A Borrajongó

Syrah-kóstoló Táncoló Medvével

2015. február 25. 07:00 - furmintfan

A syrah az egyik legnépszerűbb kékszőlő fajta mostanság a világon, mondhatni divatos. Tulajdonképpen több szempontból is érthető a dolog: zamatos, szerethető ízvilággal rendelkezik, viszonylag bőtermő fajta, nem különösebben érzékeny, bora jól érlelhető, és még egy érdekes sztori is van (volt) mögötte az állítólagos iráni (perzsa) eredettel. A syrah az 1970-es, de különösen az 1990-es évektől egyre népszerűbbé vált, és ezzel egyidejűleg az ültetvények mérete is világszerte növekedett. Magyarországon a kilencvenes évek közepén jelent meg, és nálunk is gyorsan elterjedt.

Néhány hete sikerült egy elég méretes syrah-sort összerántani, francia, olasz, újvilági és magyar tételekkel, nagyrészt a 2012-es évjáratból. A válogatásnál igyekeztünk a 25 eurós határon belül maradni, hogy ne dőljön be a családi kassza a kóstoló miatt. A borok nagy része 5000-7000 Ft körüli összegért szerezhető be, ez azért behatárolta azt is, hogy a külföldi tételeket illetően milyen termőhelyekről válogattunk. Az újvilági versenyzők esetében megálltunk az alapszintnél, a franciáknál pedig 2-2 bort válogattunk be Crozes-Hermitage-ból és Saint-Joseph-ből, tehát a top termőhelynek számító Hermitage, Cote-Rotie és Cornas kimaradt a szórásból.

blog_barossa_shiraz_01.jpg

(Barossa Valley, shiraz-szüret; forrás: vinetalk.com)

Hatan kóstoltuk a borokat, volt a csapatban borász, borkereskedő, marketinges és világlátott séf is, én képviseltem az amatőr firkász vonalat. A borokat a belövőnek szánt Szeleshát, a két csavarzáras palack (Lindeman's, Te Mata), valamint a záró tétel kivételével vakon kóstoltuk, majd visszakóstoltuk, aztán a nagy leleplezés után meglepődtünk. Az egyes borok megítélése meglehetősen egységes volt, vitára, egymás győzködésére nem volt szükség.

Ma egy vendégszerzőt is üdvözölhetünk a blogon a Táncoló Medve blog és a Tokaj Guide szerzőjének személyében, következzen hát a szokásos négykezes, a borok kóstolási sorrendjében.

 syrah1-08.jpg

Szeleshát Syrah 2012

furmintfan: Kicsit megtréfált, mert bontáskor a dugó alapján TCA-snak tűnt, a bor illatban inkább csak fedett volt, íze viszont némi tompaságtól eltekintve egészen rendben volt. Ettől függetlenül nem értékeltük. Félretettem a kóstoló után és láss csodát, harmadnapra az illata is kitisztult, az akkori élményeimet közlöm:
Főleg piros bogyós gyümölcsökkel operáló illat: málna, szamóca, pici szeder talán, némi fűszerrel. Kifejezetten könnyed, gyümölcsös, közepesnél kevesebb tanninnal. Ízben is a gyümölcsökre épít: málna, szamóca, cseresznye, némi édesfűszerrel megtámogatva, pici kesernyével a végén. Nem egy bonyolult történet, de remekül iható és tulajdonképpen még tetszett is a fajtának ez a könnyedebb megfogalmazása. 5p (2950 Ft - Bortársaság)

 syrah1-01.jpg

Lindeman's Bin 50 Shiraz 2012

Délkelet-Ausztráliából, több helyről származó termés, amerikai tölgyben érlelődött. Csavarzár.
táncolómedve: Édes illat, szúrós, gumis jegyekkel. Gyümölcshangsúlyos aztán az íze, az első pár korty egész jól is esik, kávés jegyekkel színezve, de a vége üres, a savak állaga sem kellemes igazán. 5 pont
furmintfan: Érett gyümölcsös, meggyes, cseresznyés illat, pici gumival és medvecukorral. Szájban kissé "műboros" jellegű: enyhén édeskés, talán egy kis cukor is van benne (maradt: 5,5 g/l), savai kicsit citromos színezetűek, nem is annyira erősségük, inkább jellegük miatt. Tanninja nem különösebben sok, ami van, az viszont poros, nem túl szép. Ízében piros bogyós gyümölcsök, némi vanília és kávé. Gyorsan kiürül a szájból, mély nyomot nem hagy a fogyasztóban. 4p+ (3150 Ft - Bortársaság, akciósan 2290 Ft volt)

