A Borrajongó

Márciusi tokaji hétvége II. – Holdvölgy, Gizella Pince (és egy kis ráadás)

2014. április 17. 06:00 - furmintfan

A pénteki monstre sauvignon-blanc kóstolót követően a hétvége a továbbiakban már leginkább tokaji borokkal telt. Szombaton és vasárnap is egy-egy borászatot látogattam meg, mindkét vizit már régóta szerepelt a terveim között.
A Holdvölgy Borászatot körüllengő titkozatosság már évekkel ezelőtt nagyon kíváncsivá tett, amikor még Berecz Stéphanie volt a borász, de a borokat Magyarországon még nem forgalmazták, a pincét pedig nem állt készen vendégek fogadására. A Gizella Pince tulajdonos-borászával, Szilágyi Lászlóval számtalanszor találkoztunk, ha éppen Budapesten kóstoltatta borait, de amikor a borvidéken jártam, soha nem tudtuk összehozni a találkozót.
Szombaton délután a Sárga Borházban elköltött ebéd után Gincsai Tamással jártuk be a Holdvölgy pincelabirintusát, vasárnap délelőtt pedig Szilágyi László idegenvezetése mellett a Szil-völgyben tett dűlőtúra után a Gizella-borokkal kötöttem szorosabb barátságot.

gizella4.jpg

Holdvölgy Borászat

A Holdvölgyről egy decemberi kóstoló apropóján már írtam, de egy gyors ismétlés talán nem árt.
A Holdvölgy tulajdonosa Demko Pascal édesapja mezőzombori születésű. Az első területet a Dorgó dűlőben még ő kapta a feleségétől születésnapi ajándékként. Később Demko Pascal vette át és gyarapította folyamatosan új területekkel a birtokot.
A borászat jelenleg 25 hektáron gazdálkodik, 7 mádi dűlő (Betsek, Dorgó-tető, Holdvölgy, Kakasok, Király, Nyulászó, Úrágya) 19 parcellájában. Berecz Stéphanie 2007-től 2012-ig volt a Holdvölgy főborásza, utódja Gincsai Tamás lett, aki korábban a Dereszlánál, majd a Vylyannál dolgozott borászként. A Holdvölgy 2013-tól a Mádi Kör tagja.

hv1.jpg

Pop-uppp Extra Brut Méthode Traditionelle Experience ExceptionnelleSárgamuskotály Pezsgő 2010

A Nyulászó sárgamuskotályából készült. A hosszú érlelés finomította a muskotály direkt szőlős, fűszeres, licsis, parfümös aromáit, így ezek mellett finom élesztős, kekszes jegyek is feltűnnek. 5p+

A belépő tétel után elkezdtük több órás túránkat a borászat útvesztőjében. A rendkívül modern és patyolattiszta feldolgozó részben kezdtünk, itt tartályból és hordóból különböző mintákat kóstoltunk. A kezdetektől fogva jellemző, hogy a háslevelűt használt burgundi és zempléni hordóban vegyesen, a furmintot pedig másod- és harmadtöltésű zempléni tölgyfa hordóban érlelik. (Kivétel persze van, mint látni fogjuk.) Furmintból a Király, hárslevelűből a Becsek termése kerül dűlőszelekcióként palackba.

hv2.jpg

Pezsgő alapbor (M)

Hárslevelű 2013-ból, furmint 2012-ből. Virágos, fehér húsú gyümölcsös, némi trópusi gyümölccsel, jó savakkal.

Kabar 2013 (M)

Illatában édes citrusok, fűszerek és tavaszi virágok. Arányos szerkezetű, feszes savú bor, édes citrusokkal, fűszerekkel, némi grillázzsal, pici cserességgel, fanyar lecsengéssel, legfeljebb közepes testtel.

Furmint 2013 (M)

A Holdvölgy, a Dorgó és a Nyulászó termése, tartályban erjesztve és 500 literes új hordóban érlelve. Citrusos, édesfűszeres, élénk savakkal, enyhén emelkedett alkohollal, pici cserességgel.

