A Borrajongó

Hegyaljai hétvégék - Paulay Borház, Sauska, Demeter Zoltán, Disznókő

2014. december 09. 06:00 - furmintfan

A "Hegyaljai hétvégék" sorozatból eddig kimaradt, idén szeptemberben és októberben meglátogatott pincéknél született jegyzetek következnek egy csokorba szedve. Amikor többnapos eseményeken vettem részt a borvidéken, gyakran kibővítettem a "hivatalos programot" egy-egy pince szemléjével. Az adott rendezvényről, fesztiválról szóló poszt egységét nem akartam megtörni külön kóstolók történetével, viszont kár lenne ezekről pusztán emiatt megfeledkezni, így most összegyűjtve következnek az eddig kimaradt pincelátogatások jegyzetei.
paulay3.jpg
(Látkép a Verebes dűlőről)

Paulay Borház
A Paulay Borház birtokközpontja Paulay Ede 19. századi színházigazgató, drámaíró és műfordító szülőházában lakozik. A korábban a Hétszőlőnél és a Béres Szőlőbirtoknál is megforduló Hudák Péter és felesége, Bodnár Linda egy kóstolópincét és kiadó szobákat alakítottak ki a Tokaj központjának közvetlen közelében található házban. A borvidéken töltött hétvégék során többször is megszálltam itt, de a szortimentet végigkóstolni különböző okok miatt valahogy soha nem sikerült.
 
Amikor a Tokaji Ősz nyitó- és zárórendezvényén vettem részt, a köztes szombati napot végül a Tokaj-Sonoma Egyesület hegyaljai illetőségű tagjait körbelátogató forgatócsoporttal töltöttem. A Tokaj és Sonoma testvérvárosok közötti együttműködés keretében Magyarországra utazó, a 1winedude névre hallgató borblogot jegyző Joe Roberts 1-1 kisfilmet készített az egyesület tokaji tagjainál. A FurmintUSA kezdeményezés eredményeképpen a 12 tokaji borászat 2-2 furmintját november elején Bálint László nemzetközi borakadémikus mutatta be 2014. november 8-án Sonomában.
Szombaton tehát elkísértem a stábot, amikor az Erzsébet Pincénél és a Paulay Borháznál forgattak. A forgatás alatt a pincéket és egy-egy dűlőt (az Erzsébet Pince esetében a Betsek, a Paulay esetében a Verebes volt a kiválasztott) is meglátogattuk, de a Paulay Borháznál még pénteken este végigkóstoltam a borokat.
paulay4.jpg
Bitangjó Furmint 2012
Illatában citrusok, zöldalma, finom fűszeresség. Jó struktúra, egyenes savak, kicsit emelkedett alkohol, közepes test. Van benne tartalom is, koncentráció is, ugyanakkor inni is jó. Ízében fűszerek, zöldalma, körte, finom ásványosság. 6p
 
Hárslevelű 2013
Szépen hozza a gyümölcsös-virágos-fűszeres fajtajelleget: őszibarack, barackvirág, ananász, körte, kis keleti fűszer, enyhe sósság, majd ízében minimális almahéj is feltűnik. Szájban még kicsit nyersnek hat, élénk savakkal, némi integrálatlan cserességel, behízelgő maradékcukor-tartalommal. Összességében véve ígéretes bor. 5p
paulay2.jpg
 
Félszáraz Furmint 2013
A Verebes alsó teraszainak termése, félszárazra erjedt ki, kb. 12 g/l maradékcukorral. Az édes alma, körte mellett illatába gyógynövényes jegyek keverednek. Jó egyensúlyú, közepesnél valamivel könnyedebb bor. A savak kicsit nyersek, zöldesek, de a cukor kedvessé, kerekebbé teszi, enyhe édességérzetet biztosítva a bornak, amelyet leheletnyi kesernye egyensúlyoz ki. Ízében friss, nyári almás, zöldfűszeres jegyek. 5p
 
