A Borrajongó

Tizenkettes tokaji szárazak a "klubban"

2014. június 08. 06:00 - drbarta

Ismét elérkezett aktuális tokaji nagy száraz kóstolónk, ezúttal a 2012-es évből szemezgettünk. Furmintok és hárslevelűk, illetve házasítások vegyesen. Lehet mondani, hogy elsősorban a „szokottabb nevek” munkásságát követtük, de azért most is lesz egy-két „kakukktojás”.

A kóstolás vakon történt és ismét hangsúlyozom a most következő leírások is alapvetően ennek megfelelően születtek. Volt ugyan visszakóstolás, néhány tételt más sorrendben nézve egymás mellett, de alapvetően nem változtattam az első körben kialakított véleményeken. Nincs a címkék ismeretében meggondoltam magam, nézzétek hogy kinyílt meg miegymás. Azért írom ezeket, mert könnyen lehet, hogy máskor, nem vakon, NEM pont ezek az eredmények, pontok születtek volna. Még a leírásokban szereplő aroma-ízjegyek se biztos, hogy ezek lettek volna, ha az ember a termelő és termőhely ismeretében előre „kalibrálja” érzékeit, hogy várhatóan miket is fog érezni a borban. Zárójelben azt is megjegyzem, hogy a sor közel egészét abszolút mellétrafáltam, tehát nem az az eset áll fenn, amikor felismerjük a tételt és innentől pontosan úgy járunk el, mint nem vak kóstolásnál. (illetve részben igen, csak a borok zömére aggatott jelzőket eredendően más tételnek címeztem :)

No, ne csépeljük tovább, íme a kóstolónk kivonata az én szemszögemből:

 

Pinceköz Bátorka hárslevelű 2012: Egyik társunk hozta tulajdonképpen belövőnek, tehát vakkörön kívül kóstoltuk. Kár volt. Vonzó illat, virággal, virágporral, diszkrét sóssággal. Tiszta, kellemes ízű, jól iható, egyensúlyos tétel, az élményborozáshoz is elegendő tartalommal, közepesnél valamivel hosszabb lecsengéssel. Visszakóstolásnál is megerősödött a gyanú, abszolút beleolvadt az illusztris sor középmezőnyébe töredék áron. (1800 Ft.) Tetszett. 5.5 legalább, de még egy szűk 6 se lenne túlzás.

Árpádhegy Király furmint 2012:   3450 Ft. Jó lépéssel nagyobb anyagot sejtető illat, a fehér húsú gyümölcsökre minőséginek ható toastos-vaníliás hordófűszerek telepednek. Elég nagy test. Telt, intenzív ízek, karakterére itt is úgy éreztem kissé túlzottan ráül a fa. Tömör szerkezet, jó egyensúly, közepesnél határozottan hosszabb lecsengés. Elég komoly alapanyag, tulajdonképpen finomnak is finom, csak ennyi hordóval nem túl kifejező. 6 pont. Leleplezéskor meglepett, a borfeszten sokkal jobban tetszett, illetve abszolút nem rémlik semmiféle túlzó fa. (most harmadik nekifutásra kezdtem úgy érezni, hogy kezd előbújni a gyümölcs)

Demeter Zoltán Szerelmi hárslevelű 2012: 7350 Ft. Fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, édeskés fűszerek. Elég nagy test itt is. Az előző borhoz mérhető tartalom, de sokkal kifejezőbb gyümölcsösséggel, még ha van is egy enyhén túlérett hangulata. Kellően strukturált, talán lehetne egy árnyalatnyit feszesebb, de így is megadják a savak a bor játékosságát. Csiszolt, egyensúlyos, elég hosszú. Első körben 6.5 és 7 között bizonytalankodtam, de a visszakóstolnál közvetlen hasonlítva a vakkör távolabbra esett favoritjaival, érezhető volt, hogy semelyiktől nem marad el, sőt. 7 pont.

Szepsy Tokaji furmint 2012: Ebben az évben, ha jól tudom nem lettek külön dűlős borok, így azok alapanyaga is a birtokborba ment. 5950 Ft. Kicsit zárkózottan induló, de idővel szépen nyíló illat. Tulajdonképpen minden benne van ami egy jó furminttól elvárható, érett körte, szépen használt fa, karakteres ásványosság. Ízében is jól kitöltött, közepesen tömör szerkezettel, a gyümölcs és fa harmonikus összhangban. Kifogástalan egyensúly, közepesnél hosszabb. Szép bor, így ahogy van. 6+

Bott Kulcsár hárslevelű 2012:   4000 Ft. Egészen különleges illat, valószínűtlenül sok virággal, köztük orgonával. Tiszta, szinte teljesen famentesnek ható korty, ugyanakkor mégse éreztem elég kifejezőnek, mert volt az egésznek egy tutti-fruttis - vegetális karaktere, amit nem igazán tudtam hova tenni. Közepesen tömör felépítés, teljesen jó egyensúly, az évjárat ellenére arányos méretek feszes, de élmentes savakkal. Közepesnél valamivel hosszabb lecsengés. Nem rossz bor, de nem szokványos világa feladta a leckét a társaságnak. Valahol 5.5 és 6 határán. Leleplezéskor nagy meglepődés. Többször volt már szerencsém ehhez a borhoz és ez egyszerűen nem ilyen. Akárhányszor kóstoltam vissza, nem találtam hasonlóságot semmilyen korábbi élményemmel.