Király Furmint 2013 (M)

Tartályos erjesztés, hordós érlelés. Hasonló, édesfűszeres, citrusos karakter, határozottabb sós miernalitással. Szikárabbnak, tömörebbnek tűnik az előző bornál. Savai a 4 gramm maradékcukor mellett is nagyon élénknek hatnak.

Hárslevelű 2013 (M)

A Becsek, Holdvölgy és Nyulászó termése. Tartályban erjedt és harmadtöltésű hordóban érett. Nagyon vonzó illat virágokkal, édesfűszerekkel, trópusi gyümölcsökkel. Remek egyensúlya van, tartalmas és kifejezetten jó inni. A hordó fűszerei szépen kiegészítik az édes citrusos, trópusi gyümölcsös aromatikát.

Becsek Hárslevelű 2013 (M)

Hordóban erjedt és érlelődött. Almás, körtés, citrusos gyümölcsös aromái mellett a hordófűszerek (kókusz, vanília) és a sós jegyek is határozottabban megjelennek.

Becsek Hárslevelű 2012 (M)

Onellerie Remond újfa hordóban erjedt és érlelődik. Fűszeres, vaníliás, borsos, füstös aromatika, ízben pluszban érett fehér húsú gyümölcsökkel és citrusokkal. Jó savú, erőteljes, markáns karakterű bor.

A feldolgozó megtekintése és a száraz borok mintáinak megkóstolása után bevetettük magunkat a három szintes pincerendszer mélyébe. A borászat érlelő pincéje összesen 1800 méter hosszúságú, 109 pinceágból álló járataival a környék egyik legrégebbi és leghosszabb pincerendszere. A pincerendszer egyes részeit még a XIV. századból származnak. A járatokat 60-80 centiméterrel mélyítették, majd az aljzatot lebetonozták, ami egyrészt nagyobb tisztaságot eredményez, másrészt a logisztikai műveleteket is megkönnyíti.

Meditation Furmint 2007

A Becsek, Holvölgy, Kakasok és Király dűlők termése, 80%-ban tartályban, 20%-ban hordóban erjesztve és érlelve. Érett fehér húsú gyümölcsös, almás, barackos, fűszeres illat, kis palackbukéval. Kerekre csiszolódott bor, gömbölyű, inkább széles, mint magas savakkal. Fehér húsú gyümölcsök, fűszerek, csipetnyi kakaó, vanília, leheletnyi sós-ásványos érzet színezi ízét. 6p

hv3.jpg

Eloquence Szamorodni 2007

Furmint és hárslevelű a Holdvölgyből, a Királyból és a Nyulászóból, 104 g/l cukor, 6,2 g/l sav, 13% alkohol. Jó sav-cukor egyensúly, elegáns szerkezet, krémes textúra, semmi nehézkesség. Sárgabarack, trópusi gyümölcsök, édesfűszerek. 7p+/8p-

Exaltation Sárgamuskotály 2011

Keleti fűszeres, licsis, egzotikus gyümölcsös, ananászos, fanyar lecsengés. Nagyon jól iható, elegáns bor. 7p

Exaltation Sárgamuskotály 2013 (M)

120 g/l feletti cukor, kb. 6 g/l sav. Valamivel lágyabbnak tűnik, mégis eléggé koncentrált. Gazdag íz, sokféle trópusi gyümölcs: ananász, mangó, maracuja, licsi, keleti fűszerek.

6 Puttonyos Aszú 2012 (M)

Felezett őszibarackbefőtt, sárgabaracklé, tejcsokoládé, érett trópusi gyümölcsök. Jó savak mellett közepesnél nagyobb test.

6 Puttonyos Aszú 2011 (M)

Hűvösebb karakter, vanília, ananász, mangó, sárgabarack. Elegáns, szép egyensúllyal, vaníliával, sárgabarackkal, trópusi gyümölcsökkel, mangóval, ananásszal.

