A Borrajongó

Nagy száraz rieslingek 2013-ból

2015. március 02. 06:00 - drbarta

Bármennyire is hihetetlen, már elég rég volt a klubban célirányos száraz riesling kóstoló. Lassan már két éve. Úgyhogy a legutóbbi összejövetelen félénken felvetettem, hogy frissen beszerzett tizenhármasaimból akár lehetne is kanyarítani egyet és hát a kis társaság lelkesen kapott az ötleten. 

A felhozatalba raktam jól bevált klasszikusok friss évjáratait is, de olyan termelők, borvidékek is szerephez jutottak, akik, melyek csak nemrégiben kerültek fel a horizontomra. Nem meglepő módon elsősorban a német-osztrák vonal képviselte magát, de kakukktojásként egy magyar tétel is került a sorba.

 dsc01796.JPG

A kóstolón akov is jelen volt. Kevesen tudják, hogy mi anno épp egy általam tartott riesling-kóstolón ismerkedtünk meg. A régi szép idők emlékére felvetettem, hogy nem-e jönnének el. És hát de. 

A borokat vakon kóstoltuk, a sors az alábbi sorrendben tálalta őket:

Clemens Busch: Pundericher Marienburg Fahrlay GG 2013

A Mittelmosel és a Terassenmosel határán járunk. Clemens és Rita Busch 1986 óta irányítják a 9 hektáros kézműves pincét. Organikus szemlélet, egész fürtösen préselnek, a borok spontán erjednek részben tartályban, részben nagy fahordókban. Pár éve szerepeltek néhányszor a blogon, szerettem is a boraikat, bár volt köztük csudabogár is. Az elmúlt években viszont kissé rájuk felejtettem. Mára a borok ára is egészen megszaladt, a jelenlegi, a top grosses gewachs- aik egyike, 36 Eurot kóstált. Jancis Robinson az egészen magasnak számító 18.5 pontra adta. Nézzük mit tud.

Édes-érett sárga gyümölcsök, citrusok, trópusias-ananászos árnyalatok. Közepes test, ízletes korty, de szerkezet, koncentráció tekintetében többre számítottam. A savak magasak, talán kissé túl sokan is vannak a bor alapvetően nem pengeprecizitásra építkező stílusához. 6 pontnál nem több, annak se túl acélos.

Horst Sauer: Escherndorfer Lump GG 2013

Franken, avagy Franconia Bajorország leginkább észak-nyugati részén található, távol a  tradicionálisan „borosabb” blokkjától Németországnak, ez inkább már a sörösebb rész. A Majna folyó mentén vannak a szőlős övezetek. Horst Sauer kiemelkedően jó névnek számít, 15 hektár körüli összterülettel. Riesling, silvaner, müller-thurgau fajtákkal dolgozik. A riesling közülük a „díva”. Legjobb területük az Escherndorfer Lump, parabola antenna- szerűen nyílik déli irányba mintegy összegyűjtve az összes értékes napsugarat, pláne ha figyelembe vesszük szélvédettségét és meredekségét is. Mészköves talaj. Múltkor az ugyaninnen származó silvaner hatalmasat szólt, épp akkorát, hogy úgy éreztem a kategória-azonos rieslingjüktől előzetes találkozás nélkül is komoly elvárásaim vannak, sanszos lehet egy ilyen kontextusban is előkelő helyen végezni. 30 Euro.

Éterien tiszta illat citrusok, őszibarack, mangó, mélyről jövő ásványos tartalom. Szájban alig közepes test, szinte könnyednek hat, mégis igen intenzívek az ízek. A közepétől fogva újabb és újabb lendületet vesz, vibráló savai végett szinte szárnyalva bontakozik ki kristáyosan tömör szerkezete. Fantasztikusan elegáns az egész, ahogy légiesség és mélység találkozik, lezseren, erőlködésmentesen képes nagy lenni. Az első körben is sejthető volt, hogy valahol az elején fog végezni, visszakóstolásnál viszont talán személyes kedvencemmé vált. Új etalon született? Magabiztos 8 pont.