Balassa Mézes-Mály furmint „Villő” 2012:   9950 Ft. Fehér húsú gyümölcsök, édeskés fűszerek, ásványok, pici hordó. Nagy testű korty. Az eddigiektől teltebb ízű bor, nagyobb súlyú, tömörebb, robosztusabb szerkezettel. Mély, koncentrált és hosszú. Ugyan érezhetően melegít az alkohol a végén (azért nem annyira, mint amennyire a 15.5-től tartottam előre) , de mégis önfeledten örültünk a bor gazdagságának. 7 pont.

Sauska Cuvée 105 2012: Furmint, hárslevelű és sárgamuskotály alkotta csúcsházasítás az Úrágya és Medve dűlőkből. 9950 Ft. Zárkózott illat, sok fa pörkölési aromák, eszpresszó képében. Arányos méretű, élénk korty lendületes, sőt kissé éles savakkal. Nem tudom, valahogy ez a stílus áttetszőséget és több gyümölcsöt igényelne, a helyettük tapasztalt hordó-centrikussággal nem mutat jót. Közepesen tartalmas szerkezet, ami alapján egy 5 pontot illik neki megadni.

Homonna Tokaji Furmint-Hárslevelű 2012: 5580 Ft. Fanyar birs, némi erjedt-élesztős felhő, ásványosság. Szájban karcsú, de elég izmos. Semmiképp nem mély, vagy nagyvonalú, de teljesen korrektül kitöltött. Közepesen tömör szerkezet, élénk, de élmentes savak adta gerinc. Közepesnél valamivel hosszabb. Oké, de sok érzelmet nem mozgat meg. 5.5/ 6-

Kikelet Váti furmint 2012:   6490 Ft. Trópusi színezetű gyümölcsök, diszkrét fahatás, fehér virágok, karácsonyi fűszerek. Vonzó! Szájban is remek. Telt ízű zamatosság, tömör, tiszta, elegáns, elég hosszú. A sor három legjobb borának egyike. 7 pont.

Gizella Szil-Völgy hárslevelű 2012: 4950 Ft. Tetszetős, elegáns, sokszínű illat, tiszta gyümölcs, pici sósság, diszkrét fűszeresség, mindenből villant valamit mutatóba. Közepesnél teltebb, ízében is elég intenzív, de véletlen se akar sok lenni. Közepesen tömör, közepesnél hosszabb. Nem nagy, de szép és örömteli. 6+

 

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr386284433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.08. 13:31:19

Kíváncsi lennék, a 6-10 rugós száraz tokaji kategóriában évi hány palack talál fogyasztóra hazánkban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.06.08. 17:29:45

@Hepci: Főleg úgy, hogy 3-4 ezerért, ha odafigyelünk a válogatásnál, hasonlóan jókat lehet kapni.

SwIX 2014.06.08. 18:13:53

@Hepci: Ha részben külföldön is de valószínű jó arányban fogynak el. Nyilván nem árulnák ennyiért ha úgy tapasztalnák, hogy a nyakukon marad. Elég zavaró amúgy, hogy a már jó ideje drágának számító borokért még mindig el tudnak évente +1000 forintot kérni. '09-es Veres furmintot anno 5ezerért vettem, most már 7ezer felett táncol egy palack. Szomorú.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.08. 23:36:46

@SwIX:
Meglehetősen jól ellen tudok állni az ilyen csábításnak. :D

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.06.08. 23:39:26

@SwIX: szomorú, de azóta ráadásul rossszabb lett. minősége kérdéses. eltarthatósága végképp!

drbarta: nem leptél meg. már Tokajban is érdemes lenne keresni az ár/értékben jobb anyagot. a Pinceköz Bátorka Hárslevelű jó indulás. hol lehet kapni?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.09. 09:57:24

@SwIX:
Szepsy mondta nemrég egy interjúban, hogy neki(k) (= tokaji elit) az a feladatuk, hogy minél magasabb árat érjenek el s így is aládúcolják a borvidék magas presztízsét.
Sajátos gondolat, talán rendben is van, legfeljebb mi, fogyasztók maradunk le/el eme nemes küzdelemben.
Szerintem pl. először a minőséget kellene az egekbe emelni... egyetlen drága száraz tokajit (Balassa) ittam az utóbbi pár évben, aminél úgy éreztem, az árat (6000 körül) indokolja a beltartalom.

