A Borrajongó

Sauvignon blanc körkép a Bortársaságnál

2014. május 28. 06:00 - furmintfan

Nem tudom ki miként van ezzel, de ha a késő tavaszi-nyári időszakban borra vágyom – kifejezetten borfogyasztás, és nem annyira borkóstolás céljából -, a fajtaborok közül nálam a legnagyobb eséllyel a sauvignon blanc indul. Optimális esetben intenzív, frissítő illat- és ízjegyeket és ropogós savakat felvonultató, arányos, vidám bort kapok, amely a könnyedebb, nyári ételeknek is ideális kísérője lehet. A fajta borai ritkán távolodnak messzire az őt alapvetően jellemző aromatikától, azonban úgy gondolom, hogy termőhely és borkészítési eljárás függvényében mégis tudnak épp elegendő változatosságot mutatni, hogy mindenki találjon kedvére valót.

A Bortársaság is felismerte a fajta aktualitását így nyár előtt a célegyenesben, és összeszedett saját kínálatából egy tucatnyit - hazai és külföldi tételeket egyaránt - egy kellemes május végi estén megtartott kóstolóra. Akadt egy-két bor a sorban, amit nem mutatnék be sauvignon blanc-tananyagként, de összességében sem a borok jellegét, sem minőségét tekintve nem értek különösebb meglepetések.

btsb1.jpg

[A kóstolt borok közül néhányról (a Montest és a Cloudy Bayt, illetve a pannonhalmit és az etyekit) nem is olyan rég írtam más-más kontextusban, de lényeges eltérést nem tapasztaltam az 1, illetve 2 hónappal ezelőtti állapothoz képest.]

Magyar borok:

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Sauvignon Blanc 2013, Pannonhalma

Közepesen intenzív illat, virágok, csalán, bodza, vágott fű, kevés trópusi gyümölcs és csipetnyi édesfűszer a háttérbe húzódva. Élénk savai és legfeljebb közepes teste mellett az alkohol kicsit magasnak tűnik. Ízben hozza a tipikus jegyeket: vágott fű, citrusok, egres, kis bodza, zöldalma, körte, lime, zöldpaprika és minimális trópusi gyümölcs. Közepes lecsengésében már a zöldes jegyek dominálnak. 5p (2390 Ft)

Etyeki Kúria Sauvignon Blanc 2013, Etyek

Az etyeki Szent Orbán és az alcsútdobozi Nagy Látóhegy termése, tartályban és 20 hl-es nagy magyar tölgyfahordóban erjesztve, 3 hónapig finom seprőn érlelve.
Hűvösebb érzetű, de közepesnél intenzívebb illat: citrusok, fű, zöldpaprika, némi spárga és zöldhagyma, ananász, körte, kevés trópusi gyümölcs. Teltebb, kerekebb, de íz-intenzitásban visszafogottabb a pannonhalminál; lédús körte, citrusok, zöldpaprika, vágott fű, őszibarack, kis krémesség a korty felületén. Most valamivel lendületesebbnek, citrusosabbnak tűnt, mint legutóbb. 5p (2490 Ft)

Légli János-hegy Sauvignon Blanc 2013, Balatonboglár

Két időpontban szüretelve, kétharmad része acéltartályban, egyharmada hordóban erjedt.
Pusztán az illatából nem valószínű, hogy rájöttem volna a fajtára, bár valami zöldes jegy mocorog benne, leginkább neutrális citrusos-fehér húsú gyümölcsös, ami egy idő után a zöldalmás, édesfűszeres irányba tolódik el. Nagyon élénk, egyenes, citromos savak uralják a struktúrát. Ízében citrom, némi zöldfűszer, a végén egy kis őszibarack. Nekem kissé egysíkúnak tűnt. 4p (2790 Ft)

Béla és Bandi Sauvignon Blanc 2013, Balatonszőlős

Friss, üde illat, bár ezt sem nevezném fajtajellegesnek: virágok, zöldalma, citrusok, zöldfűszerek, némi körte. Lágyabb hangulatot áraszt, szelídebb, de a szerkezetet kellően megtámasztó savakkal. Kevésbé harsogó, de kedves, élvezetes íz: lédús citrusok, fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, mérsékelt zöldfűszeresség és éppen csak érezhető vegetális jegyek. 5p (2090 Ft)

btsb3.jpg

Gilvesy Sauvignon Blanc 2013, Szent György-hegy

A Szent György-hegy északi oldaláról, bazaltos agyagos talajról származó termés, nagyobb része acéltartályban, kisebb hányada 500 literes zempléni tölgyfa hordóban erjedt, finomseprőn érlelve.
Illatában kis fűszer, fehér húsú gyümölcsök, édes alma. Élénk savak, érezhető, de nem tolakodó hordójelenlét, pici fával, mogyoróval, citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, némi zöldfűszerrel és ásványos érzettel. 5p (2750 Ft)