syrah1-07.jpg

Te Mata Woodthorpe Syrah Hawke's Bay 2011

2012-től Estate Syrah néven fut. A Woodthorpe-dűlő folyó feletti meredek teraszairól származik a termés. Egy kevés viognier-t is tartalmaz, bogyózást követően a két fajta mustja együtt erjedt ki. Hosszú áztatás, csömöszölés, majd új és használt francia hordókban 9 hónapos érlelés. Csavarzár.
táncolómedve: Animális, puskaporos, kicsit büdi illat elsőre, de aztán szépen kitisztul. Remek hossz, sűrűbb szálú, több izgalmat, pláne több eleganciát tartogat, mint az ausztrál. Húsos korty, kesernyés utóíz. 6 pont
furmintfan: Némi redukcióval és enyhe animalitással indít, de ahogy a fülledtség kiszellőzik belőle, florális, piros gyümölcsös és egzotikus fűszeres jegyek is megjelennek benne, le sem tagadhatná a viognier-t. Szerkezetben mindenképp az előző bor felett van: pont ideális mennyiségű, széles sav tartja a struktúrát, a korty kissé laza szövésű, mégsem esik szét, a test is  legfeljebb közepes, de mondhatni elegáns az összhatás. Szájban a savanykás piros bogyós gyümölcsök mellett virágos jegyek, némi vanília és egy pici grapefruit tűnik fel. Tetszett. 6p (5990 Ft - DropShop)

 syrah1-11.jpg

Domaine Combier Clos des Grives Crozes-Hermitage 2012

Krétás-agyagos, apró kavicsokkal borított fennsíkon növekvő 50 évesnél idősebb tőkék termése. Acéltartályban erjedt, majd 12 hónapos új fahordós érlelést kapott.
táncolómedve: Itt más sokkal több minden történik, noha első szippantásra ez az a vörösbor illat, amit nagyon nem kedvelek: festőszőlő, szeder, áfonya gejlen édes hatás mellett. Ízre porózus tanninok, édeskés a korty, komplex, syrah-san sötét hangulattal. Kezdek szembenézni a ténnyel ezen a ponton, hogy nem nagyon leszek a fajta őrült megszállottja soha. Pedig ez már érezhetően egy komoly szerkezet, emellett mégsem tudok elmenni csak úgy: 6 pont
furmintfan: Animális jegyekkel nyit ez is, majd szellőzést követően édes erdei gyümölcsök, grillázs, áfonya, szeder következik. Szájban a vártnál kissé lágyabb savak, finomszemcsés tannin és markáns, de minőségi hordó köszöntenek. Meggy, feketecseresznye, vanília, édesfűszerek és egy kis fa. Jó anyag, de azért van feljebb, és a bort a sorba felajánló kóstolótársunk szerint máskor nagyobbat villantott. 6p (~ 30 euró)

syrah1-02.jpg

Concha Y Toro Casillero del Diablo Shiraz Reserva Central Valley 2012

Chile, Central Valley, üledékes talaj, 9 hónapos amerikai hordós érlelés.
táncolómedve: Gazos, odakozmált illat, cassis, kóla, méghozzá az agresszívebb vonalról. Megszokhatatlan orrban. Ízre is tobzódnak egymáson a direkt gyümölcsök, amolyan hiperes összevisszaság jellemzi, némi földességgel is. Kössz, nem kérek többet. 4 pont
furmintfan: Illata nem éppen vonzó, cserébe sajnos nagyon is intenzív: gyümölcslikőr, nyersgumi, bakelit, kátrány, odaégetett feketeribizlilekvár. Gyakorlatilag ugyanezt hozza szájban is, némi kávélikőrrel kiegészülve. Lágy savak, kissé tapadós tannin, közepes test, csiszolatlan szerkezet. Nem volt nehéz kitalálni, melyik bor lehet. 3p/4p (~ 2300 Ft)