Bakó Ambrus : Badacsonyi Rajnai Rizling Szőlőskert 2013

Hát ez a bor miatt éreztem úgy először, hogy legszívesebben az egész eseményről nem írnék. Mert valószínűleg nem fogok jól kijönni belőle.  Akov már a vakkörben felvetette a lehetőségét, hogy a bor esetleg picit dugós lehet, a visszakóstolásnál pedig már biztosra is vette. Én  pedig akárhogy megfeszültem nem éreztem. Se az elején, se a végén. Pedig az elmúlt évek alatt tényleg sok dugós borral találkoztam már. Van hogy sajnos hetente többször is. TÉNYLEG úgy gondolom, hogy ha rengeteg bizonytalanság azonosításában nem is vagyok otthon, de ezt elég biztosan felismerem. Van bor amelyikből rögtön üvölt a jellegzetes dohos, ázott kartonra emlékeztető szag, de van olyan is amelyikben kezdetben elég bizonytalanul érződik, hol egy kicsit mintha, hol viszont épp nem. Ez utóbbiakban másnapra rendszerint felerősödik és egyértelművé válik. Nos, itt ennek a nyomát nem éreztem, ha belepusztultam akkor se.  

Akov elmondása szerint ő különösen érzékeny a TCA-ra. Elképzelhető, hogy olyan minimális koncentrációban is megérzi, ami más emberek ingerküszöbéhez még kevésnek bizonyul? Időközben a tisztelt szerzőtárs átküldött nekem egy kimerítően dokumentált Jamie Goode cikket a dugósságról, benne rengeteg statisztikai adattal pont a témába vágóan.  Vizsgáltak sok-sok embert megismertetve őket különböző mennyiségű TCA-t tartalmazó borokkal, az eredmények alapján pedig ma már megnyugvással veszem tudomásul, hogy nem kell elásnia magát se annak, akinek mondjuk érintésnyi xy ng/l -nyi TCA fölött átsiklik a figyelme, illetve annak se, aki esetleg tévesen kiált dugósságot, merthogy mindkettőre akad jócskán példa még „expert” szinten is.

Nagyon érett trópusias gyümölcsök, puncsos fűszeresség. Kissé szirupos hangulata van. Szájban édeskésen telt ízű, van íze, van súlya a gyümölcsösségének, de mégis kevésbé definit és friss, mint a sor átlaga úgy általában. Szerkezetileg olyan közepesen sűrű anyag, savban kicsit olyan baltával faragott, nagy vonalakban jó az egyensúly, de egyes pillanataiban úgy is van élük, hogy összességében sokkal kevesebb lendületet adnak, mint a többi bor esetén. Kétségtelen, hogy kevésbé tetszik, mint első találkozáskor, (mondjuk 5 pont erejéig),  de első blikkre úgy éreztem ennyi „hibalehetőség” belefér,nem feltétlen kell ahhoz hibás palack, hogy egy bor erős nemzetközi kontextusban, ráadásul pont két dobogós tétel közé ékelődve hirtelen egy ponttal gyengébben teljesítsen, mint máskor önmagában.

A néhány centnyi maradékot azóta egy hete folyamatosan szagolászom és az istenért nem jön elő dugósság. Viszont a napok múlásával egyre kifejezettebb és bizarrabb savanyán fülledt cefrés-ecetes felhő jött felszínre, ami azért táplálja a gyanút, hogy valami gikszer kellett, hogy legyen ezzel a palackkal.   Legyen no contest az erdmény.

