A Borrajongó

Hegyaljai hétvégék - "Dűlőszelektált Farsang", Tokaj Nobilis, Dereszla

2015. február 20. 07:00 - furmintfan

Idei első "hegyaljai hétvégés" bejegyzésem két szereplője egy kis családi pincészet és egy nagyrészt külföldi tulajdonban álló birtok lesz. Mielőtt azonban rátérnék a konkrét borélményekre, nem mehetek el említés nélkül amellett, hogy mi is volt a fő oka annak, hogy a Nagy Furmint Február Kóstolót követően szinte rögtön Bodrogkeresztúrra, Bodrogkisfaludra látogattam.

telibarakonyi1.jpg

(Kilátás a Barakonyi-dűlőből)

Különleges eseményre érkeztem ugyanis, amelyet a főszervező szavaival élve: "Bél Mátyás sikítva figyelt odafentről". A Bott Pince "dűlőszelektált farsangot" szervezett a bodrogkisfaludi iskola tornatermében, ahol szombaton este a Sárga Borház ételei, bodrogkeresztúri kötődéssel rendelkező borászatok borai és természetesen zene mellett mulatott a hegyaljai dűlőket jelmezében valamilyen formában megjeleníteni igyekvő közönség. Bodóéktól már megszokhattuk, hogy a borkedvelők körében elnyert ismertséget arra használják fel, hogy másokat is reflektorfénybe állítsanak. Az októberi Mindszenthavi Mulatság egyik programpontjaként a helyi termelőket tolták előtérbe, és a februári farsang is nemes célt szolgált: egy bringapályára gyűjtöttek pénzt, hogy a bodrogkisfaludi gyerekek számára közösségi teret létesíthessenek.
Bodó Judit és Bodó József mellett mások is gyorsan a rendezvény mellé álltak. A Szigetközi Friss Víz a vendégek hidratálásához járult hozzá, a már fentebb is említett - szülőhely, lakóhely, vagy termőterület révén - bodrogkeresztúri érintettségű borászok szintén támogatták a rendezvényt. Nem is akárhogy. Utóbbiak ugyanis (Bott Pince, Demeter Zoltán, Dereszla Pincészet, Dorogi Testvérek, Hollóvár - Takács Lajos, Hudácskó Pince, Istenhegy Kisbirtok - Orsolyák Attila, Lenkey Pincészet, Patricius Szőlőbirtok, Szepsy Pince, Tokaj Kikelet, Tokaj Nobilis és a 3 Grácia együtt is) forgalomban (már vagy egyáltalán) nem kapható boraikat bocsátották árverésre. A felajánlott tételek a vacsorát követő liciten kivétel nélkül elkeltek, a kikiáltási ár többszöröséért. Úgy tűnt, hogy minden résztvevő - borász és vendég egyaránt - remekül érezte magát a bulin, ilyenkor egy kiadós reggeli "életet menthet". Másnap szerencsére helyi termelők portékáiból összeállított svédasztalos reggeli enyhítette az előző napi mulatozás utóhatását. Jó érzés volt látni, hogy egy borászat ilyesmire használja fel ismertségét, hogy ennyi ember felsorakozott az ügy támogatására.

És akkor most következzen a két pincészet a borokkal.

Tokaj Nobilis

A péntekre tervezett össznépi kóstoló elmaradt a csütörtöki nagy budapesti furmint-mustra utáni fáradtság és a borvidéken mostanában végigvonuló betegséghullám utózöngéi miatt, így aznap este a Tokaj Nobilis közelmúltban nyílt vendégházában a pincészet Barakonyi-dűlőből származó két borával ismerkedtem behatóan. Ősszel a Mindszenthavi Mulatságon a poharamba került mindkét bort, de nem egymás mellett, hanem két különböző napon, így a közvetlen összevetésre most először nyílt alkalmam.
Szombat délelőtt a borok alapanyagát adó területet is megcsodálhattam végre. Molnár Péter vitt fel a Barakonyi-dűlőre, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a környező vidékre. Szombaton bontott palackokból még egy késői szüretelésű muskotályt és egy aszút is volt lehetőségem megnézni.

