon Meszes Furmint 2013
Friss, őszibarackos, körtés, virágos, citrusos illat. Jó savak, kis édesség (12 g/l maradékcukor), könnyed test, narancs, mandarin, ananász, sok fűszer. (2650 Ft) 6p-

Bardon Lapis Hárslevelű 2013
80% tartályos és 20% hordós részből tevődik össze, friss palackozás. Üde és izgalmas: citromvelő, lime, citromfű, őszibarack és egy kis méz. Lendületes, kecses és jól iható. (3250 Ft) 6p

 bttokaj08.jpg

Homonna Szőlőbirtok
Homonna Attilát a borvidék egyik legtehetségesebb borászának tartották már több évvel ezelőtt is. Lendületes, magasabb savakra és alacsonyabb alkoholra építő, botritiszes szemeket nem tartalmazó borai néhány éve még némileg a borvidéki fő csapásiránytól. Attila azóta amolyan magyar "flying winemaker" lett, több pincészetnél is kamatoztatja tudását, de természetesen Erdőbénye az origó, ahol a borász nem rég Gigerli néven egy borbárt is nyitott.

Homonna Furmint-Hárslevelű 2013
Citrusok, propolisz, virágok, rózsa, méz és fűszerek. Selymes korty, közepes tömörség, jó egyensúly, pici fa, hosszú lecsengés. (5550 Ft) 6p

Homonna Rány Furmint 2013
Fiatalos, citrusos, tengeri sós, narancsvirágos illat. Élénk, egyenes savak, kevés (6-7 g/l) maradékcukor. Feszes és szikár, citrusokkal, grapefruittal, zöldfűszerekkel. (9750 Ft) 6p

Homonna Határi Furmint 2013
Egyedien füstös, fűszeres illat, citrusos, fűszeres, körtés, köves, gyurmás ízjegyek, pici fával. Izmos test, érezhetően nagy alapanyag. (9750 Ft) 7p

 bttokaj07.jpg

Sauska Tokaj
Sauskáék a második kóstolóra is hoztak két bort.

Sauska Tokaj Birtok Furmint 2013
Citrusos, fehér húsú gyümölcsös, fűszeres illat- és ízvilág. Jó egyensúly, finom krémesség, elegáns szerkezet. (4950 Ft) 6p-

Sauska Tokaj Cuvée 107 2013
Hárslevelű és chardonnay. Intenzív, édesfűszeres, vaníliás, grillázsos, virágos, propoliszos illat. Közepesnél nagyobb test, grillázs, vanília, mogyoró, fűszerek, citrusok, fehér húsú gyümölcsök. (6950 Ft) 5p

 bttokaj09.jpg

Szepsy Pince
Szepsyéknél a forgalmi tételként mindössze egy száraz bort adó 2012-es évjárat után ismét több dűlős bort palackoztak 2013-ban. Sok változást hozott az évjárat: a pince életében: most először használtak hűtött acéltartályokat a borok erjesztéséhez, és a száraz borok mindegyike üvegdugós zárást kapott. A tállyai területek is most debütálnak: 2013-ban a Bányász és a Hasznos termése is dűlőszelektált száraz borként került forgalomba.

Szepsy Furmint 2013
Kénes fülledtség, szellőzés után citrusok, fehér húsú gyümölcsök, édesfűszerek mutatkoznak. Nagyon magas savai vannak, a maradékcukrot szinte alig érezni. Citrusok, körte, grillázs, szegfűszeg, száraz lecsengés. (5950 Ft) 5p+

Szepsy Hasznos Furmint 2013
Ez is fülledten indul, majd körtés, ananászos, édesfűszeres illatjegyek rajzolódnak ki. Elegáns és arányos, lendületes is, de cizelláltabb savak mellett, pici édességérzettel. Ízében gazdag fűszeresség, körte, citrusok, édes gyümölcsök. (8500 Ft) 6p+

Szepsy Úrágya Furmint 2013
Szintén fülledt. Talán nem is sokkal teltebb, de lágyabb, és nehézkesebb mint a másik két Szepsy-bor. Lassan nyílik, fűszerek, grillázs, citrusok, körte bontakozik ki. (10500 Ft) 6p-

 bttokaj10.jpg

Tokaj Kikelet Pince
A Kikelet Pincénél 2013 nem volt álom-évjárat: a tarcali területek egy részét júliusban alaposan elverte a jég. Berecz Stéphanie sokáig nem mutogatta a 2013-as Kikelet-borokat, mondván: érniük kell még, úgyhogy a Furmint Februáron rohamtempóban megkóstolt Vátit leszámítva itt minden bor újdonságot jelentett.

