A Borrajongó

Jura mon amour

2015. február 12. 06:00 - akov

FIGYELEM! Ma rendhagyó módon kedves olvasónk, kommentelőnk, Silvousplait írását olvashatjátok, egyenesen Franciaországból!

La Percée du vin jaune, 2015. január 31. - február 1., Montigny-lès-Arsures (1. rész)

Tudják, az a felgyűrődött, kifli alakú mészkőhegység a francia-svájci határon, az a Jura. Szegény vidék, rusztikus vidék, termőtalaj helyett völgykatlan, folyó és vadregény. De ahol csak legeltetni és szőlőt művelni lehet, mindig kitűnőek a sajtok és a borok. A borvidék kétezer hektárja a kifli domború oldalán nyolcvan kilométer hosszan, nyugati, dél-nyugati fekvésben, 200-500 méter közötti magasságban található. Az agyagos-mészköves talajt a szivárvány minden színében pompázó márga egészíti ki, mely a boroknak tökéletesen egyedi ásványosságot kölcsönöz.

montigny-les-arsures_sm.jpg

 

Ahhoz képest, hogy kétezer hektár, ez az egyik legváltozatosabb francia borvidék. A három vörös fajta enyhe kisebbségben: a "jövevény" pinot noir szépen zárkózik fel az irigyelt burgundiai szomszédhoz. A két bennszülött szőlő közül a sillerszerű poulsard (ploussard), úgy mondják, a kockás terítős mindennapoké, a mindössze 95 hektáron létező trousseau pedig a vasárnapi fehér abroszé. (Néha fordítva.) Ami a fehéreket illeti... igen, itt készül minden rendes borszerető magyar ember mumusa, az oxidatív stílusú (és nem oxidált !) fehérbor. Sok francia is húzza persze az orrát, ezért a Jura-borok többségét ma is helyben fogyasztják el - az idelátogató felvilágosultak, no meg a valamit tudó angolszászok és japánok nagyobb örömére, akik kedvéért az export is szépen lassan beindulni látszik. Azért a chardonnay, ha ouillé, vagyis töltögetett, vagyis nem oxidatív, vagyis helyi nevén floral típusú bor, fantasztikusan jó. Töredékáron szorongatja Burgundiát. (Variánsa, a melon à queue rouge, "vörös farkú dinnye" talán még többet is tud, de vesztére kevésbé termelékeny.) A másik fehér fajta, a traminerek családjába tartozó, Svájcban heida ("pogány") néven futó savagnin sokban hasonlít a furminthoz: nagy cukorgyáros, savai masszívak, későn is érik. Ennek ellenére szép száraz floral bor lesz belőle, és egyre többen erre a stílusra esküsznek. De ne várjon többet a közönség a mumusra hiába, beszéljünk a darabban tartott, helyileg typének hívott borokról is. Ezek aránya régen alacsonyabb volt, és egy idő óta ismét folyamatosan csökken. A jól elkészített non-ouillé (azaz nem töltögetett) bor valódi különlegesség. Bár aromái (dió, zöld dió, curry, kurkuma, birs, mogyoró, a Jurában gyakori kucsmagomba, mézeskalács, szerencsendió stb.) tökéletesen egyedivé és azonnal felismerhetővé teszik, a bor élvezeti értékét mégis főként a feszes ásványosság, az élénk, intelligens savszerkezet, valamint az oxydation ménagée, vagyis az irányított oxidáció mértéke szabja meg. Ez utóbbi nehéz mesterség; természete és mértéke alapján a jó borász munkája vakon kóstolva is felismerhető. A jól sikerült oxidatív borokban hordóízek legtöbbször nem észlelhetőek. A typé-bor főként savagnin-ből készül: általában 2-3 évig lakik töltögetés nélkül a hordóban. Ha azonban klasszikus erjedést követően 228 literes burgundi pièce-berakják, felületén, mint a sherrynél, kialakul a további oxidációtól védő és aromadúsító élesztőhártya (Saccharmyces cervisiae), és a borász vár minimum 6 évet és 3 hónapot, akkor vin jaune (sárga bor) lesz belőle. (Vagy château-chalon, ami szintén vin jaune, csak egy gyönyörű, sziklatetőre épült kis falu külön, 50 hektáros apellációja.) Közben persze 1 liter borból kb. 38% elpárolog, ezért a vin jaune 62 cl-es, egyedi palackot kap, amit clavelin-nek hívnak (a képen középen kétszer). 75 hónap türelemjáték (ecet lesz? nem lesz ecet?), egy külön (melegebb és szellősebb) pincehelység egyszerre 7 évjárat borainak, a jelentős borveszteség tudomásul vétele - és íme, itt az évszázadokig is eltartható végeredmény, amiért néha nem átallnak 35 Eurót is elkérni. (Egy 1774-es palack 2011-ben 57.000 Euróért kelt el árverésen.) Bár a hozzávaló szőlőt maximális érettség mellett szüretelik, a vin jaune kivétel nélkül száraz bor. Alkoholtartalma viszont magas: 14-16% is lehet.

