A Borrajongó

Borok a Gourmet Fesztiválról

2014. június 17. 07:20 - furmintfan

Május utolsó hétvégéjén ismét megrendezték a budai Millenáris Parkban az ország valószínűleg legjelentősebb gasztró-fesztiválját, a Gourmet Fesztivált, ahol a legfontosabb éttermek és számos borászat ételeit, illetve itókáit ízlelhette meg a közönség. Idén a központi téma a rakott krumpli volt. Egy délutánra terveztem csak a látogatást, aztán némi szerencse folytán ebből három délután lett. Az időjárás ugyan nem volt túl kegyes az első napokon, de hétvégére így is megtelt a fesztivál. Sajnos ételt kevesebbet kóstoltam, mint szerettem volna, borból, azt hiszem, éppen eleget. Lássuk!

gourmet6.jpg

2HA

Török Csabánál valahogy egyik rendezvényen sem sikerült idén háromnál több bort kóstolnom, most viszont szép terjedelmes sor került elém.

2HA Olaszrizling 2010

Illatban már érezhető egy kis palackbuké, mellette sárga húsú gyümölcsök, mandula és fűszerek. Jó savak és picit magas alkohol mellett némi cseresség tűnik fel, ízben őszibarack, citrusok, fűszerek, finom fa. Szépen betölti a szájat, szinte olajos, a jellemzően vékonyabb 2010-es borok között kakukktojás. 5p+/6p

2HA Olaszrizling 2012

Körte, alma, finom fa, fűszerek, jól kitöltött korty, jó arányok. A fa itt is határozottan jelen van, de valahogy mégsem éreztem túlzónak, megtalálta a helyét a borban. Tetszett. 6p

2HA Pinot Gris 2011

Illatban füst, grillázs, kissé a háttérbe szorítva fehér húsú gyümölcsök, őszibarack. Ízben is ezt a vonalat hozza, pici fával. Eléggé telt, emelkedett alkohollal, a batonnage is határozottan érezhető. Nem az én világom, de van egyénisége, ami sok magyar szürkebarátról nem mondható el. 5p

2HA Pinot Gris 2012

Hasonló az előző borhoz, de lágyabb karakterű, gyümölcsösebb, savai rendben vannak, ízében körte, fűszer, sárga húsú gyümölcsökkel, szintén emelkedett alkohollal. 5p+

2HA Cabernet Franc 2011

Szép gyümölcsökben gazdag illat és íz, meggy, szamóca, cseresznye, édesfűszerek, zöldfűszerek. Egyenes savak, közepes test, jó szerkezet, közepesnél hosszabb lecsengés. Tetszett. 6p

2HA Shiraz 2012

Illatában fűszerek, pici gyógynövényesség, fekete bogyós gyümölcsök, feketeribizli. Jó arányok jellemzik, élénk savakkal, koncentrált, izmos, de nem nehézkes. Ízében hozza az illatban megismert díszítő jegyeket. 6p

2HA Tabunello 2011

Nagyon szép, piros bogyós gyümölcsökben gazdag, leheletnyit édesfűszeres illat. Kellően élénk savak, ideális arányok, remek egyensúly, szép hordóhasználat. A bor gazdag ízében piros bogyós gyümölcs-kavalkád, szamóca, cseresznye, édesfűszerek. Remek bor. 7p/7p+

2HA Courage 2011

Merlot, syrah, cabernet franc, petit verdot házasítás, a borász elsősorban külföldi piacra szánja. Nagyon gazdag illat: meggy, cseresznye, édes gyümölcsök, sok fűszer. Ahogy a többi bort is, ezt is jó savak, szép hordóhasználat, remek egyensúly jellemzi, de komplexitásban egy lépcsővel feljebb léptünk. Ízében meggy, erdei gyümölcsök, szamóca, fűszerek, szép fahasználat, hosszú lecsengés. Jó lett volna vele több időt tölteni, de az első benyomás alapján, ha az általam kóstoltak közül jobb magyar vörösbort kellene mondanom, nem lenne könnyű dolgom. 7p+/8p

 gourmet5.jpg

Holdvölgy Borászat

A Holdvölgynél leginkább a száraz borokat kóstoltam, kíváncsi voltam, hol tartanak a 2007-es Hold and Holló borok fél évvel első találkozásunk után. A harmadik napon itt zártam a fesztivált is, egy remek édessel.

