A Borrajongó

A Kaláka Pince első évjárata

2014. november 14. 06:00 - drbarta

Már régen szerettem volna megkóstolni Alkonyi László nemrégiben alapított tállyai pincészetének, a Kalákának a borait. Múlt héten remek alkalom ígérkezett erre Szegeden, mégpedig egy szabadon választható egyetemi tanóra keretében, nevezetesen a „Bor geológiája”, melyre Alkonyi vendégelőadása apropóján volt szíves az egyik illetékes személy (aki történetesen kóstolótársunk is) engem is meghívni.  Érdekes volt tíz év után ismét egyetemi előadóban ülni és a rendkívül fiatal közönséget elnézni mennyit is öregedtünk.

Na, de rátérve magára az eseményre, Alkonyi László egy könnyen érthető, szórakoztató előadás keretében mesélt a kezdetekről, borbarátos évekről, majd a tokaji borvidékről, annak borainak történelméről, kulturális kérdésekkel való összefüggéséről, illetve természetesen előkerült a dűlőklasszifikáció jelentősége is. Végül pedig konkrétan Tállyáról, röviden a pincéről, illetve a boraikról.

A hierarchiát amúgy burgundi módra értelmezik, kezdve egy borvidék-szintű borral (Tokaj), folytatva egy település nevet viselő tétellel (Tállya), végül a csúcson a dűlőszelektáltak (Tökösmál). A kérdésbe még beleintegrálva a maradékcukor kérdését, mivel a jól fogyaszthatóságot elősegíti, viszont álláspontjuk szerint a terroirt legtisztában kifejezni inkább a szárazabb borok képesek, így egyre feljebb haladva a ranglétrán egyre kevésbé édes borokat találunk.  

Íme a borok:

 

Kaláka Tokaj 2013

Tiszta, csupa gyümölcs illat, citrusok, zöldalma, körte, fehérszőlő, fehér virágok, leheletnyi mézesség, illetve némi termőhelyi sós-zsírkrétás karakter is színezi, de csak úgy fűszerezésként. Szájban is nagyon kellemes. Könnyed, max. közepes test, áttetsző tisztaság. Színes zamatosság, jó adag mardékcukor is támogatja, de a fickós, metsző savak miatt véletlen se telít, sőt, kevesebbre becsültem a mennyiségét a valós értéknél (max. 50-et gondoltam a 70 g helyett). Közepes lecsengés, nem nagy, de amíg tart makulátlanul kitöltött. Főleg savak terén lehetne kifinomultabb, de maximálisan örömbor. Venném, és innám gyakran, ha lehetne. 6-

Kaláka Tállya 2013

Hasonló karakterű, de mégis egy lépéssel komolyabb illat, több ásványossággal. Kicsit nagyobb, tömörebb test, az ízek itt is primer gyümölcsök sokaságát vonultatják fel, citrusos-vilmoskörtés-zöldalmás-nyers ananászos vonalon mozogva. A némiképp nagyobb szerkezet mellé savból is még többet kapunk, vagy legalábbis érzetre úgy tűnik, hiszen a maradékcukor itt már csak olyan félszáraz-félédes környékén lehet.  Közepesnél hosszabb lecsengés, a savak kissé citrompótlós jellege miatt némiképp nyersebb, szögletesebb az összkép. Magasabbra predesztinált anyag, de jelenleg még itt is maradnék 6- környékén.

Kaláka Tökösmál 2013

Itt már tisztán hárslevelű adja borunkat. Hűvös, roppanós gyümölcsösség, komplexebb, mélyebb ásványosság. Az eddigiektől határozottan izmosabb, szikárabb test. Telt íz, kristályos tömörsége a korty második felére is megadja a súlyt, komolyságot. Savai magasak, feszesek, cizelláltak, szépen „fókuszálják” az említett tartalom kibontakozását, illetve tapintatra is nagyságrenddel szebbek, mint az első két bornál, de azért még itt is van olyan érzetünk, hogy még csiszolódhat az összkép. Tiszta, frissítő (bár csontszáraznak ez se tűnik),  hosszú lecsengés. Szerintem szépen muzsikálna egy csupa prémium tokaji szárazakból álló sorban is. 7-

Ígéretes bemutatkozás, minden szinten szép borok rajnaisan áttetsző, tiszta,  zamatos stílusban. A Tökösmál különösen sok tehetséget villantott már így első évjáratában, nagyon kíváncsi lennék rá, hogy mit mutatna melegebb években. 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr106892567

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Kaláka Pince első évjárata 2014.11.14. 12:52:01

Ígéretes bemutatkozás, minden szinten szép borok rajnaisan áttetsző, tiszta, zamatos stílusban. A Tökösmál különösen sok tehetséget villantott.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.11.14. 09:10:25