Kikelet Kassai Hárslevelű 2013
Kicsit zárkózottan indult, majd citrusok és zöldfűszerek következnek. Feszes szerkezet, egyenes savak, citrusok, fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, kövesség és kis méz. A Kikelet hársakra frissen általában jellemző vonzó illatot és zamatokat kicsit hiányoltam belőle. (4650 Ft) 5p

Kikelet Birtokbor Furmint 2013
Ez is kissé zárt, köves, citrusos, némi fűszerrel. Feszes és lendületes, közepesnél könnyedebb testtel. (3950 Ft) 5p

Kikelet Váti Furmint 2013
A Furmint Februáron nagyon fiatalnak tűnt, azóta ugyan mindössze egy hónap telt el, de most jobban tetszett. Lényegesen nagyobb anyagnak tűnik az előző két bornál, komplexebb is, bár érezhetően fiatal még. Fűszerek, fehér húsú gyümölcsök, citrusok, körte, köves jegyek keverednek benne. Élénk savak, izmos test, érintésnyi édességérzet. (6850 Ft) 6p+

bttokaj11.jpg

Tokaj Oremus
Az Oremus Mandolás Furmintja hosszú idők óta az egyik legmegbízhatóbban teljesítő száraz tokaji. Itt is történt egy kis stílusváltás: a házasítás alapját képező borok egy része tartályban erjedt, és az egész tétel használt hordós érlelést kapott. Évjárati hatás és stílus szempontjából egyaránt érdekes volt egymás mellett kóstolni a két nagyon különböző évjárat borát.

Oremus Mandolás Furmint 2012
Zempléni tölgyből készült fahordóban erjedt és érlelődött finomseprőn tartva. Érett gyümölcsök, fűszerek, finom fa, lágyabb savérzet mellett is jó arányok, kis krémesség. (3450 Ft) 6p

Oremus Mandolás Furmint 2013
Ez tehát új fahordóban és tartályban erjedt, majd 2-3 éves hordókban érlelődött 6 hónapig. Lendületesebb, fókuszáltabb, élénkebb, jó savakkal, citrusokkal, finom fűszerességgel. Fiatal még. (3450 Ft) 6p

 

Egy kedves ismerősnek köszönhetően kinyílt két aszú is az első kóstoló végén, amelyből én is kaptam 1-1 pohárral. Ezek ugyan nem képezték a kóstolósor részét, de ha már így esett, megemlékeznék ezekről is.

bttokajbonusz1.jpg

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 5 Puttonyos Aszú 2008
124 g/l cukor. Illatában kajszibarack, csipet dohány, fűszerek. Vastag és krémes, jó savakkal, hosszú lecsengéssel. Ízében kajszi- és narancslekvár, vanília, fűszerek és egy kis dohány. (7950 Ft) 7p

 bttokajbonusz2.jpg

Oremus 5 Puttonyos Aszú 2006
165 g/l cukor. Narancslekvár, kajszi, trópusi gyümölcsök, fűszerek, kis virág és méz kavalkádja. Telt, krémes, de a savak végig egyenesben tartják. Gazdag és hosszú. (10500 Ft) 8p

 

A kóstolókon saját költségemen vettem részt.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr677243157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kukko 2015.03.09. 07:49:28

Én drukkolok a száraz tokajiaknak, de korai volt a lelkesedés, megrekedtek valahol az út közepén, és nem tudni, hogy mennyit lehet kihozni ebből a brandből. A vásárló hajlandó magas összegeket is kifizetni a divatos dűlős furmintokért, de a minőség gyakran elmarad az elvárásoktól. Szóval az utóbbi évben már szinte csak édes borokat vettem Tokajból...

