A Borrajongó

Tokaji pezsgők és 2010-es aszúk a Tokaj Nyitányon

2014. július 10. 06:00 - furmintfan

A Tokaj Renaissance Egyesület éves budapesti borbemutatója, a hagyományosan tavasszal megrendezésre kerülő Tokaj Nyitány idén több szempontból is megújult. Ismét a Borjour csapata szervezte a kóstolót, de szinte minden más változott. Április helyett júniusban került sor a rendezvényre. A kóstoló új helyszínre, az Ybl Palota belső udvarára és különtermeibe költözött. A jegyárakat csökkentették, viszont az aszúkat egy külön helyiségben, fizetős rendszerben lehetett kóstolni. A mesterkurzusok ingyenesek voltak, csak regisztrálni kellett, természetesen gyorsan be is telt mindkettő. Minden jel arra mutat, hogy a Renaissance a törzsközönség mellett igyekszik új arcokat megszólítani, több fiatalt vonzani a rendezvényre.

nyitany0.jpg

Mindkét mesterkurzus témája izgalmasnak ígérkezett: a tokaji pezsgők és a 2010-es évjárat aszúi kerültek reflektorfénybe.

Pezsgők

A Tokaji pezsgők mesterkurzust a nemzetközileg elismert Champagne-szakértő Márkus György vezette, aki rögtön az elején leszögezte: tekintettel arra, hogy a modernkori tokaji pezsgő mindössze 5 éves múltra tekinthet vissza, mesterkurzusról beszélni korai lenne. Bár a két világháború között és a második világháború után is készült a borvidéken pezsgő, az első méthode traditionelle pezsgők 2009-ben kerültek palackba Tokajban.

A tokaji pezsgő készítése a megfelelő tapasztalatok hiányában rengeteg kérdést vet fel, amelyre még keresik a választ a termelők. Milyen szőlőfajtákból, milyen klónokból készüljön az alapbor? Milyen fekvések adhatnak megfelelő alapanyagot az alapborhoz? Mekkora legyen a szőlő terhelése, milyen metszésmódot alkalmazzon a szőlész? Mi alapján határozzák meg a szüret időpontját? Milyen élesztővel történjen az erjesztés? Mennyi ideig tartsák seprőn a pezsgőt? Ezekre a kérdésekre a jelenlegi tapasztalatok alapján még aligha lehet végleges választ adni.

A pezsgőiket bemutató borászok mindenesetre bizakodóak a jövőt illetően, amit az is jelez, hogy évről évre egyre többen készítenek pezsgőt Tokaj-Hegyalján. Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis) szerint nem Champagne-nyal kell vetélkedni, a tokaji pezsgőnek meg kell találnia saját helyét. Molnár Péter (Patricius) nagy potenciált lát a tokaji pezsgőben, megfelelő fajták állnak rendelkezésre a borvidéken, és eddig az exportpiacokról kapott visszajelzések is kedvezőek.

Tokaj Nobilis Furmint Pezsgő Extra Brut 2011

A riolittufás Csirke-mál legalsó, legvastagabb termőtalaj-réteg által takart részéről származik a szőlő. Az alapbor tartályban erjedt, a végtermék nyerspezsgőként lett ledugózva. Sajnos a kóstoló kezdetére nem hűlt le eléggé a palack, így nem volt könnyű megfelelően értékelni. Illatában és ízében zöldalma, kis élesztős jegy, némi citrus. Élénk savak, tartós buborékok, jó struktúra. 6p

Gróf Degenfeld Furmint Pezsgő Extra Brut 2011

Első- és másodtöltésű fahordóban erjedt alapbor a Borkút és a Galambos terméséből. A hordó fűszerei határozottan érezhetőek, de mellette a fajta is hozza körtés, almás, citrusos jegyeit a termőhely mineralitásával együtt. A korty lendületes, telt, finom krémességgel, apró, sokáig tartó buborékokkal, hosszú lecsengéssel. Szép, bár visszafogottabb fahasználattal talán elegánsabb lenne. 6p+

Patricius Pezsgő Brut 2011

50% hárslevelű, 25% furmint, 25% sárgamuskotály, érdekessége, hogy az expedíciós likőr a 2000-es 6 puttonyos aszú volt. Gyümölcsösebb, klasszikus pezsgőhöz közelebb álló illat, almával, körtével, finom élesztős aromákkal, kis szőlővel. Ízében alma, szőlő, pici almahéj, lágyabb savérzet, finom krémesség, legfeljebb közepes lecsengés. 5p+/6p-