Keller: Westhofener Kirchspiel GG

1789-ben Johann Keller Svájcból települt át a pincészet mai központját jelentő Dalsheim-ba, ma a jelen generáció, Klaus-Peter Keller Rheinhessen egyik sztártermelője. 12.5 ha összterület, több lépcsős szortiment, elsősorban nagy száraz dűlőszelektált rieslingeknek köszönheti hírnevét, csúcson a kategórián belül a világ egyik legdrágább, általában több száz eurót kóstáló G-Max-szal. A most kóstolt tétel a Grosses Gewachs-ok közül a legolcsóbb, 40 Euro.

Érett citrusok, kövesség. Nem annyira színes, de tiszta, komoly tartalmú bort ígér. Közepes test, intenzív ízek, koncentrált, tisztán definiált gyümölcsösséggel, ásványos sóssággal, delikát fűszerességgel. Mély, tömör anyag, feszes, vibráló savak által fókuszálva. Igen hosszú lecsengés, miközben végig csiszolt és fantasztikusan egységes. Ide vártam a Klaus-t, de végül nem jött be. 7 és 8 pont között.

Wittmann: Westhofener Aulerde GG

Rheinhessen, Westhofen.  Nagyon magasan jegyzett családi pince, a 60-as években alapították, de 1663-ból is vannak írásos feljegyzések a Wittmannok elkötelezettségéről a szőlő és bortermelés irányába.  Ma 25 hektár összterület, 1990 óta organikus, majd 2004-től biodinamikus szemlélet. Általánosságban spontán erjednek a borok részben nagy fahordókban, részben tartályosak. Legnagyobb dobásai a pincének a különféle terméhely-szelektált Grosses Gewachs száraz rieslingek, ennek a műfajnak anno az egyik úttörői is voltak. Jelen borunk a 4 dűlős közül a legolcsóbb a maga 31 Eurojával.

Hűs citrusok, fehér húsú őszibarack, illatos szőlő, köves mineralitás, illetve kezdetben egy kis fülledtség, ami szellőzéssel elég jól szűnik. Alig közepes test mellett jó intenzitású zamatok. Nem hiperkoncentrált, de tisztességes kortyközép, savai viszont szinte elektromosságig vibrálóak, rendkívül friss és ropogós az egész. Emiatt, meg úgy a légiessége végett én moseli borra tippeltem, de megint csak nem jött be. 7 pont

Hirtzberger:  Singerriedel  Smaragd

Ezt a borászatot ugye nem kell bemutatni. Bátran kijelenthető, hogy Wachau top három birtokának egyike. 15 hektár összterület,  5 generációnyi tapasztalat. A borok tartályban erjednek, de utána látnak 30-50 hektós nagy fahordókat is. A Singerriedel a legjobb területük, az innen származó zászlóshajó borukat tartom évjárattól függetlenül az egyik legbiztosabb választásnak, ha valakinek meg szeretnénk mutatni, milyen amikor egy száraz fehér bortól azonnal egy hátast kell vágni. 47 Euro.

Gyönyörű illat, érett, színes, lédús gyümölcskavalkád, hűs és melegebb citrusokkal, déli és trópusi gyümölcsök garmadájával. Eddigiektől nagyobb test, de abszolút arányos. Félelmetesen zamatos, ugyanakkor, masszív, tömör szerkezetű, tele erővel, ugyanakkor remek savakkal is megáldva. Nagyon hosszú. Lehet mondani, hogy a szokásos bombasztikus élmény. Első körben első helyre raktam, a visszakóstolásnál viszont megállapítottam, hogy a Sauer tán még elegánsabb ahogy hasonló intenzitás mellett szinte súlytalanul lebeg. A 8 ponthoz persze kétség nem férhetett.

Prager: Klaus Smaragd

A Prager borászatról is már rengeteg szó esett ezen az oldalon. Franz Prager ugye a Vinea Wachau egyik alapítója volt. Az ő nevével fémjelezett borászatot jelenleg veje, Toni Bodenstein irányítja. Bodensteint, aki biológus, geológus, történész, Wachau talán legmélyebb tudományos ismeretekkel rendelkező terroir-borászának tartják. A Klaus ugye az egyik csúcsrieslingjük, bizonyos évjáratokban szerintem a világ egyik legjobb száraz fehér borát adja. Csak így egyszerűen, szerényen :)   35 Euro.