telibarakonyi5.jpg

Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2013

Folyamatosan nyílik az eleinte kicsit zárkózott  illata, amely először sós-köves aromákat és neutrális fehér húsú gyümölcsöket hoz, majd a gyümölcsök alma és körte formájában bontakoznak ki, és egy kis gyógynövényes-ánizsos vonal is bekúszik kakaós-fűszeres jegyekkel együtt. Masszív, erőteljes savak határozzák meg a szerkezetet, alaposan megtámogatva a közepesnél nagyobb testet. Citrusok, grapefruit, nedves kő, határozott sósság, pici mandula és főleg a korty második felében fellépő vaníliás-édesfűszeres felhangok adják az ízképet. A sós-köves-citrusos vonal végig meghatározó marad, a többi díszítő jegy most csak epizódszereplő. A hosszú lecsengésben domborodik ki talán leginkább a vanília és a finoman adagolt hordófűszer, de a sós íz itt is megmarad. Érzésem szerint még messze nem nyílt ki teljesen (érdekes módon ősszel kicsit behízelgőbbnek tűnt). Erős 6p/6p+

Tokaj Nobilis Barakonyi Hárs 2013

Ahogy az a fajtától elvárható, nyíltabb, vonzóbb, édesebb az illat, kamillával, mézzel, édesfűszerekkel, fehér virágokkal és őszibarackkal. Szájban is kecsesebb, lágyabb, kedvesebb a furmintnál (nem volt ez minden évjáratban ilyen egyértelmű a Barakonyi borai esetében), de kraftnak és jó savaknak ez a bor sincs híján. A furmintnál is tapasztalt sós-citrusos-köves vonal itt kevésbé domináns, szépen odasimul az őszibarackos, körtés, édes citrusos, vaníliás, édesfűszeres jegyekhez. Egyelőre ez a bor mutatja szebbik arcát, kíváncsian várom, hogy változnak majd jelenlegi formájukhoz képest. 6p/7p

telibarakonyi4.jpg

Tokaj Nobilis Sárga Muskotály Late Harvest 2008

Pár napja bontott palackból kóstoltam, talán ez is benne van, hogy némi gombás-avaros érettséget már mutat, de sárgabarackos, édes szőlős, fűszeres, trópusi gyümölcsös, keleti fűszeres, gyömbéres, rózsás, citromhéjas jegyeket is szépen hozza. Savai viszonylag lágyabbak, de szépen dolgoznak a 90 g/l maradékcukor alá, nem válik nehézkessé a bor. 6p-

telibarakonyi3.jpg

Tokaj Nobilis 5 Puttonyos Aszú 2008

Furmint és kövérszőlő aszúszemek, erjedésben lévő furmint alapborban 24 óráig áztatva, majd kíméletes préselést követően hordóban erjesztve és 2,5 évig hordóban érlelve. 140 g/l maradékcukor, 9,5 g/l sav, 11,5% alkohol.
Sárgabarack, narancslekvár, fűszerek, méz és egy kevés szarvasgomba jellemzi az illatot. Nem különösebben testes, inkább elegáns, finoman krémes, de jó arányokkal rendelkezik, a cukor és a sav szép egyensúlyban van, a lecsengés hosszú. Ízében sárgabarack, trópusi gyümölcsök, édes ringló, fehércsokoládé, vanília, finom fűszerek. 7p/8p

