A Borrajongó

Ünnepi bortenger - külföldi egyveleg

2014. december 29. 07:00 - furmintfan

Az ünnepekhez közeledve bőven nyílt alkalom a borozásra: születésnapok, Drop Shop ünnepi hét, karácsony, majd a két ünnep között még egy „mindenki hoz egy bort” kóstoló. Össze is jött egy nagy csokor kóstolójegyzet a bő egy hetes időszak alatt. Megfordultak a poharamban magyar borok is szép számmal, de először a külföldi tételekből állítottam össze egy kiadós egyveleget. Sikerült kipipálni néhány klasszikust és sok érdekességgel is találkoztam. Különösebb koncepciót nem kell keresni (leszámítva öt együtt kóstolt borpárt), így aztán ömlesztve, többé-kevésbé a kóstolás sorrendjében következnek a borok. Bocsánat: maraton, cserébe akadnak referencia-borok és érdekességek is.

egyveleg2.jpg

unnepi5.jpg

Tasca d'Almerita Tenuta Regaleali Lamúri 2012 (Sicilia)

250-450 méter magasan fekvő nero d’avola ültetvények termése acéltartályban erjesztve és érlelve. Kedves és friss, bár nem különösebben komplex illattal fogad a pohárban, szilva, feketecseresznye, málna és egy kis édesfűszer. A korty kerek, de nem túl koncentrált, benne a savak puhák, selymesek, de lágynak azért nem mondanám őket. Tanninja mennyiségre a közepes alsó szegmensét karcolgatja, sima, érett, az alkohol sem lóg ki, minden a helyén. Ízben is hozza az illat gyümölcseit, finom fűszerekkel, leheletnyi sóssággal. Mindent összevetve jó kis bor ez, étel mellé is remekül működik. 5p+

 unnepi4_1.jpg

Domaine de la Mordorée La Dame Rousse Tavel Rosé 2013 (Tavel)

Drbarta nem is olyan régen írt egy Mordorée Roséról, most én is kipipáltam egyet. Egyből lehet érezni a bor illatán, hogy itt nem egy mindennapi roséval, sőt nem egy mindennapi borral van dolgunk: mély és koncentrált, virágokkal, piros bogyós gyümölcsökkel, gazdag fűszerességgel. Kóstolva közepesnél nagyobb test, sűrű szövésű korty, komoly koncentráció, érzékelhető mennyiségű tannin adja a a struktúrát. Aromatikáját tekintve is összetett: érett piros bogyósokkal, sok fűszerrel, citrusokkal, citromhéjjal, vaníliával. Standard rosé-szemüvegen keresztül nézve tökéletesen értelmezhetetlen, cserébe remek bor. 6p

 unnepi3.jpg

Frédéric Curis Saint-Véran Clos de Chailloux 2013 (Bourgogne)

Illata nagyon visszafogott és neutrális, némi citrusosság, citromhéj és őszibarack kanyarodik ki a pohárból idővel. Egyensúlyra rendben van, jó savakkal, diszkrét hordóhasználattal. Ízében finom fa, vanília, golden alma, ananász, sárgadinnye, pici cseresség, fanyar lecsengés. Fiatal még, bőven van ideje fejlődni. 5p+

 unnepi2.jpg

Amisfield Pinot Noir 2009 (Central Otago)

Illatában kék szirmú virágok, pici tejszínes-sajtos beütés, érett piros és fekete bogyós gyümölcsök, kávé, fűszerek és füst. Szájban érett, kerek savak, finom fa, érett, kicsit tapadós tannin, pici krémesség. Halványuló-félben lévő és a túlérettség határán egyensúlyozó erdei gyümölcsök, szeder, áfonya, meggy, szilva, fűszerek, kis étcsokoládé és kávé jellemzik ízét. 7p-

 unnepi1.jpg

Chateau de Beaucastel Chateauneuf-du-Pape 2009 (Rhone)