Dereszla 2011

60% furmint, 40% hárslevelű a Henye, Teleki és Bekecs dűlőkből. Transvasée eljárással készült: magnumpalackokban zajlott le a másodlagos erjedés, majd a kész pezsgőt 0,75 l-es palackokba töltötték le. Jó savak, pici cukor, alma, élesztős jegyek, ízében némi barnuló almával és almahéjjal. 5p+

Sauska Pezsgő 2012

50% furmint, 25% chardonnay, 25% hárslevelű, az alapbor 10%-a erjedt 3 és 5 hektós francia fahordókban. Áprilisban degorzsálták. Illatában zöldalma, briós, finom fűszeresség. Lendületes sav, picit még agresszív, de hosszan tartó buborékok. Ízében citrusok, zöldalma, őszibarack, finom fanyarság. Még nagyon friss, de ígéretes, elegáns pezsgő. 6p

Béres Pezsegő 2010

100% hárslevelű, közel 20 g/l maradékcukor. Illatában mazsolás kalács, őszibarack, alma. Feszes savak, enyhe édességérzet, picit agresszív buborékok, őszibarack, édes alma, némi kalácsos jegy. 5p+

 nyitany1.jpg

2010-es aszúk

Az aszúk kóstolóját Bárdos Sarolta vezényelte le, az egyes pincészetek képviselőinek segítségével. A 2010-es évjárat jól ismert nehézségeire éppen csak utalnék: késői zsendülés, hűvös, csapadékos nyár, kevés napsütés, gombás betegségek elterjedése. Szerencsére az októberi-novemberi szüreti időszak relatíve száraz volt. A hűvös időjárás ugyanakkor elképesztően lendületes, élénk savakat kölcsönöz a boroknak, ami az aszúk tekintetében a megszokottnál sokszor vékonyabb testben, friss, citrusos aromatikában és vibráló, sziporkázó savakban jelentkezik. A kóstolt borok nagy része igazolta, hogy 2010-ből igenis remek aszút lehetett készíteni, még akkor is, ha ezt akkor kevesen gondolták volna.

Béres Szőlőbirtok 5 Puttonyos Aszú

10,5 % alkohol, 10 g/l sav, 154 g/l cukor. Borostyánba hajló szín, kissé visszafogott illat, benne mazsola, némi fűszer, aszalt barack, tejcsokoládé. Jó savak jellemzik, a lecsengés közepes hosszúságú. Ízében sárgabaracklekvár, kandírozott narancs, édes citrusok. 7p

Tokaj Classic Borászat 5 Puttonyos Aszú

9% alkohol, 9 g/l sav, 164 g/l cukor. Citrom szín, kissé zárt illat, idővel vanília, alma, por, citromos tea, némi trópusi gyümölcs, ananász érezhető. Ízében körtekompót, birsalmakompót, vanília. Könnyed, lazább szerkezetű, közepes lecsengéssel. Majdhogynem inkább emlékeztet késői szüretre, mint aszúra, de ettől még élvezetes. 7p

Disznókő Pincészet 5 Puttonyos Aszú

12% alkohol, 10g/l sav, 138 g/l cukor. Világos arany szín, illatában fa, sárgabarackbefőtt, citrusok, narancs. A Disznókő aszúira jellemző egyenletesen lendületes savérzetet nem találtam benne, bár a savak azért kellően hosszúra nyújtják a kortyot. Ízében is erősen érvényesül még a fa, fűszerek, édes citrusok, sárgabarack mellett. Lecsengése közepesnél hosszabb, citrusos. Jelenleg nem mutatja a pincészetre jellemző aszús jegyeket, kicsit rendezetlen, de fiatal még. 6p

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 6 Puttonyos Aszú

11% alkohol, 10,7 g/l sav, 178 g/l cukor. Eléggé zárkózott, tompa illat, némi poros, gombás jeggyel, mellette sárgabaracklekvár, érett trópusiak, méz. Ízében is nagyjából ugyanezt mutatja, a savak a sor többi borával összehasonlítva kicsit lustábbnak tűnnek, a bor nem hordozza a várt frissességet és intenzitást. 6p-