silvousplait 2014.06.10. 11:29:02

@Hepci: "Sajatos gondolat" ?! Talan eppen a szemtelensegnek egy ujabb, meg leplezetlenebb fazisa... Mi szuksege Szepsynek az ilyesmire ? Talan batoritani kell a tobbieket, mert rogyadozik a biznisz ?! Mindenki tudja (remelem), hogy szaraz tokajinal jobbat, olcsobbat es tartosabbat barhol talal e planetan. Tessek eziranyban keresgelni, es mellozni a hencegoket !!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.10. 13:00:04

@silvousplait:
Pár hete ittunk meg egy hosszabban fektetett Nyulászó furmintot (talán 2009), semmi baja nem volt, viszont azt az élvezeti értéket se éreztem, amiért szívesen kifizetném a jelenlegi árát.
Szerintem a szerényebb, 2-4000 Ft közötti sávban mozgó tokaji pincék borai beltartalomban veszélyesen közel vannak a nagyokhoz.

silvousplait 2014.06.10. 14:35:52

Marmint azokhoz a "nagyokhoz", akik a sajat maguk altal pimaszul magasra belott arak alapjan annak aposztrofaljak magukat ? Nekem is van egy olyan sejtesem, hogy "lejjebb" kellene keresgelni, ennel tobbet ugyanis a furmint (szarazon) semmikeppen sem er, de ennyit is csak nagy, elnezo joindulattal, ami "a mi kutyank kolykenek" kijar. Oszinten sajnalok minden tisztes amatort, akinek ezzel a tipikusan magyar delibabbal kell beernie, es elmagyaraznia ujra meg ujra maganak, hogy miert jo az, ami nem jo.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.06.10. 18:16:09

@silvousplait: Megkérdezhetem, hogy az utóbbi időben milyen tokaji száraz furmintokat kóstoltál, amire ezt a véleményedet alapozod?

dagadtos 2014.06.10. 18:45:12

@Hepci: Kit mi idegesít. Én pl arra lennék kíváncsi, mekkora piacot veszítenének a balatoni borok, ha nem a Balaton lenne az ország fő turisztikai célpontja. És nem a helyi fogyasztásra gondolok, hanem arra, hogy hány ember vesz pl Budapesten azért bort, mert "jé, ott már voltam", vagy "úgyis oda megyünk, vigyünk balatonit!"

dagadtos 2014.06.10. 18:53:59

@silvousplait: sajnos azért sokkal több jó tokaji szárazat ittam az elmúlt pár évben, mint somlóit. Inkább az olaszrizlingről kéne amúgy ennyit elmélkedned, ha már túlértékelt fajtát keresel ebben az országban. (Ettől még vannak túlárazott tokaji furmintok, és nem elvetendő ötlet pl házasításban gondolkozni száraz tokaji esetén, csak én már baromira unom a folyamatos megmondásaidat, az a helyzet.)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.06.11. 04:32:51

@szenvedély S.: Sajnos nem tudom. Hozzánk egyik résztvevőnk révén került, aki jó barátságot ápol a borásszal, (és/vagy tulajdonossal?)
Nem írtam meg, de hozott még 12-es édes furmintot is, ami szintén teljesen remek , 5/6 környéki könnyebb édes, talán kétezer forintért a 075-ös palack.

silvousplait 2014.06.11. 09:40:13

@rszabi: Mar vartam valakitol ezt a kerdest! Nos, hogy ne terjek azonnal a targyra: szerintem van, aki azert olvas blogokat, hogy tobb penzt adjon ki borokra, van, aki meg azert, hogy takarekoskodjon. Benneteket, bloggereket olvasva az a kep alakult ki bennem a szaraz tokaji furmintrol (a mostohagyermekkent kezelt szamorodnit kiveve), hogy:
- draga, - (tobbnyire) nagyon magas az alkohol, - fas, - kevesse eltarthato. Ezekbol velemenyem szerint az kovetkezik, hogy a struktura gyengecske, avagy nem is letezo. Nomarmost, fentiek egyike sem a "nagy borok" ismerve, ha engem kerdeznek.
Ennyit az intuitiv megkozelitesrol. Ami a dolgok gyakorlati oldalat illeti, volt itt mostanaban Mandolas, Royal Tokaji, Vayi, Szepsy, Homonna (az alapborok iranyaban), valamint, legujabban egy Bott Hatari. A tobbit is tulelte valahogy az ember, de ez utobbi kulonos tehetseggel egyesitette magaban a fenti elmarasztalo ismerveket - bar orulhettem, hogy "csak" 4 ezerbe kerult.