dereszlapince.jpg

Dereszla Pincészet

A farsangi buli előtt ismét régi adósságot törlesztettem saját magam felé a Dereszla Pincészet meglátogatásával. A Dereszla termékeinek 60%-át exportálja, összesen 40 különböző országba szállítanak bort, és gyakorlatilag az alacsony áron elérhető könnyedebb stílusú boroktól a pezsgőkön és dűlős borokon keresztül, a kis tételszámú kísérleti tételeken át egészen a legmagasabb kategóriájú aszúkig a termékpaletta minden tagja stabilan hozza az elvárt minőséget.
A birtokról akov egy éve írt nagy részletességgel, én csupán egy dologgal egészíteném ki a birtok bemutatását. Átadták a pincészet Henye-dűlőn elhelyezkedő új üzemrészét, ahol a száraz borok és a pezsgők készülnek majd. A 2014-es évjárat nehézségei miatt egyelőre ez a termelési egység kihasználatlanul áll, de a bővítés nem titkolt szándéka, hogy a pincészet a jövőben nagyobb mennyiségű bort és pezsgőt készítsen.
Szombaton délután Bai Edit borász vezetett végig minket a pincészet feldolgozójában és több szinten kígyózó pinceágaiban. A pincetúra után egy szép kóstolósorral zártuk a látogatást, amelyben különleges tételek is helyet kaptak. (A pincénél elérhető árakat tüntettem fel)

Carpinus Borászat Sauvignon Blanc 2013

Kakukktojással kezdünk: Edit és testvére, István családi pincészetének sauvignon blanc-ja ideális nyitóbor volt. Írtam már róla korábban is.
Friss, intenzív illatában zöldalma, kevés zöldpaprika, lime, pici menta. Feszes savak, egyenes szerkezet, hosszan tartó, intenzív ízek: citrom, lime, zöldpaprika, citromfű, menta, zöldfűszerek. 5p+ (2300 Ft)

dereszlabor1.jpg

Dereszla Tokaj Dry 2013

85% furmint, a többi hárslevelű és sárgamuskotály, a Napos, a Sajgó és a Dereszla dűlőkből. Acéltartályban erjedt és érlelődött seprőn tartva, a furmint kb. 10-20%-a hordóban erjedt és érlelődött.
Érezni benne a muskotályt, de csak vonzóbbá teszi az illatot, nem válik tolakodóvá: őszibarack, trópusi gyümölcsök, körte, pici virág és fűszerek. Jó savú, könnyed tétel, kis cukor kerekíti a kortyot. Citrusok, körte, őszibarack, citromfű és kis fűszer képezi az aromaprofilt. Friss, jól iható, arányos bor, remek kezdés. 5p (1900 Ft)

dereszlabor2.jpg

Dereszla Furmint Lapis 2011

100% furmint, új hordókban erjedt és érlelődött 7 hónapig. Edit szerint mostanában került igazán fogyasztásra ideális formába.
Icipicit fülledten indul, majd sok fűszer (szegfűszeg, szegfűbors, feketebors, vanília) uralja illatát, a fehér húsú gyümölcsöket háttérbe szorítva. Szájban jó egyensúlyt mutat, kerek savakkal, kis maradékcukorral, közepesnél hosszabb lecsengéssel. A fa nem kevés, de nagyrészt integrálta már a bor. Ízében is a fűszerek a legmeghatározóbbak, a háttérben sós-köves jegyek, körte, alma, citrusok. 6p (3000 Ft)

dereszlabor3.jpg

Dereszla Száraz Fordítás 2004

Jön az első különleges tétel: életemben nem kóstoltam még száraz fordítást. Tulajdonképpen ez egy "másodszori fordítás", 9,5 g/l maradékcukor, 7,5 g/l sav, 15% alkohol.
Illatában tipikus botritiszes édes boros jegyek (barackos jegyek, fűszerek) mellett konyakmeggy, mogyoró. Telt, kerek bor, jó savakkal, emelkedett alkohollal, pici cserességgel. Sárgabarack, aszalt gyümölcsök, csokoládé, fűszerek, csipetnyi só, majd fanyar lecsengés. Nagyon egyedi bor. 6p (4100 Ft)

