A Borrajongó

Eger Cottage 2012

2014. június 23. 04:25 - furmintfan

Az Eger Cottage-ra kis túlzással rá lehetne fogni, hogy a Bukolyi Családi Pincészet fiókvállalata, ennél azonban többről van szó, hiszen Bukolyi Marcell és Lilla közös vállalkozása gyümölcsborokat, likőröket, párlatokat is forgalmaz. Ami a borokat illeti, Eger Cottage névvel egy fehér és egy vörös került palackba, csavarzárral, figyelemfelkeltő címkével. A két tétellel Bukolyiék deklarált célja, hogy a fiatalos design mögé rejtve könnyebben érthető, de tartalmas borokat juttassanak el a borfogyasztókhoz. Úgy tűnik, mindkét tétel betölti a szerepét: kétezer forint körüli árukkal szélesebb réteg számára elérhetőek, a túlzásokat nélkülözik, jó egyensúlyt mutatnak, mindkettőt jól esik inni akár magában, akár étel mellé. Jobb helyeken valami ilyesmi szintet képviselhetne a ház bora.

 egercottage.jpg

Eger Cottage Fehér 2012

Sauvignon blanc, chardonnay és rajnai rizling házasítása, 10%-a újhordóban erjedt. Illata már érett jegyeket is mutat, sült alma, érett fehér húsú gyümölcsök, őszi- és sárgabarack, fűszerek és pici só. A korty arányosan kitöltött, selymes, minimális vajas krémességgel. A savak nem különösebben lendületesek, inkább lágyabbak, így a szerkezet is picit lazább, de a bor nem válik lapossá. Ízében alma, sárgabarack, némi fűszer, a korty végén leheletnyi só, és mandula, közepes hosszúságú fanyar lecsengés. Bujkál már benne némi barna almás, nehezen meghatározható pörköltes jegy, ami nekem azt súgja, hogy elindulhatott lefelé, és még pont jókor bontottam ki. 5p

Eger Cottage Vörös 2012

100% kékfrankos. Illatában különböző erdei gyümölcsök dominálnak, főleg piros bogyósok, cigánymeggy, málna, szamóca, pici szeder, ezt színesít némi fűszer és finom gyógynövényesség. Arányos, remekül iható, mégis tartalmas bor, jó savakkal, érintésnyi tanninnal, szép egyensúllyal. Igazi gyümölcsbomba, ízében sok piros bogyóssal, málnával, szamócával, meggyel, szederrel, pici fűszerrel, kakukkfűvel, oregánóval, minimális földességgel. Nem akar nagynak látszódni, mégis eléggé koncentrált, egyensúlya remek, és kifejezetten finom. Igazi bisztróbor, alacsonyabb hőmérsékletre hűtve is élvezetes inni. 5p+/6p (reálisan nézve talán inkább az előbbi, élvezeti értékre az utóbbi)

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr836386811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.06.28. 12:49:14

A vöröshöz sajnos még nem volt szerencsém, a fehér ittam egy hónapja körülbelül, és nem kifejezetten tetszett, ráadásul pont amiatt, amit írsz is: lustának, érdesnek, kócosnak tűnt, hiányoltam belőle azt a frissességet, amit egy ilyen ház borától én azért meg szeretnék kapni.
süti beállítások módosítása