Szép, elegáns illat, citrusokkal, sárga húsú gyümölcsökkel, nyári almával, finom mineralitással. Közepes test, telt íz. Nem megdöbentően, de azért jó súlyú szerkezet, feszes, de kiválóan integrált savak kíséretében fejlődik. Hosszú és kiegyensúlyozott. Minden szempontból egy remek bor, a klasszis belépő szintje, csak hát az előző után nehéz dolga vagyon, érezhetően halványabb. Aki olvasott már tőlem korábbi Klaus-leírásokat, sejtheti, hogy ez most minden pozitívuma ellenére kissé csalódás. Hiszen olyan nincs, hogy egy Klaus mostoha helyre kerül egy sorban.  Előzetesen a Keller-re tippeltem. Éppen hogy 7 pont.

Akov  kóstolta már korábban is a héten és azt mondta, hogy akkor valóságosan énekelt egy szintén illusztris sorban. Nem zárta ki annak se a lehetőségét, hogy ez a palack se lehetett tökéletes, talán némi lopakodó dugósságról is mormogott vele kapcsolatban. Egy jó hónapja én is kóstoltam már. Nekem erőben némiképp meggyőzőbb emlékeim vannak róla, de akkor is úgy éreztem, hogy ez nem egy kifejezetten kimagasló Klaus.

Alexander Laible: Riesling Tausend Sterne

Baden Németország legdélibb borvidéke, Elzász magasságában található, attól a Vogézek válaszják el, ezért azok védelme nélkül hasonló hőmérsékleti adottságok mellett több a csapadék.   Németország többi részével szemben erre felé a fehérborok nagyobb testűek, szárazak és általában fahordóban érleltek. A Laible név 13 generáció óta bortermeléssel foglalkozó családot takar. A jelen generációt képező testvérpár közül Andreas a szülői birtokot, míg jelen borunk termelője, Alexander egy teljesen új borászatot indított el 2007-ben, miután  másod unokatestvére eladta neki saját területeit. A szőlőtároló konténerek és hordók között felnövekvő fiatalember bemutatkozása jól sikerült, 2009-ben a Gault Millau-ban már az év felfedezettje volt. A jellegzetes badeni felhozatalnak megfelelően riesling, pinot gris, weissburgunder, chardonnay, scheuerebe, valamint spatburgunder fajtákkal dolgozik a piramis minden szintjének megfelelő borokat előállítva, nagyjából 10 és 30 Euro között. Nemrégiben annyira jól sült el a pince bemutatkozása pinot gris műfajban, illetve azóta egy scheurebe is igen finomnak bizonyult, hogy kíváncsi lettem, hogy a csúcs rieslingjük vajon megállná-e a helyét a kétségtelenül renomésabb tételek között. Afféle titkos reménység céllal. 29 Euro.

Olyan sokat nem jegyzeteltem a végére. Érett, lédús gyümölcsösség némi trópusias árnyalatokkal is. Tiszta, zamatos, egyensúlyos, elég hosszú is. Kiváló bor, de érződik, hogy ebben a sorban nem veszélyes a dobogóra, vagy annak közelére. 6+, 6  és fél, valahogy úgy. Hirtelen úgy érzem semmivel nem különb, mint a pince feleannyiba kerülő borai.

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr477227539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.02. 09:11:03

Köszi a cikket. Megemlíthetted volna Bakó Ambrus visszajelzését, miszerint a 2013-as évben sokkal nagyobb arányú nála a dugósság, mint korábban. Állítása szerint 3-4x annyi, mint a megelőző 4 évben együttvéve.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.02. 09:33:18

Részletezve egy kicsit a dolgot, én azonnal éreztem a TCA-t, másodpercen belül és nekem nem minimálisnak tűnt, ha nem is volt penetráns. A társaságból más is érezte (a mellettem ülő drága életem is azonnal benyomta, igaz, mi együtt szocializálódtunk, szóval lehet, ez nem ér... :D).