@dagadtos: az olaszrizlingeket illetoen melysegesen egyetertunk. Ami pedig a megmondasaimat illeti, nem tehetek rola, lekuzdhetetlen vagy el bennem, hogy segitsek embertarsaimnak (kulonosen, ha honfitarsaimrol van szo) azzal, hogy megprobalom oket (sikertelenul persze, ez mar a kuldetessel rendelkezok altalanos sorsa) csalfa delibabok kergeteserol lebeszelni... (Ezert is jo tipp az olaszrizling, alkalomadtan majd akkor is odamondogatok parszor, addig is reszkessetek a Profetatol !!!)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.06.11. 11:30:00

@silvousplait: Én szoktam szeretni a Bott Határit. És szerintem az árazása is olyan, hogy annyi pénzért fel kell kötni a gatyát, ha akár külföldről is jobbat szeretnék.
Konkrétan melyik volt egyébként? Furmint, hárs, évjárat?

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.06.11. 11:49:57

@silvousplait: @drbarta: Pont ezt akartam írni, a Határi iszonyatosan jó szokott lenni. Nem tudom, hogyan kerülnek ezek a borok Franciaországba, de lehet a nem megfelelő szállítás a ludas a dologban.

silvousplait 2014.06.11. 14:48:30

@drbarta es @rszabi:
Furmint, 2011. Nem Franciaorszagban, hanem Sopronban vettem, es Magyarorszagon is bontottuk fel. Sajnalom, de nem izlett. Szubjektiv dolog, de harman gondoltuk rola ugyanezt.
Azt hiszem, nagyon nem egy malomban orlunk, amikor szaraz tokaji furmintrol beszelunk. Ez vegul is nem baj, ha mindenki (a termeloi oldal is) tisztesseggel teszi a dolgat. A magam, ismetlem a magam szempontjabol es izlese szerint 13 euroert (bolti ar) nagysagrenddel jobb dolgokat kapni idekint - de ezt nem ujabb konfrontalodasnak szanom ! :)

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.06.11. 15:42:30

@silvousplait: Nem azt mondom, hogy az "aranyszájúaknak" mindig igazuk van, de ezt épp most kaptam hírlevélbe.

www.terroirclub.hu/tanzer-tokajrol-ujabb-elismeres-a-borivdeknek/

Érdekelne, hogy milyen konkrét borok vannak 13 euróért, amelyek nagyságrendekkel jobbak mint 89,91 pont. Én sem konfrontálódásnak szánom, egyszerűen kíváncsi lennék ezekre a borokra.

pinceközgazda 2014.06.13. 20:57:48

@drbarta: Néhány kezdeti próbálkozást, nincs elég marketing ereje a pincének választ, követően ideiglenes felhagytam a borkereskedések megkeresésével, így jelenleg néhány tokaji étteremben kapható néhány borom, de kizárólag a pincészetnél, Abaújszántón (talán Tokaj-hegyalja legkevésbé felfedezett települése is megérne egy hétvégi kóstolót) érhető el a teljes kínálat. E-mail-ben (pincekoz@hotmail.com) rendelhető. A pincészetről is bővebb infot is ezen kérhettek. Remélem nem léptem túl a blogot nem reklámra használjuk tisztességes magatartás határait, de a feltett kérdésre illett válaszolnom. Kellemes borozást és sok igazi (bor)barátot kívánok. Köszi LG.

pinceközgazda 2014.06.13. 21:10:19

@drbarta: 28 évnyi barátság (eddig)... az elérhetőséget az előzőben írtam.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.06.16. 08:38:22

@pinceközgazda: Elnézést a kései válaszért, hétvégén nem voltam internet közelben, köszönjük a kiegészítést és információt!

silvousplait 2014.06.16. 10:02:32

@rszabi: Bocsanat, hogy csak most valaszolok, de 4 napig nem voltam szamitogep-kozelben.

Konkretan: Domaine Goisot, Burgundia, Grand-Auxerrois (Chablis szomszedsaga): sauvignon blanc es sauvignon gris, chardonnay, biodinamikus, pincearak: 7.20-9.40 euro

Domaine Julien Labet, Jura, chardonnay, savagnin, sokfele, duloszelektalt is, bio, 8-10 euro (pince- es bolti arak).

Domaine Aubusières, Vouvray, Loire, chenin blanc, 7-11 euro (bolti ar).

Ezek jutottak elsore eszembe. Sokeves tapasztalataim szerint a fent emlitett pincearak boltban sem lepik tul a 13 euros arkuszobot.
P.S.: Nem bizom az aranyszajuakban, a nemesfemet tartsak meg maguknak, vagy forditsak nemes celokra, mint pl. a tisztesseges, lehetoleg nem angolszasz borszakiras. Persze ez megint maganvelemeny...
süti beállítások módosítása