 syrah1-03.jpg

Kreinbacher Syrah 2012

A Somló déli oldalának legmagasabban fekvő területeiről származik a szőlő. Bogyózást követően 1000 literes tölgyfa kádakban erjedt, majd első, másod- és harmadtöltésű francia hordóban érlelődött.
táncolómedve: Hm. Ez biztos francia lesz kiáltott fel magában diadalmasan a többség. Végre egy kultúrált illat, végre egy szofisztikált bor. A 9-es kiadást de szerettük sokan. De a 2011-est is. - Virágos, kék szilvás illat. Hosszú, nagy testű korty. Fiatal még és heves. Gazdag, telt vörösbor. Arányai is szépek, bár a legvégén az alkohol kicsit csíp. Teljes bor, mindene a helyén a sav, a test, az alkohol. Remek. Fajtajelleges, telt, de nem válik önmaga groteszk paródiájává a megintcsak nagy feketeség közepette sem. Letisztult, kiforrott stílust mutat, ami komoly háttértudásra engedett következtetni. 7 pont
furmintfan: Érezhetően fiatal, mégis komplex és mély illat: cseresznye, málna, szilva, virágok, rózsabors és ánizs, minimális likőrösséggel. Kóstolva remek egyensúlyt mutat, a korty sima, selymes, minden szépen megtalálja a helyét, a hordó érezhetően minőségi, bár még nem teljesen integrált. Gazdag, érett erdei gyümölcsös, finom édesfűszeres, vaníliás, borsos és hűvös gyógynövényes, mentás jegyek keverednek ízében. Szép bor. Kérdőjellel beírtam a Kreinbachert a vakszakasz alatt, de mindenki franciát kiáltott, úgyhogy elbizonytalanodtam, ám ezek szerint kezd a Kreinbacher Syrah-nak egyféle követhető, felismerhető stílusa kialakulni. 7p (7450 Ft - Bortársaság)

 syrah1-09.jpg

Starry Night Winery Syrah Russian River Valley 2003

furmintfan: Sajnos dugós volt. A TCA alatt lekvárosba hajló fekete bogyós gyümölcsök, fűszerek, kissé tapadós tannin, testes, sűrű anyag érezhető. Kóstoltam kb. egy éve is, akkor egész jól szerepelt. (~ 5500 Ft)

 syrah1-04.jpg

Chateau de St. Cosme Saint-Joseph 2012

Gránitos talajú lejtők termése, 100% serine. Egész fürtös feldolgozás, 20% új, 40-40% másod-, illetve harmadtöltésű hordóban érlelődött.
táncolómedve: Ez a bor egyértelműen büdi, füstös, bőrös, valami természethű módszerekkel operáló birtokot sejtek valamiért vakon a háttérben. Vékonyabb, savasabb, egyszerűbb és nyersebb ebben a sorban. Kimondottan hasítanak ezek a savak. De miért kell ezt? Végül 5 pont
furmintfan: Bőrös aninimalitás, érett-lekváros fekete bogyós gyümölcsök, capuccino, fűszerek és szinte még némi barackos-körtés vonal is be-bevillan. Kissé, lazább, vékonyabb, de érezhetően európai bor, határozott hordóhasználattal, érett fekete bogyós gyümölcsökkel, fűszerekkel. Teste nem túl nagy, és maga a bor sem különösebben koncentrált, viszont a savak és a tannin határozott tartást adnak neki. A tannin sajnos kicsit érdes és nyers, ennek alapján egész fürtös préselést és St. Cosme bort sejtettem mögötte, és be is jött. 6p (6400 Ft - finewines.hu)

 syrah1-05.jpg

M & S Ogier Saint-Joseph 2012

Gránitos fennsíkon található, 30 évesnél idősebb tőkék termése. 20%-a új hordóban érlelődött
táncolómedve: Bőrös, animális, csokis, fás, negros illat, mondhatni izgalmas. Telt, arányos korty, finom ízek, jó tanninnal lekísérve. Testes és hosszú bor, ásványos is, a korty végén finoman jönnek a savai. Tetszett. 6+
furmintfan: Szép illat: érett erdei gyümölcsök, provence-i fűszerek, pici medvecukor és leheletnyi bőr. A savak inkább a korty elején dolgoznak nagyon aktívan, de a végéig kitartanak, a tannin jó minőségű és sima, jó egyensúlyt mutat. Aromatikában is kellő gazdagságot nyújt: erdei gyümölcsök, cassis, zöldfűszerek, vanília, rózsabors, virágos jegyek. Szép. 6p+ (5900 Ft - finewines.hu)

