A Borrajongó

Somlai mélyrepülés a Gellértben

2014. május 05. 06:00 - akov

Április 28-án olyasmi történt, amire már régen volt példa. Sok-sok év súlyos hiányérzet után Somló bortermelői ismét előmerészkedtek, hogy közösségileg mutassák meg portékáikat. Azért is óriási teljesítmény ez, mert az aprócska Hegy minden szempontból nehéz eset. Aki járt már a Somlón és kicsit diszkrétebben beszélt bortermelőkkel minden bizonnyal szembesült a mintegy 500 hektáros bazaltkúp olykor túlcsorduló érzelmi világával. Az ember csak kapkodja a fejét, hiszen hirtelen nem is tudja, hogy egy nagy múltú borvidéken jár-e éppen, avagy egy „zsékategóriás” szappanopera forgatásába cseppent-e bele. Somló árulásokkal és betartásokkal színes kis folklórja valóban furcsa érzésekkel tölti el az embert. A bazaltorgonák meg súlyosan hallgatnak, mert ásványosság és romantika ide vagy oda, a komoly bor egyelőre fehér holló a Somló-hegyen. Egy ilyen környezetben csakis az új arcok "másképp gondolkodására" lehet számítani, ezért is tekintettem nagy érdeklődéssel a rendezvény elé.

somlo_gellert.jpg

A Gellért Hotel kiváló környezetében megrendezett „Új Arcok és Új Borok a Somlóról” c. rendezvény – nagyon helyesen – több dolgot is megcélzott. Részben ismeretlen vagy a kereskedelmi forgalomban most debütáló termelők kaptak megjelenési lehetőséget, részben pedig már ismert nevek mutatták meg frissen piacra kerülő tételeiket. Rendhagyó módon ez most nem a szokásos sétáló kóstoló sémája szerint zajlott, hanem jóval igényesebben, ültetett szakmai bormustraként valósult meg. A rendezvény természetesen nem jöhetett volna létre Cartwright Éva, az egyre inkább viszonyítási pontként emlegetett Somlói Borok Boltjának tulajdonosa nélkül. A bolt igen nagy hiányt tölt be a hegyen, hiszen válogatás nélkül minden termelőnek „megszólalási” lehetőséget biztosít. Összesen vagy száz bort lehet itt vásárlás előtt megkóstolni, amely azt hiszem országos viszonylatban is vágyott jelenség.

A zártkörű rendezvényen a meghívottak soraiban szinte mindenkit láttam, aki ma Magyarországon a boros véleményformálás területén él és mozog. A tényleg dicséretesen megszervezett kóstolón nem csak az ideális körülmények voltak adottak, de végre minden borról és termelőről egységesen, katonásan összeszedett információhalmaz állt rendelkezésre. A szervezők ezen túl olyan apró gesztusokra figyeltek oda, mint az asztalon lévő kancsók tartalma, amelyekben a somlói Séd-forrás szikrázóan tiszta vízét tisztelhettük. Az egyes termelőket és borokat Balogh Zoltán, a Somlói Apátsági Pince ismert arca mutatta be röviden, ezúttal persze nem a SAP-ot, hanem a termelők közösségét képviselte. Zoltán elmondta, hogy a sorban szereplő borok együtt mintegy negyvenezer palackos forgalmi tételt alkotnak, amelyek összértéke eléri a 130 millió Forintot. A termelők tevékenysége továbbá negyven helyi család megélhetését biztosítja.

A borokat nem vakon kóstoltuk. Mindenhol megadtuk az alkoholtartalmat és az árakat. Ahol szükséges, zárójelben kiegészítő információkat tüntettünk fel. Furmintfan kolléga is jelen volt, jegyzeteinket négykezes formában adjuk közre. A rengeteg bor és a dupla jegyzet miatt a cikket két részre osztottuk. No, nézzük:

Bogdán Primavera 2013 (rizlingszilváni, csavarzár) – 12,0%. 1.500Ft

(akov) Nagyon tiszta, technológiai érzetű bor, kellemesen vonzó, friss gyümölcsösséggel, a nyári melegnek való zöldes fanyarsággal (lime, nyári alma, szerethetően éretlen őszibarack). Elég rövid, de tisztán hagyja a szájat. Jó hangulatú kezdés. 4p+

