A Borrajongó

Sauvignon blanc "Szuper Szerda" a Drop Shopban

2014. november 08. 06:00 - furmintfan

A Drop Shop újra két sokat ígérő bort poharaztatott a legutóbbi "Szuper Szerda" alkalmával: prémium kategóriás Loire-völgyi sauvignon blanc-ok feszültek egymásnak a 2011-es évjáratból. Egy viszonylag nagyobb birtok bora Sancerre-ből, és egy kisebb családi borászat Menetou Salon-ból palackozott tétele volt az est két főszereplője. Mindkét borászattól kóstoltam egy-egy tételt márciusban egy nagyobb sauvignon blanc-sorban, most egy kategóriával feljebb pozicionált tételeket hasonlíthattam össze. Egyikük sziporkázott, a másiktól viszont nem egészen azt kaptam, amire számítottam.
sbszerda1.jpg

Henri Bourgeois Sancerre La Bourgeoise 2011
Mintegy 50 éves múltra visszatekintő családi borászat, amely ma már 72 hektáron gazdálkodik. Saint Satur kovás-agyagos talajú lejtőin termő régi tőkékről származik az alapanyag. A bor 70%-a acéltartályban, 30%-a francia tölgyfa hordókban erjedt, ez utóbbi részét 7-8 hónapig tartották finomseprőn, rendszeres seprőfelkeverést alkalmazva. 1 év érlelés után került palackba.
Abszolút fajtajelleges, intenzív, gazdag, de nem kimondottan harsány illat: vágott fű, citrusok, zellerszár, zöldfűszerek, krétás-ásványos jegyek. Idővel erőre kapnak illatában a gyümölcsök is: zöldalma és őszibarack, de a vágott füves, zöldfűszeres vonal végig domináns marad. Szájban kristálytiszta, intenzív, üde és lendületes bort kapunk, amelyet végig a precíz savak tartanak kézben. Egyenletes, szépen fejlődő korty, kiváló fókusz és intenzitás, amely egészen a finisig kitart. Mindezt egy kis krémesség egészíti ki, valamivel szélesebbé, gömbölyűbbé téve a bort. Koncentrált, gazdag, fajtajelleges ízvilággal ajándékoz meg: vágott fű, egres, lédús citrusok, citrom, lime, zöldfűszerek. Szép íve van a kortynak, nagyon hosszú, utóíze percekig kitart, és tisztán hagyja a szájat. Remek bor. Magabiztos 7p.
 
La Tour Saint-Martin Menetou Salon Honorine 2011
Menetou-Salon Sancerre és Pouilly-Fumé kevésbé ismert, de hasonló karakterű borokat adó, közvetlenül Sancerre mellett elhelyezkedő délnyugati szomszédja. Morogues falut körülvevő kötöttebb, agyagos, mészköves, márgás talajról származik a szőlő. Albane és Bertrand Minchin borászata által művelt 15 hektárnyi ültetvény mind ezen a környéken található. A bor vegyesen első-, másod- és harmadtöltésű hordókban erjedt és hordóban is érlelődött, finomseprőn tartva, de batonnage alkalmazása nélkül.
Egészen más karakter, mint az előző tétel. Eleinte kissé zárkózott, majd szellőzés után érettebb, neutrálisabb illatot produkál: kevés hordófűszer, grillázs, érett fehér húsú gyümölcsök, mogyoróvaj, és a háttérben megbújva valamilyen érdekes érett-édes vegetális illatjegy is megjelenik, amit jobb híján párolt káposztához tudnék hasonlítani. Levegővel érintkezve gyűlnek benne a barna almás, oxidált illatjegyek. Szájban szélesnek hat, lágyabb, lomhább, szétterül, a korty közepe kicsit lyukas. A hordó fűszerei mellett némi neutrális gyümölcsösség, mogyoró és vaj érezhető ízében, a fajtára jellemző füves, vegetális jegyek épp csak nyomokban detektálhatók. Enyhe oxidáció is jelen van, a szesz kicsit fűt, a kortyban picikét cseres. Kétségtelen, hogy van beltartalma, de mintha fáradna. Feltehetően volt jobb is, most 5p.
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr366869043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kunci · http://www.borfoldrajz.blogspot.hu/ 2014.11.09. 20:41:13

Neked melyik stílus jön be? Az újvilági vagy a Sancerre-é!
süti beállítások módosítása