30% mourvédre, 30% grénache, 10% syrah, 10% counoise, 5% cinsault, a maradék vaccarese, terret noir, muscardin, picpoul, picardan, bourbulenc, roussanne. Mély illattal fogad, amely folyamatosan változik is a pohárban: erdei gyümölcsök lekvárja, gyógynövények, ánizs, menta, cédrus, különféle fűszerek adják egymásnak a kilincset. Kóstolva teljesen betölti a szájat, koncentrált, sűrű anyag, masszív savakkal, kiváló minőségű, sima tanninnal, nehézkesség nélkül. Gazdag ízében sok fűszer, szilva és fekete bogyósok lekvárja, cassis, kis konyakmeggy egyaránt megtalálható A lecsengés hosszú, érett gyümölcsös, fűszeres. Kiváló bor. 8p

 unnepi-4.jpg

Taittinger Prélude Grand Cru (Champagne)

Zseniális illat: vajas pirítós, pici méz, citromkrém. Eleinte intenzív, majd fokozatosan halkuló habzás, lendületes korty, élénk savak, finom krémesség. Friss és érett ízjegyek kiváló arányban álló elegyével szolgál: citrusok, alma, briós, vajas pirítós, csipetnyi krétás ásványos érzet. Remek. 7p+

 unnepi-3.jpg

Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc 2012 (Hawke's Bay)

Túlnyomó részben sauvignon blanc egy kevés sémillonnal és sauvignon gris-vel, új és használt francia hordókban erjesztve és érlelve, seprőfelkeveréssel. Intenzív, komplex és kimondottan izgalmas illat: lime, maracuja, csalán, menta, bazsalikom, zöldbors, édesfűszerek. Gazdag bor, közepes intenzitású, széles, de nem kifejezetten élénk savakkal, kis krémességgel, rétegzett korttyal. Intenzív ízében lime, zöldfűszerek, trópusi gyümölcsök, vanília a jó közepes lecsengés végéig. Egyedi és izgalmas bor. 7p

 unnepi-2.jpg

Chateau Pédesclaux Pauillac Grand Cru Classé 2010 (Pauillac)

55% cabernet sauvignon, 40% merlot, 5% cabernet franc. Komplex, tiszta illat: szeder, meggy, cseresznye, gazdag fűszeresség, szép vanília, kevés rózsás virágosság. Ízében is sokrétű, tiszta gyümölcsösség (szered, feketeribizli, meggy, cseresznye) és a finom vaníliás fűszeresség találkozik. Kellően tömör és arányos, savai élénkek, feszesek, tanninja kétségtelenül fiatalos, az alkohol szépen kordában van tartva. Biztosan érik még, de már fogyasztható. 6p+

 unnepi-1.jpg

Kindzmarauli Saperavi Qvevri 2011 (Duruji Valley)

Grúz bor, a saperavi a fajta, a qvevri pedig az amfórát jelöli, amiben a bor erjedt. Túlérett-lekváros, fekete bogyós gyümölcsös, fűszeres, földes illat kis nyers gumival és bőrrel. Testes bor, enyhén lágyba hajló savérzettel, határozott tanninnal, kis édességgel, lekváros állagú fekete bogyós gyümölcsökkel és fűszerekkel. 6p

 unnepi-5.jpg

Gulfi Nerobufaleffi 2006 (Sicilia)

100% nero d'avola. Érett, gazdag illat, aszaltasba hajló gyümölcsökkel (feketecseresznye, szeder, erdei gyümölcsök), mellette enyhe céklás-földes beütés, kis tejeskávé, marcipán, fűszerek. Kerek savak, érett, selymes tannin, emelkedett alkohol, közepesnél nagyobb test. Ízjegyei az illatra rímelnek. 6p+

Sektkellerei Schlumberger Méthode Traditionnelle Sparkling Brut Jahrgang 2011 (Ausztria)

Olaszrizling, pinot blanc és chardonnay házasítása. Nagyon tiszta, friss aromatika: csupa citrus, zöldalma, őszibarack, citromvelő. Üde savak mellett éppen csak egy kevés krémesség, közepes méretű buborékok, közepes hossz szájban. Korrekt, de semmi extra. 5p

 unnepi01.jpg

La Vida al Camp Cava Brut (Penedés)

Komplexebb illat, friss és a másodlagos erjedésből származó jegyekkel vegyesen: citrusok, briós, toast, alma. Szájban jó savak, selymes korty, finom gyöngyözés, leheletnyi érettség és jó hossz. Ízében alma, körte, őszibarack, citrusok, kis briós. 6p

Pierre-Marie Chermette Crémant de Bourgogne Extra Brut Blanc de Blancs (Bourgogne)

