Április 28-án olyasmi történt, amire már régen volt példa. Sok-sok év súlyos hiányérzet után Somló bortermelői ismét előmerészkedtek, hogy közösségileg mutassák meg portékáikat. Azért is óriási teljesítmény ez, mert az aprócska Hegy minden szempontból nehéz eset. Aki járt már a Somlón és kicsit diszkrétebben beszélt bortermelőkkel minden bizonnyal szembesült a mintegy 500 hektáros bazaltkúp olykor túlcsorduló érzelmi világával. Az ember csak kapkodja a fejét, hiszen hirtelen nem is tudja, hogy egy nagy múltú borvidéken jár-e éppen, avagy egy „zsékategóriás” szappanopera forgatásába cseppent-e bele. Somló árulásokkal és betartásokkal színes kis folklórja valóban furcsa érzésekkel tölti el az embert. A bazaltorgonák meg súlyosan hallgatnak, mert ásványosság és romantika ide vagy oda, a komoly bor egyelőre fehér holló a Somló-hegyen. Egy ilyen környezetben csakis az új arcok "másképp gondolkodására" lehet számítani, ezért is tekintettem nagy érdeklődéssel a rendezvény elé.
A Gellért Hotel kiváló környezetében megrendezett „Új Arcok és Új Borok a Somlóról” c. rendezvény – nagyon helyesen – több dolgot is megcélzott. Részben ismeretlen vagy a kereskedelmi forgalomban most debütáló termelők kaptak megjelenési lehetőséget, részben pedig már ismert nevek mutatták meg frissen piacra kerülő tételeiket. Rendhagyó módon ez most nem a szokásos sétáló kóstoló sémája szerint zajlott, hanem jóval igényesebben, ültetett szakmai bormustraként valósult meg. A rendezvény természetesen nem jöhetett volna létre Cartwright Éva, az egyre inkább viszonyítási pontként emlegetett Somlói Borok Boltjának tulajdonosa nélkül. A bolt igen nagy hiányt tölt be a hegyen, hiszen válogatás nélkül minden termelőnek „megszólalási” lehetőséget biztosít. Összesen vagy száz bort lehet itt vásárlás előtt megkóstolni, amely azt hiszem országos viszonylatban is vágyott jelenség.
A zártkörű rendezvényen a meghívottak soraiban szinte mindenkit láttam, aki ma Magyarországon a boros véleményformálás területén él és mozog. A tényleg dicséretesen megszervezett kóstolón nem csak az ideális körülmények voltak adottak, de végre minden borról és termelőről egységesen, katonásan összeszedett információhalmaz állt rendelkezésre. A szervezők ezen túl olyan apró gesztusokra figyeltek oda, mint az asztalon lévő kancsók tartalma, amelyekben a somlói Séd-forrás szikrázóan tiszta vízét tisztelhettük. Az egyes termelőket és borokat Balogh Zoltán, a Somlói Apátsági Pince ismert arca mutatta be röviden, ezúttal persze nem a SAP-ot, hanem a termelők közösségét képviselte. Zoltán elmondta, hogy a sorban szereplő borok együtt mintegy negyvenezer palackos forgalmi tételt alkotnak, amelyek összértéke eléri a 130 millió Forintot. A termelők tevékenysége továbbá negyven helyi család megélhetését biztosítja.