Káli Kövek Sauvignon Blanc 2013, Balatongyörök

Meszes talajú balatongyöröki területek termése, 75%-a tartályban fajélesztővel, 25%-a nagy tölgyfa hordókban spontán erjesztve.
Kicsit fülledt, kevésbé intenzív, neutrálisabb illat. Arányos szerkezet, jó egyensúly, ízben is viszonylag visszafogott aromatika: zöldalma, citrusok, zöldfűszerek, majd kis leveszöldség, közepesnél hosszabb lecsengés.  4p+ (1990 Ft)

Sauska Sauvignon Blanc 2011, Zemplén

A tarcali Thurzó és a sárospataki Király-dűlő termése, hűtött tartályban, fajélesztővel erjesztve.
A sor többi tagjától elütő, hűvösebb hangulatú, visszafogottabb illatot mutat: füst, menta, zöldfűszerek, gyógynövények, egy csipet méz, fűszerek. Testesebb, mint a többi magyar tétel, de ahogy illatban nagyon más volt, úgy kóstolva sem hasonlít rájuk. Érzetre inkább széles, mint magas savakkal bír, de savhiányról szó sem lehet, érezhető benne egy kis krémesség is. Szinte elegánsnak mondható, de a korty végén kissé befűtő alkohol miatt kicsit farnehézzé válik. Citrusos, mentás, zöldfűszeres jegyek mellett sós-köves-ásványos bevillanásokkal, hűvös érzettel és közepesnél hosszabb lecsengéssel búcsúzik. Nagyon tokaji, alig sauvignon blanc, de értékeiből ez nem von le semmit. 6p (3980 Ft)

btsb2.jpg

Külföldi borok:

Villebois Petit Villebois 2013, Franciaország, Val de Loire

A Loire baloldali mellékfolyójának, a Cher-nek a bal partjának környékéről, mészköves, fosszíliákban gazdag talajról származó, 15 évnél fiatalabb tőkék termése, tartályban erjesztve, 3 hónapig finomseprőn érlelve.
Friss, citrusos illat és íz, a nem tolakodó, de azért határozottan érezhető zöldes jegyekkel, zöldfűszerekkel, némi vágott fűvel és zöldalmával. Ropogós savai gondoskodnak a kellően feszes struktúrától. Nem túl komplex,lineáris, különösebb csavarok nélkül, de beleköthetetlen egyensúllyal, és jó élvezeti értékkel bír. 5p (2490 Ft)

Pascal Jolivet Pouilly-Fumé Les Griottes 2013, Franciaország, Val de Loire, Pouilly-Fumé

Már a 11. században, bencés szerzetesek által is művelt mészköves-krétás talajú dűlő termése, vadélesztővel, tartályban erjesztve.
Illatában pici füst, meszes ásványosság, citrusok, mérsékelt égövi gyümölcsök. Húsos korty, lágyabb, szélesebb, de tartós savak, az egész szájat betöltő, fehér húsú gyümölcsös, körtés, barackos íz, pici zöldfűszerrel és vágott fűvel a háttérben, a végén hosszan tartó, citrusos, zöldes lecsengéssel. (6850 Ft) 6p

Montes Limited Sauvignon Blanc 2013, Chile, Valle de Leyda

A San Antonio-völgy alrégiójából, a Leyda-völgyből származik az alapanyag, amely tartályban erjedt. 1,9 g/l cukor, 12,7 % alkohol.
Érdekes módon, most inkább a zöldpaprikás, csalános jegyek domináltak benne, a trópusi gyümölcsök a háttérbe szorultak. Ízében tipikus újvilági sauvignon blanc: zöldpaprika, csalán, vágott fű, citrusok, grapefruit, lime trópusi gyümölcsök, zöldes lecsengéssel. A korty intenzíven indul, de középtájékra kissé kiürül. 5p (2950 Ft)

btsb4.jpg

Matua Sauvignon Blanc 2013, Új-Zéland, Marlborough

A pincészet 1969-ben elsőként telepített sauvignon blanc-t Új-Zélandon. 1974-ben palackoztak először bort, ez a 40. évjárat. A szőlő az Awatere-völgyből és Wairau-völgyből származik, acéltartályban erjedt és finomseprőn érlelték. 7,8 g/l sav, 3,5 g/l maradékcukor, 13% alkohol.
Már a palack és a címke is azonnal megragadja a tekintetet, de a bor is figyelmet érdemel. Tankönyvi Marlborough-i sauvignon blanc illat: vágott fű, zöldfűszerek, ribizlilevél, zöldpaprika, bodza és lime. A korty legelején egy másodpercre egy csipetnyi édes érzet villan be, nem is áll rosszul a bornak, de hamar jönnek a remek ívű savak, és átveszik az irányítást. Intenzív, fókuszált és gazdag, zöldfűszerekkel, zöldborssal, zöldpaprikával, némi hűvös gyógynövényes beütéssel, citrusokkal, grapefruittal, lime-mal, és egy leheletnyi sóssággal. Nagyon hosszú, egyenletes lecsengést produkál, határozott zöld jegyekkel. Nem olcsó, de míg - számomra - minőségben alig, árban jó 3000 forinttal marad el a nap legjobbjától. 6p+ (4350 Ft)

Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2013, Új-Zéland, Marlborough, Wairau Valley