syrah1-10.jpg

Domaine des Escaravailles Cotes du Rhone Villages Hautes Granges

90%-ban 30 éves syrah-tőkék, 10%-ban 60 éves grenache-tőkék termése. 12 hónapos tölgyfahordós érlelés.
táncolómedve: Csatornát időző buké. Szörnyűek az előítéleteim és nem szoktam vakon ilyesmiket tippelgetni, de ezt is biodinamikusnak gondoltam. Édes korty, nehéz, sűrű és bárdolatlan. Nem esik jól, noha a koncentráció mellett nem lehet elmenni. Mégis nehezemre esik meginni ezt a bort. 4/5
furmintfan: Animalitás, földesség, érett fekete bogyósok, némi fa jellemzi illatát, némi füstölt sonkával. Sűrű, kissé édeskés, likőrös, közepesnél nagyobb testtel, sok fával, lekváros fekete bogyós gyümölcsökkel, csokoládéval, picit darabos tanninnal. Kétségtelenül koncentrált az alapanyag, de a sav-alkohol balansz utóbbi felé dől, így a bor nehézkessé válik. Többet vártam. 5p (6600 Ft - TerroirClub/mitiszol?)

 syrah1-06.jpg

M. Chapoutier Petite Ruche Crozes-Hermitage 2010

Üledékes kőzetekben gazdag területekről származik. Betontartályban erjedt és érlelődött.
táncolómedve: Csatornát idéző, vegetális, gazos, kellemetlen buké. Nyers bor egyértelműen, rövid és vékonyka is. Fiatalnak tűnt még mindazonáltal, étcsokoládés kesernyével. 5+
furmintfan: Animális, vegetális jegyek mellett minimális gyümölcs, grillázs, kávé. Szájban kevés gyümölcs, meggy, vegetális aromák, vanília, fűszerek, poros tannin, közepesnél keskenyebb test. Lágy is, kicsit lapos is, vékony is, és bár vannak benne (nehezen visszaadható) szerethető vonások, valahogy mégsem akar összeállni. Újabb csalódás. 5p (~18 euró)

 syrah1-00.jpg

Tenuta Sassoregale Syrah Maremma 2010

100-150 méter magasságban, agyagos talajon telepített, kordonos művelésű ültetvények termése. Tartályos erjesztés, kézi csömöszölés, majd rövid kis fahordós érlelés.
táncolómedve: Fiatalos, semleges bor. Semmi nem pörgethető ki belőle, izgalom a legkevésbé. Érzések, érzetek nélkül folyik át az emberen. 4+
furmintfan: Illatában és ízében is eléggé visszafogott, némi meggy, meggymag és szájban kevés csokoládé és fűszer. Lágy, sima savak, nem túl szép, poros tannin, közepes test. Korrekt, de abszolút felejthető. 4p (~10 euró)

 syrah1-12.jpg

Weninger Syrah Spern Steiner 2002

táncolómedve: Természetességet áraszt magából, de mégsem megy ez az elegancia rovására. Animális, negros, gyógynövényes illat. Érdekes, hogy részleteiben mennyire kifinomult bor, sok-sok réteggel hív újabb felfedezésekre. Szép, hosszú, izgalmas és egyáltalán nem tűnt öregnek. 7 pont
furmintfan: A korelnök. Illatában aszaltasba hajló gyümölcsök, meggy és szilva, gyógynövények, majd szárított paradicsom, leheletnyi vargányás gombásság. Szájban sem vesztek ki belőle a gyümölcsök, hozza az illatban megismert jegyeket, kis csokoládéval, fűszerekkel. A savak finomak, érettek, de remekül tartják a kortyot. Tökéletes arányokat nyújtó szerkezet, szépen érett bor. 7p- (~ 5000 Ft)

 

Messzemenő következtetést természetesen nem vonnék meg le az eredményből, hiszen nem a legkiemelkedőbb külföldi syrah-kat, de még csak nem is a legkiemelkedőbb termőhelyek borait gyűrte maga alá a somlói versenyző, de azt hiszem így is megsüvegelendő a Kreinbacher Syrah teljesítménye.