pecz 2015.03.09. 10:15:08

Én csak a második kóstolón voltam. Szepsy nagyon kiemelkedett a mezőnyből. A birtokfurmint és az Úrágya nagyon szépek voltak. Méghogy fülledt?
Persze a többi bort is meg lehetett inni, azért a Bardont dicsérni nem tudnám.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.03.09. 10:24:02

@pecz: Csak ismételni tudom magamat: az összes Szepsy fülledt volt, üvegdugó ide vagy oda, ez egyelőre nem változott. Egyébként a Hasznos kifejezetten tetszett, a Birtokban most éles a sav, az Úrágyában meg talán kicsit kevés, vagy legalábbis a másik 2 Szepsy-bor után úgy tűnt.
Jelen állapotukban messze a Bardon borok voltak a legihatóbbak (tény, hogy egyik sem a komplexitás csúcsa, de ezeknél nem is ez a cél), a 2. kör tételeinek nagy részéhez még hónapokig hozzá sem nyúlnék.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.09. 11:40:18

Koszi a hasznos posztot! Hat igen, nem eloszor fordulna elo hogy egyes Szepsy szarazak nehezen elvezhetoen fulledtnek bizonyulnanak.

silvousplait 2015.03.09. 11:53:29

@furmintfan: "Stilusvaltas", vagyis hordo helyett acel. A furmintbol a burgundi chardonnay es vaj helyett eppen rajnai rizling es acelos el keszul. Pontosan, ahogy BZoltan leirta, megjosolta. Mi ez a stilusvaltas igazabol ? Uj csodaszer a vilaghir hianyara ? Es mikor esedekes belole a kovetkezo ?
Rosszmajunak tunhetek, pedig nekem legjobban a kapkodas es az otleteles faj. Penz megy, ido megy, es sehol egy nagy lepes elore.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.03.09. 12:39:50

@silvousplait: "A furmintbol a burgundi chardonnay es vaj helyett eppen rajnai rizling es acelos el keszul."
Vagy Chablis. :)
Mikor esedékes a következő stílusváltás? Ki tudja? Ha a kapkodás fáj, azt megértem, de az ötleteléssel mi a gond? Aligha beszélhetünk egységes tokaji szárazbor-stílusról, óriási múltja sincs a dolognak, szerintem természetes a kísérletezés.
Aztán, hogy lesz-e csodaszer meg világhír, az megint más kérdés.

dagadtos 2015.03.09. 15:56:45

Nekem a Váti 2013 egy 8 pontos bornak tűnt, mikor kóstoltam, rengeteg savval. Ízlés kérdése, ki mennyit von le emiatt, engem egyértelműen zavart, szóval nálam sem lett volna 8 végül.

dagadtos 2015.03.09. 16:13:23

@silvousplait: Elképesztően unalmas, hogy minden Tokaj-posztnál megjelensz. Egyrészt egy ilyen fiatal történetnél teljesen normális a kísérletezés, másrészt pedig nem tudom, milyen pénzről beszélsz. Lehet, hogy kívülről valakik óriási bukásnak látják ezt az egészet, azonban az az igazság, hogy még ha igazatok is van, ameddig az ország kisker nagyhatalma tolja a témát, nem hiszem, hogy olyan gyengén jövedelmezne a dolog. Nézd meg az árakat, és vedd vele, hogy néhány tétel még kint sincs/kint sem volt, amikor ez a "kampány" elkezdődött, így már azelőtt eladnak bizonyos borokból egy adagot, mielőtt még máshol egyáltalán megjelennének. Ha ők kihátrálnának a dolog mögül, az persze igen érdekes helyzetet eredményezne, de ameddig megy a szekér, amit belöktek, nem fognak. (Én egyébként szakmailag is helyes döntésnek gondolom ezt, itt látom a legnagyobb potenciált, messze innen ittam a legtöbb átlagon felüli magyar bort, és egyelőre ez a mérce. Az arányok persze nem jók - sokkal több rosszat ittam, mint jót, és aggasztó a borok érése is.)

