A Borrajongó

Húsvéti borok

2014. április 23. 06:00 - furmintfan

Sok-sok borral telt a húsvét, különösen, ha a péntek estét is hozzácsapom. Kóstoltam (ittam) bort barátokkal, családdal... étel előtt, mellett, után, nélkül... egy pohárral, több pohárral... többnyire magyarokat, de két újvilági is a poharamba került... Viszonylag széleskörű merítés jött össze a 4 nap alatt, gondoltam ez most egy különösebb koncepciót nélkülöző egyveleg-posztot megér.

husvet6.jpg

A borok, nagyjából a kóstolás/fogyasztás sorrendjében:

Günzer Tamás Mont Blanc Cuvée 2013

Muscat ottonel és olaszrizling házasítása. A címek szerint illatban inkább előbbi, ízben inkább utóbbi, és valóban van benne valami. A pohárba kiöntve szinte víztiszta, illata friss, nem tolakodó, szőlő, zöldalma, némi fehér virág, licsi. Könnyed, ropogós savakkal, zöldalmás, citrusos, szőlős, pici őszibarackkal és kellemes fanyarsággal. 4p

Légli Szőlőbirtok Blanc 2013

Olaszrizling és rajnai rizling tartályban erjesztve és érlelve. Citrusos, zöldalmás, illatban némi virággal és zöldes jeggyel, ízben kis fanyarsággal. Ropogós savai vannak és a frissítő citrusos, citromos aromák mellett nem sok mindent tud, nagyon egyszerűnek hat, de fröccs formájában fogyasztva nyáron ideális lehet. 4p-

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Sauvignon Blanc 2013

Közepesen intenzív illat, csalán, bodza, vágott fű, kevés trópusi gyümölcs a háttérbe húzódva, kevés édesfűszer. Élénk savai és legfeljebb közepes teste mellett az alkohol kicsit magasnak tűnik. A hűvősebb sauvignon blanc-vonalat követi: szikár, zöldpaprikával, vágott fűvel, citrusokkal, egressel, kis bodzával, zöldalmával, körtével, lime-mal és minimális trópusi gyümölccsel, közepes lecsengésében a zöldes jegyek dominálnak. Erős 5p

Etyeki Kúria Sauvignon Blanc 2013

Hűvösebb érzetű, de közepesnél intenzívebb illat: fű, zöldpaprika, némi spárga és zöldhagyma, ananász, körte, kevés trópusi gyümölcs. Savai valamivel lágyabbak, szélesebbek, mint a pannonhalmi tételé. Ízében lédús körte, citrusok, zöldpaprika, vágott fű, őszibarack, kis krémesség a korty felületén. Erős 5p

Tohu Single Vineyard Sauvignon Blanc 2011

Szinte letaglózóan intenzív illat sok trópusi gyümölccsel, édes citrussal, mangóval, maracujával, grapefruittal, némi egressel és vágott fűvel, majd idővel megjelenő édesfűszerekkel. Annak ellenére, hogy nem kifejezetten friss évjáratú borral van dolgunk, a savak és az ízek szinte robbannak a szájban: citrusok, grapefruit, lime, ananász, egres, kis vágott fű, és minerális érzet is felfedezhető. Az intenzitás fokozatosan, de nagyon lassan halkul, a kortynak végig van íve, a lecsengés is nagyon hosszú. 7p-

husvet3.jpg

Hilltop Borászat Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2012

Erdei gyümölcsös, meggyes, málnás, szedres, édesfűszeres, vaníliás illat és íz, a túlérettség határán táncoló gyümölcsökkel, szájban a lecsengés felé kis étcsokoládéval. Savai kellően megtámasztják a legfeljebb közepes testet, a tannin finomszemcsés, picit húz, mennyiségre szintén a közepes alsó határán. Nem egy bonyolultra hangolt bor, de az áráért ezt nem is kell elvárni tőle. 4p

husvet5.jpg

Hardys Stamp of Australia Shiraz – Cabernet Sauvignon 2010

Illatában szilva, meggy, árnyalatnyi bőr, bors, később fűszerek, szegfűszeg, pici vanília érezhető. Arányos, jól iható bor, közepesnél kicsivel kevesebb finomszemcsés tanninnal, ideális mennyiségű savval, finoman melegítő alkohollal, közepesnél kicsit keskenyebb testtel. Ízében szilva, áfonya, meggy, bors, kis fűszeresség, árnyalatnyi sósság és némi gumi. Van egy kis újvilági műboros beütése, de ettől függetlenül jól elkészített, jól iható techno-bor. 5p

husvet4.jpg

Szent Tamás Pincészet Nyulászó Hárslevelű 2009

A hét elején tartott évjárat-bemutatón felbuzdulva megörültem, hogy a Kistücsök borlapján régebbi Szent Tamás-tételek is szerepelnek, így tettem egy próbát a 2009-es favorit Nyulászóval – mint az ebéd végén kiderült, az utolsó palackkal -, és nem bántam meg, sőt...