Nyárhajú Cuvée 2012
Lisztes fehér használt hordóban erjesztve és acéltartályban érlelve, 58 g/l maradékcukorral. Eleinte tompa illata folyamatosan bomlik ki és változik a pohárban: eleinte mézes, virágporors, majd feketeribizli, trópusi gyümölcsös-ananászos jegyek, majd friss málna következik gyors egymásutánban. Savai kissé lágy érzetűek, inkább a háttérben dolgoznak. Ízében a cukorka és édes gyümölcsök mellett kicsit a hordó vaníliája is érezhető. Izgalmas aromatikájú bor, amely nem annyira szerkezetével, hanem egyedi karakterével hódít. 5p+
 
Kövérszőlő 2012
Hordós erjesztés, 72 g/l maradékcukor. Illatában jön a szokásos szalonnás fedettség, majd illatban és ízben egyaránt vanília, méz, édes fehér húsú gyümölcsök és édes szőlő. Édességhangsúlyos, savai lágyak, a korty puha, krémes, az ezt kissé megbontó finom cseresség viszont jól áll a bornak. 5p-
 
Arborétum Cuvée 2013
Furmint, hárslevelű és régi magyar fajták (bakator, járdovány, bolyhos, lisztes fehér, piros lisztes, sárfehér, sárga ortlibi, góhér) házasítása, 87 g/l maradékcukorral. Illatában virág, virágpor, majd édes fehérhúsú gyümölcsök, főleg nyári alma, mellette körte, sárgabarack. Lineáris felépítésű, talán enyhén az édesség felé hajló egyensúlyú bor. 5p+
paulay1.jpg
 
Édes Verebes Cuvée 2011
60% hárslevelű, 30% kövérszőlő és 10% sárgamuskotály házasítása, 84 g/l maradékcukorral. Illatában a hordó dominál: grillázs, kókusz, mellette édes szőlő, barackbefőtt, körtekompót és kis zöldfűszeresség. A savak és a cukortartalom jó egyensúlyt tartanak, a hordóhatás szájban is határozott. A hordó fűszerei mellett déligyümölcsök, őszibarackbefőtt, narancs és narancshéj jelenik meg ízében, a lecsengésben enyhe fanyarsággal. 5p+
 
Szamorodni 2012 (minta)
Kb. 80-90 g/l cukor, 8 g/l sav. Illatában picike illó, édes körte, sárgabaracklekvár. Jól kitöltött, krémes korty, jó egyensúly, pici cseresség, sárgabarack, körte, vanília, édesfűszerek, pici integrálatlan fa. Tetszett, ígéretes minta.
Bodnár Lindának és Hudák Péternek köszönet a kóstolóért és a vendéglátásért.
 
Sauska Borászat
A Sauska Borászat tokaji részlegének birtokközpontja az egykori Tokaji Polgári Kaszinó épületében kapott helyet. Sauskáéknál a Mindszenthavi Mulatságot megelőző péntek délután tettem látogatást. A borászatban tett rövid séta után alapos merítést kaptam a Sauska borokból.
sauska1.jpg
 
Sárgamuskotály 2013
Fajtajelleges, de nem tolakodó szőlővirágos, szőlős, fűszeres illat. Szájban kellemesen üde, frissítő bor, egyenes savakkal, finom fanyarsággal. Ízében zöldalma, szőlő, ananász, finom fűszeresség, fanyar lecsengés. 5p
 
Sauvignon Blanc 2011
Tavasszal egy fajta-kóstoló alkalmával már találkoztunk, azóta fél év telt el. Hűvös karakterű, nem különösebben intenzív illat fogad: menta, zöldalma, pici fűszer. Savai inkább szélesek, mint magasak, a korty kissé szétterül, érezhetően fárad. Ízében a hűvös, fűszeres vonal, ugyanúgy megtalálható, mint illatában, köves ásványossággal, a fajtára jellemző "zöldes" jegyek inkább a korty vége felé jelentkeznek. 4p+
 
