A XIII. kerületben található, kávéházként, bor- és pálinkaszaküzletként egyaránt funkcionáló Spiritus Primus az utóbbi időben rendszeresen szervez kis létszámú borkóstolókat, amelyekhez György Vince választ ki magyar és külföldi tételeket az adott este fókuszpontjába helyezett fajtából. November első hetére magyar és osztrák kékfrankosokat gyűjtött csokorba, nagyrészt a 2011-es évjáratból. Az már csak a ráadás volt, hogy egy 2013-as Skrabski-sort is meg tudtam kóstolni a "hivatalos program" után.
Kékfrankosok
Széles merítést kaptunk a fajta boraiból volt, több magyar borvidékről, két osztrák tétellel megspékelve. Utóbbiak egyöntetűen elnyerték a résztvevők tetszését, a hazai borok között akadt néhány megosztó tétel. A magyar mezőny - a megosztó borok ellenére is - viszonylag egységes mezőnyt hozott. A kékfrankos több arcával is találkozhattunk a kóstoló során, de az osztrák tételek remek arányai és tiszta ízei aratták el a legnagyobb sikert.
Pálffy Pince Kékfrankos 2011
Emlékeim szerint vásárolt szőlőből készül a köveskáli pince kékfrankosa. Meleg tónusú illatot áraszt, eleinte egy kicsikét fülledt is (csavarzáras), érett erdei gyümölcsös, földes jegyekkel, leheletnyi gyógyfűvel, csokoládéval. Egy kis túlérett gyümölcsös vonal is érezhető benne, leginkább fekete faeper és szeder képében. Közepesen laza szerkezetű, közepesnél valamivel kevesebb tanninnal, ami szájban egy kicsit húz, rusztikus karakterű, így kicsit ront az összbenyomáson. Nem tartogat különösebb csavarokat, komplikációt, cserébe egészen jól iható. 4p/5p (1490 Ft – Bortársaság)
Csobánci Bormanufaktúra Kékfrankos 2011
Illatában pici likőrös illó, édesgyökér, mályvacukor, negró, erdei gyümölcsök, gyógynövények, ízében mindezek érett málnával, cseresznyével, egy kevés konyakmeggyel, enyhe édességérzettel egészül ki. Koncentrált, elég masszív felépítésű, de élénk, már-már citromosba hajló savai picit külön életet élnek, a szesz pedig kicsit fűti a korty végét. Gyümölcsös, tartalmas, de szintén eléggé rusztikus bor. 5p (2850 Ft – Bortársaság)
Ráspi Kékfrankos 2011
Már a pohárba kitöltve is könnyednek hat fürge mozgása és silleres színe miatt. Illata eleinte picit tompa, kevéske illóval, főtt gyümölcsökkel, pici gyantával. Szájban valóban könnyed, kissé röviden tartó savakkal, nem túl sok, de inkább a korty második felében feltűnő, enyhén tapadós tanninnal, ízében kicsit főtt-kompótos állagú savanyú piros bogyósokkal és némi fenyőgyantával. 4p/5p (2350 Ft – Bortársaság, 2289 Ft – Terroir Club)
Szeleshát K2 Kékfrankos 2011
Mélyebb, koncentráltabb az eddigi boroknál, benne érettebb karakterű gyümölcsösség, meggy, cseresznye, áfonya, szeder, fűszerek. Közepes testét széles savak támogatják, tanninja közepes mennyiségű, selymes, érett. Jó egyensúly, sima korty, túlérettbe hajló erdei gyümölcsökkel, meggyel, finom fűszerekkel, kis csokoládéval. Sallang- és izgalommentes, jól elkészített bor. 5p (2190 Ft – Bortársaság)
Pósta Borház Kékfrankos 2011
Túlérettséget tükröző illatjegyek: medvecukor, kávélikőr, édesgyökér, lekváros-aszalt gyümölcsök, mellettük sonka és szárított paradicsom. Sűrű, testes, enyhén húzós tanninnal, alkoholédességgel, likőrös-lekváros fekete bogyós gyümölcsökkel, kávéval és kissé égető alkohollal. Karakteres, de stílusa miatt megosztó lehet. 5p (2198 Ft – Terroir Club)
Pók Tamás Nagygalagonyás Kékfrankos 2009
Illata kicsi bizonytalansággal nyit, egyszerre vannak jelen benne érett-édes és frissebb-savanyú gyümölcsös jegyek, zöldfűszerek, gyógyfüvek, kis animalitás és földesség. A kortyot a savak vezérlik, könnyű testéhez képest talán kissé savhangsúlyos is. Ízében neutrális savanyú gyümölcsök, zöldfűszerek, pici marcipán és enyhe sósság, a korty végén kis fa. 5p- (3999 Ft – Terroir Club)