Ha öreg bor lett volna, lehet simán elfogadom, hogy egy fura érési aroma, ami gyakran előjön idős tételeknél, legyen az oka bármi. De ez egy fiatal tétel volt.

Mivel a TCA gyanú felmerült, szerintem bármilyen leírás értelmetlen a borról. Magad is mondtad - de nem írtad le! - hogy több napon át szellőzve éreztél valami ecetes furcsaságot a borban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.02. 09:50:03

@akov: Bár már megbeszéltük privátban, illetve pont azt nem akartam, hogy a poszt arról szóljon, hogy egymásnak feszülve hajtogatjuk, hogy dugós/ nem dugós, de legyen. :)

Az ecetes furcsaságot érzem azóta is, illetve azóta most már sok-sok negró is csatlakozott hozzá, tehát simán elfogadom, hogy nem teljesen ok a palack, de mint írtam a dugósságot azóta se érzem. Érintőlegesen se. Ez van. Ilyenkor pedig ugye vagy az van, hogy én tévedek, vagy az, hogy te, de mint a cikkedből kiderül, ez megeshet bárkivel akármilyen szinten is.

Szerintem egyébként, ha te nem jelzed a gyanút, akkor a bandából senki nem vélt volna semmit érezni, van olyan, hogy a legnagyobb tudású ember véleménye magával ragad egyeseket :) De annyiban maradhatunk, hogy szerintem minimum a megosztó ez esetben a dugósság ténye, vagy minimum fokozata, hiszen azért jóval többen voltunk, akik csak nem érezték, és voltak ezek között azért tapasztalt borivók is.

Ha esetleg bárkit érdekel és erre jár Szegeden szívesen megmutatom neki a féltve őrzött maradékot szaglásmintára :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.02. 10:04:13

@drbarta:

Itt ugye ue. a probléma ismétlődik:

www.gaultmillau.hu/muvelt-alkoholista/olaszrizling-almok-almodoi

Mind1, ha már vita van, érdemes lett volna a termelő állásfoglalását beidézni. Szerintem Ambrus majd be is írja ide, remélem. :D

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.02. 10:29:39

@akov: Értem én, de mivel a termelő nem volt jelen, így nem tud az adott palackról állást foglalni :)

Egyébként visszaolvasva az előző kommentedet, valami nem világos, illetve ezeddig nem került elő ennek kapcsán. A dugósság összekeverhető érési aromákkal? Ezek szerint, ha nem tudod, hogy fiatal bor van a poharadban, akkor nem biztos, hogy dugós lett volna?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.02. 10:32:23

@drbarta: Nem egészen. Csak azt mondom, ha egy igen öreg, mondjuk 10-15 éves bor lett volna, akkor elfogadom, hogy azt mondjuk: ez ilyen. Bár azért sántít a hasonlat, mert ilyen öreg boroknál soha nincsen cserepalack. De akkor is kiáltottam volna dugót, az tuti.

silvousplait 2015.03.02. 10:39:45

@drbarta: 1. Ismet remek is irigylest generalo beszamolo. 2. Az Escherndorf Lump mennyibe kerul ? 3. A Laible birtok Durbachban talalhato, ami Badennek elegge az eszaki resze, es szentigaz, hagyomanyosan rizlingtermo videk, bar ez a fajta Baden-Wurttembergben egyebkent meglepoen ritka. Sajat, kisse szorvanyos kostolasi tapasztalataim alapjan, ezeknek a deli rizlingeknek egyenlore nem sok keresnivalojuk van az eszakabbi, sokkal magasabb atlagszinvonal mellett.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.02. 10:49:35

