A Borrajongó

Kardos és Fia Szőlőbirtok

2014. augusztus 26. 06:00 - furmintfan

Kardos Gábort sokan ismerhetik a DiVinoból, a Présházból vagy a Happy Hungarian Wine-tól és természetesen a mádi Kardos Szőlőbirtok borászaként is. Bár a család régóta foglalkozott folyóbor készítésével és eladásával saját kocsmájukban, Gábor eleinte más szakmák felé kacsintgatott. Végül azonban mégis a bor mellett kötött ki, így elhatározásának köszönhetően 2008-ban a család átállt a minőségi bortermelésre és hamarosan forgalomba kerültek az első palackos tételek.

A család a Betsek, Padihegy és Szilvás dűlőkben rendelkezik területekkel. A munkamegosztás egyszerű: az édesapa a szőlész, a fiú a borász (kereskedő, marketinges). A mádi pince 2 szintes, járatait több száz éve vájták ki. Kardosék az otthoni vendégfogadásra, kóstoltatásra még nem állnak készen, de ilyen irányú terveik is vannak, már csak a megvalósítás van hátra.

kardos1.jpg

A szortiment felépítése következetes és jól áttekinthető: a Ziccer elnevezésű tartályos erjesztésű és érlelésű házasításba furmint, hárslevelű és sárgamuskotály egyaránt kerül, ez a jól megközelíthető, könnyű, bevezető tétel. A Supreme névre hallgató birtokbor furmintból és hárslevelűből áll össze, itt az érlelésben már szerephez jut a hordó is. A dűlős borok egyelőre csak furmintot tartalmaznak, optimális évjáratban a Padihegy és a Betsek adja a szortiment dűlős szegmensét. Ami az édes borokat illeti, a Tündérmese nevű késői szüret adja a stabil alapot, és ha az évjárat engedi, készül szamorodni és/vagy aszú is.

Kardos Gáborral a DiVino Bazilika teraszára ültünk ki beszélgetni és kóstolni.

Ziccer 2013

A 25% sárgamuskotály eleinte visszafogottabb érződik az illatban, majd idővel egyre nagyobb teret kap. Szőlő, ananász, keleti fűszerek, fehér húsú gyümölcsök illatjegyei keverednek a pohárba szimatolva. Jó savak vezetik a kortyot, a bor kellően feszes, könnyed, és zamatos. Ízében citrusok, zöldalma, szőlő, kis fűszer. 5p-

Supreme 2012

60% furmint és 40% hárslevelű együtt feldolgozva, majd tartályban erjesztve és 5 hektós használt hordóban érlelve. Illatában pici füst, fűszerek, fa, marcipán, és érdekes módon némi füves, vegetális jegy is megjelenik. A savak viszonylag lágyabb érzetűek, a test legalább közepes, egy kis cserességnek köszönhetően a bor kissé rusztikusnak hat, úgy tűnik, a hordót még nem dolgozta be teljesen (ebben az évjáratban a birtokbor kicsit több időt töltött hordóban, mint általában). Grillázs, fűszerek, kis fa, barackos sütemény és érett alma jellemzik az aromaprofilt. 5p+

Supreme 2011

Szintén 60% furmint és 40% hárslevelű. Az illat petrolos palackbukével nyit, amelyet idővel köves, őszibarackos, olajos magvas jegyek követnek. Az élénk savakat maradékcukor lágyítja, a bor szép érett karaktert mutat, a test legalább közepes. A tercier aromák felütik fejüket ízben is az érett gyümölcsök és minerális jegyek mellett, de a lecsengésben főleg a fűszeresség dominál. 5p+

Padihegy 2012

Fűszeres, vaníliás, kókuszos illat érett fehér húsú gyümölcsökkel, köves ásványossággal. Az eddigieknél vállasabb, izmosabb bor, telt korttyal, kerek, széles savakkal. Pici integrálatlan cseresség talán még itt is jelen van. Ízében érett alma, őszibarack, birsalma, sok fűszer, grillázs, finom mineralitás. 6p

kardos2.jpg

Betsek 2012

Fehér húsú gyümölcsök dominálnak illatában, alma, körte, pici zöld körte, őszibarack. A gyümölcsöket grillázs, fűszerek és olajos magvak illata keretezi. A Padihegy után talán kevésbé sűrű szövésű, de ez a bor is testes. Itt is találunk egy kis maradékcukrot, ami kerekíti kicsit a bort, az alkohol kicsit melegít. Fehér húsú gyümölcsök és fűszerek mellett ásványos érzet is megjelenik ízében. 6p

Betsek 2011

Érett illat, pici gomba és avar is megjelenik benne, de a tercier aromák mellett még ott vannak az érett gyümölcsök és a minerális jegyek is. 9 g/l maradékcukrot tartalmaz, de az enyhe édességérzet nem válik kárára, a korty gömbölyű, öblös, krémes, a test is elég nagy, szép a hordóhasználat. Őszibarackbefőtt, körte, minimális trópusi gyümölcs, fűszerek, sós-ásványos jegyek keverednek ízében. 6p/6p+

Betsek 2009

November közepén szüretelték a szőlőt a borhoz, félszáraz minősítést kapott, cukortartalma alapján azonban már-már a félédes határán egyensúlyoz. Érett őszibarackos, kajszis, mézes, körtés, süteményes illat, pici gombával és almahéjjal. Testes, gömbölyű bor, érett savakkal, kissé melegítő alkohollal. Gazdag, komplex ízképet ad, érett mérsékelt égövi (őszibarack, sárgabarack, alma) és édes trópusi gyümölcsökkel, édes naranccsal, narancshéjjal. Jó fomában van 5 évesen is. 6p+

Tündérmese 2013

Furmint és sárgamuskotály, kb. 100 g/l maradékcukorral. Vonzó illat: trópusi gyümölcskoktél, licsi, szőlő, őszibarack, jázmintea. Édes körte, mangó, maracuja, sárgabarack, őszibarackbefőtt tölti ki a kortyot. Könnyed, de eléggé tartalmas, jó sav-cukor egyensúllyal rendelkező és kifejezetten finom kései szüret. 6p

 

Kardos Gábornak köszönöm a kóstolót.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr836633213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.08.26. 16:35:35

@akov: Igen, csak az itt szereplő KG sajtóorgánumokban ritkábban szerepel.