Birtok Hárslevelű 2012
A Padihegy, Sajgó, Birsalmás és Úrágya dűlők termése, felerészt hordóban, felerészt tartályban erjesztve. Illatában az újhordó vaníliája és fűszeressége dominál, mellette a fajta őszibarackos, mézes karaktere is megjelenik. Masszív, izmos testű bor, markáns, de minőségi hordóval megtámogatva. Vaníliás, mézes, fűszeres jegyek ölelik körbe az ásványos-barackos magot. 6p
sauska2.jpg
 
Birtok Furmint 2012
8 dűlő termése, szintén félig hordóban, félig tartályban erjesztve. Sós-ásványos, fűszeres, gyümölcsös jegyek keverednek illatában. Érezhetően nagyobb a használt hordók aránya az előző borhoz képest. A hársnál szikárabb, valamivel vékonyabbnak tűnik. Ízében a gyümölcsös jegyek jobban érvényesülnek a fűszeres jegyek mellett: citrusok, grapefruit, ananász, körte, vanília, kis édesfűszer, minerális jegyek. 6p
 
Cuvée 111 2012
54% hordós erjesztésű furmint és 46% tartályos erjesztésű sauvignon blanc házasítása. Közepes intenzitású illat citrusokkal, zöldfűszerekkel. Arányos szerkezetű, mostanra a fa is megtalálta a helyét a borban. Ízében zöldalma, citrusok, körte, zöldfűszerek, olajos magvak, kis pörkölt mogyoró, vanília. 5p+
sauska5.jpg
 
Cuvée 107 2011
Chardonnay és hárslevelű. Finoman füstös illat a hordó fűszereivel, kis alkoholos puncsossággal. Telt, öblös korty, masszív savakkal, határozott hordóval, magas alkohollal. Ízében fűszerek, füst, alma, körte, őszibarack, fa, pörkölt olajos magvak és kis só. Én kicsit nehézkesnek éreztem, az alkohol fűtő hatása mellett is nehéz elmenni. 5p
sauska3.jpg
 
Cuvée 105 2011
Kb. a fele furmint, a maradék részen egyenlő arányban osztozik a hárslevelű és a sárgamuskotály. Teljes egészében hordóban erjedt és érlelődött. Gazdagon fűszeres illatában a hordó kicsit kiszorítja a gyümölcsöket: füst, bors, sokféle fűszer, halvány sósság, fehér húsú gyümölcsök. Testes, de nem különösebben tömör, enyhén emelkedett alkohollal. Ízében vanília, fűszerek, megint csak inkább a háttérben szereplő gyümölcsök, körte, ananász, finom sósság. 5p+
 
Birsalmás Furmint 2012
Visszafogott illata lassan nyílik meg, fűszereket, körtét, birsalmát, halvány sósságot mutat. Koncentrált, tömör, jó arányokat felmutató szerkezet, szép savakkal, finoman melengető alkohollal, mondhatjuk, hogy elegáns. Szájban komplex, rétegzett: körte, citrusok, fűszerek, vanília, ásványos érzet. 7p
sauska4.jpg
 
Medve Furmint 2012
Intenzívebb, fűszeresebb illat, vanília, sok édesfűszer, marcipán, pici füst. Robosztusabb, rusztikusabb a másik dűlős bornál: élénkebbek a savak, pici cseresség érezhető, emelkedettebb az alkohol a közepesnél nagyobb test mellett. Citrusosság és körte jelenik meg először szájban, majd a fűszerkavalkád veszi át az uralmat. 6p
 
Chardonnay 2011
Vajas, toast-os, kalácsos, ananászos, sárgadinnyés illat. Nagy testéhez képest a savai picit lágynak hatnak, az alkohol ellenben emelkedett. A fahasználat szép, érezhetően jó minőségű hordóban volt a bor, és az alapanyag is elbírja a fát. A vanílás, toast-os, citrusos jegyek mellett a termőhely érintésnyi sóssággal köszön be. 6p-
 
Late Harvest Cuvée 2013
Furmint és sárgamuskotály, hordóban és tartályban erjesztve, kb. 70 g/l maradékcukorral. Könnyedebbre hangult késői szüret, botritiszt nem érezni benne. Illatában felezett őszibarackbefőtt, trópusi gyümölcsök, édes szőlő, vilmoskörte. Könnyed, filigrán, jól iható bor, jó savakkal, az illatot is jellemző zamatos gyümölcsökkel. 5p+
 
