A Borrajongó

Félédes underground – Biovitis Pince Bt., Szent György-hegyi Olaszrizling 2001

2014. november 12. 06:00 - ungert (törölt)

Lelkes olvasónk és hozzászólónk, silvousplait a minap levélben keresett meg, mint az olaszrizlingek kocsmastílusú bértollnokát, melyben azt állította, hogy egy különc olaszra bukkant, ráadásul Franciaországban. Megígérte, ha kíváncsi vagyok a véleményére, megosztja velem. Több se kellett, lelkességén felbuzdulva vendégbejegyzés megírására invitáltam a sajtószabadság és a tanulságok csoportos levonása nyújtotta lehetőségek reményében, ő pedig a lehetőséggel élve magyar billentyűzetet ragadott, amit nagyon köszönünk. Fogadjátok tehát sok szeretettel vendégposztját! (ungert)

Alex Liddell majd' 350 oldalas (Magyarország borai, Glória Kiadó, 2005), a boros magyar félmúlt 2001-2002-es állapotait rögzítő könyvével kezdődött, olcsó antikváriumi példánnyal, még néhány évvel ezelőtt. A "Honnan jövünk? Kik vagyunk? Hová tartunk?" (copyright Paul Gauguin) töprengéshalmaz megkerülhetetlen olvasmánya lehetne ez a könyv, ha ugyan a múlt létezne még, és fájdalmas újjáélése helyett inkább tanulni óhajtanánk belőle. Alex Liddell kitartó és mazochista országjárása a modernnek hitt idők hajnalán tucatjával hozta napvilágra az egzotikusabbnál egzotikusabb nevű Bt.-ket, "...vin Kft."-ket és Pinceszövetkezeteket. Az ember olvas, azután felejt, végül felveszi a Mátrix utáni idők ritmusát, és ezzel a múltnak átmenetileg ismét vége szakad. Egészen addig, míg Franciaországban, egy 50 ezres lélekszámú város kültelki, masszív fogyasztásra tervezett bidonville-jének LIDL-méretű bioboltjában újból rá nem talál.

A francia borélet sem mindig fenékig tejfel: fent nevezett palack álló helyzetben sütkérezett a neonfény alatt (hosszú évek óta háborítatlan alsópolcos pozícióban - ez kérdés nélkül is bizonyos), miközben bársonyos félsivatagi levegő szikkasztotta. Az idehaza többek által kifogásolt viaszborítás itt csak jó szolgálatot tehetett. Tekintve a "magyar borjelenlét a francia piacon" kifejezés többnyire abszurd jellegét, lett volna bárki is a helyemben, aki 9.53 euróért nem viszi haza?

asd.png

A Biovitis Pince első volt a magyar bioszőlészetek és -borászatok között: 1994-ben alapította Kovács Zoltán, aki a gyógyszeripart hagyta ott a borászkodás kedvéért. Szakdolgozatát az organikus gazdálkodásról írta ("Bio szőlőművelés" című, 89 oldalas tanulmánya a honlapról letölthető). A birtok jelenleg 25 hektár a Szent György-hegyen: olaszrizling, szürkebarát, sárgamuskotály, hárslevelű és kéknyelű, melyekből kizárólag fajtaborok készülnek. A Liddell-könyv további tanúsága szerint Kovács a késői, esetenként többlépcsős (mindenkor kézi) szüret híve. Az átlagos terméshozam 50-55 hl / hektár, a terméskorlátozás kizárólag a téli metszéssel történik. A must fajélesztők nélkül erjed, a bor átlagosan 5-12 (a weboldal szerint az olaszrizling 10-15) hónapot tölt 20-45 hektoliteres hordókban.

Az általam fellelt internetes kritikák (Művelt Alkoholista) 2007-2008-ban fanyalogtak utoljára (a 2006-os olaszrizling kapcsán) meghatározhatatlan, illetve az értékelést lehetetlenné tévő "kovászos uborka" aromák miatt. És mert az embert kígyó módra bűvöli és csábítja el az írott/virtuális civilizáció, én csak e sok olvasnivaló után bontottam fel a palackot. Kései szüret, kétségtelen. Mézes, méhviaszos harmónia, illat és íz együtt mozog, a szétválasztás csak félreértések forrása lenne. A címke által ígért félédesség mögött nincs egyértelmű cukorérzet, a 14-es alkohol a diszkrét, de megtartó savakkal együtt elbújik a kompozícióban. Egyenes ív a mandulás, kesernyés fináléig.  Hordóíz, oxidáltság nincs. Több mint tisztes helytállás 13 év után.

Kovács Zoltán borkészítési filozófiája bevallottan ellenpólusa a Liddell-könyvben emlegetett "Hilltop-ízvilág" című reduktív világegyetemnek. Úgy gondolom, hogy a Kovács-féle filozófiában a wachaui/elzászi sikertörténet több eleme (érett alapanyag, fajélesztők mellőzése, csekély aggódás az alkoholok miatt, viszonylag rövid, nagy ászokhordós érlelés...) is benne van, és a hosszú élettartam (a  bioműveléstől nyilván nem függetlenül) mindezek logikus következménye. Márpedig ha egymástól nagyon távoli és elég különböző borvidékeken működnek hasonló és konvergens elképzelések... akkor a mondat tanulságot és egyfajta optimizmust sugalló befejezése a Kedves Olvasóra marad.

www.biovitis.axelero.hu

9.53 euró, Naturine - ZAC de Prés, 90400 Andelnans, www.naturine90.com

silvousplait

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr566886269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szeretemadragaszarborokat (törölt) 2014.11.12. 08:58:53

Szerintem egészen kacagtató az az írás, amit belinkeltél! Stílust meg minőséget kér számon rajtad, miközben tele van helyesírási és stilisztikai hibával a posztja. Sasvári Sándor és Daniel Barenboim egy oldalon, művészet címszó alatt, miközben a te írásodat bulvározza. Nem jut más szó eszembe, csak a hiteles...