(furmintfan) Friss, virágos, szőlős, ananászos illat. Ananászos, szőlős, citrusos íz, kellemesen fanyar lecsengés. Üde, arányos szerkezetű bor. 5p

Várkapitány Cabernet Sauvignon Rosé 2013 – 12,6%. 2.300Ft

(akov) Kellemesen tiszta, érett cseresznyére emlékeztető karakterrel. Elegáns, nem tuttifruttis, kellemes fogyasztani. Van már egyféle érettsége, de nem áll rosszul neki. Lehetne intenzívebb. 4p

(furmintfan) Fűszerpaprikás illat és íz, illatban kevesebb, ízben több piros bogyós gyümölccsel, tartós savakkal, enyhe sóssággal. 4p

Csetvei Pince Kő-Papír-Olló "Papír" Olaszrizling 2013 (0,5ha a Somlón, Móron készül) – 12,5%. 2.200Ft

(akov) Tiszta, elég jól elkészített bor, a Somlón szokásosnál korábbi szürettel, amely a markáns, itt-ott nyersbe forduló savasságot adja. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, jó intenzitás, szép lecsengés. 5p

(furmintfan) Kissé neutrális, fehér húsú gyümölcsös illat, pici virágossággal. Viszonylag lágyabb savérzet, kissé laza, de arányos szerkezet, zamatos, fehér húsú gyümölcsös íz. 5p

Barcza Bálint Furmint 2013 – 12,8%. 2.700Ft

(akov) Fedett illat, némi redukciós hatással, egy kevés fát érezni benne. Ő is korábbi szüret, nem túl mély, nem túl intenzív. Egy kis sóssággal és fanyarsággal zár. Izgalmat nem kelt, de legalább tiszta. 4p+

(furmintfan) Picit fülledt illat, széles és magas, hosszan tartó savak, kis cseresség, zöldalma, citrusok, kis fűszer, enyhe sósság. Fiatal még, a hordót egyelőre nem integrálta. 5p

Marton Királyfurmint 2013 – 13,5%. 4.000Ft

(akov) Oxidáció egyértelmű jegyei, nagyon magas illó, aldehides, kellemetlen „lambériás” aromák. Oxidált szamorodnis jelleg, dióval. Rossz borkezelés, a valóságtól elrugaszkodó árazás. 2p

(furmintfan) Illatban kis fémesség, némi bútorápoló, illó, őszibarack, késői szüretes beütés, oxidáció. A savak szélesek, a korty kissé hamar kiürül, érezhetően oxidált. Ízben késői szüretes jegyek, őszibarack, reszelt alma, dió, kis só. 3p-

Vándor Cuvée 2013 – 12,5%. 3.400Ft

(akov) Nemrég kerülhetett palackba ez a fás erjesztésű és érlelésű bor. Ennek megfelelően a fa és fűszerei dominálják. Virág, citrusok, talán túlontúl is markáns, fókuszált kortyot adó sav és közepes lecsengés jellemzik. A gyümölcs kitöltöttsége nem az igazi, de még alakulhat. 5p

(furmintfan) Édesfűszerek által vezetett illat: kókusz, vanília, barack. Arányos szerkezet, élénk savak, némi integrálatlan fával, citrusok, őszibarack, kis fanyarság, fűszerek, sós lecsengés. 5p+

St. Margit Pince Juhfark 2013 – 11,8%. 4.200Ft

(akov) Furcsán pacsulis-kannásboros illattal kezd, de szellőzik, lassan nyílik. Szinte meglep a félédes mennyiségű cukrával. Szőlős, könnyed, igazából nem sok íze van, mondhatni híg. Összességében fáradt aromatika jellemzi, a sav és a cukor számszakilag pariban van, de valahogy teljességgel külön mozognak. Totálisan elszállt árazás. 4p

(furmintfan) Késői szüretes jelleg, picit tompa illat, őszibarack, édesfűszerek, pici illó. Ízében őszi- és sárgabarack, némi trópusi gyümölcs, fűszerek, kis kesernye, enyhe cseresség, közepesnél rövidebb lecsengés. 4p