Late Harvest Furmint 2010
Ebbe már jutott aszús szem is, 58 g/l a maradékcukor-tartalom. Látványra érettebb bort ígér: aranysárga színű, kis olajossággal. Tercier aromák is beköszönnek illatban, de megkapjuk a gyümölcsöket is: petrol, propolisz, méz, aszalt kajszi, tea. Élénk savai mellett eléggé laza szerkezetű, egy kevésbé koncentrált szamorodnira emlékeztet. Ízében sárgabaracklekvár, érett trópusiak, csipetnyi zöldfűszer, tea, picit kesernyés lecsengés. 5p+
 
Demeter Zoltán
Álmomban sem gondoltam volna, hogy augusztus végén tett villámlátogatásom után ilyen rövid időn belül visszatérek. A Mindszenthavi Mulatság másnapján csak bort szerettem volna vásárolni Demeter Zoltánnál, de amikor felhívtam, hogy időpontot egyeztessünk, rövid úton rábeszélt, hogy csatlakozzunk be a vasárnap odalátogató lengyel csoporthoz és maradjunk kóstolni is. Így többé-kevésbé bepótoltam a 2013-as évjárat bemutatóját is, hiszen a kóstoló gerincét az új tételek képezték. Száraz Birtokborból, Veresből és Eszterből korábbi évjáratokat kóstoltunk.
dz01.jpg
 
Birtokbor Dry 2012
őszibarack, mellette citrusok, kis virágosság, kevés mogyoró. Arányos szerkezet, kevéske maradékcukorral. Ízében citrusok, zöldalma, őszibarack, kis zöldfűszer, ásványos jegyek, kevés grillázs. Mérsékelt égövi gyümölcsök, citrusok, őszibarack, finom fűszerek, kellő intenzitás, tökéletes arányok. 6p
 
Szerelmi Hárslevelű 2013
Lassan nyílik az illat, amelyben eleinte hűvös hangulat, körte és zöldfűszer dominál, majd egyre több őszibarack, lédús körte, édesfűszer, vanília és virágos jegy következik. Telt, tömör, tartalmas bor, szilárd savgerinccel. A stabil vázon a díszítő jegyek még nem bontakoztak ki teljes mértékben, kicsit szikárnak hatott a bor. Ízében körte, citrusok, vanília, őszibarack, kis trópusi gyümölcs. 7p-
dz03.jpg
 
Őszhegy Sárgamuskotály 2013
Koncentrált, mély, közhelyes parfümösséget messziről elkerülő, de eltéveszthetetlenül muskotályos illat, keleti fűszerekkel, virágokkal, szőlővel, egzotikus gyümölcsökkel. Szerkezetben, koncentrációban szájban is bőven túlmutat az általam eddig kóstolt magyar muskotályokon, elegáns, fókuszált, koncentrált, és mellette zamatos is. Ananász, keleti fűszerek, citrusok, trópusi gyümölcsök, rózsavíz. 7p
 
Boda Furmint 2013
Édeskés, gazdag és intenzív karakterű bor, sárga húsú gyümölcsökkel, barackkal, körtével, trópusiakkal, vaníliával, finom fűszerességgel. Rétegzett, telt, koncentrált és hosszú, miközben az eleganciát sem nélkülözi. Jó 10 g/l maradékcukor van benne, de a remek savaknak köszönhetően ez csak színezi az összképet. Gazdag íz: édes citrusok, narancs, vanília, fűszeres, ásványos-sós jegyek, főleg a hosszú utóízben. 7p+
dz04.jpg
 
Veres Furmint 2007
Tercier aromákkal nyit az illat: avar, gomba, majd érett sárga húsú és trópusi gyümölcsök bukkannak fel, némi fűszerrel. Gömbölyű, picit lágy savkarakter, enyhén fűtő szesz, sima korty, ízében érett citrusok és barack, édesfűszerek és ugyanúgy, ahogy az illatban: gomba és avar. Lecsengése legfeljebb közepes hosszúságú. 5p+
 