Tetszettek nekem is, amikor nyáron kóstoltam a borokat, bár átlagban egy fél ponttal föléd lőttem (talán a hely szelleme :)). (borrajongo.blog.hu/2014/07/03/tarcal-tallya_tanulmanyi_kirandulas)
Nemrég Akov is vett egy Tokajt és egy Tökösmált (Tállyát már nem tudott adni Laci), kíváncsi lennék a véleményére.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.11.14. 09:33:46

@furmintfan: "talán a hely szelleme" Talán. Vagy az áldott jó szíved :)
"kíváncsi lennék a véleményére" Én is. Szerintem tetszeni fog neki, ha nem lesz makrancos kedvében. (max. a savakat kicsit lekockásozza:))

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.11.14. 10:23:05

@furmintfan: @drbarta: frankó, köszi a posztot. Igen, én is beszereztem furmintfan segítségével 2 palackot, hamarosan nyílnak. :D

egri Fehér 2014.11.14. 12:09:43

hol lehet ezekhez a borokhoz hozzájutni?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.11.14. 12:34:54

@egri Fehér: tudtommal csak a pincénél, ha még tudnak egyáltalán adni valamelyik tételből

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.11.15. 10:58:10

Ez a sok cukor engem kicsit riaszt. Valahogy az ilyen edesebb boroknak meg nem talaltam meg a helyet a sajat borfogyasztasi szokasaimban: frissito italnak, beszelgetos borozashoz, etel melle egyarant tulzasnak tunnek. Desszerthez oke egy poharka, de amilyen gyakran desszertet eszunk soha nem fogyna el egy palack. Persze lehet hogy csak siman nyitottabban kene hozzaallnom :) Ti mikor isztok ilyeneket?

silvousplait 2014.11.17. 10:39:13

@Syntax Error: A problemafelvetes pedig jogos ! Nehez manapsag mit kezdeni az edes borokkal. A tokaji felsobb kategoria raadasul nagyon draga. Szerenyebb penztarcaju halandoknak marad a "kesei szuret". A "vilaghirhez" nem fognak hozzaferni. De ha egyszer vagy ketszer az eletben megis, akkor mar csak meginni kell, es ez, tokeletesen egyetertunk, a sok cukor miatt nem is olyan konnyu.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.11.17. 16:11:41

@silvousplait: Bizonyára jogos, de én mit irhatnék, amikor hetente egyszer biztosan találok rá alkalmat, hogy ilyet nyissak?

silvousplait 2014.11.18. 10:09:09

@drbarta: Edesszajuak es orok gyermekek mindenkor elonyben :)

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.11.22. 20:55:05

@silvousplait: koszonom a megerositest, ezek szerint nem csak bennem van a hiba :)

silvousplait 2014.11.24. 15:10:42

@Syntax Error: Es a cukor, mint lassu mereg, meg hagyjan :), de ott van a tisztes mennyisegu SO2 is, ami azert egyaltalan nem inert anyag. (Ha rajtam mulna, a mennyiseget kotelezoen fel kellene tuntetni minden palackon.)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.12.06. 23:30:50

@furmintfan: @drbarta: Sziasztok! Megkóstoltam a Tökösmált és hát nekem ez a bor savanyú, erősen dominálja a nyers és éretlen sav. Emellett egyszerű, igaz szép tiszta, de komplexitást én nem éreztem. Többször megkóstoltam, még egy héttel később is rendben volt a nyitott palack, de a savanyúságot nem sikerült leküzdenie. 5 pontnál többet jó szívvel biztosan nem tudnék rá adni...

Ugyanakkor szurkolok Alkonyinak és sok szerencsét kívánok neki!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.12.07. 07:27:01

@akov: Mint a második kommentben jeleztem sejtettem, hogy a savak nem fogják makulátlanul elnyerni a tetszésedet, de azért reméltem találsz benne annyi strukturális tartalmat, hogy pozitív legyen az összkép.
Az 5 pont számomra értelemszerűen kissé abszurd, de ismerem az érzést, ha valami nem stimmel, akkor legszívesebben nem is adnék pontot.
Ezekben az esetekben amikor akár az egyensúlyban, akár az alkotók rendezettségében van még valami kívánnivaló, akkor nagyon sokat számítanak az egyéni tűréshatárok. Komplexitást tekintve az a baj, hogy én ásványosság terén éreztem benne ilyet, ami ugye az álláspontod szerint nem komplex verzióban sem létezik :))

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.01.03. 13:08:47

@drbarta: @furmintfan: Mint írtam, nekem a Tökösmál nem tetszett, főleg azért mert savanyú és ezen az idő csak rontani fog. Viszont az alap bor, a Tokaj nagyon tetszett, jól elkészített, arányos, jól iható. Sajnos a Tállyát nem ittam.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.01.03. 14:56:15

@akov: Igen, valóban fincsi a Tokaj, de megjegyzem, szerintem a savait tekintve élesebb, mint a Tökösmál. A maradékcukor értelemszerűen persze jobban ellensúlyozza. Nekem akkor és ott együtt kóstolva a Tökösmál egyértelműen magasabb szintet képviselt, savban is finomabb volt, mint a másik kettő.
süti beállítások módosítása