Borbély Pincészet Juhfark 2012 – 12,0%. 2.600Ft

(akov) Égett olajban sütött balatoni hekkre emlékeztető illat, a háttérben kénnel korrigált oxidáció jegyeit érezni, plusz még zöld dolgok is vannak benne. Kóstolva szintén – egészen elképesztő módon – halas aromájú, húsleveses és zöldes. Gyenge és rosszul kezelt bor, súlyos árcímkével. 2p

(furmintfan) Fülledt illat, őszibarack, pici doh, korhadt fa és fémesség, nedves avar. Ízben gomba, avar, minimális érett barack, kis só, leveszöldség. Lágy, krémes, rövid és koránál jóval öregebbnek hat. 3p

Kreinbacher Juhfark Selection 2012 – 13,0%. 3.400Ft

(akov) Végre egy tiszta bor! Virágos, fehér húsú gyümölcsökre, citrusokra épül. Krémes konzisztencia, a kelleténél kicsit több alkohol, a közepes lecsengésben kellemes fanyarság. Egyértelmű hordós érlelésre utaló jegyeket hordoz, furcsa fás fűszeressége megosztó. Nem egy nagy szerkezet és gyümölcsössége is lehetne direktebb. 5p+

(furmintfan) Lassan nyíló, kissé neutrális illat, fehér húsú gyümölcsökkel, körtével. Sima, kerek korty, jó arányok, pici maradékcukor, finom hordóhasználat. Ízében citrusok, őszibarack, kis só, hordófűszerek, pici citromos-mézes teás beütés. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy hosszú élete lesz. 5p

Csordás-Fodor Olaszrizling Selection 2012 – 13,5%. 2.200Ft

(akov) Illatát túlérett, erjedő gyümölcsök és bakelit (redukció) uralják. Testes, krémes, de szinte tökéletesen íztelen. Egy ezres mínusszal sem venném meg! 3p

(furmintfan) Illatban termálvíz, édesfűszerek, őszibarack, vanília, fa. Savai kissé lágyak, a hordó fűszerei és határozott sósság uralja az ízt, némi barack és zöldfűszer mellett. 4p

Kolonics Szt. Margit Olaszrizling Hordószelekció 2012 – 13,5%. 2.800Ft

(akov) Bizonytalan illat, oxidáció egyértelmű jegyeivel, mézzel, zellerrel, nyers zöldességgel és furcsa fás jegyekkel. Ízképét teljesen eluralja az agresszív, nyers-pörköltes hordó (talán akáchordó?). Mellé méz, kandírozott gyümölcsök, lendületes sav, de nehéz bármire is figyelni ennyire rossz fa mellett. Túlárazott. 4p-

(furmintfan) Fűszeres illat, kókusszal, marcipánnal, vaníliával, fával. Ízben is ráül a hordó: édesfűszerek, só, citrusok, nagyon élénk savakkal. 4p+/5p-

Somló Kincse Kézműves Kispince Furmint 2012 – 12,5%. 2.700Ft

(akov) Kis oxidációs illatjegyek a háttérben, mellé virág jön, de alapvetően fedett marad. Testes, érezhető oxidációs aromákkal, nem teljesen tiszta, de azért van zamata, főként citrusokra emlékeztet. Nem túl bonyolult, és bizonytalansága is megáll még egy határnál. 4p+

(furmintfan) Neutrális fehér húsú gyümölcsös illat, némi avarral és gombával. A savak érzetre lágyabbak, de hosszan tartanak. Ízében vanília, édesfűszerek, őszibarack, gomba és kis só. Szép a hordóhasználat, de kissé lomha, és előrehaladott állapotú a bor. 4p+

Folyt. köv.

(A rendezvényre a szervezők meghívására látogattunk el. Köszönjük! A fotó a Somlói Borok Boltjának Facebook oldaláról származik, Nagy Gábor készítette.)