Ahogy neve is mutatja, az alapbor 100% chardonnay, 3 évjárat házasítása (2010,2011,2012). Mutat egy kis érettséget, almával, citrusokkal, brióssal, mogyoróval, pici almahéjjal, kis krémességgel. Finom buborékok, közepes test, közepes hossz. Többet vártam tőle. 5p

Errazuriz Aconcagua Costa Single Vineyard Sauvignon Blanc 2012 (Aconcagua Valley)

Minimális fülledtséggel nyit, majd hűvös, fajtajelleges illat fogad: citrusok, zöldpaprika, vágott fű, csalán, karalábé. Élénk, egyenes savak vezetik a kortyot, a közepesnél valamivel hosszabb lecsengésig. Citrom, lime, zöldfűszerek, vágott fű, zöldpaprika jellemzik ízét is. 5p+

 unnepi04.jpg

Villa Maria Wairau Valley Reserve Sauvignon Blanc 2012 (Marlborough)

Melegebb karakterű bor, inkább a sauvignon blanc érettebb, trópusi gyümölcsös változatából. Kifejezett, vonzó illatában bodza, lime, maracuja, nektarin, egres és halványan vágott fű keveredik. Szélesebb, lágyabb savkarakterű a standard Marlborough-i sauvignon blanc-okhoz képest, ami viszont a fókuszáltság rovására megy. Szájban is érettebb, teltebb jellegű, szokásosan intenzív aromatikát képviseli: citrusok, trópusi gyümölcsök, vágott fű, bodza, lime. 6p+

Tegernseerhof Loibenberg Grüner Veltliner Smaragd 2010 (Wachau)

Érettséget és frissességet egyaránt mutató, kortalan, ugyanakkor fajtajelleges illat: fehérbors, méz, érett citrusok, érett őszibarack és nyári alma, valamint pici petrol. Széles savai szépen legömbölyödtek, a kortyba besimulva teszik a dolgukat, miközben egy kevés maradékcukor is kerekíti a bort. Méz, érett barack és alma, zöldfűszerek, fehérbors, kevés propolisz, jó közepes lecsengés. Szépen érő bor. 6p+

 unnepi05.jpg

Nikolaihof Im Weingebirge Grüner Veltliner Smaragd 2010 (Wachau)

Megjelentek már illatában a tercier aromák: propolisz, méz, viasz, petrol, kis gomba és avar, mellette édes alma és őszibarack. Lágyabb savak, nagy test, érett ízjegyek: dohány, avar, aszaltas gyümölcsök, alma, barack és vanília a korty végén. 6p

Domaine del Croix Beaune Rogue 2010 (Bourgogne)

Lassan nyíló illatában piros bogyós gyümölcsök vezetnek, majd lassan édesfűszerek, kakaó és leheletnyi füst is felzárkózik. Nem különösebben komplex, de jó szerkezetű pinot, minden alkotórészből annyi van, amennyi kell és mindegyik meg is találta a helyét a borban. Cseresznyés-málnás piros bogyósok jellemzik ízét, némi fűszerességgel keretezve. 6p-

 unnepi02.jpg

Villa Maria Cellar Selection Pinot Noir 2010 (Marlborough)

Vonzó illat: jól definiált piros bogyós gyümölcsök (szamóca, málna, cseresznye), pici fűszeres körítéssel. Szép savai vannak, kellő tartást és hosszúságot biztosítva a bornak. A tannin jó minőségű, ideális mennyiségű, éppen csak hangyányit tapad, mégsem bontja meg a korty selymességét. Ízében piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, málna, szamóca, meggy, kis grapefruit, zöldfűszerek és édesfűszerek egyaránt. Közepesnél hosszabb lecsengéssel búcsúzik. 7p-

Alvaro Palacios Camins del Priorat 2011 (Priorat)

Garnacha, carinena, syrah és cabernet sauvignon. Koncentrált és gazdag illat: erdei gyümölcsök, málna, édesfűszerek, vanília, marcipán. Szájban is jó koncentrációt és tömörséget mutat. Jó felépítésű, közepesnél testesebb bor, feszes savai vannak, tanninja kissé tapadós, az alkohol érezhetően emelkedett. Aromatikája érett, a struktúra még fiatalosabb arcát mutatja. Ízében érett fekete bogyós gyümölcsök, szeder, feketeribizli, málna, áfonya, édesfűszerek, finom fa. 6p+

 unnepi06.jpg

Palacios Remondo La Montesa 2011 (Rioja)