És az egésznek ezt az undormány WineArtCulture nevet adta. Pont az ilyen arcoktól van hányingerem, egyébként.

kegyetlenkirály 2014.11.12. 09:39:21

Vannak hibái , de olvasható ;) . Annyi bizonyos , hogy szüksége lenne az oldalnak pár , lelkes publicistára vagy biciklistára aki tovább hajtja a kereket , kár lenne ha megszünne ez a blog. ( szerintem ).

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.11.12. 09:51:34

@szeretemadragaszarborokat:

Ez van, ez is egy ilyen vélemény, a sokszínűség miatt fontos, még ha nem is értünk vele egyet. Azt ellenben nem szükséges bizonygatnom, hogy az én értékrendszerem mennyire távol esik az ilyesfajta modorosságtól.

Silvousplait mai bejegyzése ellenben nagyon is kedvemre való volt. : )

szeretemadragaszarborokat (törölt) 2014.11.12. 10:19:26

@ungert:

Akkor ezek szerint félreérthető voltam, nem jött át, mi a gondom az írásával:
Ha valakinek nem tetszenek az írásaid (függetlenül azok helyi értékétől), azzal nincs mit kezdeni. Ha nem, hát nem. El is mondhatja, hogy szerinte szar, és kész. Na, bumm! Van ilyen.

Viszont, ha egy bevallottan nem újságírótól, bevallottan amatőr szerzőtől stílust kérsz számon, az a minimum, hogy jobban írsz, mint az illető. Én sem szoktam számon kérni a blogszférában, ki, hogy fogalmaz. Többek közt azért sem, mert nem jobb az íráskészségem, mint az ide kommentelgetők zömének. Nem a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetében ülünk. A mindennapi nyelvhasználat követelményeit az írásaid és az itteni kommentek túlnyomó többsége simán viszik. Ráadásul, amit belinkeltél, szimplán egy rossz írás. Nem jó olvasni, na.

Egyébként, ha valaki olyan baromi kulturáltnak és kifinomultnak tartja magát borban, művészetben, miegyébben, akkor nem rak ki középszar operett és/vagy musical sztárokat az egyik legnagyobb regnáló karmester-zongoristával egy lapon. Mint ahogy nem fogok Disznókő 6 puttonyos aszú után Dankó félédest inni, és fordítva sem. Vagy ha igen, akkor: stílus kiselőadás kuka.

Silvousplait írása tényleg jó, szerintem igazoljátok le, mielőtt felszökik az ázsiója! :D

dagadtos 2014.11.12. 11:28:05

Hú, gyorsan megnézem, a Terroir Club már belistázta-e a Biovitist! (szmájli)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.11.12. 12:00:59

Kösz a posztot. Én is csak azt tudom megerősíteni, hogy ezek a Biovitis borok nagyon gyengék szoktak lenni, és általában hemzsegnek a borhibáktól. Mákod volt.

silvousplait 2014.11.12. 15:48:23

@szeretemadragaszarborokat: Koszonom szepen, jolesett.

@akov: Ha makom volt, hat makom volt. Vagy megsem: biztosan a francia levego tette ;)

dagadtos 2014.11.12. 16:35:24

@szeretemadragaszarborokat: itt lenne az ideje lassan rendezni a teljes magyar borvilágnak egy Hamvas Béla memoriterversenyt amúgy.

szeretemadragaszarborokat (törölt) 2014.11.12. 18:43:43

@dagadtos: Mi legyen a fődíj? Egy üveg Biovitis, mondjuk? :D

kunci · http://www.borfoldrajz.blogspot.hu/ 2014.11.12. 19:49:03

"Igyál, a többit majd hozza a bor."

Hamvas Béla
A Bor filozófiája

Annak is az utolsó sora.

:)

117 2014.11.12. 22:46:12

Mi októberben kóstoltunk (volna) ugyanebből a borból egy 2000-es évjáratút. Sajnos az nem bírta ki, pedig jó (értsd: optimális) körülmények között volt tárolva.

silvousplait 2014.11.13. 12:08:55

@117: Neha (sokszor) rejtely, mitol marad talpon (vagy verzik el) egy palack. Az mindenesetre jo, hogy oreg evjaratok vannak es elokerulnek. Tobbszor kellene szolni roluk, azt hiszem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.11.13. 12:31:11

A linkelt szerző megerősítette, hogy minden palack Szászi olasz más.
A dagályosságot és egyebeket lehámozva, ez egy lényeges információ.
Sokszínűség rulez! :)

silvousplait 2014.11.17. 09:39:37

@117: Kosz a linket, most tudok csak valaszolni: elolvastam. Sokadszor is ugyanaz a tanulsag: van meg mit tanulni boven. A Domaine Joblot-t en is ismerem, barmelyik evjaratat meleg szivvel ajanlom.
süti beállítások módosítása