dereszlabor4.jpg

Dereszla Dorombor Nagyon Édes 2011

Nagy része furmint, amelynek minimális része kapott hordót, de a bor túlnyomó része csak tartályban volt.
Felezett őszibarackbefőtt, vaníliakrém, trópusi gyümölcsök jellemzik az aromatikát. Behízelgő, lágy, sima, elég laza szerkezetű, finom és jól iható, ezzel maximálisan eléri kitűzött célját. 5p

dereszlabor5.jpg

Dereszla 5 Puttonyos Aszú 2008

Főként a Henye és a Dereszla dűlők termése, előbbi a struktúrát, utóbbi a komplexitást erősíti. 165 g/l cukor, 9,5 g/l sav, 10,5% alk.
Gazdag illatában és ízében egyaránt sárgabaracklekvár, vanília, trópusi gyümölcsök és édesfűszerek. Telt, krémes a korty, de a savak és a lédús gyümölcsösség egy pillanatra sem hagyják leülni a bort. Egyenletesen jó intenzitást mutat a hosszú lecsengés végéig. 7p/8p (8800 Ft)

dereszlabor6.jpg

Dereszla 6 Puttonyos Aszú 2006

Ahogy a pincészet 6 puttonyos aszúi esetében általában, az aszúszemek legnagyobb része ennél a bornál is a Zsadány dűlőről jött le, furmint és hárslevelű tőkékről. 165 g/l cukor, 10,2 g/l sav, 10% alk.
Hihetetlenül gazdag és mély illatában fehér virágok, méz, édesfűszerek, vanília, marcipán, aszalt kajszibarack, méz keveredik. Elképesztően koncentrált, mégis tökéletesen arányos, szép egyensúlyt mutat. Sárgabarack, narancslekvár, vanília, édesfűszerek, édes citrusok, mazsola, trópusi gyümölcsök tobzódnak ízében. Kivételes gazdagság, szűnni nem akaró lecsengés. 8p/9p (16600 Ft)

dereszlabor7.jpg

Dereszla Muskotály Late Harvest Reserve 2003

Edit régi kedvence, bár ahogy mondja, már túl van a csúcsán. Aszú-technológiával, de hordós érlelés nélkül készült, egy aszúeszencia beltartalmával bír. 260 g/l cukor, 10,5 g/l sav, 9,5% alk.
Töppedt szőlő, aszalt barack, kandírozott narancs, édesfűszerek, aszalt trópusi gyümölcsök, némi gyógynövényesség jellemzi az aromatikát, de szájban némi gombás-avaros vonal jelzi már a kort is. Krémes és telt, érett savakkal. Bőven van még benne élet, de a kortyban némi üresedés és a paraméterek alapján várthoz képest rövidebb lecsengés jelzi, hogy tényleg túljutott már a zeniten. 11 éves korán túl is impozáns. 7p (13000 Ft - 0,5 l)

Dereszla Száraz Szamorodni Experience 2008

Diós, zölddiós, mogyorós jegyeket hordoz illata, ízben ez némi sárgabarackkal, körtével, fűszerekkel, mogyorós csokoládéval egészül ki. Arányos, de picit cseres, rusztikus a régebbi évjáratok elegánsabb formájához képest. 5p (4100 Ft)

dereszlabor8.jpg

Dereszla Dorombor Száraz 2013

Frissítőnek kaptuk a sor végére, be is vált.
Virágos, szőlős, traubis, zöldalmával, körtével. Könnyed, arányos felépítésű, pici maradékcukorral, üde savakkal. Jól iható, könnyen érthető, igazi bulibor. 4p/5p (1450 Ft)

 

Bodó Juditnak és Józsefnek, Bai Editnek, Bárdos Saroltának, Molnár Péternek (és a többi farsangozónak) köszönöm a remek hétvégét!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr87177707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása