A Borrajongó

Kékfrankosok és Skrabski-borok a Spiritus Primusban

2014. november 22. 06:00 - furmintfan

A XIII. kerületben található, kávéházként, bor- és pálinkaszaküzletként egyaránt funkcionáló Spiritus Primus az utóbbi időben rendszeresen szervez kis létszámú borkóstolókat, amelyekhez György Vince választ ki magyar és külföldi tételeket az adott este fókuszpontjába helyezett fajtából. November első hetére magyar és osztrák kékfrankosokat gyűjtött csokorba, nagyrészt a 2011-es évjáratból. Az már csak a ráadás volt, hogy egy 2013-as Skrabski-sort is meg tudtam kóstolni a "hivatalos program" után.

spirituskf1.jpg

Kékfrankosok

Széles merítést kaptunk a fajta boraiból volt, több magyar borvidékről, két osztrák tétellel megspékelve. Utóbbiak egyöntetűen elnyerték a résztvevők tetszését, a hazai borok között akadt néhány megosztó tétel. A magyar mezőny - a megosztó borok ellenére is - viszonylag egységes mezőnyt hozott. A kékfrankos több arcával is találkozhattunk a kóstoló során, de az osztrák tételek remek arányai és tiszta ízei aratták el a legnagyobb sikert.

Pálffy Pince Kékfrankos 2011

Emlékeim szerint vásárolt szőlőből készül a köveskáli pince kékfrankosa. Meleg tónusú illatot áraszt, eleinte egy kicsikét fülledt is (csavarzáras), érett erdei gyümölcsös, földes jegyekkel, leheletnyi gyógyfűvel, csokoládéval. Egy kis túlérett gyümölcsös vonal is érezhető benne, leginkább fekete faeper és szeder képében. Közepesen laza szerkezetű, közepesnél valamivel kevesebb tanninnal, ami szájban egy kicsit húz, rusztikus karakterű, így kicsit ront az összbenyomáson. Nem tartogat különösebb csavarokat, komplikációt, cserébe egészen jól iható. 4p/5p (1490 Ft – Bortársaság)

spirituskf2.jpg

Csobánci Bormanufaktúra Kékfrankos 2011

Illatában pici likőrös illó, édesgyökér, mályvacukor, negró, erdei gyümölcsök, gyógynövények, ízében mindezek érett málnával, cseresznyével, egy kevés konyakmeggyel, enyhe édességérzettel egészül ki. Koncentrált, elég masszív felépítésű, de élénk, már-már citromosba hajló savai picit külön életet élnek, a szesz pedig kicsit fűti a korty végét. Gyümölcsös, tartalmas, de szintén eléggé rusztikus bor. 5p (2850 Ft – Bortársaság)

Ráspi Kékfrankos 2011

Már a pohárba kitöltve is könnyednek hat fürge mozgása és silleres színe miatt. Illata eleinte picit tompa, kevéske illóval, főtt gyümölcsökkel, pici gyantával. Szájban valóban könnyed, kissé röviden tartó savakkal, nem túl sok, de inkább a korty második felében feltűnő, enyhén tapadós tanninnal, ízében kicsit főtt-kompótos állagú savanyú piros bogyósokkal és némi fenyőgyantával. 4p/5p (2350 Ft – Bortársaság, 2289 Ft – Terroir Club)

spirituskf4.jpg

Szeleshát K2 Kékfrankos 2011

Mélyebb, koncentráltabb az eddigi boroknál, benne érettebb karakterű gyümölcsösség, meggy, cseresznye, áfonya, szeder, fűszerek. Közepes testét széles savak támogatják, tanninja közepes mennyiségű, selymes, érett. Jó egyensúly, sima korty, túlérettbe hajló erdei gyümölcsökkel, meggyel, finom fűszerekkel, kis csokoládéval. Sallang- és izgalommentes, jól elkészített bor. 5p (2190 Ft – Bortársaság)

Pósta Borház Kékfrankos 2011

Túlérettséget tükröző illatjegyek: medvecukor, kávélikőr, édesgyökér, lekváros-aszalt gyümölcsök, mellettük sonka és szárított paradicsom. Sűrű, testes, enyhén húzós tanninnal, alkoholédességgel, likőrös-lekváros fekete bogyós gyümölcsökkel, kávéval és kissé égető alkohollal. Karakteres, de stílusa miatt megosztó lehet. 5p (2198 Ft – Terroir Club)

Pók Tamás Nagygalagonyás Kékfrankos 2009

Illata kicsi bizonytalansággal nyit, egyszerre vannak jelen benne érett-édes és frissebb-savanyú gyümölcsös jegyek, zöldfűszerek, gyógyfüvek, kis animalitás és földesség. A kortyot a savak vezérlik, könnyű testéhez képest talán kissé savhangsúlyos is. Ízében neutrális savanyú gyümölcsök, zöldfűszerek, pici marcipán és enyhe sósság, a korty végén kis fa. 5p- (3999 Ft – Terroir Club)

spirituskf3.jpg

Pók Tamás Nagy-Eged Kékfrankos 2009

Visszafogottabb, neutrálisabb illat, földességgel, sóval, erdei gyümölcsökkel. Koncentráltabb, strukturáltabb, és - bár ennek szerkezetében is a savak játsszák a főszerepet - jobb egyensúllyal bír a másik Pók-bornál. Ízében meggy, savanykás érzetű fekete bogyós gyümölcsök, zöldfűszerek, kis csokoládé, csipetnyi sósság. Egy kis idő után mintha leheletnyi oxidáció is megjelenne. 5p+ (4496 Ft – Terroir Club)

spirituskf5.jpg

Weninger Steiner 2011

Földességgel és animalitással nyit, de a szellőzés a javára válik és bár egy kis gyantásság benne marad, idővel meggy és fekete bogyós gyümölcsök, fűszerek, füstölős jegyek jelennek meg. Tömör és koncentrált, jó arányokkal, feszes, de nem éles savakkal, finom tanninnal. Ízét erdei gyümölcsök, kis grafit, fűszerek, finom földesség jellemzi. Mindenképpen türelmet és egy kis nyitottságot igényel. 6p (6750 Ft – Bortársaság)

spirituskf7.jpg

Gesellmann Hochacker Blaufränkisch 2011

Egy kis fülledtség itt is tapasztalható, majd pici édesfűszer, földes-grafitos jegyek és piros bogyós gyümölcsök jelentkezik. Szinte elegáns, talán a tannin simulhat még egy hangyányit. Koncentrált, arányos, ízében elsősorban savanykás erdei gyümölcsökkel, meggyel, málnával, különféle fűszerekkel. 6p (3750 Ft – Bortársaság)

spirituskf6.jpg

Moric Blaufränkisch Reserve 2011

Sötét szín, gazdag, mély illat, sok gyümölcs és fűszer: szeder, málna, erdei gyümölcsök, pici konyakmeggy, édesfűszerek és kávé. Tömör, koncentrált, közepes test, jó savak, szép hordóhasználat, sima tannin. Ízében erdei gyümölcsök, meggy, fűszerek, ásványos jegyek. Szépen rétegzett, gazdag bor, kétségtelenül a sor legjobbja. 7p (9500 Ft – Bortársaság)

 

Skrabski

A kis családi borászat Balatonudvari változatos, mészben gazdag talajú szőlőhegyén rendelkezik ültetvényekkel. 5 hektárról, olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, furmint és kékfrankos fajtákból készítik boraikat a lehető legkevesebb beavatkozással. 
A pince 2013-as fehérborai közül akadt néhány a borhűtőben. Az első és az utolsó három palackot több nappal a kóstolás előtt nyitották, vákumdugóval voltak lezárva, így kóstoltam őket, a leírást, pontszámokat ennek fényében kéretik figyelembe venni.