Ez a besorolhatatlan, kóstolásakor nagy nyitottságot és türelmet igénylő bor évente egy kétnapos hétvégét mindenképpen megér. Ez lett a Percée du vin jaune, vagyis a sárga bor ünnepélyes csapra verése. A hosszú érlelési időre való tekintettel mindig a 7 esztendővel ezelőtti évjárat kerül terítékre, idén tehát a 2008-as. (A borokat az ünnep idejére természetesen lepalackozzák már, a program kedvéért azonban mindig hagynak pár hordóval.) A Percée-t minden évben más borászfalu (-város) rendezi, 2015-ben Montigny-lès-Arsures, Arbois-tól néhány kilométerre északra. Általában 65-70 pincészet, nagykereskedő és termelőszövetkezet jön el (idén 66). A nem helybéli borászok számára pincéket és garázsokat adnak kölcsön, így a szabad levegőn árusítani nem kell. Nem csak a vin jaune-ról szól ez a hétvége, mindenki azt és annyiféle bort hoz, amennyit jónak lát, amiből aztán a széles néptömegek, a Jura-borok elhanyagoltnak és ismeretlennek hitt státuszát meghazudtolva, meglehetős bátorsággal vásárolnak, de főként fogyasztanak. Ha más nem is, de a borok árfekvése azért meglehetősen józan: 10-20 Euróért valódi, jól érlelhető kincsekkel leszünk gazdagabbak.

A nagy francia hagyományokat általában tekintve a Percée du vin jaune történelme évszázados is lehetne, pedig idén csak 19-ik alkalommal rendezték meg. A látogatók száma persze az időjárástól függ (idén tisztes mennyiségű hó és sár), de rendre eléri a 35-40 ezret (50 ezer is volt már). A vasút a környező nagyvárosokból (Dijon, Besançon) indít különvonatokat, és a jegy árában tíz darab kóstolócédula és a kóstolópohár ára is benne foglaltatik. Tekintettel ugyanis a széles néptömegek és a szerényebb borkészletek közötti diszkrepanciára, a kóstoló se nem ingyenes, se nem korlátlan. A 14 Euróba kerülő tízdarabos blokk 4 darab vin jaune, 4 db fehér- és / vagy vörösbor és 2 db különlegesség (habzóbor, desszertbor, likőr) megkóstolására jogosít fel. Ha elfogyott, venni kell a következőt. Az élelmesebbek mások fel nem használt céduláit kunyerálják el.

jaune_palackok.jpg

Bizonyára nem én vagyok az első, aki megfogalmazza, hogy egy fesztivál színvonalát a hiányzók névsorával kell mérni. Mi jártunk már a 2007-es Percée-n, ahol láthatóan borszerető, borértő középkorúak és nyugdíjasok ünnepélyes csöndben vagy kulturált jókedvvel járták az alkalmi pincéket, és a borászok listájával bárki elégedett lehetett. Úgy fest azonban, hogy minél többször rendezik meg, úgy minden rendezvénynek hasonló a sorsa: tündökletes hetérából kamionos ringyó lesz. A Jura borai sokkal többet érdemelnének, semhogy a gátlástalan és pénzzel jól kitömött nagyvárosi aranyifjak részegen ordítozzák szét ezt a két napot. Mi marad a borból? Pusztán az alkoholtartalma. Ha ez demokrácia, úgy a valóban borszerető kisebbségre súlyos napok jártak Montigny-lès-Arsures 5-600 éves borászházai között. A pultoknál néha ötvenen álltak sorba - bármit megkérdezni, megtudni teljes lehetetlenség volt. Fél deci bor a pohárba, miközben hátulról már az ember sarkát tapossák. Ha akadt is véletlenül egy négyzetméternyi hely, ahol az ember a borával egyedül maradhatna, az ordítozás, valamint a hangszórókból támadó "Felicitá" italopop, Flashdance, ABBA és hasonlók azonnal meghiúsították az összpontosítást. Riadt borászarcokat láttunk, akik vagy naivak voltak, vagy nem tehették meg, hogy kimaradjanak ebből a hacacáréból. Az önfeledten hancúrozó többségből bárki megsértődött volna, ha nem nyilvánítják elkötelezett borrajongónak. Eközben az arbois-i vasútállomástól néhány perc sétányira lévő történelmi belvárosban a helybeli borászok vasárnap is nyitva tartó üzletei kongtak az ürességtől. Pedig itt, mint akárhol és többnyire Franciaországban, valóban ingyen meg lehet kóstolni bármennyi bort, mindenfajta vásárlási kötelezettség nélkül - nyugodt körülmények között!

