Lelkes olvasónk és hozzászólónk, silvousplait a minap levélben keresett meg, mint az olaszrizlingek kocsmastílusú bértollnokát, melyben azt állította, hogy egy különc olaszra bukkant, ráadásul Franciaországban. Megígérte, ha kíváncsi vagyok a véleményére, megosztja velem. Több se kellett, lelkességén felbuzdulva vendégbejegyzés megírására invitáltam a sajtószabadság és a tanulságok csoportos levonása nyújtotta lehetőségek reményében, ő pedig a lehetőséggel élve magyar billentyűzetet ragadott, amit nagyon köszönünk. Fogadjátok tehát sok szeretettel vendégposztját! (ungert)
Alex Liddell majd' 350 oldalas (Magyarország borai, Glória Kiadó, 2005), a boros magyar félmúlt 2001-2002-es állapotait rögzítő könyvével kezdődött, olcsó antikváriumi példánnyal, még néhány évvel ezelőtt. A "Honnan jövünk? Kik vagyunk? Hová tartunk?" (copyright Paul Gauguin) töprengéshalmaz megkerülhetetlen olvasmánya lehetne ez a könyv, ha ugyan a múlt létezne még, és fájdalmas újjáélése helyett inkább tanulni óhajtanánk belőle. Alex Liddell kitartó és mazochista országjárása a modernnek hitt idők hajnalán tucatjával hozta napvilágra az egzotikusabbnál egzotikusabb nevű Bt.-ket, "...vin Kft."-ket és Pinceszövetkezeteket. Az ember olvas, azután felejt, végül felveszi a Mátrix utáni idők ritmusát, és ezzel a múltnak átmenetileg ismét vége szakad. Egészen addig, míg Franciaországban, egy 50 ezres lélekszámú város kültelki, masszív fogyasztásra tervezett bidonville-jének LIDL-méretű bioboltjában újból rá nem talál.
A francia borélet sem mindig fenékig tejfel: fent nevezett palack álló helyzetben sütkérezett a neonfény alatt (hosszú évek óta háborítatlan alsópolcos pozícióban - ez kérdés nélkül is bizonyos), miközben bársonyos félsivatagi levegő szikkasztotta. Az idehaza többek által kifogásolt viaszborítás itt csak jó szolgálatot tehetett. Tekintve a "magyar borjelenlét a francia piacon" kifejezés többnyire abszurd jellegét, lett volna bárki is a helyemben, aki 9.53 euróért nem viszi haza?
A Biovitis Pince első volt a magyar bioszőlészetek és -borászatok között: 1994-ben alapította Kovács Zoltán, aki a gyógyszeripart hagyta ott a borászkodás kedvéért. Szakdolgozatát az organikus gazdálkodásról írta ("Bio szőlőművelés" című, 89 oldalas tanulmánya a honlapról letölthető). A birtok jelenleg 25 hektár a Szent György-hegyen: olaszrizling, szürkebarát, sárgamuskotály, hárslevelű és kéknyelű, melyekből kizárólag fajtaborok készülnek. A Liddell-könyv további tanúsága szerint Kovács a késői, esetenként többlépcsős (mindenkor kézi) szüret híve. Az átlagos terméshozam 50-55 hl / hektár, a terméskorlátozás kizárólag a téli metszéssel történik. A must fajélesztők nélkül erjed, a bor átlagosan 5-12 (a weboldal szerint az olaszrizling 10-15) hónapot tölt 20-45 hektoliteres hordókban.
Az általam fellelt internetes kritikák (Művelt Alkoholista) 2007-2008-ban fanyalogtak utoljára (a 2006-os olaszrizling kapcsán) meghatározhatatlan, illetve az értékelést lehetetlenné tévő "kovászos uborka" aromák miatt. És mert az embert kígyó módra bűvöli és csábítja el az írott/virtuális civilizáció, én csak e sok olvasnivaló után bontottam fel a palackot. Kései szüret, kétségtelen. Mézes, méhviaszos harmónia, illat és íz együtt mozog, a szétválasztás csak félreértések forrása lenne. A címke által ígért félédesség mögött nincs egyértelmű cukorérzet, a 14-es alkohol a diszkrét, de megtartó savakkal együtt elbújik a kompozícióban. Egyenes ív a mandulás, kesernyés fináléig. Hordóíz, oxidáltság nincs. Több mint tisztes helytállás 13 év után.
Kovács Zoltán borkészítési filozófiája bevallottan ellenpólusa a Liddell-könyvben emlegetett "Hilltop-ízvilág" című reduktív világegyetemnek. Úgy gondolom, hogy a Kovács-féle filozófiában a wachaui/elzászi sikertörténet több eleme (érett alapanyag, fajélesztők mellőzése, csekély aggódás az alkoholok miatt, viszonylag rövid, nagy ászokhordós érlelés...) is benne van, és a hosszú élettartam (a bioműveléstől nyilván nem függetlenül) mindezek logikus következménye. Márpedig ha egymástól nagyon távoli és elég különböző borvidékeken működnek hasonló és konvergens elképzelések... akkor a mondat tanulságot és egyfajta optimizmust sugalló befejezése a Kedves Olvasóra marad.
9.53 euró, Naturine - ZAC de Prés, 90400 Andelnans, www.naturine90.com
silvousplait