Táncoló Medvének köszönöm a közreműködést!

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr917189919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.02.25. 06:38:38

Hát gyerekek nem tudom. Először is köszi az írást nektek, szép hosszú, alapos sor volt ez.
Másodszor viszont van néhány pontja a sornak amelynél nagyon nem értek egyet.
Kreinbacher syrah 12. Néhány hete kóstoltam. Nekem olyan érzetem volt, hogy amolyan biztonsági játékra blazírozó nagynak szánt bor. Benne van a nagyok csiszoltsága, minőségi hordója, de semmi komolyabb kraftot nem éreztem benne és egyáltalán semmi, de semmi syraht. Vártam volna valamit a a fajta ibolyás-borsosan fűszeres kifejező aromáiból, vagy szájban valami jellegzetes tartást, lendületet, markanciát. Nekem olyan közepes anyag volt jól kipolírozva, minden egyediségtől lenyesegetve. Emiatt a 6 pontnyi nagyságot inkább 5-nek éltem meg és pont arra gondoltam mennyivel jobban jár, aki inkább a finewines-nál ettől olcsóbb pénzért vesz egy ogier vagy egy st. cosme st. jospeh-et.
És nyilván itt érünk el a következő egyet nem értésekhez. :) Az Ogier-nál nincs problémám. Nálam 7- lett, koncentráció tekintetében abszolút megértem ha valakinél nem jut eddig, nálam is inkább a kifejezésével , bájával, gördülékenységével végtelenül diszkrét hordóhasználatával fogott meg, amelyek megélése ugye a lehető legszubjektívebb. Inkább az lepett meg, hogy tancolomedve egyetlenegy gyümölcsöt nem talált benne :)
A St. Cosme 12-nél már szerintem is jócskán van fa, illetve nem először fordulna elő a pince egyes boraival hogy bizonyos stádiumában zárkózottabb, és ilyenkor furán fülledtebb mint máskor. Viszont a vékony, laza szavak még nem jutottak róla eszembe. Szerintem ez elég izmos, tömör, koncentrált cucc, mégha fölösleg nélkül tényleg szikárnak hat.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.02.25. 07:09:51

@drbarta: A 2009-es Kreinbacher kétségkívül izgalmasabb volt, de nekem tetszett ez a 2012-es. Ami a St. Cosme bort illeti"lazább", "vékonyabb" a sort őt megelőző tagjaihoz képest. Nekem úgy tűnt, hogy a legtöbb izmot a tannin adja neki, vagy csak nem láttam a fától az erdőt. :)

silvousplait 2015.02.25. 08:27:38

@furmintfan @ungert: En viszont, je suis vraiment désolé, egyaltalan nem ertem ezt a Kreinbacher koruli rajongast. Lehet ennyire mas ket, tobb, akarhany ember borizlese ??! Mind a '09-est, mind a '11-est volt alkalmam kostolni. Ha az dicseret, hogy az utobbi mar nem annyira ihatatlan (fas, alkoholos), legyen. Ebbol csak kostolot kaptam (a birtokon, de meg a szokasos "helyben minden jobban izlik" sem fenyezte ki). A '09-es ajandek volt. Ment is a lefolyoba. (Masnak ez biztos blaszfemia. Bocs, de en ilyenbol forralt bort sem keszitek.)
P.S.: Ugy tunik, nem olyan egyszeru ez a syrah-mufaj. Raadasul draga is. Javaslom kiprobalni a mondeuse-t, ami Savoie-ban terem, es a syrah kozeli rokona. Es harmadannyiba kerul.