Felemás hétvége volt ez, finoman szólva, ahol a feloldozást olyasfajta bensőséges dolog hozta meg, mely egyébként a jó Jura-bornak is kijárt volna. Egy háromszáz éves, felújított vízimalomban kaptunk szállást. Egy ott talált könyvről van szó, La parole de Pierre a címe. Egyedül az ilyen könyvek kedvéért is érdemes franciául megtanulni. A riportkötet az 1937-ben született Pierre Overnoy-val készült, aki a Jura nagy öregjeinek egyike. 1968-ban készített először bort, és életében soha vegyszerekhez nem nyúlt, 1984-től kezdve pedig minden bora kénmentes. Az ő kétszáz oldalon elmesélt élettörténete mutatja meg ennek a borvidéknek a valódi arcát, mélységét és bölcsességét. Az ősöreg vízimalom csendes esti szobájában mérhetetlenül messze esett tőlünk a bazárba szorult nagyvilág bántó és felszínes ricsaja.

Gyöngyszemek a sárból:  

Château d'Arlay, Vin Jaune 2007 - Franciaország legrégebbi "borászkastélya" 1070-ben (!) kezdte meg működését. A várfal romjai között felépült új kastély és jelenlegi birtokközpont a 18. század közepéről való. 30 hektár, arisztokrata családok nemzedékei komoly burgundiai érdekeltségekkel (Marquis de Laguiche). A kóstolt vin jaune ennek megfelelően szinte arisztokratikusan szikár és férfias. Egyes kóstolók nagy felföldi whiskykhez hasonlítják a vin jaune-t. E tétel alapján abszolút jogosan. Még néhány évtized érlelés jót fog tenni neki. (32 Euró) További információ: http://www.arlay.com

Le Caveau de Bacchus - Lucien Aviet, becenevén Bacchus, a Jura nagy öregjei közül való. Se e-mail cím, se weboldal, a borok 95%-a a pincénél, Montigny-lès-Arsures-ben talál gazdára. Az 1960-ban alapított birtoknak 50 esztendeje visszajáró törzsvevői is vannak. Konzekvensen szamóca ízű, hosszan érlelhető, életvidám trousseau-i referenciának számítanak a Jurában. Mi most egy tömör és ásványos melon à queue rouge-t (2011, 9 Euró) és egy gyömbéres, currys, szélesen hömpölygő vin jaune-t kóstoltunk (2006, 30 Euró). Amilyen a Bacchus, olyanok a borok is: derűsek, huncutak és néhol kicsit hamiskásak is.

gyongok.jpg

Michel Gahier - Autodidakta, visszahúzódó borász, jelenlétével meg is lepett bennünket. Őt viszont a nagyvárosi hordák lepték meg; láthatóan idegenkedett tőlük. Hat hektár, sajtpapír nélküli bioborászat, ászokhordók, minimális kén, az is csak a palackozáshoz. Hangsúly a talajmunkán. Borai mennek a szélrózsa minden irányába, főként Japánba és az Egyesült Államokba, így vásárolni nem, csak kóstolni lehetett. A palackokon nem voltak címkék, de ez a franciáknál nem ad okot gyanakvásra. Michel Gahier mindig olyan borokat készít, amilyeneket ő is szeret. Ugye, milyen egyszerű ? A gördülékeny chardonnay csupa életvidámság, lendület. A 80 éves tőkékről származó trousseau-t harapni lehet. Olyan, akár egy békebeli falusi kenyér. Ezeket a borokat ma, jövőre és 5-6 év múlva ugyanazzal az örömmel lehet kóstolni. (A lefényképezett palack korábbi beszerzés, dűlős tétel, bolti ára kb. 15 Euró.) Se e-mail cím, se weboldal. Egy jó ausztrál beszámoló itt érhető el.