6 Puttonyos Aszú 2010 (M)

Kissé visszafogottabb és érettebb illatot mutat: pici gomba és avar, őszibarackbefőtt, sárgabarack, ananászbefőtt, birsalmasajt. Az évjárattól megszokott élénk savak jellemzik, elegáns szerkezettel, mégis eléggé gömbölyű testtel.

hv4.jpg

Intuition No. 2 Nyulászó Sárgamuskotály 2008

99 g/l maradékcukor, 8,1 g/l sav, 12,6% alkohol. Izgalmas aromatika: szivardoboz, dohány, érett kajszibarack, trópusi gyümölcsök, mangó. Élénk savak, szép, csiszolt szerkezet. 7p

Signature 2007

145 g/l cukor, furmint, hárslevelű és zéta. Vanília, trópusi gyümölcsök, kajszibarack, mangó, pici füst. Nagyon koncentrált, elegáns és izgalmas. 8p

hv5.jpg

Gizella Pince

Szilágyi László feleségével Debrecenből költözött Tokajba, hogy a nagyszülői hobbibirtok alapjain építsék ki családi borászatukat. A 2005-ben alapított pince neve a borász nagymamájának emlékét őrzi. A pince több település több dűlőjében rendelkezik területekkel, így a különböző talajok és fekvések széles spektrumát igyekeznek bemutatni boraikon keresztül.
Délelőtt a viharos széllel dacolva a Szil-völgyben tettük egy sétát. A Tarcal mellett fekvő dácittufás, löszös talajú dűlő a borász kedvenc területe. A rajongás teljesen érthető. Szilágyi László kitartó munkával, pénzt, energiát, időt nem kímélve, folyamatosan építi kis birodalmát a Tokaj-hegy oldalában. Újabbnál újabb teraszok, szőlősorok, támfalak jelzik a munka eredményét. A dűlőtúra után következett az érlelőpince, ahol Lori, a borász vizslája üdvözölt minket. Odalent hordómintákat kóstoltunk kifulladásig, és egy kicsit kísérleteztünk is.
A kóstolt minták alapján a 2013-as évjárat az előzőnél lendületesebb, élénkebb savú borokkal kecsegtet, anélkül, hogy a borok eddig megszokott stílusjegyeit nélkülöznünk kellene.

gizella3.jpg

Kastély Furmint 2013

Fehér húsú gyümölcsös, fűszeres, őszibarackos illat, citrusos, finoman fűszeres, almás, körtés íz. Almasavbontást követően is kellően élénk savak, jó arányok.

Barát Hárslevelű 2013

Trópusi gyümölcsös, egzotikus fűszeres, kis citrusossággal, finom ásványos érzettel. Kortyközépen kicsit csökkenő intenzitással és fókusszal, de nagyon gazdag édes trópusi gyümölcsös ízzel.

Barát Hárslevelű 2013

Későbbi szüreti időpont. Érett trópusi gyümölcsös, édes körtés, kis sárgabarackkal. Érzetre érettebb, gömbölyűbb, édesebb, mint a másik hordó bora, több alkohollal.

Szil-völgy Hárslevelű 2013

Trópusi gyümölcsös, ananászos, picit gyógyfüves illat. Részleges almasavbontáson esett át. Az alkohol picit fűt benne, a korty sima, krémes. Citrusos, barackos, trópusi gyümölcsös, édesfűszeres íz, csipetnyi sóssággal.