Szegediszomelijé 2015.03.09. 21:27:52

@silvousplait: @kukko:
Sajna dagadtos bortárs szavaiban sok az igazság: 20 éves múltból miért kérsz számon kialakult állandósságot, szemben 2-300 év folytonossággal? Emelett azt is figyelembe kellene venni, h a Kárpát-medence időjárása sokkal szélsőségesebb, mint nyugatra brmely területé -és ez csak hosszabbá teszi az útkeresést. Tény, hogy vannak magas árak, de az is, hogy a legjobb tételek innen vannak. Azért vannak elérhetőbb kivál borok: Botték 4000-4500, Oremus Mandolás, a cikk alapján Nobilis is.

Gizella Szilvölgy -gazdag fűszeresség(?), nem rossz a bor, de messze nem erről szól, nekem ez egyáltalán nem jutotteszembe, kóstova. Ha mellé teszünk egy Demetert, pláne Balassát, nem fordítva akartad pontozni? Utóbbiak lényegesen gazdagabbak, hosszabbak.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.03.09. 21:52:02

@Szegediszomelijé: Túl sok időt nem tudtam eltölteni egyik borral sem, most nekem így jött le. A Szil-völgyet most fűszeresebbnek éreztem, mint máskor, mélyebb elemzésre meg ez a kóstoló időben kevés volt.
A Szerelmi kétségtelenül gazdagabb (több pontot is kapott, de úgy éreztem, hogy még mindig mehet feljebb), a Veres viszont szerintem nem, egyszerűen csak más és egyelőre túlságosan savasnak találtam. A Nyulászónak valószínűleg kevés volt az idő a pohárban (de azon filóztam is, hogy 7 pontot talán megérne), a Thurzóban pedig nekem túl sok a szesz és ez kicsit ráül a borra.

vinos 2015.03.09. 21:59:44

A kísérletezés teljesen OK. A probléma az ár. Biztosan a top rajnai rizling árkategóriába kell belőni 0. vagy első néhány évjáratukat próbálgató borokat?
Egy 8-10 ezer forintos bornál joggal elvárható, hogy ne az "állagmegőrzésen" izguljon a bort egy-két évig fektetni kívánó polgár, hanem esetleg némi palackérést is élvezhessen.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2015.03.10. 00:04:42

@vinos: teljesen egyetértek, mint ezt már többször is hangoztattam. :-)

az első évben együtt örültem a tokajiak bekerülésének a BT-be. azóta meg annyira felmentek az árak, hogy már egyre kevesebb félét találok, amit megengedhetek magamnak. a siker az szinte biztos, különben nem menne/mehetne fel az ár ennyire és jelentős itt a külföldi felvásárlás is, többeknél.

az érlelhetőségre megoldást nem tudok, csak a sok vásárlás/eltartás/kisérletezés hármast. A Nobilis/Gizella és Bott borokban még nemigen csalódtam, míg SzI és Dz nekem nem éri meg. BP-t meg most még tesztelem, két hónap múlva meglátjuk majd. :-)

