A Borrajongó

Disznókő 1413 Tokaji Édes Szamorodni 2012 premier és szamorodni vertikális

2014. december 01. 06:00 - furmintfan

Kivételes programban lehetett része az idén 21 éves fennállását ünneplő Disznókő Szőlőbirtok által meghívott vendégeknek, akik múlt hét szerdán egyszerre kaphattak betekintést a múltba és a jövőbe egy megújult borkategória és a birtokkal összefüggő érdekes felfedezés kapcsán. A leginkább aszúiról nevezetes pincészet az édes szamorodninak szentelte a különleges napot, ugyanis a Disznókő Édes Szamorodni a még forgalomba hozatal előtt álló 2012-es évjárattól kezdve új nevet és címkét kap. 

Történt ugyanis, hogy Nagy Kornél történész, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa 2012 nyarán rábukkant Fügedy Pál Zemplén vármegyei nemes hagyatéki perének záró dokumentumában a Disznókő első hivatalos említésére, mégpedig 1413-ból. Nagy Kornél javasolta, hogy a felfedezés örömére a birtok tartson egy 600 éves születésnapi bulit. A nagy mulatságra végül nem került sor, de a megújítani kívánt édes szamorodni kategória új nevével a birtok méltó emléket állított a jeles évszámnak.

dk1413_0.jpg

Az új évjárat bemutatójának a New York Palota épületében található Boscolo Hotel adott helyet. A rendezvény hátterének ismertetését követően végigkövethettük a Disznókő Édes Szamorodni útját a kezdetektől egészen a megújulásig: nyolc tételt kóstoltunk meg, 1994-től 2012-ig haladva. Mészáros László birtokigazgató szerint a bor stílusának csiszolódása, alakulása folyamatos munka eredménye, nem köthető szorosan egyetlen emberhez, hanem a birtokon életét alakító fontosabb személyek mind hozzájárultak ehhez.

A bemutató "főszereplőjéhez" Wolf András, a New York Kávéház és Salon Étterem konyhafőnöke külön fogást is kreált, amelyet a vendégek a borkóstoló után ízlelhettek meg. A borhoz valóban remekül passzoló kacsamell májával, sütőtökkel és gyömbéres jus-vel tálalva került a tányérra.
 dk1413_6.jpg

 8 bort kóstoltunk tehát, a korábbi évjáratoktól a legfrissebbig haladva.

dk1413_2.jpg

Disznókő Tokaji Édes Szamorodni 1994

Ebben az évben a Disznókő sok furmint-ültetvényt kivágott, nagy beruházásokat eszközöltek, nem készült a pincénél aszú, minden édes bornak alkalmas alapanyag ebbe a borba került. A nyár száraz és forró volt, az aszúsodás korán beindult, de elhúzódott, a töppedés csak későn kezdődött el. 80% hárslevelű, 20% furmint, 13% alkohol, 70 g/l maradékcukor, 7,5 g/l sav.
Illatában gomba, édes alma, aszalt kajszi, datolya, füge és némi technokolos illó. Simára, élmentesre érett bor, még élő savakkal, de a korty végét picit befűtő alkohollal. Érett jegyek uralják az aromaprofilt: dohány, avar, méz, datolya, füge, íze kissé konyakosba fordul, a kissé magas alkoholérzettel kölcsönösen erősítik ezt a jelleget. 5p+

 dk1413_4.jpg

Disznókő Tokaji Édes Szamorodni 1999

Ebben a klasszikus évjáratban készült először külön késői szüretelésű bor is a Disznókőnél. Forró és száraz nyár, lassú aszúsodás, gyors töppedés. 100% furmint, 12,5% alkohol, 85 g/l maradékcukor, 8 g/l sav.
Nagyon szép, komplex illatot mutat: tejcsokoládé, szarvasgomba, aszalt sárgabarack és más gyümölcsök a háttérben, pici teával. Érett, de nem öreg. Kis idő elteltével a Disznókő borokra gyakran jellemző hűvös zöldfűszeres, kapros, mentás jegyek kerülnek előtérbe. Csiszolt, szép egyensúlyt mutató szerkezet jellemzi, a hosszan tartó, izmos savak teltsége ellenére sem hagyják a bort ellustulni. Narancslekvár, aszalt kajszi, mazsola, füge, fűszerek, dohány, határozott botritiszes karakter. Koncentrált, tartalmas, nagyon szépen érő bor izgalmas aromatikával, remek formában. 7p/7p+

 

Disznókő Tokaji Édes Szamorodni 2000

Az első igazán fottó év volt ez a Disznókő történetében, korán kezdődött a nyár, meleg volt az ősz, az aszúszemek válogatása korábban kezdődött, de két hónapig tartott. 50% furmint, 50% zéta, 13% alkohol, 86 g/l maradékcukor, 6 g/l sav.
Olajosabbnak, vastagabbnak tűnik az előző boroknál. Érett illat, pici viaszosság, vaj, aszalt gyümölcsök, majd kis gombásság. Lágyabb, hömpölygősebb az előző bornál, szétterül a szájban, hiányzik belőle egy kis lendület. Érett trópusi gyümölcsök, aszalt kajszi, narancslekvár, narancshéj, majd a korty második felében fehércsokoládé és vanília, végül enyhén kesernyés lecsengés. 6p

 

