A Borrajongó

Tokaji sárgamuskotály-körkép kakukktojással

2014. október 06. 07:05 - furmintfan

Sárgamuskotály... a muskotályos fajták legnemesebbike és a legősibb szőlőfajták egyike. A harmadik legjelentősebb – és egyben az egyetlen nemzetközi – fő fajta a Tokaji Borvidéken; itt az ültetvények területének kb. 2-3 10 %-át teszi ki. Lédús bogyókat terem, finom savakkal, jó cukorgyűjtő, és aszúsodásra is hajlamos. Érzékeny viszont a peronoszpórára, a lisztharmatra és tömött fürtjei miatt rothadékony is. (Az idei évjárat bizony nem kedvezett a fajtának.) Más fajtákkal házasítva játékosságot, bujaságot, intenzív fűszeres illatjegyeket tud csempészni a borba, a muskotályos jegyek már néhány százalékos részarány esetén is határozottan érvényesülnek - ízlés dolga, hogy ezt ki mennyire szereti. Friss, üde virágos, gyümölcsös aromáit gyakran egy kevés maradékcukor teszi hangsúlyosabbá, kedvesebbé. Korán leszüretelve, reduktív iskolázást követően száraz vagy félszáraz fajtaborként lepalackozva térítőborként is jól működhet, kellemes, behízelgő aromáinak köszönhetően. Tokaj-Hegyalján kívül a Mátrában is születnek szép borok a fajtából, a többi borvidékünkön csak elvétve kerül önállóan palackba. A 2013-ból a szépen megmaradt savak élénkségét egy kevés maradékcukorral kiegyensúlyozva szép borok kerültek palackba: az elmúlt évekhez képest feszesebb struktúrájú vázat díszíthettek fel a fajta üde aromái. 

556572_467077293326703_1967240933_n.jpg

(A fotót a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok facebook-oldaláról vettem kölcsön)

Hétvégén egy csokor tokaji sárgamuskotályt vettem górcső alá, hogy aztán a repeta-körre csatlakozzon egy másik borvidék képviselője is.

Személy szerint én nem vagyok egy óriási muskotály-rajongó, de néha jól esik 1-1 pohár és jellemzően a nyári időszakban azért elfogy néhány palack is a jól bevált pincék tételeiből. Így történt a hétvégén is, bár a nyárnak már egy ideje vége. A lenti kóstoló létrejötte tulajdonképpen a véletlennek köszönhető: pénteken meglátogatott két barátom, akik hoztak magukkal egy 2013-as Tokaj Kereskedőház Sárgamuskotályt. Ha már így esett, gyorsan összedobtuk még, amit lehetett és kikerekedett belőle egy hat tételes kóstoló. Lehetett volna még bővíteni a sort, de aznapra ez is elég volt, nem is ürültek ki a palackok.

smsor.jpg

Másnap Etyeken jártam nálam tanultabb borblogger kollégák társaságában. A Szépvölgyön ÁT Pincénél a sorban szerepelt egy sárgamuskotály is, úgyhogy a bontott palackot kifizettem és hazahoztam, hogy megnézzem, mit tud egy etyeki tétel a tokaji mezőnybe vegyülve. A következő két hétvégét úgyis Tokaj-Hegyalján töltöm (őszi programajánló: tokajfestival.huterezianap.hu), ráhangolódásnak ez ideális program volt.

Összesen tehát hat tokaji és egy etyek-budai sárgamuskotály állt csatasorba, egy kivétellel mind félszáraz bor. Eléggé egységes volt a mezőny, nüansznyi különbségekkel, ahogy ez a pontokon is látszik. Úgy tűnik, hogy a száraz-félszáraz kategóriában egy erős közepes (5 pontos) szintet relatíve könnyen lehet hozni a fajtából, de kiugróan jó bor elvétve születik belőle.

smarpadhegy.jpg

Árpád-hegy Pince Sárgamuskotály 2013

Közepesen intenzív muskotályos illat jellemzi: szőlő, szőlővirág, ananász, nyári alma, citrusok, keleti fűszerek. Nem tolakodó, nem pacsuli, de hozza a kötelező jegyeket. Az élénk savak kifejezetten feszessé teszik, vezetik a kortyot, a maradékcukor éppen csak egy kis kedvességet, kerekséget biztosít. Ízében ananász, citrusok, nyári alma, keleti fűszerek, menta, körte. A savak hosszúra nyújtják a lédús kortyot, a finom fanyarság a savakkal együtt szinte szárazzá teszi a lecsengést. 5p+ (kb. 2000 Ft, pincétől)

smarvay.jpg

Árvay Családi Pincészet Angi Sárgamuskotály 2013

Az egyetlen száraz bor a sorban és a pohárba kitöltve a többihez képest legsötétebb színű is (ez kb. még mindig halvány citromszínt jelent). Gazdag, a megszokottól eltérő, érettebb gyümölcsös karaktert mutat a kis szellőzést követően egyre intenzívebb illat: édes körte, trópusi gyümölcsök, szőlő, virágok, sárgabarack. Az illat után valamivel több édességet várna az ember a bortól, de érzetre szinte csontszáraz. A korty telt, tartalmas, élénk savval, az alkohol (13,5%) viszont egy kicsit befűti a korty végét. Érettebb gyümölcsök jellemzik ízvilágát is, de a bor mégis frissnek hat: lédús körte, trópusi gyümölcsök, barack, fűszerek, csipetnyi só, majd némi mandulás kesernye a korty végén. Ez utóbbi első nap sokkal markánsabban megmutatkozott, másnapra kicsit jobban belesimult a borba. 6p- (1715 Ft, Veritas)