Erzsébet Pince 6 Puttonyos Aszú

11% alkohol, 9 g/l sav, 180 g/l cukor. Illatában pici illó érezhető, de szellőzéssel szépen kibomlik: sárgabaracklekvár, fűszerek, vanília, citrusok. Egyszerre krémes és lendületes, kellően tömör korty, jó savak, nagyjából közepes test, arányos szerkezet. Ízében narancslekvár, édes citrusok, sárgabarack, fűszerek, vanília, pici integrálatlan cseresség. 8p

Barta Pince 6 Puttonyos Aszú

9% alkohol, 13,5 g/l sav, 231 g/l cukor. Itt is némi illóval nyit az illat, majd fűszerek, kávé, avar, további szellőzéssel citrusok, édes körte, sárgabarack, sok édesfűszer jelenik meg. Gazdag, koncentrált, miközben hűvös eleganciát áraszt. Savai élénkek, lendületesek, hosszan tartanak. Ízében trópusi gyümölcsök, sárgabarack, körte, narancs, finom vanília, sok citrus. Nálam a nap legjobbja. 8p+

Tokaj Nobilis 6 Puttonyos Aszú

11% alkohol, 11 g/l sav, 220 g/l cukor. Egy hete került palackba, ennek megfelelően kicsit zilált volt még. Kissé zárkózott illatában már ott a jövő ígérete: sok trópusi gyümölcs, sárgabaracklekvár. Ízében trópusi gyümölcsök, mangó, sárgabarack, édes citrusok, kis vanília. Nagyon élénk, feszes savak, krémes korty, édes lecsengés. Most erős 7 pontra tenném, 8 pontos kilátásokkal.

Dereszla Pincészet 6 Puttonyos Aszú

11% alkohol, 13,5 g/l sav, 220 g/l cukor, 70,5(!) g/l extrakt. 80% furmint és 20% hárslevelű, erjedő mustban kiáztatott aszúszemek. Illatban sárgabarack- és narancslekvár, édesfűszerek, vanília, mazsola. Nagyon hosszú, szép ívű savak, telt, vastag korty, sárgabaracklekvár, citrusok, vanília, finom fűszerek, vibráló lecsengés. 7p+/8p

Dobogó Pincészet 6 Puttonyos Aszú

11% alkohol, 12,5 g/l sav, 220 g/l cukor, az aszúszemek a pincészet Mylitta névre hallgató borában lettek kiáztatva. Mély illatában gazdag virágos jegyek, sárgabarack, fűszerek, csipetnyi dohány, selyemcukor, tejkaramell, narancslekvár. Szép savak, jó arányok, sárgabarack, trópusi gyümölcsök, keleti fűszerek, kis botritiszes kesernye. 7p+

 

A kóstolón saját költségemen vettem részt.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr236473813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvousplait 2014.07.11. 10:09:21

Ahhoz kepest, hogy Champagne-ban egy komolyabb champagne tovabb erlelodik palackban, mint a magyar/tokaji pezsgoagazat egesz multja, egeszen szep pontszamok ezek. Arakrol, ugy altalaban, lehet valamit tudni ?

2014.07.11. 10:25:29

@silvousplait: "Ahhoz kepest, hogy Champagne-ban egy komolyabb champagne tovabb erlelodik palackban, mint a magyar/tokaji pezsgoagazat egesz multja, egeszen szep pontszamok ezek."

A magyar szót húzzuk ki, és akkor egyetértek. :D

Az árakról azt lehet tudni, hogy 4500-5000 forint körül sűrűsödnek, egy kivétellel, aki természetesen a mindig és mindenben éllovas Sauska, a magyar borágazat legfényesebb csillaga, minden szőlők és technológiák ura, ésatöbbi, ésatöbbi.

9000 forintért mérik,ami szerintem ajándék kategória. Mondhatni: best buy. :D

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.07.11. 10:31:20

@silvousplait:
:)
Hát, én nem vagyok egy pezsgő-guru, és próbáltam jóindulatúan is hozzáállni a kezdeményezéshez. :)
Egy Champagne-sorral összemérve biztosan rosszabb lenne a helyzet, de szerintem korai lenne még ezeket a pezsgőket azokkal összehasonlítani, pont az általad említettek miatt.
Árak:

Nobilis 4950 Ft (Bortársaság)

Gróf Degenfeld 5000 Ft (pincétől)

Patricius 4500 Ft (pincétől)

Béres 4950 Ft (pincétől)

A Dereszla 10-11 euró környékén van.
A Sauskánál a 2011-esnél 6260 Ft szerepel pinceáron, a 2012-est nem találtam.