Octopus 2015.02.25. 09:07:37

A Kreinbacherből a 2011-est ittuk ősszel egy kis syrah sorban; az egy modern, nagyon megcsinált bor, de én elég syrah-snak találtam, és tetszett a kidolgozása (6/7). Ugyanitt volt ez a St Cosme St Joseph is, ami azzal együtt, hogy elég zárkózott és kemény volt, nekem azért csak jobb bornak tűnt, mint a Kreinbacher. Bár simán el tudom képzelni, hogy ha fülledtebb-fedettebb, akkor nehéz benne örömet találni. Szellőztettétek? Az igencsak kell neki.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.02.25. 17:36:24

@silvousplait: "Lehet ennyire mas ket, tobb, akarhany ember borizlese ??!"
Úgy tűnik, hogy igen, de ez már valamelyik előző Kreinbacher-posztnál is kiütközött a mi esetünkben.
@Octopus: "Szellőztettétek?" Nem nagyon. :(
Ez a "modern, nagyon megcsinált" jelző tulajdonképpen találó a Kreinbacher Syrah stílusára, hibát nem találtam benne, de izgalom-faktorban persze van feljebb.

Octopus 2015.02.25. 17:43:17

@furmintfan: úgy általánosságban, ilyen boroknak érdemes adni legalább egy kis levegőt. Vagy akár többet is :) Kivétel, ami brett-gyanús, és élvezni akarjátok (frissen nyitva talán még iható lesz), meg persze ami idősebb.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.02.26. 07:45:27

@Octopus: Világos. Egy kicsit kapott is, de biztosan jobb lett volna, ha még szellőzik. Sajnos a Weningerből nem sikerült egészben kioperálni a dugót, úgyhogy a legtöbb levegőt végül az kapta. :)

MádiN. 2015.02.26. 09:19:04

Tavaly megittuk Mo.-t syrah témakörben, végigtúrtunk minden webshopot, supert, hypert.
Hónapokig ittuk, nehéz szakma az alkoholizmus :)
Túl mély nyomot nem hagyott a téma, 4-5 érdekesebb tétel volt, a többit nem vásárolnám újra...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.02.26. 09:25:13

@MádiN.: Melyik volt az a 4-5 édekesebb tétel?

MádiN. 2015.02.26. 09:39:25

Heimann Stílgyak09, Jackfall nem tudom melyik évjárat, NAG tetszett, Németh 09 ezt imádtam 2x is vettünk a 2.nál már sajnos érezni lehetett, hogy nem húzza sokáig...
Talán egy Buttler meg egy Ikon (ez lehet küvé volt) , ami érdekesebb volt.

A hazai syrah mezőny 75%-ról egy olyan nem képzett csapat, mint a miénk még fajtát sem tudná megmondani, lehetne kékfrankos is a címkén, küvé, whatever ...

silvousplait 2015.02.26. 11:49:33

@furmintfan: Koszonom. Igen, mar keseregtem egy sort... Annyi baj legyen.

emoss 2015.02.26. 11:57:34

Kreinbacher '11 szerintem zsenialis es eleg szepen fajtajelleges is, minden kerek benne a test a fa a szesz, szuper. A '12est nem kostoltam.
Bejott a Lindemann's is, kicsit edeskes valoban, nalam tureshataron belul.
Es tartom tovabbra is h a Bock Syrah '11 is szuper, kivancsi lennek mit mondtok ra, vastag anyag tele fuszeresseggel, szaftos-csámcsogos, sztem ugy kerek ahogy van.

emoss 2015.02.26. 11:59:16

Lelovits borai is be szoktak jonni, tobb helyrol hallottam h a SY eleg vekony lett.

MádiN. 2015.02.26. 14:36:25

@emoss: a Lelo az valóban fitness syrah :) de jól áll neki

Ha a harapnivaló, barokkos giccsvonal jön be, mint ahogy írtad a Bock félét, akkor Mészi reserve, Ráspi, Heimann mindenképpen. Ezek iszonyat nagy testűek, olajosak, fullasztó dögök és kedvezőbb az áruk is...
A Németh és JackFall is nagyobb test, de ott azért kicsit kiműveltebbnek érzem a játékot, Twickel reserve is ehhez hasonlatos.
Takler és Dúzsi válogatások is húsosabb, hízlalt syrahként rémlenek...

De nem esküdnék meg semmire, ennyi mindent nem lehet fejben tartani :):):)
süti beállítások módosítása