Domaine Villet - 1900 óta létező birtok Arbois-ban, 1988 óta hivatalos bio minősítéssel. 5,4 hektár. Se a címkék, se az öreg ászokhordók nem változnak az évtizedekkel: a modern világ, úgy tűnik, messze elkerülte ezt a pincészetet. Van idő mindenre, a komótosság pedig igenis erény. Példa erre ez az ízletes, enyhén oxidatív stílusú, sós karamellára és mézeskalácsra emlékeztető, 1997-es (!) chardonnay, amit rongyos 12 Euróért kaptunk meg. További információ: http://www.domaine-villet.fr

Domaine de la Pinte - A maga 34 hektárjával igazi nagybirtoknak számít a Jurában, 1999 óta bio, 2009 óta biodinamikus minősítéssel. Elunva a fesztiválos zűrzavart, vasárnap kóstoltam a pincészet belvárosi üzletében, jóleső csend kellős közepette. Az öt bor közül a 2011-es melon à queue rouge ásványos és koncentrált dolgozat, a közeli rokon chardonnay-t időnként jellemző behízelgő vonásoktól teljesen mentes, őszinte bor (19 Euró). A 2007-es, nem oxidatív, 5 évig seprőn, ászokhordóban érlelt savagnin nagyon nagy bor. Olyan, mint amikor az embert meglepik egy szépen megkomponált virágcsokorral. Egy időben pedig olyan, mintha egy arab fűszeres kincsei felett szippantanánk bele a levegőbe. (18 Euró) További információ: http://www.lapinte.fr

Végezetül, tanulságképpen, az éttermekben elfogyasztott borokról: mind a 2010-es chardonnay-savagnin Frédéric Lornet-től, mind pedig a 2009-es savagnin a Domaine de la Reine Jeanne-tól a széles szortimenttel rendelkező két birtok alapbora. Pinceáruk valahol 8 és 10 Euró között lehet. Kifogástalanul egyensúlyos, "időtlen" borokat kaptunk, ha úgy tetszik, a régi szép céhes időket idéző valódi iparosmunkákat. Nem puccos helyekre, hanem egyszerű vidéki éttermekbe ültünk be.

Azt hiszem, ahol az alapok rendben vannak, bátran élvezhetjük a felépítmény szépségeit is.

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr37162711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.02.12. 06:23:13

Tetszett az írás, szívesen olvastam. Köszönöm szépen!
Jura tekintetében eddig két bort kóstoltam, mindkettő egy bizonyos Benoit-Mulin nevű pincétől. Egy savagnin és egy édes ún. vin de paille. Az előbbi számomra elég borzalmas volt Nekem brutál oxidáltnak tűnt és egyáltalán számomra nagyon nem egészséges ízek egész tárházát vonultatta fel. Az édes az iható volt, mi több, talán érdekes is, de nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy mennyire hasonló ízvilágú, mint amikor a szomszéd bácsi borában a szőlőíz keveredik a sok belekötnivaló bizonytalansággal.
Ha legközelebb Jura -bort készülök rendelni, kikérem előtte a véleményed :)

silvousplait 2015.02.12. 11:25:24

@drbarta: Koszonom szepen ! Nevezett pincet nem ismerem, de ilyen kis borvideken, nehany ev alatt azert kiismeri magat az ember tehetseg es nem-tehetseg dolgaban. Sajnos, ha az oxidativ bor rossz, akkor nagyon rossz, es mivel a nagyaruhazakban gyakorta kapni ilyet, a vasarlo kedve gyorsan el is megy a tovabbi kiserletezestol.
Mivel a Jura (vagyis annak oxidativ fele) tenyleg mas vilag, erdemes hosszan es helyben ismerkedni. (A szemelyisegepitesi gyakorlatok, kulonosen ha Franciaorszagban zajlanak, felettebb kellemesek tudnak lenni. :)

shiraz2 2015.02.12. 13:24:21

ch d'arlay csodás borok és csodásan kedves házaspár, legutóbb januárban találkoztam velük és kóstoltunk. bár én a domaine tissot-ra szavazok mint favorit :)

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.02.12. 16:51:05

Koszonom a posztot, nagyon jo ilyet olvasni. Termeszetesen atjon hogy a szerzo kotodik erzelmileg a temahoz, es ez ilyenkor igy helyes :) Sose ittan Jura bort, de a felfoldi whisky rajongojakent mar csak az osszehasonlitas miatt is ki kell probalnom a vin jaune-t.

Egy kinzo kerdes meg: a franciak hogy ejtik hogy Jura?