2014.07.11. 10:59:48

@silvousplait: @furmintfan: @szeretemadragaszarborokat: Bocsánat, a 2011-est árát találtam meg, ráadásul egy, ezek szerint drágább webshopban. Szóval 6260-ért, azért már megéri, mert, és most tessenek figyelni:

"Ha valaki ebben az árkategóriában vesz le valamit a polcról, országtól és termelőtől függetlenül a Sauska borok az első háromban lesznek a minőséget tekintve." (A pincészet szíves közlése)

Most találtam ezt a gyöngyszemet, mire nem jó a világháló! Egyelőre még csak magamban dünnyögöm, dédelgetem, simogatom ezt a kis mondatot...

De vissza a témához: pl. ez a 2011-es árban fele annyi, mint egy champagne-i, és az első háromban van.

Lehet menni haza, nincs itt semmi látnivaló! :D

silvousplait 2014.07.11. 18:37:55

@furmintfan:
Koszonom szepen a gyors valaszt! Azert is akartam tajekozodni, mert ha idehaza "pezsgo", ugyis mindenki Champagne-ra gondol, es arban ahhoz is hasonlitgat automatikusan (egyfajta onfelmentes ??!). Kar, mert Champagne draga, es nem a nagy hazakban, hanem a kistermelokben mozog a fantazia es az igazi tehetseg (de sajnos, ok sem olcsok). Van ellenben a "crémant" (de Loire, du Jura, d'Alsace stb.), ami szinten "méthode traditionelle". Ebben a kategoriaban 8-15 euroert rendre nagyon finomakat mernek. A belulrol jovo szerenyseg, ami hazai boraszkorokben ugye alapismerv, azt kovetelne, hogy inkabb ehhez a vilaghoz igazodjunk, de legalabbis ne 5 kerek ev utan kezdjunk urrepulesbe...
@szeretemadragaszarborokat:
Koszonom a kiigazitast, pezsgotortenetileg en is ugyanarra gondoltam.
Miert mernék hivatalosan jot mulatni a Sauskan, mikor meg egy kortyot sem kostoltam toluk ?
Nem hivatalosan viszont annal jobban mulatok. Halasan koszonom szarkasztikus szellemessegedet ! :) Ujra es ujra eszembe juttatja, hogy humor nelkul meg a magyar boreletet is nehezebb elviselni.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.07.17. 14:07:43

Nem szeretem a pezsgőt, ezért mindig elcsodálkozom, amikor egy jó borvidéken, ahol amúgy remek bort is lehet csinálni, valaki nekiáll a pezsgőkészítésnek. Szerintetek mi ennek a magyarázata? Mármint, személyes ízlés, vagy van valami gazdasági / szakmai oka is?

shiraz2 2014.07.17. 14:58:02

@Syntax Error: mi ebben az ellentmondás? számos olyan borvidék van a világon ahol magas szinten készítenek bort és pézsgőt is. pl Alsace, Loire

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.07.19. 12:44:40

@shiraz2: nincs ellentmondás, csak kíváncsi vagyok. A termékpaletta bővítése? A fiatal vagy kevésbé jó ültetvények jobb kihasználása? Vagy csak szakmailag érdekes pezsgőt készíteni egy borász számára? Vagy minden borász szereti a pezsgőt és így a többi irreleváns? :)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.07.20. 23:36:34

@Syntax Error:
A fiatal ültetvény kihasználását szerintem egy
reduktív tétel/könnyebb késői szüret megoldhatja, ha másba nem akarják beletenni.
A kevésbé jó ültetvény termését szerintem gazdaságosabb eladni, elházasítani, stb., mint pezsgőt készíte(tt)ni belőle.
Úgy tűnik, hogy a pezsgő (gyöngyözőbor, habzóbor) egyre népszerűbb itthon, ez biztosan bátorítja a borászatokat arra, hogy ha megfelelő alapbor és technológiai háttér áll rendelkezésre, kísérletezzenek egy bubis tétellel. (Megjegyzés: Kíváncsian várom, hogy reagál a közönség ezekre az árakra.)
... De ezek csak az én tippjeim.
Egy, a fenti kóstolón nem szereplő, de elismert borász egyébként nem régen úgy nyilatkozott, hogy ő - most éppen megfelelő alapbor birtokában - kihívásként, tapasztalatszerzési lehetőségként éli meg a pezsgőkészítés lehetőségét. Egyébként ahogy hallom, egyre többen próbálkoznak...