silvousplait 2015.03.10. 11:54:35

@furmintfan @dagadtos @Szegediszomelijé: Koszonom a valaszokat. furmintfan legalabb nem dorongolt le, szerintem hozza eljutott az uzenet, amit egyebkent tobbszor leirtam mar, ti. hogy nem vagyok ellendrukker. Ha egy problema szivosan fennall, es en ezt tobbszor szova teszem, bizonyara unalmasnak hangzik, de miert nem ennek a kivalto okait tartja unalmasnak barki, es miert a bejegyzeseimet ? Elolvasni nem muszaj engem (PageDown, becsukott szem, ilyesmi), ha viszont aggodom valamiert, arrol el lehet hinni, hogy oszinten teszem.
Mifele penzekrol beszelek ? Eladhatatlan es eladatlan borokat termelni, majd jo dragan azt megis a fogyaszto meg a nagyvilag torkan lenyomni (legalabbis megprobalni azt, lasd marketing) nem 2 filler, a fogyasztonak sem, akivel az egesz kiserlet arat megfizettetik. A "kisker nagyhatalom" ilyen kicsi, nemzetkozi szinten serulekeny orszagban, ennyire tanacstalan es penztelen boraszatokkal, borvidekekkel egyutt csak fokozza a bajt.
Hogy a szaraz furmintnak nincs multja ? Persze, de miert ? Nyilvan nem azert, mert itt evszazadokon keresztul olyan ostoba emberek eltek, akik ebben nem lattak azt a gigantikus lehetoseget, ami allitolag benne van. Hogy az edes borokra meg nincs igeny ? Ez valasz arra, hogy akkor olyat csinalunk, ami 1. (ilyen es olyan okokbol) rohejesen draga; 2. szarazon arculata nincs (ha kozeliteni akarjak chardonnay-hez, r. rizlinghez, anyamkinjahoz, az mar nem a szolo maga, csak egy olcso hakni); 3. es mindemelett " aggasztó a borok érése is" ??! Magyaran koltsel sokat, vegyel lutrit olyan mufajbol, ami itt soha, de soha nem volt egy kozel evezredes tortenetben.
Ami Tokajban folyik, az eppen olyan "termeszetellenes", mintha Burgundiaban a sokszaz eves szaraz recepturak helyett eroltetnek kb. 20 eve a pinot noir-aszut. (Sarkos hipotezis, tudom, de valami igazsag van azert szerintem benne.) Igy persze talan jobban ertheto, miert faj nekem az otleteles: mert a szaraz furmint nem megy, ezert amit kiserletezesnek hivnak, az kapkodas, amire mi, magyarok, amugy is hajlamosak (hajlamosabbak) vagyunk. Ahelyett, hogy megbecsulnenk a magunk hagyomanyait, es ez talan lehutene kisse a szalmalang-termeszetunket, botladozunk tovabb. Ez pedig ido, amibol szinten nincsen eleg.

silvousplait 2015.03.10. 12:02:39

@Szegediszomelijé: "a Kárpát-medence időjárása sokkal szélsőségesebb, mint nyugatra brmely területé -és ez csak hosszabbá teszi az útkeresést". Az utkeresest leginkabb az eltevedes szokta neheziteni, kulonosen ha az ember ragaszkodik hozza, hogy ti vagytok a hulyek, meg hogy en eltevedtem volna ?! Ami pedig a szelsosegeket illeti: Champagne ? Burgundia ? Bordeaux ? Kozelebb az ocean - na es ? Van jegeso, van teli fagy, para, gomba, peronoszpora, szarazsag es arnyekben 42 fok (Korzikan 45-47 is lehet), ozonviz aradasokkal, szelviharok... mi kell meg ? Mar megint csak minket ver a Joisten ? A rossz fajtaszerkezetet meg plane bunteti az idojaras. Talan valtoztatni kellene rajta, nem igaz ?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.03.10. 12:21:05

@silvousplait: Eladhatatlan és eladatlan? Nem mondom, hogy egyes pincéktől nem állnak rendelkezésre eladatlan készletek, de szerintem az édes borok esetében ez sokkal inkább jellemző. Hogy a száraz borok területén hozzak rögtön példákat: úgy tudom, hogy a Szent Tamás Pincészet a Mád Furmintból már inkább hiánnyal küzd, de hogy kis pincéket is említsek, pl. a Bott Pince az egyes tételek meghirdetését követően 2 héttel, gyakorlatilag kipucolja a pincét, és amennyire tudom Balassánál, Szilágyi Lacinál vagy Bárdos Sacinál sem ütközik az ember eladatlan száraz bor készletekbe korábbi évjáratokból. És ugye jellemzően a kis pincék borai drágábbak.
Az édes borok piaca régen teljesen másképp nézett ki, lévén, hogy cukor hiányában az édesség kuriózum volt és még komoly gyógyhatást is tulajdonítottak neki. Most sokkal nehezebb édes bort eladni, akárhonnan is jöjjön. Édesekből sokkal nagyobb eladatlan készletekkel találkozni Tokajban is.
Egyébként szerintem a fejlődés a száraz tokaji sílusában itt is követhető, legfeljebb nem olyan gyorsan, mint te szeretnéd (de közben meg kapkodnak is, szóval ezt mondjuk nem értem). A száraz borokra már egyre kevésbé a botritiszes szemeket is tartalmazó alapanyag, a markáns hordójelenlét. Az, hogy most egyre többen átálltak acéltartályos erjesztésre, max. annyiból lehet éppen most kicsit visszás, hogy a több hordóval megtámogatott alapanyag talán jobban elbírná a 2013-as savakat. A furmint meg úgy általában a száraz tokaji arculatán szerintem minimális maradékcukor máris sokat alakít, de nyilván erre is sokan rájöttek.
Ezt is írtam már valahol, de akkor megint leírom: attól, hogy valaminek nincs néhány száz éves múltja, még működhet, lásd osztrák gv, marlborough sauvignon blanc, ott sem lett egyik napról a másikra csoda. Az persze biztos, hogy hatékonyabb volt a marketing és kicsit jobban ment a borvidéki összefogás, mint nálunk.
Egyébként ha annyira nem menne a száraz furmint, ahogy mondod, biztos nem itt tartanának az árak. Az árak ugye 2011 óta biztosan emelkednek, ha azt látná a borász meg a kereskedő, hogy ennyiért nem megy el a bor, feltételezhetően nem emelné az árakat. Ettől függetlenül persze én is szívom a fogam miatta.