Jól ismert Marlborough-i borászat, területeik a Wairau-völgyben helyezkednek el. Köves és üledékes talajú területekről származik az alapanyag, amelynek nagy része acéltartályban vad- és fajélesztőkkel, kisebb része használt francia tölgyhordókban és nagy tölgyfa kádakban erjedt. 7,8 g/l sav, 2 g/l maradékcukor, 13,5% alkohol.
Kirobbanóan intenzív és gazdag illat fogad a pohárban: csalán, vágott fű, bodza, egres, citrusok, édes fehér húsú és trópusi gyümölcsök, mangó, maracuja és ananász. A rendkívül lendületes savak és az illatban megismert aromagazdagság szájban egyaránt hosszan kitartanak, a korty jól kitöltött és szép íve van. Nagyon élénk, intenzív, gazdag és tiszta bor, számomra komplexitásban és összhatásban is a nap legjobbja. 7p (7500 Ft)

A kóstolóra saját költségemen látogattam el.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr336217883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.05.28. 07:49:40

Én is végigkóstoltam ezt a sort, annyit fűznék hozzá, hogy nekem a Káli Kövek és a Béla és Bandi kilógott (nekem mindkettő elég neutrálisnak és üresnek tűnt, de hát ezek elég esetleges benyomások, tekintettel a körülményekre) lefelé a sorból, a magyarok közül nekem az Etyeki Kúria tetszett a legjobban.

A két új-zélandi mellett kiemelkedett a Pascal Jolivet, a Sauska borral viszont abszolút nem tudtam mit kezdeni... Egyrészt berakták pont a legerősebb szekcióba (az új-zélandi borok után és a záró Pascal bor elé) így szerintem kicsit megtörte az ottani lendületet, másrészt nem tudtam, mint sauvignon blanc-t értelmezni, így akár mehetett volna furmint vagy akármilyen fajtakóstolóba is...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.05.28. 08:36:05

@szeretemadragaszarborokat:
Kb. a kóstolósor felénél borítottam a sorrenden, mert így elkerültem a tömeget a standoknál, ezért a 2. számú magyar boros asztal nekem a végére maradt.
Igen, a Sauska minden szempontból kakukktojás volt ezen a kóstolón, de mint bor, szerintem megállja a helyét.
Árvayék egyszer valami olyasmit mondtak, hogy azért készítenek sauvignon blanc-t és chardonnay-t, mert a tokaji fajtákkal korábban nem ismerő kóstolóvendégeknek általuk már ismert nemzetközi fajtákon keresztül jobban be tudják mutatni a tokaji terroirt. Lehet, hogy Sauskáéknál is megmaradt ez a szétválás után.
A Káli Köveket pont az utolsók között kóstoltam, számomra is nehezen megfogható volt, még így is valamivel jobbnak találtam, mint a Légli-féle egysíkú savbombát, de ez már biztosan ízlés kérdése.
A Béla és Bandi - attól függetlenül, hogy mint írtam is, szintén nem egy echte s. b., gondolom az éppen használt fajélesztő miatt - nekem bejött, ideális nyári bor. Neutrálisabb a legtöbb fenti borhoz képest, az biztos, de üresnek azért nem mondanám.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.05.28. 10:28:47

Nemrég ittam egy Kvassay 2012-es SB-t. Iszonyat friss és finom volt. Abban az árkategóriában nem kóstoltam még jobbat.

silvousplait 2014.05.29. 16:40:48

Sajnalom, hogy a "klasszikus" (izig-verig ovilagi) SB-k kies hazankig nem jutnak el. (Erzesem szerint a Bortarsasagon kivul nemigen van nalunk elet, a kinalatot tekintve sokszor obennuk se nagyon, de orulok, ha ebben a kerdesben tevedek.) Garantaltan nem fajelesztos, bio/biodinamikus/esetenkent kenmentes, akar evtizedekig eltarthato sauvignon blanc-okat illetoen nemreg volt nehany szereny otletem:

www.gaultmillau.hu/muvelt-alkoholista/nincs-fu-nincs-egres-nincs-bodza-pannonhalmi-apatsagi-pince-sauvignon-blanc-2013

Draga, vagy eppen nem draga, latokor-tagitasnak tokeletes !

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2014.05.29. 20:53:50

@rszabi: A 2013-as Kvassay SB kicsit más, de talán még izgalmasabb is... Ráadásul bőven 1500 alatt, ami a fentiekről nem mondható el...

emoss 2014.05.30. 08:15:31

Fentiek kozul a Bela&Bandi nekem is nagyon vekonynak es nagyon rovidnek tunt bar szep illattal indit de utana csalodas.
A Petit Villebois kitekintesnek jo volt (nem szoktunk kulfoldi borokat venni) de megmaradt a "semmi extra" kategoriaban.
Kostoltuk meg a Wekler pince sav.blanc-jat Mecseknadasdrol, teljesen rendben volt raadasul 1300 korul van a hiperekben.
Es ami nagyon patent az Bockek '13as sav.b-ja, kereskedelmi forgalomban meg nincs de vmi nagyon patent kivancsi lennek mit mondtok majd ra. A '12es van 1500 korul szinten a hiperekben.
süti beállítások módosítása