skrabski1.jpg

Olaszrizling 2013

Friss jegyeket közvetítő illat: citrusok, kis zöldalma, mezei virágok. Szájban nagyon könnyű, a savak adják struktúráját és citrusos ízjegyeit is, egyébként a korty kissé üres, vizes. Nyáron szódával tudnám leginkább elképzelni. 3p

Betyár 2013

Olaszrizling és rajnai rizling házasítása. Élénk savai vezetik a kortyot, de itt van mögötte beltartalom is. Aromaprofiljában citrusok, őszibarack, zöld körte és zöldfűszerek fedezhetők fel. 4p/5p

skrabski2.jpg

Rajnai Rizling 2013

Illata kicsit visszafogott, őszibarackos jegyek mellett egy kis karalábés vegetalitás is feltűnik, feltehetően frissen bontva nem ilyen. Szájban jó egyensúlyt, feszes szerkezetet mutat, kis fanyarsággal, leheletnyi cserességgel. Citrusos, lime-os, őszibarackos ízvilág uralja, egy csipetnyi fűszerrel. Kóstolt állapotában legyen 4p/5p

Öreg Tőkék Olaszrizlingje 2013

Közepes intenzitású illat citrusokkal, zöldalmával, körtével, pici zöldfűszerrel. Intenzív, élénk savak, citrusos-zöldfűszeres-zöldalmás-aromatika. Lecsengése is közepesnél hosszabb. 5p

Furmint 2013

Neutrális fehér húsú gyümölcsös illat, gazdagabb íz: őszibarack, körte, citrusok, kis fűszer. Jó savai mellett arányos szerkezetű, leheletnyi finom cserességgel, közepes lecsengéssel. Légli Ottó 2013-as furmintjára emlékeztetett. 5p+

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr146922033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.11.22. 10:23:53

A Pók Tamás felé Nagy-Eged Kf egyértelműen dohos, krumplis, többször kóstoltam és másoktól is hasonló infókat hallottam. Ez fenykorában egy komoly bornak készült, de sajnos elvétette a röppályát.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.11.22. 10:34:42

@akov: Kóstoltam én is korábban, akkor engem is a krumplisság csapott meg először, most messze nem volt olyan vészes.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.11.23. 19:22:33

A Skrabski alap olasz frissen bontva ennel azert jobb szerintem, mondjuk minimum egy ponttal. Ezek szerint nem birja jol a darabban tartast.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.11.23. 19:23:48

Vagy felreertem es az pont frissen bontott volt? Ez esetben viszont palackvariaciot kialtok

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.11.23. 19:40:40

@Syntax Error: Nem, az alap olasz is több nappal előtte lett kibontva, egyedül a Betyár volt friss bontás (látszik is a palackokon, hogy abból alig hiányzik, a többiből viszont több deci is).

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.11.24. 08:54:02

@furmintfan: kicsit üres, vizes olaszrizlingkortyot szódával még tovább hígítod?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.11.24. 13:04:01

@Takács Kr.: Amikor már csak szinte csak a savakat érezni, azokat viszont nagyon, akkor inkább igen. :)

silvousplait 2014.11.24. 15:16:14

@akov: Ha tobb regionalitasi ingerencia szorult volna a hazai McDonald's vezetoibe, a krumpliizu kekfrankos accord parfait lehetne...
Egyebkent a krumpliiz az hordohiba, boraszhiba, vagy egyszeruen csak nem nottunk fel meg fejben odaig, hogy 4500 forintert maradektalanul elvezni tudjuk ?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.11.24. 15:43:34

@silvousplait: borkezelési hiba, hordóhiba, oxidáció szerintem leggyakrabban, vagy ezek permutációja? :D

Sümegi Gábor 2014.11.24. 20:01:17

Üdvözlök mindenkit.
Mint a borrajongo.blog.hu régi olvasója a Skrabski Pincészet képviseletében köszönöm, hogy írtál a borokról. Nagyon fontosak ezek a visszajelzések számunkra, hiszen az őszinte kritikából tanulva, a saját stílusunkat eszerint finomítva tervezzük boraink világra segítését a jövőben.