Pók Tamás Nagy-Eged Kékfrankos 2009
Visszafogottabb, neutrálisabb illat, földességgel, sóval, erdei gyümölcsökkel. Koncentráltabb, strukturáltabb, és - bár ennek szerkezetében is a savak játsszák a főszerepet - jobb egyensúllyal bír a másik Pók-bornál. Ízében meggy, savanykás érzetű fekete bogyós gyümölcsök, zöldfűszerek, kis csokoládé, csipetnyi sósság. Egy kis idő után mintha leheletnyi oxidáció is megjelenne. 5p+ (4496 Ft – Terroir Club)
Weninger Steiner 2011
Földességgel és animalitással nyit, de a szellőzés a javára válik és bár egy kis gyantásság benne marad, idővel meggy és fekete bogyós gyümölcsök, fűszerek, füstölős jegyek jelennek meg. Tömör és koncentrált, jó arányokkal, feszes, de nem éles savakkal, finom tanninnal. Ízét erdei gyümölcsök, kis grafit, fűszerek, finom földesség jellemzi. Mindenképpen türelmet és egy kis nyitottságot igényel. 6p (6750 Ft – Bortársaság)
Gesellmann Hochacker Blaufränkisch 2011
Egy kis fülledtség itt is tapasztalható, majd pici édesfűszer, földes-grafitos jegyek és piros bogyós gyümölcsök jelentkezik. Szinte elegáns, talán a tannin simulhat még egy hangyányit. Koncentrált, arányos, ízében elsősorban savanykás erdei gyümölcsökkel, meggyel, málnával, különféle fűszerekkel. 6p (3750 Ft – Bortársaság)
Moric Blaufränkisch Reserve 2011
Sötét szín, gazdag, mély illat, sok gyümölcs és fűszer: szeder, málna, erdei gyümölcsök, pici konyakmeggy, édesfűszerek és kávé. Tömör, koncentrált, közepes test, jó savak, szép hordóhasználat, sima tannin. Ízében erdei gyümölcsök, meggy, fűszerek, ásványos jegyek. Szépen rétegzett, gazdag bor, kétségtelenül a sor legjobbja. 7p (9500 Ft – Bortársaság)
Skrabski
A kis családi borászat Balatonudvari változatos, mészben gazdag talajú szőlőhegyén rendelkezik ültetvényekkel. 5 hektárról, olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, furmint és kékfrankos fajtákból készítik boraikat a lehető legkevesebb beavatkozással.
A pince 2013-as fehérborai közül akadt néhány a borhűtőben. Az első és az utolsó három palackot több nappal a kóstolás előtt nyitották, vákumdugóval voltak lezárva, így kóstoltam őket, a leírást, pontszámokat ennek fényében kéretik figyelembe venni.
Olaszrizling 2013
Friss jegyeket közvetítő illat: citrusok, kis zöldalma, mezei virágok. Szájban nagyon könnyű, a savak adják struktúráját és citrusos ízjegyeit is, egyébként a korty kissé üres, vizes. Nyáron szódával tudnám leginkább elképzelni. 3p
Betyár 2013
Olaszrizling és rajnai rizling házasítása. Élénk savai vezetik a kortyot, de itt van mögötte beltartalom is. Aromaprofiljában citrusok, őszibarack, zöld körte és zöldfűszerek fedezhetők fel. 4p/5p
Rajnai Rizling 2013
Illata kicsit visszafogott, őszibarackos jegyek mellett egy kis karalábés vegetalitás is feltűnik, feltehetően frissen bontva nem ilyen. Szájban jó egyensúlyt, feszes szerkezetet mutat, kis fanyarsággal, leheletnyi cserességgel. Citrusos, lime-os, őszibarackos ízvilág uralja, egy csipetnyi fűszerrel. Kóstolt állapotában legyen 4p/5p
Öreg Tőkék Olaszrizlingje 2013
Közepes intenzitású illat citrusokkal, zöldalmával, körtével, pici zöldfűszerrel. Intenzív, élénk savak, citrusos-zöldfűszeres-zöldalmás-aromatika. Lecsengése is közepesnél hosszabb. 5p
Furmint 2013
Neutrális fehér húsú gyümölcsös illat, gazdagabb íz: őszibarack, körte, citrusok, kis fűszer. Jó savai mellett arányos szerkezetű, leheletnyi finom cserességgel, közepes lecsengéssel. Légli Ottó 2013-as furmintjára emlékeztetett. 5p+