Erzsébet Pince Lunée Sárgamuskotály 2013

Nyitás után kis ideig ennél a bornál is kissé fülledt, fedett az illat, szellőztetés követően kinyílik: édes alma és körte, szőlő, pici grillázs és vanília, majd minimális gyógynövény és csipetnyi köménymag. A többiekhez képest lassúbb ritmusú a korty; kerekebb, teltebb, érettebb karakterű bor, jó egyensúllyal. A fajtára gyakran jellemző kesernye, fanyarság csak egészen halványan jelentkezik. Édes alma, szőlő, ánizs, majd édes fűszerek tűnnek fel ízében, különösen a korty második felében. 5p- (még nincs forgalomban, pincétől)

smdegenfeld.jpg

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Muscat Blanc 2013

A Degenfeld „alap” borsorának legnépszerűbb és talán legmegbízhatóbb tagja évek óta a sárgamuskotály, amely évről-évre stabilan tudja hozni a megszokott stílust és minőséget. Majdnem víztiszta, enyhe sárgászöldes reflex. Mint a sor összes csavarzáras palackjánál, eleinte itt is fülledt az illat, de idővel megérkeznek a megszokott muskotályos jegyek, bár a korábbi évjáratokhoz viszonyítva visszafogottabban: szőlő, friss virágok, bodza, citrusok, citromhéj, citromfű, licsi. Üde savak, friss ízek: bodza, szőlő, citrusok, lime, pici só. A 12 g/l maradékcukor a ropogós savaknak köszönhetően nem ugrik ki, csak szépen kerekít a boron, az utóíz mégis inkább az édeskés tartományba tart. 5p (1990 Ft, Bortársaság)

smkerhaz.jpg

Tokaj Kerekeskedőház Áts Selection Sárgamuskotály 2013

A „Kerház” első, Áts Károly nevével fémjelzett bora. Szinte víztiszta, halvány ezüstös csillogású bor. Élénk, édeskés, muskotályos illat: szőlővirág, szőlő, licsi, ananász. Kóstolva nagyon könnyed, fürge mozgású, laza szerkezetű bort kapunk a pohárba. A savak karaktere a sor többi tagjához képest lágy, selymes, a cukornak köszönhetően a bor kedves, behízelgő, jól iható. Édes szőlő, körte, licsi, kis fűszer. Nem különösebben komplex, kicsit rövid is, de remekül fogyasztható, baráti áron. 5p- (1200 Ft, CBA)

smnobilis.jpg

Tokaj Nobilis Sárgamuskotály 2013

Szőlős, licsis, keleti fűszeres illat, érintésnyi trópusi gyümölccsel és körtével. Szerkezetében nem tolakodik előre sem a cukor, sem a sav, szépen harmonizálnak egymással, finom fanyarsággal kísérve, a 13 és feles alkohol viszont itt is érződik. Kategóriájához képest egészen telt, kerek a korty, nagyjából közepes testtel. Az ízképben szőlő, ananász, édes citrusok és fűszerek, a háttérben kevés trópusi gyümölcs, majd közepesnél hosszabb lecsengés, fanyar utóíz. 6p- (2350 Ft, Bortársaság)

smszepvolgy.jpg

Szépvölgyön ÁT Sárgamuskotály 2013

A kakukktojás. Igazi mikrotétel: 44 palack készült belőle (a többi a pince Zöld Sárga nevű házasításába került). Palackozás előtt kóstoltam már a pincénél, azóta eltelt majdnem fél év. Fajtajelleges, közepes intenzitású illat: keleti fűszerek, szőlővirág, szőlő, őszibarack, trópusi gyümölcsök. A majd’ 15 g/l maradékcukor ellenére, a penge savaknak köszönhetően a bor inkább off-dry érzetű. Ízében érettebb muskotályos aromatika érződik lédús gyümölcsökkel: ananász, mangó, sárga húsú őszibarack, szőlő, keleti fűszerek, édes citrusok. A lecsengés közepesnél hosszabb. 5p+ (pincétől)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr366755967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.10.06. 09:46:17

Ha a harmadik legnagyobb fajta 2-3%-on terem, az azt jelenti hogy a furmint és a hárslevelű ennyire mindent elborít, és minden más elhanyagolható? Van valahol elérhető statisztika ilyesmiről, esetleg más borvidékekről is?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.10.06. 10:01:38

@Syntax Error: Nem találtam teljesen megbízható forrásból származó, naprakész statisztikát. Egyes források 2% sárgamuskotályt említenek, mások 3%-ot, megint mások 5%-ot, de olyat is olvastam, hogy a sárgamuskotály, kövérszőlő, zéta, kabar együtt 10%.
Ha valakinek van naprakész infója, azt én is megköszönöm.

Kusuma 2020.05.20. 13:57:17

@furmintfan: A HNT oldalán vannak aktuális statisztikák. A Tokaji borvidék fajtaösszetétele hektárra bontva így néz ki: www.hnt.hu/wp-content/uploads/2019/12/Borsz%c5%91l%c5%91vel-be%c3%bcltetett-ter%c3%bclet-Tokaji-borvid%c3%a9k-20190731.pdf

Vagyis furmint 65%, hárslevelű közel 20%, sárga muskotály 10%, zéta 2%, kövérszőlő és kabar 1-1%, minden más 1%.
süti beállítások módosítása