Filozófiánk szerint: segédanyagok, adalékanyagok használata nélkül a lehető legtermészetesebb, leginkább termőhelyi jelleggel bíró borok készítése a célunk.

Borászunk: Káli Balázs - több generáció óta szőlőtermesztésből és borkészítésből boldoguló, szentbékkállai családból származó, kertészeti egyetemet borászati szakon elvégzett fiatalember, akinek Káli Pince és Káli Ürge név alatt forgalomba hozott boraival lehet találkozni pár budapesti vendéglátóhelyen is. Munkánkat Bakó Ambrus segíti szakértelmével és tanácsaival.

A 2013-as volt az első borsor, amit újonnan verbuválódott csapatunkkal elkészítettünk, és hát az évjárat jellegéből adódóan savasabb borok születtek, amit egyébként mi magunk nagyon szeretünk.

Az Olaszrizling 2013 védelmében egy újabb palackot tudok felajánlani próbatételre, ugyanis azt gondolom, hogy valami homokszem kerülhetett a gépezetbe... Korábbi kóstolások alkalmával ez az olasz jobban teljesített. Emellett természetesen a többi borunkból is ajánlok revízióra, hiszen tudomásom szerint, azok is 1 hetes megnyitást követően kerültek kóstoló asztalotokra.

A jövőbeni írásokhoz pedig sok erőt, kitartást és nem utolsó sorban kitűnő borokat kívánok mind a négy "rajongónak".

Baráti üdvözlettel:
Sümegi Gábor
ügyvezető
Skrabski Pincészet, Balatonudvari

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.11.24. 20:32:51

@Sümegi Gábor:
Kedves Sümegi Gábor!
Köszönjük szépen a választ és a borászat bemutatását.
Való igaz, a borok több napja darabban voltak tartva, így könnyen előfordulhat, hogy nem ideális állapotban kóstoltam őket. Erre a cikkben is igyekeztem felhívni a figyelmet.
Tavasztól általában gyakrabban járok a Balatonra, egy birtoklátogatásra és kóstolóra nagyon szívesen befizetnék, egyébként is tervbe volt véve. :)
Addig is további sok sikert és szép borokat kívánok!

silvousplait 2014.11.25. 09:00:22

@akov: Koszonom a valaszt. 15 euroert veszek inkabb egy szuper beaujolais cru-t vagy egy cabernet franc-t a Loire volgyebol. A krumplit hagyom a mazochistaknak.

Sümegi Gábor 2014.11.25. 10:44:55

@furmintfan: Köszönjük szépen, és mindenkit várunk sok szeretettel a pincében! :)

BobArctor 2015.05.18. 16:02:12

Tudom, kicsit régi már a poszt, de tegnap az Óbudai Bornapokon kóstoltam pár Skrabski bort és mivel ízlettek, este még érdekességből rákerestem, hogy más hogyan látta ezeket a borokat és meglepett a 3 pont az olaszrizlingre. Az alapolasz előtt egy Sabar olaszrizlinget ittam, ami a savainak köszönhetően feszesebb struktúrájú, frissebb hatású, de nálam a Skrabski alapolasz nem maradt alul. Kedves, gömbölyű, enyhén mandulás, kesernye nélkül, jól megkomponált darab. Én ugyan bírom a koncentrált olaszrizlingeket, de ezt így sem éreztem vizesnek, max könnyednek, egy napos délután kifejezetten jól csúszik, 4/5 pontot simán adnék rá. Az Öreg Tőkék Olaszrizling leírással nagyjából egyetértek, bár a savakat ott sem éreztem kifejezetten intenzívnek (talán fél év alatt változott ennyit), viszont az aroma szépen betölti a szájat és viszonylag hosszan megmarad. Kóstoltam a kékfrankosukat is, az is a könnyedebb vonalat hozza, az illata egy fokkal intenzívebb volt, mint az íze, de kellemesen gyümölcsös, szép savakkal 4/5 pontot adnék arra is. Mindegyik bor 2013-as volt, ha jól rémlik.
süti beállítások módosítása