A Borrajongó

Bussay-emlékkóstoló a Klubban

2014. október 12. 06:00 - drbarta

Mint ahogy arról oldalunkon is megemlékeztünk és feltehetőleg olvasóink is tudják Dr. Bussay László nemrégiben elhunyt. Bevallom mostanában nem voltam naprakész a munkásságával kapcsolatban,pedig a borrajongás kialakulásának kezdetén kedvenc termelőim között emlegettem. 2006-os szürkebarát, 2007-es évjárat en bloc, de leginkább olaszrizling és rajnai rizling, 2008-as tramini mind remek borok voltak, lehet mondani ma is tisztán emlékszem rájuk. Utána valahogy mégis elmaradozott az újabb Bussay-élmények gyűjtése, más irányokba nyílott az érdeklődésem.

A szomorú hír hallatán talán természetes jelenség, hogy sokan, akiknek egykor fontosak voltak a néhai doktor borai, nosztalgiából, vagy épp a borok utánpótlásának megszűnése végett egyre szűkülő kínálat miatt, most Bussay-borokat vesznek, fogyasztanak.

2014-10-08 22.37.03.jpg

Rendszeres kóstolótársunk, hozzászólónk szegediszomelijé, vagy régebben ironman ötlete volt e kóstoló, a borok beszerzése is az ő érdeme. Fontos megjegyezni, hogy a sor összeállításánál nem egy „Best of Bussay” esemény létrehozása volt a cél, inkább az, hogy mi az ami még hozzáférhető, érintve lehetőleg néhány különlegességet is.

Következzenek tehát a kóstolt borok:

Olaszrizling 2011:   Kicsit mattuló formában érkeznek már a gyümölcsök (citrusok-nyers ananászos-birses irány), mellettük határozott sósságot és némi gyógynövényes díszítéseket is találhatunk. Szájban közepes méretű, izmos, szikár test. Közepes intenzitású ízek, szerkezetileg sem kell sokra gondolni, de a korty második fele is vonzó marad, az élénk savak emléke frissíti a tiszta, mézesbe hajló utóízt. Becsületes , korrekt olaszrizling. 5

Tramini 2011 : Nem meglepő módon intenzívebb illat. Rózsás, parfümös, zsályás, gyógynövénylikőrös, eleinte kicsit fülledt. Teste elég nagy, glicerin is akad, ugyanakkor ízeit tekintve nem igazán koncentrált. Szerkezetileg is lazább, mitöbb, ekkora öblös testben már-már lyukasnak hat. Lágy savai is inkább a szétterülés irányába tolják. Az alkoholt (15.5) eleinte jótékonyan elfedi a hűtőhideg hőmérséklet, később, normál fogyasztási hőfokon már odateszi magát. Nem igazán passzolnak az arányok a tartalommal. 4

Sárgamuskotály 2009:   Vannak illatok, de még inkább fáradtság, oxidáció. Könnyed, laza test, nem sok íz, az is rövid. Sokkal korábbi fogyasztásra lett predesztinálva ez az anyag.

Esküvé 2006:   Olaszrizling+rajnai rizling. Itt is jócskán érződnek a palackérés jegyei, de érezni a mögöttes energiát is, vonzó sós-mézes világa nem az elmúlást, hanem inkább azt sugallja megérkezett a bor. Szájban is teljesen ok. Közepes test mellett abszolút telt az íz. A szépen érett borokra jellemzően krémesen csiszolt a konzisztencia, melybe remekül integrálódnak élő, lüktető savai . Legalább közepes a hossz. Meglepően jó volt. Ettől határozottan szerényebb emlékeket őrzök erről a borról olyan 2008 környékéről, illetve azt se feledjük, ez a birtok „olcsóbbik” bora. 6-

Csóka 2011:   Igazán vonzó illat, sok málnával, sajátos gyógynövényes fűszerességgel. Közepes testű korty, közepesen intenzív, de nagyon tiszta és tetszetős ízekkel. Nincs nagy szerkezet, de mégis nagyon arányos. Kevés tannin, inkább finoman feszes savakra épülő váz. Közepes hossz. Nem a tartalmával, koncentrációjával, inkább különleges világával, eleganciájával fért be a 6 pontosok klubjába.

Pinot noir 2011:   Avaros, gombás, puncsos illat. Szájban is ilyen, van egy közepes intenzitás, de gyümölcs nemigen, inkább valamiféle visszafogott fűszeresség. Tisztességes savak, érintésnyi tannin, közepes hossz. Szerkezet nincs sok, de azért arányosan-szellősen kitöltött. Összességében hasonló a tartalom, mint az előbbi bor esetén, de nagyságrenddel kevesebb örömet ad. Illetve én nem nagyon kedvelem ezt a fajta pinot-stílust, de a társaságból többen szerették. 5-

Tramini (édes) 03:   Érett, aszalt gyümölcsösség, déliek, trópusiak, licsi, gyógynövénylikőr, gyógypemetefű-cukorka. Elég komplex, izgalmas rátapadni a pohár szájára. Elég nagy test. Ízében is elég telt, melyre rásegít jócskán a maradékcukor is. A bevezetés után már túl sok minden nem jön. Az ízek nem is olyan lassan lehalkulnak, a lágy savak pedig már nem adnak újabb lendületet, hagyják leülni, szétterülni a korty végét. Ettől eltekintve kellemes tapintatú, kerek, jóízű bor. 5+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr436781073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.