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr316103615

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ilyen a Somló, ha őszinte 2014.05.13. 10:13:03

Somló pillanatnyi helyzetét szerették volna a lehető legőszintébben bemutatni a termelők, és ez sikerült is. A nagy nevek hibátlanul elkészített borai mellett sok feltörekvő pince bizonytalan, néha hibás tétele került a poharakba. Homoky Dorottya tállyai…

Trackback: Somlai mélyrepülés a Gellértben 2014.05.05. 12:00:01

A bazaltorgonák súlyosan hallgatnak, mert ásványosság és romantika ide vagy oda, a komoly bor egyelőre fehér holló a Somló-hegyen.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kukko 2014.05.05. 09:05:38

Árban már sokan elérték a prémium kategóriát. Gratulálok... már csak minőségben kellene!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.05.05. 13:19:36

A Gellért kávézójában egész jó sütemények vannak...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.05.05. 16:43:18

örülök a négykezesnek! a témaválasztás érdekes (köszönet a megzenésítésért és a szervezőknek is!) akov teljesítménye - szerintem - nagyszerű volt, jó elemzések, remek jelzők, karakán leírások, imádtam őket!

még akkor is, ha ezeknél például:

"(akov) Kellemesen tiszta, érett cseresznyére emlékeztető karakterrel. Elegáns, nem tuttifruttis, kellemes fogyasztani. Van már egyféle érettsége, de nem áll rosszul neki. Lehetne intenzívebb. 4p"

"(akov) Furcsán pacsulis-kannásboros illattal kezd, de szellőzik, lassan nyílik. Szinte meglep a félédes mennyiségű cukrával. Szőlős, könnyed, igazából nem sok íze van, mondhatni híg. Összességében fáradt aromatika jellemzi, a sav és a cukor számszakilag pariban van, de valahogy teljességgel külön mozognak. Totálisan elszállt árazás. 4p"

nem tudom, hogyan lehet mindkettő ugyanaz a pontszám?? nyilván a kóstolási pillanat hevében... :-)

csak a játék kedvéért a második leírást melyik olvasó érzi közelebb az elsőhöz, vagy inkább ehhez a harmadikhoz PONTSZÁMBAN????

"(akov) Égett olajban sütött balatoni hekkre emlékeztető illat, a háttérben kénnel korrigált oxidáció jegyeit érezni, plusz még zöld dolgok is vannak benne. Kóstolva szintén – egészen elképesztő módon – halas aromájú, húsleveses és zöldes. Gyenge és rosszul kezelt bor, súlyos árcímkével. 2p"

komoly fenntartásaim vannak viszont furmintfan leírásaival, akinek AZ akov ÁLTAL JELZETT BORHIBÁK EGYÁLTALÁN NEM JÖNNEK ÁT A JEGYZETEIBŐL (pontszámaiból)!

itt szerintem két probléma lehetséges, mindkettő - ahogy mondani szokták - több, mint bűn: hiba!

1. nem érezte a hibákat a borokon. ez asszem nem szorul további kommentárra.

2. úgy gondolta, hogy nem ír semmi negatívat, mert a kényelmes "majd az olvasó eldönti" hozzáállást választotta. ami teljességgel téves, mert minek kóstol és ír valaki ennyit a borokról, ha utána azt sem vállalja fel, ha a bor rossz???????????

de felmerül bennem a gondolat - bocsánat a túlzott őszinteségért (ha van ilyen!), hogy neki talán bőven elég lenne inni és nem írni!

szikár borleírásokat írni ugyan egyfajta művészet, de engem nem érdekelnek. nekem itiner kell, hogy melyiket vásároljam meg!

de ha ezt nem is kapom meg azt azért elvárom, hogy legalább az derüljön ki: melyiket kerüljem el olyan messzire, amennyire csak lehet!!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.05.05. 19:02:42

@szenvedély S.:
Van egy 3. lehetőség is: Akov téved...