A borokat nem vakon kóstoltuk. Mindenhol megadtuk az alkoholtartalmat és az árakat. Ahol szükséges, zárójelben kiegészítő információkat tüntettünk fel. Furmintfan kolléga is jelen volt, jegyzeteinket négykezes formában adjuk közre. A rengeteg bor és a dupla jegyzet miatt a cikket két részre osztottuk. No, nézzük:
Bogdán Primavera 2013 (rizlingszilváni, csavarzár) – 12,0%. 1.500Ft
(akov) Nagyon tiszta, technológiai érzetű bor, kellemesen vonzó, friss gyümölcsösséggel, a nyári melegnek való zöldes fanyarsággal (lime, nyári alma, szerethetően éretlen őszibarack). Elég rövid, de tisztán hagyja a szájat. Jó hangulatú kezdés. 4p+
(furmintfan) Friss, virágos, szőlős, ananászos illat. Ananászos, szőlős, citrusos íz, kellemesen fanyar lecsengés. Üde, arányos szerkezetű bor. 5p
Várkapitány Cabernet Sauvignon Rosé 2013 – 12,6%. 2.300Ft
(akov) Kellemesen tiszta, érett cseresznyére emlékeztető karakterrel. Elegáns, nem tuttifruttis, kellemes fogyasztani. Van már egyféle érettsége, de nem áll rosszul neki. Lehetne intenzívebb. 4p
(furmintfan) Fűszerpaprikás illat és íz, illatban kevesebb, ízben több piros bogyós gyümölccsel, tartós savakkal, enyhe sóssággal. 4p
Csetvei Pince Kő-Papír-Olló "Papír" Olaszrizling 2013 (0,5ha a Somlón, Móron készül) – 12,5%. 2.200Ft
(akov) Tiszta, elég jól elkészített bor, a Somlón szokásosnál korábbi szürettel, amely a markáns, itt-ott nyersbe forduló savasságot adja. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, jó intenzitás, szép lecsengés. 5p
(furmintfan) Kissé neutrális, fehér húsú gyümölcsös illat, pici virágossággal. Viszonylag lágyabb savérzet, kissé laza, de arányos szerkezet, zamatos, fehér húsú gyümölcsös íz. 5p
Barcza Bálint Furmint 2013 – 12,8%. 2.700Ft
(akov) Fedett illat, némi redukciós hatással, egy kevés fát érezni benne. Ő is korábbi szüret, nem túl mély, nem túl intenzív. Egy kis sóssággal és fanyarsággal zár. Izgalmat nem kelt, de legalább tiszta. 4p+
(furmintfan) Picit fülledt illat, széles és magas, hosszan tartó savak, kis cseresség, zöldalma, citrusok, kis fűszer, enyhe sósság. Fiatal még, a hordót egyelőre nem integrálta. 5p
Marton Királyfurmint 2013 – 13,5%. 4.000Ft
(akov) Oxidáció egyértelmű jegyei, nagyon magas illó, aldehides, kellemetlen „lambériás” aromák. Oxidált szamorodnis jelleg, dióval. Rossz borkezelés, a valóságtól elrugaszkodó árazás. 2p
(furmintfan) Illatban kis fémesség, némi bútorápoló, illó, őszibarack, késői szüretes beütés, oxidáció. A savak szélesek, a korty kissé hamar kiürül, érezhetően oxidált. Ízben késői szüretes jegyek, őszibarack, reszelt alma, dió, kis só. 3p-
Vándor Cuvée 2013 – 12,5%. 3.400Ft
(akov) Nemrég kerülhetett palackba ez a fás erjesztésű és érlelésű bor. Ennek megfelelően a fa és fűszerei dominálják. Virág, citrusok, talán túlontúl is markáns, fókuszált kortyot adó sav és közepes lecsengés jellemzik. A gyümölcs kitöltöttsége nem az igazi, de még alakulhat. 5p
(furmintfan) Édesfűszerek által vezetett illat: kókusz, vanília, barack. Arányos szerkezet, élénk savak, némi integrálatlan fával, citrusok, őszibarack, kis fanyarság, fűszerek, sós lecsengés. 5p+
St. Margit Pince Juhfark 2013 – 11,8%. 4.200Ft
(akov) Furcsán pacsulis-kannásboros illattal kezd, de szellőzik, lassan nyílik. Szinte meglep a félédes mennyiségű cukrával. Szőlős, könnyed, igazából nem sok íze van, mondhatni híg. Összességében fáradt aromatika jellemzi, a sav és a cukor számszakilag pariban van, de valahogy teljességgel külön mozognak. Totálisan elszállt árazás. 4p