@silvousplait: Köszi szépen! 30 Euro volt a Sauer GG, majd beírom a posztba is. Szerintem annyiért jó vételnek is lehet tekinteni.
Én is úgy gondolom, hogy Badenből inkább a különböző burgunder fajtákat fogom erőltetni.

behor 2015.03.02. 13:06:02

Teljesen jó indulattal megjegyezném, hogy ez egy hibás fogalmazás szerintem: "A régi szép idők emlékére felvetettem, hogy !nem-e! jönnének el. És hát de."
Jó a cikk, köszönjük!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.02. 14:10:41

@behor: Tudom, hogy úgy lenne rendesen: felvetettem , hogy eljönnének-e. De így ebben a formában úgy éreztem erősíti a felvetés megvalósulásának esetleges jellegét :)

bazaltrajongó 2015.03.02. 14:57:54

Sajnos sok olyan eset van, amikor a bor nem "dugós" abban az értelemben, hogy felismerhetően dohos/kartonos/stb a TCA-tól, de mégis rossz a bor, nincs meg az eredeti aromája, kellemetlen, stb. Azt az öszefoglalót, amelyiket Akov átküldött Drbartának, én is elolvastam, az is megerősíti, hogy van ilyen eset, és a palack tartalmát analizálva kiderült, hogy sok esetben érzékelhetőségi határérték körül volt a TCA vagy kicsit alatta. Értsd: kevesebb TCA is elég, hogy rontson a boron, mint amennyit érezni lehet. De még TCA-tól függetlenül is előfordulhat, hogy valami baj volt a palackkal. Drbarta leírása mindenesetre erre enged következtetni, különösen, ha összevetjük a korábbi jegyzeteivel: nem döntően változott meg a bor, csupán az összhatás valahogy darabossá vált. Sajnos ezt 2013-ban néhány palacknál éreztem (eddig ennél a bornál nem, de több másiknál igen), és a visszajelzések is erősítik ezt. Az egyértelműen dugós is tényleg összehasonlíthatatlanul több 2013-ban (fél év alatt többet bontottam illetve hallottam vissza, mint előtte négy év alatt :( ).

Nagyon sajnálom.

Ezer és egy oka van, miért natúr dugót használok és négy éven át nem is jelentkezett ez a probléma egy-egy elszórt, véletlen eset kivételével. Eddig nyugodt voltam, most újra végig kell gondolnom a lezárás kérdését.

Bakó Ambrus

Szten00 2015.03.02. 15:41:59

Ambrus, ha lenne egy kis időd esetleg, leírnád, hogy, milyen okok szólnak a dugó mellett? Üzleti/prestige, vagy azon kívül is marad még az ezer meg egyből, és ha igen, mik?
Köszönöm!

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.03.02. 16:19:11

@bazaltrajongó: nekem a '11-es "Olaszrizling a Rózától" borral volt még úgy másfél éve egy ilyesmi élményem, olyan kicsit összevisszának tűnt, megvoltak a gyümölcsök és a savak, de mintha egymás ellenében működtek volna, harmonizálás helyett. Valahogy nem állt össze, pedig nem éreztünk semmi dugósságot benne. Ezidáig azt gondoltam, valami szakszerűtlen tárolás vagy ilyesmi árthatott meg neki, nem is tudom. Van elképzelésed mi lehet ezeknek a hátterében?

Illetve @Szten00 kérdése engem is érdekel, mi szól a dugó mellett? Azon túl hogy hangulatos dolog dugót húzni, én pl nagyon kedvelem :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.02. 16:36:48

@bazaltrajongó:" a palack tartalmát analizálva kiderült, hogy sok esetben érzékelhetőségi határérték körül volt a TCA "

Lehet buta a kérdés, de milyen laborokban szokták ezeket analizálni? Ha az említett borból megmaradt kb. 2-3cl-nyi mennyiség, abból meg lehet-e állapítani a tca-szintet? Mennyibe kerülhet egy ilyen vizsgálat? Csak mert, ha megoldható, már csak úgy brahiból kíváncsi lennék....