Szil-völgy Furmint 2013

Trópusi gyümölcsös, fűszeres, finoman minerális, citrusos, körtés. Szikárabb, tömörebb, lendületesebb, de ízben talán kevésbé komplex, mint a hárslevelű.

gizella1.jpg

Szil-völgy „Cuvée” 2013

Már magam sem tudom, hogy én kérdeztem előbb, vagy Szilágyi László említette, de mindkettőnk fejében megfordult: mi lenne, ha a két tételt összeházasítaná? Megnéztük.
Remekül kiegészítette egymást a furmint struktúrája és a hárslevelű aromatikája. Lendületes, szép egyensúllyal. Trópusi gyümölcsök, citrusok, fűszerek, vanília, finom ásványosság.
Kíváncsi vagyok, miként dönt majd a borász az esetleges házasítást illetően, nekem úgy tűnt, hogy a két fajta együtt most többet mutat, mint külön-külön. (Egyébként is gyakran felmerül bennem, vajon milyen lenne a külön-külön lepalackozott furminthoz és hárslevelűhöz képest egy házasítás mondjuk Bottéktól a Határiból, a Kikelettől a Vátiból, a Tokaj Nobilistól a Barakonyiból, Balassa Istvántól a Betsekből, és így tovább).

Szent Tamás Hárslevelű 2013

3 éves Dynamis hordó. Az illat sós-füstös ásványossággal nyit, majd édes fehér húsú gyümölcsök, kis marcipán, alma. Fűszeres, szép hordóhasználattal, vaníliával, szegfűszeggel, neutrális fehér húsú gyümölcsökkel.

Szent Tamás Hárslevelű 2013

Új Trust hordó, amelynek dongáit gőzzel hajlították, így kevesebb csersavat és toast-os jegyet ad a bornak. Intenzív fűszeresség, szegfűszeg, vanília, egyéb édesfűszerek, mellette édes fehér húsú gyümölcsök, kis marcipán.

Medve Furmint 2013

Dynamis hordó. A legkésőbb szüretelt száraz tétel. Határozottan fűszeres illat, szegfűszeggel és többféle édesfűszerrel, fehér húsú gyümölcsök. Maradt benne 10 g/l maradékcukor, az alkohol 14,5%-os. A kettő együtt ad a bornak egy kis édességérzetet. Ízében még markáns a hordó, kókusszal, szegfűszeggel, mellette őszibarackkal, trópusiakkal.

Medve Furmint 2013

Trust hordó. Ebben még határozottabb a fűszeresség, a szegfűszeges érzet és az édes, trópusi gyümölcsösség, de a savak is élénkebbnek tűnnek.

Szil-völgy Késői Szüret Cuvée 2013

Furmint és hárslevelű, előbbi nagyobb arányban szerepel benne. Trópusi gyümölcsös, mangós, ananászos, édes barackos, kis keleti fűszerrel, kis mineralitással. Arányos, jó szerkezetű és komplex tétel. 100 g/l maradékcukor.

Barát Hárslevelű Késői Szüret 2013

Vaníliás, sárgabarackos, gazdagon trópusi gyümölcsös, mangóval, maracujával, papajával, mézzel. Érzetre ebben a borban hangsúlyosabb az édesség. 111 g/l cukor, 9 g/l sav.

Kastély Furmint Késői Szüret 2013

Nagyrészt furmint alkotja. Új Trust hordóban érlelődik, ennek megfelelően fűszeres, szegfűszeges, vaníliás, sárgabarackos, trópusi gyümölcsös.

Kastély Furmint Késői Szüret 2013

Régi Trust hordó. Teljesen botritizálódott fürtök adták az alapanyagot. Sárgabaracklekváros, érett trópusi gyümölcsös, kissé édességhangsúlyos tétel.

6 Puttonyos Aszú 2013

Az alapbor alapanyaga hárslevelű a Szent Tamásból és furmint a Medvéből, Sárgabarack, mangó, narancslekvár, tejcsokoládé, vanília, keleti fűszere ízkavalkádja. Krémes, telt, picit az édesség felé hajlik az egyensúlya, de az erjedés során a cukor még természetesen lejjebb megy majd.

gizella2.jpg

A hordóminták végigkóstolása után a vendégházban megnéztük a rend kedvéért a palackos tételeket is, ezek nagy részét már régi ismerősként üdvözöltem.