Egyébként én is csodálkoztam olvasás közben, egy csapatban "dolgozva" legalább a fontosabb borhibák felismerésében és néhány alapjellemző (koncentráció, sav/cukor egyensúly, alkohol) esetleges kiugró voltának hozzávetőleges értékelésében hasonló dolgoknak kellene megjelenni a leírásban.
Nagyon örülök, ha pl. mindketten felismerik, hogy 25%-os ibolyaoldatba mártott, 1 napja nem mosott hangyaláb van az illatban, de ez túlzottan nem izgat. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.05.05. 21:34:42

@szenvedély S.: Köszi a hozzászólást. Én mást, mint technikai borleírás, nem fogok adni. Nem kergetek álmokat, a szubjektív részét mindenkinek magának kell "lekondenzálnia". A jegyzeteket újraolvasva, szerintem simán alkalmasak arra, hogy a saját vásárlás felől döntést hozz (tipp: ne vegyél semmit ezekből a borokból, max. az elsőt :D).

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.05.05. 22:44:47

@akov: igazán nincs mit!

lehet, hogy pontatlanul fogalmaztam, de pont nem te voltál az, aki "technikai leírást" adott. Utóbbi sztem teljesen semleges, véleménymentes, ergo: ízetlen, mint a leves só nélkül. a tiéd pedig cseppet sem volt ilyen. csak ismételni tudom magam: tetszettek. :-)

PS: Csetvei, Borbély, Kreinbacher, Kolonics borokat kóstoltam (nem ezeket), de közülük Kreinbacher lehet csak érdekes.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.05.05. 22:52:57

@Hepci: teljesen igazad van, kellene valamiféle sztenderd a hibákban.

a maiak után fogalmam sincs, mi kaphat 1 pontot furmintfannál és akovnál, mert lehet, egyik szerint az 3 pont lenne.

ha jól emlékszem AG volt az, aki minden ponthoz meghatározott egy bort, még az ihatatlanhoz is, ami - ismerjük be - művészi teljesítmény.:-)

európai 2014.05.06. 10:59:30

Kiváló beszámoló. Somlót amiatt imádom hosszú évek óta mint amiért Pouilly Fumé-t. (A termőhely felülirja a termelőt) Jól elbántál a borokkal akov, aggódtam is rendesen mert 9 palackos somlói rendelésemet éppen ezelőtt a rendezvény előtt adtam le, hála Istennek, egyetlen bor sincs köztünk amiről fent irtál. Viszont egy tételt én is kóstoltam a fentiekből és bizony kirázott a hideg.

IWAS 2014.05.06. 23:36:35

@szenvedély S.
"...mert minek kóstol és ír valaki ennyit a borokról, ha utána azt sem vállalja fel, ha a bor rossz?"
Azzal, hogy 3 pontot adott, felvállalta, hogy a bor "rossz" (4 ponttól "jó"). Azt gondolom, hogy nem volt teljesen ihatatlan az a bor, mert akkor vagy nem pontozta volna, vagy 1 pontot adott volna rá.
Én - veled ellentétben - nagyon hálás vagyok furmintfan-nek, hogy rendszeresen beszámol az általa kóstolt borokról. Ha a saját tapasztalataidat összeveted konkrét borok kapcsán az általa leírtakkal, akkor el tudod dönteni, hogy a jövőben olvasod-e furmintfan kóstolási jegyzeteit. Remélem, nem vetted el a kedvét az írástól, hiszen egyrészt nem ismered az adott bort (amelyről némileg eltérően vélekedtek a szerzők), másrészt lehet, hogy vannak olyan olvasói a blognak, akik sajnálnák furmintfan visszavonulását; harmadrészt pedig ne feledd, hogy ez egy ingyenes tartalom (amikor súlyos kritikai észrevételeket fogalmazol meg).

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.05.07. 07:47:08

@IWAS: "Ha a saját tapasztalataidat összeveted konkrét borok kapcsán az általa leírtakkal, akkor el tudod dönteni, hogy a jövőben olvasod-e furmintfan kóstolási jegyzeteit."

Tökéletes egymondatos összefoglaló, hogyan is kell(ene) használni a borblogok kóstolási jegyzeteit.

Sümegi Gábor 2014.05.08. 01:04:12

Napszaktól függetlenül köszöntök Mindenki :)

Ajánlom figyelmetekbe Mészáros Gabriella írását ugyanezen kóstolóról. Különösen azok figyelmébe, akik megjegyezték, mennyire eltérőek az egyes borokat értékelő leírások!

www.vinoport.hu/?node=6824