Közepes citromszíne, olajos textúrája és a pohár szélén lassan lecsorgó lábak már komolyabb bort sejtetnek. Az illat szép érettséget mutat, nehezen szálazható, de gazdag, enyhén avaros palackbukéval, citrusokkal, érett fehér és sárga húsú gyümölcsökkel, propolisszal, pici vaníliával, határozott sóssággal-kövességgel, csipetnyi gombával. Érett, mégis mutatja a frissesség jeleit is. A korty elején a savak meglepő intenzitással, élénkséggel nyitnak, intenzitásuk sokáig kitart, miközben csiszoltnak, élmentesnek mutatkoznak. A korty telt, jól kitöltött, a savak végig kellően feszesre húzzák ki a bort. Ízben visszaköszön az illatban tapasztalható érett gyümölcsös-propoliszos-citrusos-sós egység. A rendkívül hosszan tartó lecsengésben is a sósság-kövesség dominál. Fiatalon is nagyon szerettem, most is nagy élmény volt. 7p+

husvet2.jpg

St. Ilona Somlói Olaszrizling 2009

Enyhén palackbukés, már-már petrolos, körtés, őszibarackos, édesfűszeres illat, amely másnap a kókuszos, vaníliás irányba mozdult el. Élénk savai mellett is érezhető némi maradékcukor, ami korábbi kóstolások alkalmával valahogy sosem tűnt fel. Az alkohol picit befűt, főleg a kerek, öblös korty vége felé. Ízében körte, őszibarack, finom sósság, kókusz, közepesnél hosszabb, finoman kesernyés, mandulás lecsengés, hordófűszerekkel. 6p

Cezar Winery Zöldveltelini - Rizlingszilváni 2013

Halvány zöldescitrom szín, behízelgő, virágos, zöldalmás, szőlős illat, minimális tutti-fruttis beütéssel. Nagyon friss, üde, arányos szerkezetű, jól iható bor. Zöldalma, körte, szőlő, ideális bulibor, jól csúszik. 4p

Heimann Merlot 2011

Szilvás, meggyes, finoman fűszerezett illat, minimális vajassággal. Az egyensúlyba nem lehet belekötni, a savak gördülékennyé teszik a sima kortyot, a tannin érett, bársonyos, pont ideális mennyiségben van jelen, az alkohol nem lóg ki, a test közepes. Ízében szilva, meggy, rengeteg fűszer, a háttérben erdei gyümölcsök, a korty második felében étcsokoládé. Örömbor, amely felismerhetően szekszárdi és felismerhetően merlot. 6p-

husvet1.jpg

Pfneiszl Távoli Világ 3. évjárat (2009)

Shiraz, carmenére, malbec, zinfandel és sangiovese házasítása. Meglepően fiatalos rubin szín fogad a pohárban. Piros és fekete bogyós gyümölcsök és édesfűszerek uralják a közepes intenzitású illatot, amelyben pici illó, minimális bőr és gyanta, majd egyre több zöldfűszer és egy kevés bors is megjelenik. Kóstolva is mutat még fiatalos lendületet, a savak elég feszesre húzzák ki a szerkezetet, a korty sima, tanninja mennyiségre közepes, bársonyos, a fa nem tolakodó. A piros és fekete bogyós gyümölcsök, szilva, meggy, szeder, második hullámban némi vaníliás, szegfűszeges fűszeresség is érezhető, valamint pici fenyőgyanta, árnyalatnyi sósság és a korty második felében zöldfűszerek és étcsokoládé. A lecsengés közepesnél valamivel hosszabb. Stabil 6p

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr966066951

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2014.04.23. 09:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.04.23. 10:05:26

a Pfneiszlhez hol és mennyiért jutottál hozzá?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.04.23. 10:27:26

@szenvedély S.:
:)
Azt hiszem, 2012 januárjában volt "pótszilveszteri" tombola a DiVinoban, azon nyertem.
Talán a 2010-es van most forgalomban, 3500 Ft körül, az nekem kevésbé volt meggyőző.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.04.23. 22:47:05

A Heimann M. tényleg örömbor, de az alkohol szerintem kilóg (és a gyanútlan örömborozás végén alaposan fejbe kólint).
A Hilltop CS annyi pénzért (1000 körül) best buy. Nyilván az unortodox kézművesség szép példája...

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.04.24. 09:05:46

@Hepci: A Heimannban én is soknak éreztem a szeszt, emiatt nálam kb. 5-

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.04.24. 09:20:17

@Hepci: @ungert: A 2011-esben vagy a 2012-esben?
Utóbbit én nem kóstoltam, látom abban 15% az alkohol, az már valóban neccesnek tűnik.
A fent említett 2011-esnél én abszolút nem éreztem a vészesnek a szeszt, a tényleges 14% alá tippeltem volna.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.04.24. 09:30:14

@furmintfan: Előbbit még régebben, utóbbit szilveszterkor fogyasztottam, mindkettőben magasnak éreztem a szeszt, túlérettnek az alapanyagot, és egy kissé üresnek az összképet. A 2009-es ellenben jobban tetszett még annak idején.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.04.24. 09:51:22

@ungert: Én a 2011-esnek egyik alkotóelemét sem éreztem ilyen tragikusnak. Nem a komplexitás csúcsa, de üresnek azért nem mondanám. Valahol azt olvastam, hogy leginkább étel mellé, éttermekbe szánják, erre a célra szerintem tökéletes.
A 2009-est is szerettem, a 2012-essel előbb-utóbb biztosan összehoz sors.

Előtte viszont belekortyoltam egy egészen iszonyatos szekszárdi cuvéebe egy számomra addig ismeretlen pincétől. Na, abban aztán volt minden általad felsorolt dologból bőven, lehet, hogy már csak ezért is örültem annyira a Heimann-nak. :)

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.04.24. 10:01:40

@furmintfan: Lehet. : ) A H.M. amúgy jó kajabor, azt aláírom.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.04.24. 15:46:10

@furmintfan: '12-es volt.
Másnap nem voltam képes normálisan teniszeni...