Garnacha, tempranillo, carinena. Finom, elegáns illatában piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, eper, málna, finom vanília, kis virágosság. Teste legfeljebb közepes, arányos felépítésű, közepesnél kevesebb, sima tanninnal, jó savakkal, szép hordóhasználattal. Elegáns, könnyed összhatású, és nem utolsósorban finom is: piros bogyós gyümölcsökkel és vonzó fűszerességgel operál: cseresznye, eper, málna, szeder, vanília, édesfűszerek. 6p

Miguel Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Reserve 2009 (Chile)

Egy kevés istállós animalitás és bőr érezhető kezdetben, majd szellőzés után túlérett fekete bogyós gyümölcsök, medvecukor és édesgyökér. Kerek, puha savak, érett, sima tannin, emelkedett alkohol, és egy kis szörpös édesség a meghatározóbb szerkezeti tényezők. Feketeribizli- és szederlekvár, medvecukor és étcsokoládé fedezhető fel ízében. Tipikus újvilági bor, korrekt, de izgalommentes. 5p

 unnepi03.jpg

Robert Mondavi Cabernet Sauvignon Private Selection 2009 (California)

Az érett gyümölcsök uralják illatát, némi fűszerrel és csipetnyi bőrrel, a túlérettség jele nélkül. Arányos felépítésű bor, épp kellő mennyiségű savval, és tanninnal, kilógó szerkezeti elemek nélkül. Ízben többet mutat, mint az illatban: meggy, cseresznye, erdei gyümölcsök, kis édesfűszer és rózsa. 5p+

Terra Personas Vermella 2009 (Montsant)

35% syrah, 30% carinena, 25% cabernet sauvignon, 10% garnacha. A  gyümölcsök kicsit kikoptak az aromakészletből, a vadhúsos, földes jegyek mellett ízben hoz még egy kis fűszerességet és nagyon halványan érett meggyet. A savak mennyiségre közepesnek tűnnek, a tannin kicsikét tapadós, az alkohol emelkedett. Fiatalabban jobban tetszett, amikor még voltak gyümölcsei. 5p

 unepi.jpg

Henkell Trocken (Németország)

Viszonylag egyszerűre hangolt, cserébe tiszta, könnyen érthető és behízelgő. Friss, édeskés, virágos, almás-körtés aromatikával operál, a habzás intenzitása is épp megfelelő, bár rövid. Nem tart sokáig szájban, de jól fogyasztható. 4p+

 unnepi6.jpg

Castello di Gabbiano Chianti Il Cavaliere 2011 (Toscana)

Fokozatosan nyílik az illata: piros bogyós gyümölcsök (meggy, eper, cseresznye), édesfűszerek, kis virágosság. Élénk savak, közepesnél kevesebb finomszemcsés, kissé felrakodó tannin és legfeljebb közepes test határozzák meg szerkezetét. Szájban kicsit egysíkúbb képet mutat: a piros bogyós gyümölcsök mellett kis fa és édes fűszeresség érezhető, száraz, fanyar, picit szárító lecsengéssel. Nem egy kiemelkedő tétel, de jó kis vacsorabor. 5p-

 unnepi14.jpg

Matua Sauvignon Blanc 2014 (Marlborough)

Tiszta és intenzív illat: bodza, lime, zöldpaprika. Pont kellően feszes savak, friss ízvilág, jó egyensúly. Szájban lime, citromvelő, zöldpaprika, bodza, egres. Komplexitásban, tömörségben, hosszúságban is van feljebb, de tiszta, intenzív, fajtajelleges és veszettül itatja magát. 6p

 unnepi11.jpg

Tohu Mugwi Reserve Sauvignon Blanc 2013 (Marlborough)