Disznókő Tokaji Édes Szamorodni 2002

Ebben az évben szintén korán kezdődött az aszúszüret. A szamorodni alapanyagát később szedték le, mint az aszúét. 80% furmint, 20% hárslevelű, 13,5% alkohol, 92 g/l maradékcukor, 6,7 g/l sav.
Érett karakterű, mély, botritiszes illat: dohány, avar, gomba, aszalt kajszi, édesfűszerek. Telt, testes, széles és feszes savakkal, krémes korttyal, picit emelkedett alkoholérzettel. Ízében kajszilekvár, narancslekvár, narancshéj, édesfűszerek, hosszú lecsengés. 7p-

 dk1413_3.jpg

Disznókő Tokaji Édes Szamorodni 2003

Forró és száraz év, korai érés, későn kezdődő, de gazdag aszúsodás. 55% furmint, 30% hárslevelű, 10% zéta (igen, ez csak 95%, a sajtóanyagon így volt feltüntetve), 13% alkohol, 90 g/l maradékcukor, 7,2 g/l sav.
Gazdag illat, méz, virágpor, gazdag, kortalan gyümölcsösség, aszalt barack és trópusi gyümölcsök, fűszerek. Szép savak, gömbölyű, krémes korty, finom cseresség, gazdag ízek. Ízében baracklekvár, narancslekvár, gazdag fűszeresség, pici gomba. 7p

 dk1413_5.jpg

Disznókő Tokaji Édes Szamorodni 2008

Viszonylag hűvösebb, kiváló évjárat, hosszú, párás ősz, intenzív aszúsodás, szinte teljesen aszús fürtök szolgáltatták a szamorodni alapanyagát. 50% furmint, 50% zéta, 11,5% alkohol, 140 g/l maradékcukor, 9,6 g/l sav.
Nagyon gazdag, mély illattal fogad: narancslekvár, sárgabaracklekvár, gazdag fűszeresség, vanília, szegfűszeg, szegfűbors, karácsonyi fűszerek. Testes, krémes, aszúszerű karakterrel. Teljesen betölti a szájat, de szép savainak köszönhetően nem válik ragacsossá. Komplex és hosszú, bőven hoz még friss ízjegyeket is: érett mandarin, narancslekvár, kajszilekvár, vanília, angolkrém, sok fűszer. 8p-

 

Disznókő Tokaji Édes Szamorodni 2011

Kevés botritisz volt ebben az évben a borvidéken, így inkább töppedt szemekből készült. 60% furmint, 20% hárslevelű, 20% zéta, 12% alkohol, 112 g/l maradékcukor, 7,6 g/l sav.
Friss, fiatalos, inkább késői szüretes illat, felezett őszibarackbefőtt, trópusi gyümölcsök, körte, citrusok, vanília, finom fűszeresség. Nagyon tiszta, elegáns, finom krémesség, üde, játékos savakkal, leheletnyi cserességgel. Íze az illatra rímel: őszibarackbefőtt, trópusi gyümölcsök, vanília, citrusok. A lecsengés csak közepes, de nincs idő észrevenni: itatja magát a bor. Kifejezetten finom, remekül iható, kecses, fiatalos szamorodni. 7p-

 dk1413_7.jpg

1413 Disznókő Tokaji Édes Szamorodni 2012

Forró és száraz nyár, korai érés, későn meginduló, intenzív aszúsodás. 100% furmint, 13% alkohol, 122 g/l maradékcukor, 6,9 g/l sav.
Vonzó és összetett illat: őszi- és sárgabarackbefőtt, trópusi gyümölcsök, vanília, sok édesfűszer, leheletnyi illóval. Szép savak, jól kitöltött, harapható, krémes korty, jó arányok jellemzik, minimális integrálatlan cserességgel. Gazdag, rétegzett, barackbefőttes, trópusi gyümölcsös, fűszeres, vaníliás íz, közepesnél hosszabb lecsengés. Már most 7p

 

A bemutatóra a Disznókő Szőlőbirtok hívott meg. Köszönet érte!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr296945923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.12.01. 07:59:08

Frankó lehetett, kösz a beszámolót.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.12.01. 13:04:11

Érdekes hogy pont a '99-esnél említed ezt:

"Disznókő borokra gyakran jellemző hűvös zöldfűszeres, kapros, mentás jegyek kerülnek előtérbe."

Nyáron a pincénél, kóstoltam egy '99-es hatputtonyost, amit régebben nagyon szerettem, de ebben akkor már úgy éreztem, hogy szinte minden mást kiszorít maga mellől ez a fent leírt jelleg. Gyümölcsössége szinte teljesen eltűnt, csak ez maradt. A Disznókős kóstoltató azt mondta, hogy ez ilyen és szerinte ez az egyik legjobb aszújuk jelenleg. Nekem azonban ez már sok volt a jóból. Sokkal inkább szerettem a mellette kóstolt egyszerűbb, ám gyümölcsösseb és tisztább savú '07-es ötputtonyost.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.12.01. 13:26:27

@rszabi: Az 1999-es Kapi aszút kóstoltad? A Kapi aszúkra (1999, 2005) jellemző ez a kapros-mentás vonal, nagyon-nagyon élénk savak mellett, de emlékeim szerint voltak azokban a borokban bőven gyümölcs is, bár az 1999-est 2 éve kóstolhattam utoljára.
Ebben a szamorodniban csak egy bizonyos idő elteltével jelent meg határozottabban ez a jegy, és mivel - főleg az elején - volt benne bőven más is, nekem csak fokozta az egyediségét. Eluralkodni meg nem volt ideje. :)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2014.12.03. 10:39:50

@furmintfan @rszabi: a disznókő aszúk érési fázisában a legelső évjáratok óta mindig feltűnt ez a kapros hangulat, általában az évek alatt levedlették ezt, és ismét kinyíltak, de lehet a '99-esnek az ez tovább tart, sajnos elég rég nem kóstoltam már, pedig nagy kedvencem volt :-)
süti beállítások módosítása