Szil-völgy Hárslevelű 2012

Virágos, édes citrusos, finom fűszeresség, körte, alma, őszibarack, kis trópusi gyümölcs. Arányos, kicsit lágyabb, lazább szerkezet. 6p+

Szil-völgy Furmint 2012

Finoman vaníliás, kókuszos, őszibarackos, kicsit virágos illat. Jó arányok, citrusok, őszibarack, alma, fűszerek. 6p+/7p-

Kastély Furmint 2012

Fűszeres, szegfűszeggel, kakóval, fehér húsú gyümölcsökkel, pici sós ásványossággal. Eléggé testes, a Szil-völgyeknél súlyosabb bor, kicsit az alkohol kicsit fűt benne. 6p

Barát Hárslevelű 2012

Trópusi gyümölcsök, édes körte, méz, édesfűszerek, kicsi grillázs. Kissé az édesség felé dől az egyensúlya, és az alkohol is picit magasnak hat. 5p+/6p-

gizella0.jpg

Medve Furmint 2011

Leheletnyi palackbuké, fehér húsú gyümölcsök, fűszerek, finom gyurmás mineralitás, pici kakaó és kávé. Telt, gömbölyű, de az alkohol itt is picit magas. 5p+/6p-

Szinszi 2012

168 g/l cukor, 7,1 g/l sav. Furmint és hárs, aszúsodott és töppedt szemek vegyesen. Hűvöskés hatású, picit zárt illat. Nagyon jól iható, elegáns, mégis tartalmas, gazdag bor, trópusi gyümölcsök, sárgabarack, menta, gyógynövények, kis keleti fűszer. Hosszú lecsengés. 8p-

6 Puttonyos Aszú 2010

193 g/l cukor, 11,3 g/l sav. Édes citrusok, sárgabarack, pici dohány, citromfű, ananász, körte, narancs. Vibrálóan élénk savak, lendületes szerkezet, hűvösebb karakter. Semmi ragacsos édesség, abszolút a savak határozzák meg a bort. 8p

6 Puttonyos Aszú 2008

163 g/l maradékcukor, 9,3 g/l sav, 10,5% alkohol. Illatában csipetnyi dohány, vanília, kamilla, méz, sárgabarack, ízben vanília, édesfűszerek, édes narancslekvár, mangó, gyógynövények, pici dohány a lecsengésben. 8p

 sbh.jpg

Ami a ráadást illeti, szombaton és vasárnap is a Sárga Borházban ebédeltem szintén Tokajban időző  barátokkal. Itt is kóstoltam három bort, azt hiszem, megérdemlik, hogy megemlítsem ezeket is.

Bott Pince Határi Hárslevelű 2012

Összetett illat: fehér húsú gyümölcsök, fehér szirmú virágok, édesfűszerek, körte, pici cukorkásság. Feszes szerkezet, jó egyensúly. Ízében fehér körte, sok fűszer, gyurmás ásványosság. 7p

Balassabor Betsek-Mézes-Mály Hárslevelű 2009

Félédes. A pincére általában jellemzően gazdag, érett trópusi gyümölcsös, barackos, édesfűszeres illat. Széles savak, közepesnél nagyobb test, picit lazább szerkezet, jelentős maradékcukorral. Gömbölyű, de nem lusta. Ízében érett trópusi gyümölcsök, barack, szegfűszeg, vanília, méz. 6p+/7p-

Szepsy Furmint 2012

Gazdag illat, sok édesfűszer, érett fehér húsú gyümölcsök, kis virágosság, finom mineralitás. A fűszeresség nem túlzó, remekül kiegészíti a gyümölcsöket. A szerkezet jó arányokat mutat, semmi nem lóg ki. 6p+/7p-

 

Gincsai Tamásnak és Szilágyi Lászlónak köszönöm az alapos és kimerítő idegenvezetést. :) Nagy élmény volt!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr386036193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.04.17. 14:56:19

jól birod és nem csak a furmintot...:-)

terroir 2014.04.17. 15:34:22

májusban mi is megyünk Szilágyi Lacihoz, kíváncsi vagyok a 13-as tételekre
süti beállítások módosítása