(furmintfan) Késői szüretes jelleg, picit tompa illat, őszibarack, édesfűszerek, pici illó. Ízében őszi- és sárgabarack, némi trópusi gyümölcs, fűszerek, kis kesernye, enyhe cseresség, közepesnél rövidebb lecsengés. 4p
Borbély Pincészet Juhfark 2012 – 12,0%. 2.600Ft
(akov) Égett olajban sütött balatoni hekkre emlékeztető illat, a háttérben kénnel korrigált oxidáció jegyeit érezni, plusz még zöld dolgok is vannak benne. Kóstolva szintén – egészen elképesztő módon – halas aromájú, húsleveses és zöldes. Gyenge és rosszul kezelt bor, súlyos árcímkével. 2p
(furmintfan) Fülledt illat, őszibarack, pici doh, korhadt fa és fémesség, nedves avar. Ízben gomba, avar, minimális érett barack, kis só, leveszöldség. Lágy, krémes, rövid és koránál jóval öregebbnek hat. 3p
Kreinbacher Juhfark Selection 2012 – 13,0%. 3.400Ft
(akov) Végre egy tiszta bor! Virágos, fehér húsú gyümölcsökre, citrusokra épül. Krémes konzisztencia, a kelleténél kicsit több alkohol, a közepes lecsengésben kellemes fanyarság. Egyértelmű hordós érlelésre utaló jegyeket hordoz, furcsa fás fűszeressége megosztó. Nem egy nagy szerkezet és gyümölcsössége is lehetne direktebb. 5p+
(furmintfan) Lassan nyíló, kissé neutrális illat, fehér húsú gyümölcsökkel, körtével. Sima, kerek korty, jó arányok, pici maradékcukor, finom hordóhasználat. Ízében citrusok, őszibarack, kis só, hordófűszerek, pici citromos-mézes teás beütés. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy hosszú élete lesz. 5p
Csordás-Fodor Olaszrizling Selection 2012 – 13,5%. 2.200Ft
(akov) Illatát túlérett, erjedő gyümölcsök és bakelit (redukció) uralják. Testes, krémes, de szinte tökéletesen íztelen. Egy ezres mínusszal sem venném meg! 3p
(furmintfan) Illatban termálvíz, édesfűszerek, őszibarack, vanília, fa. Savai kissé lágyak, a hordó fűszerei és határozott sósság uralja az ízt, némi barack és zöldfűszer mellett. 4p
Kolonics Szt. Margit Olaszrizling Hordószelekció 2012 – 13,5%. 2.800Ft
(akov) Bizonytalan illat, oxidáció egyértelmű jegyeivel, mézzel, zellerrel, nyers zöldességgel és furcsa fás jegyekkel. Ízképét teljesen eluralja az agresszív, nyers-pörköltes hordó (talán akáchordó?). Mellé méz, kandírozott gyümölcsök, lendületes sav, de nehéz bármire is figyelni ennyire rossz fa mellett. Túlárazott. 4p-
(furmintfan) Fűszeres illat, kókusszal, marcipánnal, vaníliával, fával. Ízben is ráül a hordó: édesfűszerek, só, citrusok, nagyon élénk savakkal. 4p+/5p-
Somló Kincse Kézműves Kispince Furmint 2012 – 12,5%. 2.700Ft
(akov) Kis oxidációs illatjegyek a háttérben, mellé virág jön, de alapvetően fedett marad. Testes, érezhető oxidációs aromákkal, nem teljesen tiszta, de azért van zamata, főként citrusokra emlékeztet. Nem túl bonyolult, és bizonytalansága is megáll még egy határnál. 4p+
(furmintfan) Neutrális fehér húsú gyümölcsös illat, némi avarral és gombával. A savak érzetre lágyabbak, de hosszan tartanak. Ízében vanília, édesfűszerek, őszibarack, gomba és kis só. Szép a hordóhasználat, de kissé lomha, és előrehaladott állapotú a bor. 4p+
Folyt. köv.
(A rendezvényre a szervezők meghívására látogattunk el. Köszönjük! A fotó a Somlói Borok Boltjának Facebook oldaláról származik, Nagy Gábor készítette.)