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.07.22. 13:48:55

@furmintfan: köszi a választ. Nekem is ez tűnt fel, hogy egyre több helyről hallom a pezsgővel való próbálkozást.

hegyaljai 2014.07.22. 21:13:50

@furmintfan: Azt írod: "Úgy tűnik, hogy a pezsgő (gyöngyözőbor, habzóbor) egyre népszerűbb itthon"
Hát igen, divatok voltak mindig. Ugye legyen Villány a magyar Bordeaux. A barique az egyébként kell minden borhoz. A Pinot noir olyat tud Egerben, mint burgundiában. Voltak kiválló szűztermések is. Legyen Magyarország jégor nagyhatalom! Eddig a cikkig pedig azt hittem, hegy jelenleg a rosé dübörög. Nos ha most van, hogy a pezsgő az egyedül üdvözítő vallás, legyen. De meddig?? :( És főleg a Tokaji helyett?

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.07.23. 05:39:27

@hegyaljai: igazad van. Úgy szeretném már, ha e témához egy kereskedő is hozzászólna. Különösen most, h elmarad a buborékfesztivál.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.07.23. 06:29:56

@hegyaljai: Nem állítottam, hogy a pezsgő "egyedül üdvözítő vallás", pusztán arra utaltam, hogy egyre több magyar borászat lép piacra valamilyen buborékos borral, Budapesten pedig direkt a pezsgőre fókuszáló borbárok nyíltak a közelmúltban. Úgy tűnik tehát, hogy most van az ilyesmire kereslet, hogy meddig, az majd kiderül.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.07.23. 09:09:05

@hegyaljai: @Takács Kr.: felejtsetek mar el a tabukat. Mindenkinek joga van barmilyen termekkategoriaban megprobalni a kivalot. Tanulni fog belole mindenki. Pusztan a pezsgot ledivatozni, nekem fura. Azert ne vegyunk egy 2-3 ev alatt elkeszulo, palackos erjesztesu pezsgot egy roseval egy kalap ala.

Pezsgot kesziteni kihivas, alakul itthon a piaca, raadasul a gasztroban remekul hasznalhato v. kostolosor kezdesnek. Egy olyan borvideken, ahol van sav, a halalos bunnel egyenrangu volna nem megprobalni.

hegyaljai 2014.07.25. 21:10:15

@akov: Természetesen én is szívesen iszok tokaji alapborból készült pezsgőt. A szerző nem kívánt viszont válaszolni arra, hogy mennyi ebből a divat. A rosé csak egy minta volt a részemről a divatirányzatokra. Arra pedig végképp kíváncsi lennék, hogy miként lehet az "őrizzük meg egészségesnek a szőlőfürtöket és szüreteljük le korán pezsgőnek" és a "nem baj, ha egy kicsit megcsócsálja a botritisz, és majd lesz belőle karakteres tokaji" közötti ellentmondást hogyan lehet feloldani, és tervezetten, évről-évre garantáltálva mindkét minőséget megcsinálni.

hegyaljai 2014.07.25. 21:13:44

@furmintfan: Pezsgő alapbort, magas minőséggel, csak céltermesztésben lehet előállítani. "A kevésbé jó ültetvény termését szerintem gazdaságosabb eladni, elházasítani, stb., mint pezsgőt készíte(tt)ni belőle." No ebből lehet, hogy lesz pezsgő, lehet, hogy lesz cash flow, de presztizs növelő termék aligha.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.07.26. 00:40:18

@hegyaljai: Nyilvan meg kell hozza talalni a megfelelo teruletet, terhelest, esetleg furmint klont. Amikor 17-18-as mustfokkal pezsgo alapot szedsz talan lehet szeptember kozepe-eleje. Optimalis esetben nincs botrytisz ilyenkor.

Nekem kulon tetszik, hogy paran aszuval kepzelik a likort, jo story akar, hogy van pezsgo, de minden a Tokaj adta dolgokra (cukor) epul.

hegyaljai 2014.07.26. 20:19:58

@akov: A Tokaj Kereskedőház előd Tokaji Borkombinát már 1984-ben a bérgyártásban készített tankpezsgőjénél is aszút használt likőrözésre. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.07.26. 21:37:16

@hegyaljai: Hatakkormeg? Meg hagyomanyos is. :)