Kóstoltuk akovval is, ungert-vel is, mindenkinek nagyon tetszett. Használt francia hordóban erjedt és érlelt, részleges almasav-bontással és seprőfelkeveréssel készült tétel. Már a zseniális illatban is fantasztikus elegyet képeznek a fajta jegyei és a hordó által hozzáadott aromák. Zöldpaprika, lime, citrusok, vanília, édesfűszerek, vágott fű, kevés trópusi gyümölcs és pici cukrozott mogyoró áll össze fantasztikus eleggyé. Belekortyolva a bor remek egyensúlyt mutat, a kerek savak a kortyba beépülve teszik szépen dolgukat, az almasavbontás kevés krémességet kölcsönöz neki, a hordó minőségi és szépen fűszerez, a fajta jegyei és az érlelés jegyei kivételesen szép egyensúlyt képeznek, a korty végig szépen fókuszált. Az ízjegyek is a fajta és a remekül alkalmazott hordós érlelés hozadékából tevődnek össze: lime, citromvelő, kevés trópusi gyümölcs, zöldfűszerek, vanília, zöldpaprika. Lecsengése is nagyon hosszú. Elképesztően egyedi és izgalmas bor. 8p-

 unnepi9.jpg

Nicolas Joly Les Vieux Clos 2011 (Savenniéres)

Chenin blanc a híres biodinamikus termelőtől. Aranysárga színű és eleinte nehezen nyíló, száraz szamorodnira hajazó illattal nyit. Zöld dió, füst, barna alma, barackmag, aszalt ringló, almahéj, majd idővel almás-szilvás pite, pici virágosság érezhető orrban és szájban egyaránt. Savai jól tartanak, arányos és elég hosszú is, a lecsengés viszont cseres és szárít. Személyes ízlésemhez nem igazán passzol, de kétségtelenül vannak érdemei, így aztán borzasztóan nehéz pontozni, legyen 5p+

unnepi13.jpg

Tianna Negre Ses Vignes Selección 07/9 2012 (Mallorca)

48,5% manta negro, 16,5% cabernet sauvignon, 16% syrah, 14% callet, 5% merlot, tehát főként helyi fajtákból építkezik. Az illat egészen szép: édesre érett erdei gyümölcsök, potpourri, pici virágosság, szeder, málna. Szájban kevesebbet mutat: porrá aszalt gyümölcsök és étcsokoládé, lágy savak, magas tannin, emelkedett alkohol. Eleinte a tannin még csak mennyiségre feltűnő, de a korty vége felé aztán beindul a szájporszívó: tapad és szárít. 5p+

 unnepi8.jpg

La Spinetta Barbaresco Vigneto Bordini 2009 (Piemonte)

Elképesztő illatkavalkád: szamóca, cseresznye, hibiszkusz, édes virágosság, fűszerek, meggyes pite, köménymag, pici földesség. Illatra az egyik legkomplexebb vörös, amit kóstoltam mostanában. Szájban valamivel visszafogottabb, de kétségtelenül gazdag: szamóca, cseresznye, édesfűszerek, meggy, gazdag fűszeresség, csipet dohány, ribizliszár. Közepes testéhez szép savak és mennyisége nézve sok, minőségre szép, de fiatalos tannin társul, kellemesen melegítő alkoholérzettel. Most is remek bor, de a csúcsát még valószínűleg nem is érte el. 7p+

unnepi12.jpg

Chateau La Fleur Cravignan Saint-Emilion Grand Cru 2010 (Saint-Emilion)

Kissé zárkózott illat, édesfűszerekkel, érett meggyel, erdei gyümölcsökkel. Jó felépítésű, arányos bor, meggyel, meggymaggal, pici borssal, édesfűszerekkel. Nem rossz, de kicsit zárkózott most, kíváncsi vagyok milyen lesz később. 5p+

 unnepi7.jpg

La Potazzine Gorelli Brunello di Montalcino 2004 (Toscana)

Csatornás illattal nyit, de szellőzés után pici animalitás mellett szép dohányos, földes illatjegyeket mutat, kevés érett gyümölccsel. Jó arányokkal rendelkező, ideálisan érő bor. Savai szépen csiszoltak, mégis frissek, kellő stabilitást adnak a kortynak, a hordóhasználat is szép, a tannin érett és selymes. Aszaltasba hajló piros bogyós gyümölcsök és elegáns fűszeresség foglalja keretbe. 7p

unnepi10.jpg

Vinastri Volerik Pálava 2010 (Morava)

Életem második cseh bora zárja a sort. Illatában fehér húsú őszibarack és fehér szirmú virágok. Szájban szétterül, nem elég feszes, a késői szüretes jegyek mellett hoz egy pici zöldességet is, kicsit cseres is. Őszibarack, vanília, kis fűszer, pici zöldesség. Nem volt rossz bor, de mély nyomokat nem hagyott bennem. 5p-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr937002661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.