Hold and Holló Pop-Uppp Extra Brut Méthode Traditionelle Experience Exceptionnelle Sárgamuskotály Pezsgő 2010

Klasszikus muskotályos jegyek és kekszes, briós keverednek benne, egyik sem kerekedik teljesen felül a másikon. A buborékok frissek, aprók, kellemes hatásúak. Egyszerre tud kellemesen behízelgő és tartalmas lenni. 5p+/6p

Hold & Holló Dry 2007

75% furmint, 20% hárslevelű, 5% sárgamuskotály, 80%-ban tartályban, 20%-ban hordóban erjesztve. Kis palackbuké, lassan leépülő gyümölcsösség érett fehér húsúakkal, némi avar és dohány. Kerekre csiszolódott, érett savak, érett fehér húsú gyümölcsök, alma, finom ásványosság. Élénkséget már nem mutat, csúcsán túl van, de még bőven fogyasztható. 5p

Hold & Holló Sweet 2007

70% furmint, 30% hárslevelű. Aromatikája egészen izgalmas: birsalmasajt, érett barack, körömvirág, kamillatea. A savak még kitartanak, a struktúra is arányos. Tartogatni már ezt sem érdemes, mostanában indul(t) el a lejtőn. 6p-

Holdvölgy Meditation Furmint 2007

Illatban kis füst, kövesség, bors, fűszerek, fehér húsú gyümölcsök a háttárben. Sima, érett savak, érett gyümölcsök, őszibarack, nyári alma, finom fűszeresség és ásványos jegyek. A szerkezet még jó egységet mutat, de jobb aligha lesz. 6p

Holdvölgy Expression Becsek Hárslevelű 2009

Összetett illatában füstös-köves mineralitás, különféle fűszerek, őszibarack, citrusok. Feszes, szép ívű savak, arányos szerkezet, szikér, de nem  csupasz, közepesnél hosszabb lecsengés. Ízben citrusok, körte, rengeteg fűszer. Bőven mutat friss jegyeket, még szinte fiatalnak hat, valószínűleg el sem érte csúcsát. 7p

Holdvölgy Signature 2007

Stíluskísérlet, szamorodni, aszú, fordítás, aszúeszencia keveréke, 146 g/l cukorral, fele-fele arányban új és használt zempléni tölgyben érlelve 1-1,5 évig. Illatban narancslekvár, fűszerek, némi trópusi gyümölcs és aszalt kajszi. Kóstolva koncentrált, a cukortartalomhoz képest kellően feszes savak, gazdag ízében sárgabaracklekvár, trópusi gyümölcsök, vanília, egyéb fűszerek, leheletnyi dohány és avar. 8p-

 gourmet0.jpg

Janus Borászat

Janus bort idén talán nem is kóstoltam még, most végigmentem a teljes szortimenten, ért néhány meglepetés is.

Janus Rosé Cuvée 2013

Pinot noir és merlot. Édes piros bogyós gyümölcsös illat, minimális tutti-fruttis beütéssel. Szájban jó savak, frissítő, citrusos, cseresznyés íz. 4p+

Janus Syrah Rosé 2013

Neutrálisabb illatú, teltebb, testesebb bor, érettebb, édesebb piros bogyós gyümölcsökkel, ribizlivel, cseresznyével, eperrel. 4p+

Janus Pinot Noir 2007

Nagyon régen kóstoltam utoljára, akkor nem találtuk a közös hangot – bár ez a legtöbb villányi pinot-val így van esetemben – , de az idő jót tett neki. Illatban kis palackbuké, édesfűszerek, grillázs, kis süteményesség, érett, de nem túlérett, nem lekváros piros bogyós gyümölcsök, szamóca, cseresznye. A savak jól tartják magukat, viszont az alkohol lecsengésnél kissé befűt. Íze intenzív, érett piros és kisebb részben fekete bogyós gyümölcsökkel, pici csokoládéval, sok fűszerrel, némi kávéval. 5p+

Janus Cabernet Sauvignon 2011

Picit tompább illat, fekete bogyós gyümölcsök, feketeribizli, szilva. Ízben intenzívebb, nem túlérett gyümölcsökkel: feketeribizli, áfonya, meggy, fűszerek. Nem nehézkes, sőt, szinte könnyednek hat, jól iható, de fajtajelleget is felmutat. Jó látni, hogy Villány ilyet is tud. 5p

Janus Cabernet Franc 2009

Illatban sok erdei gyümölcs, marcipán, fűszerek, ízben kis vanília, fűszerek, fekete bogyós gyümölcsök. A savak rendben vannak, mellette közepesnél kicsit magasabb, de nem túlzó tannin és alkohol, mindkettőt elbírja a bor, túl.  5p+