Birtokbor Sweet 2013
Kövérszőlő és sárgamuskotály, 150 g/l maradékcukor, tartályban és hordóban érlelve. Gazdag, édes gyümölcsös illatában és ízében sárgabarack, trópusi gyümölcsök, körte, méz, édes szőlő és pici viasz. Szép, gazdag, zamatos, kissé az édesség felé billen. 6p+
 
Eszter 2009
Csak ismételni tudom az augusztusi látogatás során leírtakat:
80% furmint és 20% hárslevelű, 167 g/l maradékcukor. Fantasztikusan gazdag gyümölcsösség érezhető illatában és ízében egyaránt: sárgabarack, mangó, maracuja, ananász, mindezt egy kevés vanília, finom fűszeresség és csipetnyi méz színesíti, alapvetően mégis a gyümölcsök sokfélesége adja komplexitását. 8p
dz02.jpg
 
Aszú 2008
Extrém analitika: 305 g/l maradékcukor, 11,7 g/l sav, 7,5% alkohol. A magas maradékcukor- és az alacsony alkoholtartalom miatt (is) nehéz is aszúkhoz mérni, ez már egy másik szint. Világos aranyszínű, olajos textúrájú, és már illata is szédítően mély. Komplex és nehezen szálazható: méz, kajszi, trópusi gyümölcsök, narancslekvár (a frissebb, narancshéj nélküli fajtából), csipet dohány és teafű. Elképesztően nagy alapanyag: szájban mindent betölt, eltelít, olajosan hömpölyög, az ember szinte belezuhan a borba. Fantasztikusan krémes, és bár a 305 g/l cukorral már az egyébként becsületesen dolgozó savak sem bírnak el, a bor gazdagsága mindent feledtet. Az illat fantasztikusan gazdag gyümölcskavalkádjához és mézességéhez a hasonlóan rétegzett ízben halvány sósság is társul. Hihetetlen beltartalom, elképesztő koncentráció, végtelen hosszúság. Nem kérdés: simán 9p+ 
Demeter Zoltánnak köszönet a kóstolóért.
 
Disznókő Szőlőbirtok
A Mindszenthavi Mulatságot követő vasárnap a Sárga Borházban ebédeltünk, és ha már ott jártunk, kihasználtuk a Tokaj-Hegyalja Piac keretében a kóstolási lehetőséget is a Disznókőnél. Egy gyors 3 boros kóstolóra jutott idő, csak benyomásokat és egy jelzésértékű pontszámot vetettem papírra.
disznoko2.jpg
 
Dry Furmint 2013
Élénk, citromos, kissé szilánkos savak, a savakhoz képest vékony test, szikár váz. Citrusos, zöldfűszeres, finoman ásványos ízvilág. 4p
 
Késői Szüret - Late Harvest Furmint 2012
Szinte teljes egészében furmint, néhány százalék hárslevelűvel, 88 g/l maradékcukor, 6,9 g/l sav. Tipikus töppedt szőlős késői szüretes karakter: felezett őszibarackbefőtt, ananász, narancs, finom fűszerek, vanília, közepesen laza szerkezet, enyhe krémesség, majd a finis felé finom kesernye a kortyban. 6p-
 
5 Puttonyos Aszú 2007
132 g/l cukor, 7,2 g/l sav. Sárgabaracklekvár, vanília, fűszerek, citrusok, picike illó. Jó arányok, szép savak, jól kitöltött, krémes korty, vonzó barackos, édes citrusos gyümölcsösséggel, minimális cserességgel. 7p+
 
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr686961497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

terroir 2014.12.09. 08:20:04

Jó pár év óta ez lesz a legjobb száraz évjárat Tokajban, nagyon úgy néz ki.

Szten00 2014.12.12. 16:38:17

@terroir: Már a 2014? Ez most komoly, vagy irónia?

terroir 2014.12.12. 16:59:23

Bocs, félreérthető voltam, 2013-ra gondoltam.