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.03.02. 16:48:58

@drbarta:
Március 26-án járok Szegeden, akkor szívesen megszagolom. :D

tezu 2015.03.02. 17:30:13

Hat igen,most ez a fajta borkeszites ami sok pontot ,es sok penzt hoz(G-Max 2013 -450 Euro!?)
En meg emlekezem arra az idöre ,amikor meg az Alkohol kevesebb volt,arban is visszatartottak magukat a termelök.Meg lehetett inni(es venni) egy Palackot minden tovabbi nelkül!Talan egyszer ujra eljön az ideje.,Szerintem a G.G.,es hasonlo törekves mas orszagokban, egy ujabb felrelepes ,egy egyseges kepet kellene mutatni,es mindenkit meggyözni hogy jo a borod,es mindenkinek szol.(maskülönben arra az utra fut minden ,mint a jelenlegi Bordeaux-i ar Politika )

A Bako Riesling-nek is meg van az adottsaga erre!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.03. 09:10:03

@tezu: Megértelek. Ezek már nem evilági árak. De jelen vannak azok a borok is amelyekről te beszélsz. Ha már német rieslingnél járunk a fenti termelők mindegyike kínál alternatívát tizeneurós kategóriában jól iható, elegendően gazdag és kifejező, széles közönségnek szóló száraz borra.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.04. 08:46:11

@Hepci: Bocs, eddig elkerülte a figyelmemet ez a komment. Hát, gyere és szagold meg :)
Egyébként ha valakit érdekel: a Sauer GG-t a Lobenbergből elég drágán vettem, www.weine.de
oldalon 23 Euro körül van. Annyiért egészen kiváló vétel.

Kopáncs 2015.03.05. 13:07:33

@Szten00: A dugó mellett az oxigén szól, ami kell a bor éréséhez (mivel az etanol oxidációja révén keletkezik acetaldehid ami reakcióba lép a tanninokkal és az antociánokkal [szín]); bár elvileg a csavarzár is átenged valamennyi oxigént, de itt a kevés oxigén miatt nagyobb esély van redukcióra.

@drbarta: Szerintem itthon nem nagyon foglalkoznak TCA analízissel. Nekem van egy barátom aki NAV laborban dolgozik ott csinálnak hasonlókat. Amúgy gázkromatográfiás mérés csak elég nehéz a kalibrálás. Amúgy én élelmiszer analitikával foglalkozó labort keresnék helyedben, talán ott megcsinálják.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.05. 13:46:50

@Kopáncs: Annyira veszettül nem fontos, hogy minden követ megmozgassak érte, csak az Ambrustól idézett szöveg, miszerint velük már előfordult, hogy a szokásosnál gyengébben szereplő palackot analizálva kiderült hogy határérték körüli/alatti tca volt benne, arra engedett következtetni, hogy talán mégse olyan nehezen elérhető vizsgálat ez, mint amennyire előzetesen gondoltam.

aquarius71 · www.finewines.hu 2015.03.16. 00:30:29

update... ma kóstoltam a teljes Sauer sort a ProWein-on.. nagyon szép, kiegyenlítetten magas minőségű tiszta, egyensúlyos borok, de az árképzés kissé elszállt... a két GG tétel 21 euró, nettó pinceáron.. szóval a Dávid által említett 23 eurós áron nagyon jó vétel.. nem is értem hogyan adhatják ennyiért?! gondolkodtam rajta h felveszem a Riesling ill. a FineWines kínálatába, de ezzel az árfekvéssel esélytelen... a Dönnhoff legnagyobb rizlingjét, a Hermannshöhlét 24 euróért megkapom nettó pinceáron... szóval egyelőre nem terjeszkedünk Rheinessen felé..

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.16. 06:35:54

Franken felé. De a lenyegen nem valtoztat:-) Ez van.
süti beállítások módosítása