Janus Cabernet Franc Válogatás 2008

Érett illat, avar, szárított paradicsom, túlérettbe hajló fekete bogyós gyümölcsök, zöldfűszerek, szilva, pici kókusz. Érett tannin, lágy - talán kissé túlságosan is lágy - savak. Ízben szuperérett/főtt erdei gyümölcsök, szilva, málna, fekete bogyósok. Most lehet a csúcson. 5p

Janus Örömbor 2008

75% cabernet franc, 25% merlot. Kissé túlérettbe hajló gyümölcsök, feketecseresznye, meggy, marcipános hordófűszer. Telt, húsos korty, benne koncentrált gyümölcs, meggy, feketecseresznye, édesfűszerek, marcipán, erdei gyümölcsök, inkább piros bogyós fajtából, picit emelkedett alkohol. 5p+/6p-

Janus Syrah 2011

Illatban erdei gyümölcsök, sok fűszer, kis gyógynövényesség. Feszes savak, bársonyos tannin, jó egyensúly, közepes hossz, sok fekete bogyós gyümölcs, bors, fűszerek, pici gyógynövényesség. 5p+/6p-

Janus Syrah 2009

Édesfűszeres, marcipános, fekete bogyós gyümölcsös, grillázzsal, csokoládéval, kávéval. Kicsit sok a hordó, mellette emelkedett az alkohol, és valahogy szájban nem áll össze teljesen a bor. Korábban jobban tetszett. 5p-

 gourmet2.jpg

Kertész Pincészet

Egy kedves borász barátom javasolta, hogy két tételt kóstoljunk meg itt, mert érdemes, nem bántam meg.

Kertész Pince Zöldveltelini 2012

Nem különösebben élénk illat: citrusok, zöldfűszer, kis grillázs. Jó savak, picit magasnak ható alkohol, citrusok, finom fűszeresség, fehér húsú gyümölcsök. 5p

Kertész Pince Pinot Gris 2012

Illatban marcipán, édesfűszerek, barack, grillázs. Jó arányok, kicsit fűtő alkohol, jó hordóhasználat, ízében sok fűszer, grillázs, őszibarack. 5p

 

Szent Tamás Pincészet

A Szent Tamás és a Gusteau standnál nagy volt az öröm: éppen a fesztivál ideje alatt érkezett a hír, hogy a 2011-es Percze Furmint és a 2011-es 3909 Késői Szüret a 2014-es Sommelier Wine Awards-on aranyérmes lett, a 2012-es Mád Furmint pedig az „ajánlott” („Commended”) kategóriába került. (Ha már itt tartunk, meg kell említeni, hogy ugyanitt ezüstöt érdemelt a Patricius 2011-es Katinka névre hallgató késői szüretelésű házasítása és a Royal Tokaji 2012-es száraz furmintja, valamint ajánlott kategóriába került a Patricius 2003-as 5 puttonyos aszúja.) Két szárazat kóstoltam, és egyik este a desszerthez ittam egy pohár 3909-et, de arról nem jegyzeteltem.

Szent Tamás Nyulászó Hárslevelű 2012

Kedves, ugyanakkor gazdag illat virágokkal, vaníliával, édesfűszerekkel, érett sárga húsú és trópusi gyümölcsökkel, citrusokkal, sárga húsú őszibarackkal. Ízében vanília, őszibarack, némi trópusi gyümölcs, citrusok, finom fűszeresség. A szerkezet arányos, sehol semmi nem lóg ki. Nagyon tetszett. 6p

Szent Tamás Percze Furmint 2012

A 2011-eshez nagyon hasonló karakterű. Intenzív és gazdag, édesfűszeres, vaníliás, szegfűszeges, köves, füstös, körtés illat. Szájban egyenes, szinte szikár, még kissé nyers, citrusos, fehér gyümölcsös, kókuszos, ásványos ízzel. Fiatal még, de ígéretes. 6p-

gourmet3.jpg

WineAge

A WineAge standjánál az egyik este zárásaként egy 5 boros sort kóstoltunk, leginkább újvilági tételekkel. Itt csak benyomásokat rögzítettem, jelzésértékű pontokkal.