silvousplait 2015.03.10. 12:57:03

@furmintfan: Koszonom a valaszt, es a nalamnal sokkal nagyobb tapasztalatodat maximalisan respektalom is. Valoban, az edesborok az inkabb eladatlanok; errol nem igy kellett volna irnom. Marad a szokasos "de": vagyis, hogy nyilvan nem ok nelkul nem volt evszazadokon keresztul szaraz bor Tokajban (kivetel: szamorodni, no de hat miert eppen az, ha egyszer ez sem klasszikus szaraz bor ?), es hasznalhato (ertsd: evszazadokra rugo) hagyomanyok nelkul miert kell egy kicsi, serulekeny, szegeny orszagnak ilyen oriasi faba belevagnia a fejszejet ? Jol hangzik, hogy finomodik a stilus, a fejlodes nyomon kovetheto stb., csak, esetleg, sajnos, elfeledkezunk arrol, hogy kozben a vilag is megy elore, meghozza nem is akarmilyen sebesseggel. Mikozben nekunk egy evjarat alatt le kellene dolgoznunk, mondjuk, 5 ev lemaradast, az "otleteleseinkkel" (legyen az jo vagy kevesbe jo) nem toporgunk inkabb egyhelyben, mikozben nincs az a mult, amibol merithetnenk ?
Nem meggyozni akarlak, csak vilagossa tenni, hogy mire gondolok "aggodas" cimen. Ami a pedig az arakat illeti: azokat emelni konnyu, lenyegesen konnyebb, mint adni is erte valamit. Ilyen arakkkal a szaraz tokaji furmint nyugaton abszolut versenykeptelen. Az egonak ketseg kivul jot tesz, de ez megint egy masik tortenet.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.03.10. 13:06:36

@silvousplait: Közben utánajártam: a Mád Furminttal kapcsolatban készlet-igény arányában tévedtem, bocsánat.
Minit írtam, nem kell feltétlenül dicső múlt, hogy egy termék sikeres legyen. Ettől függetlenül persze az általam említett példák is jól betörtek a piacra, most már gyakorlatilag csak ülnek a babérjaikon, persze a remek és egységes minőségi szintet megtartva.
A nagyobb tokaji borászatok száraz furmintjai nem olyan nagyon drágák (viszont engem pont az utóbbi években a minőség néhányuk esetében egyre kevésbé győz meg), a kis pincészetek dűlős borai pedig a mennyiségi korlátok miatt eleve inkább csak éttermi megjelenésre számíthatnak külföldön, persze ehhez is jó marketing kell(ene).

silvousplait 2015.03.10. 15:00:06

@furmintfan: Koszonom a turelmedet, velem aztan nem mindig konnyu :) Var az ember, aztan kivarja, mi lesz... (Bar legalabb bizalmi szint, osszefogas es szolidaritas lenne - vajon mekkorat forditana ez a harom "aprosag" a dolgokon egymagaban ?)

Ha valaki meg irna itt nekem, elore is elnezest, de szombat delelottig nem tudok valaszolni.

kegyetlenkirály 2015.03.11. 16:06:50

@pecz: Minden szó igaz.így van ! :)
Unalmas a rossz borok állandó kiszinezése is , mint az oxidált degenfeld aszú , brrrrrr
A karbantartó sok bukott borblogot jobb oldalról kilőhetné
süti beállítások módosítása