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.02.12. 17:00:11

@akov: kosz, valami ilyesmit tippeltem volna, de nagyom bizonytalan voltam :)

Szegediszomelijé 2015.02.12. 21:22:35

Köszönöm, nagyon érdekes -egy "UFO" borvidék gyümölcsei -mem minden nap adatik meg!
Van ott érdekes -és akár igen jó- édes is, a doki által említett vin de paille. Csak nem maradt ki az utazásból? Én vagy 10 éve hozattam egyet, 0,375-ös kiszerelésben volt, bolti, nem is a borvdékről. Így gondolom, valami viszonylag nagyobb termelőé,ésalacsonyabb árosztályban -taán 10-12 E környékére emlékszem. Nem nagyon összetett, de harmonikus, jó édesbor volt, kb. 120-140 g/l cukorral -ahogy emlékszem.

silvousplait 2015.02.13. 10:09:48

@shiraz2: Elonyben vagy hozzam kepest, tudniillik en iden majusban keszulok meglatogatni a ceget, amikor mar a kastely is latogathato. Nemsokara bio, ha minden igaz. (Marmint nem a kastely.) Tissot alatt az André & Mireille alias Stéphane ertendo, feltetelezem. Ok is "kiallitottak", de egyszeruen nem jutott kapacitasom rajuk.

silvousplait 2015.02.13. 10:12:20

@Syntax Error: Koszonom, es elore is kedves egeszsegedre ! Bar attol tartok, hogy a whiskykkel ellentetben, ezek a borok tenyleg es leginkabb helyben szerezhetok be.

silvousplait 2015.02.13. 10:18:43

@Szegediszomelijé: Marmint az en utazasombol ? Ez alkalommal kimaradt (volt helyette annyi mas). A "nagyaruhazi" vin de paille-jal ugyanaz lehet a baj, mint az oxidativ borokkal: a kincseket helyben es/vagy hozzaerto caviste-nal merik.
Nyilvan nem tokaji aszu, de erdekes szinfolt; noveli az amugy sem csekely valtozatossagot. Amugy meg 50-100 evre ez is elall.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.02.13. 11:49:20

@silvousplait: köszi, sajnos ez a környék ritkán esik útba :) És egyelőre kicsik a gyerekek, úgyhogy a családi programok tengerpart irányúak, nem a hegyekbe megyünk. Valamikor majd egyszer szeretnék egy alaposat kalandozni Franciaországban, megjegyzem ezt és remélem elkeveredek arrafelé is.

Addig is, nincs itt egy vállalkozó kedvű kereskedő aki hozna nekem egy palackkal? ;)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.02.13. 11:52:42

@Syntax Error: Rendelni kell külföldről. Ha legközelebb rendelünk valami helyről ahol van Jura bor, szólok.

shiraz2 2015.02.13. 13:32:33

@silvousplait: jaja, alias Stéphane-ra gondoltam :), dolgoztunk velük, de nem volt nagy kereslet Mo-n 6-7 évvel ezelőtt... de lehet megint fogok rendelni tőlük, annyira szeretem a boraikat.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.02.13. 13:38:05

@akov: Nagyon köszi előre is! Egyedül általában kevés vagyok egy külföldi rendeléshez, 1-2 palackon túl nagy a szállítási overhead és a macera, egyszerre sokat meg ritkán veszek.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.02.13. 15:13:29

@shiraz2: András, akkor már Syntax Errorral ketten vagyunk. Ha rendelsz, jelezd kérlek, én biztosan vennék egy 3-4 palackkal.

silvousplait 2015.02.13. 18:52:51

@shiraz2 @Syntax Error @akov: Szerintem, ha mar szoba kerult, S. Tissot jo valasztas lehet. 40 hektar, tehat lesz rendelheto mennyiseg. Ha jol emlekszem, 36 fele bort csinal, igy a valasztekkal sincs baj. Es 100%-ig biodinamikus :))
Kedves egeszsegetekre !

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.02.13. 19:16:12

@akov: Na, ha már így crowdfounding irányba mozdult el a dolog, akkor egy kartonban én is benne vagyok. Szóval -> i3.kym-cdn.com/photos/images/original/000/264/241/9e9.gif

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.02.14. 17:23:22

@shiraz2: @akov: @silvousplait: @BZoltan: ez nagyon szépen alakul :)

Az én rendelésem valószínűleg nem lesz nagy, egy palack vin jaune (remélem megfizethető :) ) és ha jön más akkor még 1-2 palack azokból is.

shiraz2 2015.02.14. 17:29:08

@silvousplait: nekem csak ő lehet :) még van néhány palack a raktárban, múltkor ittunk 2006-os Chardonnay Les Graviers-t, mesés volt.
süti beállítások módosítása