Errazuriz Estate Sauvignon Blanc 2013

Citrusos, kis zöldfűszerrel, vegetális jegyekkel. Élénk, lineáris savak, alapvetően jó struktúra, kicsit lehetne hosszabb. 5p

Errazuriz Aconcagua Costa Chardonnay 2011

Jó savak, picit emelkedett, de még éppen nem zavaró alkohol. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, trópusi gyümölcsök, kis zöldfűszer, vanília, pici füst, semmi túlzó fa, vagy nehézkesség. 6p-

Arboleda Syrah 2010

Illatban avar, gomba, kis porosság, érett fekete bogyós gyümölcsök, szárított és aszalt fekete bogyós gyümölcsök. Nagyon lágy savak, nem adnak tartást a kortynak, az alkohol így kifejezetten magasnak tűnik. Fekete bogyós gyümölcsök, édesfűszerek, érett tannin. 4p-

Muga Rioja Reserva 2009

Illatban pemetefű, gyógynövények, kis bakelit, erdei gyümölcsök, édesfűszerek. Jó arányok, nem lóg ki semmi, a tannin is elég kulturált. Ízben erdei gyümölcsök, fűszerek, kis gyógynövényesség. 6p

Stag’s Leap Artemis Cabernet Sauvignon 2008

Édes fűszerek, szilva. Meglepően lágynak ható savak, magas alkohol, túlérett gyümölcsök, feketeribizli, szeder, fűszerek. 5p

 

Vegyes

A többi bor a három nap alatt szemezgetve jött innen-onnan. A Bortársaság érdekességképpen viszonylag sok magnum-palackos tételt hozott tett közszemlére, köztük egy igazi mikrotételt is.

Balassa Betsek Andezit Furmint Magnum 2012

Illatban kis füstös, köves mineralitás, majd fehér húsú gyümölcsök, barack, intenzív – nem hordós – fűszeresség. Ízben alma, körte, sok fűszer, ásványos jegyek. Jó savak, emelkedett, de még nem túlzó alkohol, izmos test, amely valahogy egyszerre hat szikárnak és teltnek. 7p

gourmet4.jpg

Demeter Zoltán Birtokbor Dry 2012

Szombaton ezzel kezdtem a sort, bevált, mint mindig. Mérsékelt égövi gyümölcsök, citrusok, őszibarack, finom fűszerek, kellő intenzitás, tökéletes arányok. 6p

Gere Attila Pincészete Kékfrankos 2011

Erdei gyümölcsös, áfonyás, szilvás, szedres, kicsit érdes tannin, közepesnél hosszabb, fekete bogyós gyümölcsös, legalább közepes tannin. Valahogy én nem ezt keresem a kékfrankosban. 5p-

Heimann Birtokbor 2011

Sok piros bogyós gyümölcs, finom fűszerek, cseresznye, málna, meggy, picit még friss, bársonyos tannin, finoman melegítő alkohol, jó savak. Remekül ment a meggyes libamáj terrinehez. 6p

gourmet7.jpg

Királyudvar Sec 2009

Éretebb karakter, pici palackbukéval, érett fehér húsú gyümölcsökkel, érett almával, enyhe fűszerességgel. Sima korty, a savak már érettek, gömbölyűre csiszoltak, de megtartják a bor testét. 6p-

Kreinbacher Syrah 2011

Mély, gazdag illat, komplex íz, sok piros bogyós gyümölcs, meggy, málna, cseresznye, sós-minerális jegyek, gyógynövényes aromák, fűszerek. Savai kellően élénkek, a tannin nem túlzó, selymes, az alkohol moderált, lecsengése közepesnél hosszabb. Izgalmas, szép bor. 7p

Lenkey Pincészet Fecsegő 2011

Fehér húsú gyümölcsös, citrusos, finoman fűszeres, enyhén virágos illattal. Nem túl bonyolult, de jó savú, citrusos, almás, jól iható bor. 5p

St. Andrea Merengő Magnum 2009

Meggy, fekete bogyós gyümölcsök, kis csokoládé, sok fűszer, finom sós-ásványos jegyek. Jó savak, határozott, de szépen integrált tannin, izmos test, emelkedett, de csak finoman melegítő alkohol, hosszú lecsengés. 7p

 gourmet8.jpg

Ami az ételeket illeti, rosszba nem sikerült belefutni. Volt, amit szerettem volna megkóstolni, de nem volt kedvem sorbaállni, technikai szünet volt, vagy egyszerűen már nem fért bele. Ettem rakott krumplit a Rosinanténál – szépen megbolondította a medvehagymás tejfölhab és a füstölt tojássaláta – és a Gusteaunál – itt a kecskekolbász adta a pikantériát – , meggyes libamáj terrinet az Ésnél, Dong Po-t a Spíler Shanghainál, barnavajas házi pitét bodza granitával ismét a Gusteaunál. Mindegyiket szerettem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr686296575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.