A Borrajongó

Villa Maria borok a VinCE Heinemann teraszán

2014. március 18. 06:00 - furmintfan

A VinCE Heinemann teraszán szombaton rögtön a Villa Maria standjába botlottam. Nagy örömömre szolgált, hogy nem csupán a pincészet alap tételeit hozták el bemutatni, hanem a Magyarországon többnyire nem elérhető válogatás borokat is meg lehetett kóstolni. Vasárnap több időm volt körbejárni, és mivel a tömeg sem szállta meg ezt a részt, én sem rohantam, és nyugodtabban el tudtam merülni az egyik legismertebb új-zélandi birtok boraiban.

2325e32dd84ee4f018a869931f457854.jpg

(A kép forrása: http://lovemarlborough.co.nz)

A Villa Maria Estate, George Fistonich borászata, 1962-ben hozta forgalomba első borát Auckland-ből. A kis birtok az 1970-es években gyorsan bővülni kezdett, ma pedig már Új-Zéland két nagy szigetének négy különböző borvidékén (Auckland, Gisborne, Hawkes Bay és Marlborough) borászkodnak. A birtok nagy hangsúlyt fektet a környezettudatos gazdálkodásra.

A Villa Maria a változatos területeken számos fajtával dolgozik, a termékpiramis is több lépcsőből épül fel, így szinte már követhetetlenül sok bor szerepel a szortimentben. A Private Bin sorozat borai képviselik a paletta alsó szegmensét, majd következik a Cellar Selection és a Reserve sorozat. Ezeket egészítik ki a dűlő-szelektált borok, és a külön kezelt speciális tételek, amelyek között késői szüretelésű édes borokat, Új-Zélandon ritkán előforduló szőlőfajtákból készült borokat, és pezsgőket is megtalálunk.

A VinCÉ-n az alábbi borokat kóstolhatta a közönség:

Marlborough Sauvignon Blanc Private Bin 2013

A pincészet birtok sauvignon blanc-ja, több különböző marlborough-i terület terméséből házasítva. Intenzív, friss illatából áradnak a tankönyvi sauvignon blanc-jegyek: spárga, zöldpaprika, vágott fű, citrusok, egres, kis trópusi gyümölcs a háttérben. A savak intenzívek, megfelelő tartást és hosszúságot biztosítanak a bornak. A test közepesnél könnyedebb, az alkohol moderált. A korty intenzív ízekkel indul, bár kicsit híg. Ízben is jönnek az illatban tapasztalthoz hasonló jegyek: citrusok, vágott fű, déligyümölcsök, bodza, csalán. 5p+/6p (3990 HUF, Heinemann)

East Coast Arneis Private Bin 2012

Piemonti eredetű, ritka, ősi fehérszőlő fajta. Hawkes Bay és Gisborne között három különböző dűlő terméséből készült. Illatában és ízében főleg édes citrusok, némi trópusi gyümölcs, maracuja, őszibarack, kis fűszer és fűszer érezhető. Friss, üde, jó savszerkezettel bíró bor, ízében citrusokkal, zöldalmával, csipetnyi vegetális jeggyel. 5p+/6p

villa_m.jpg

Marlborough Sauvignon Blanc Cellar Selection 2012

Szintén több marlborough-i területről származtik, válogatott parcellák teljes érésben szüretelt alapanyagából. Érettebb, teltebb, gyümölcsösebb karakter, mint az alap sauvignon blanc. Illatában csalán, bodza, trópusi gyümölcsök, egres, lime, maracuja. A savak lendületesek, hosszan tartanak, a korty jól kitöltött, a test közepes savak. Intenzív ízében trópusi gyümölcsök, ananász, maracuja, őszibarack, kis citrusosság, inkább a háttérben megbújó zöldes jegyekkel. 6p+

Marlborough Sauvignon Blanc Reserve Wairau Valley 2012

A melegebb, szárazabb éghajlatú Wairau-völgy válogatott területeinek fokozottan korlátozott hozamú gyümölcse szolgáltatja az alapanyagot ehhez a borhoz, amely forgalomba kerülése előtt több hónapot érik a palackban. Minden ízében melegebb tónusú, mint az eddigi borok, illatában sok trópusi gyümölcs, maracuja, mangó, édes citrusok, kis vágott fű, bodza. Szerkezetre nézve teltebb, öblösebb és koncentráltabb a korty, műfajon belül aránylag lágyabbak a savak. Gazdag trópusi gyümölcsös aromatika, közepesnél hosszú lecsengés, édes citrusok, maracuja, mangó, kis bodza és fű a háttérben. 7p

Marlborough Single Vineyard Sauvignon Blanc Graham Vineyard 2012

A tengerpart közelében található ültetvény dűlőszelektált bora. Illata már-már szúrósan intentív, zöldes jegyekkel, feketeribizli levéllel, csalánnal, karalábéval, földes aromákkal, kevés feketeribizlivel és citrusokkal, minimális trópusi gyümölcsösséggel. Nagyon intenzív, feszes savak, szikár struktúra, melegítő alkohol. Az íz az illathoz hasonlóan intenzív, zöldes jegyekben gazdag: vágott fű, csalán, földes jegyek, citrusok, fehér húsú gyümölcsök. 7p

villa_m_pn.jpg

Marlborough Pinot Noir Cellar Selection 2010

Több marlborough-i területről, többféle klón terméséből készült. Illatában piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, szamóca, finom fűszeresség, marcipán. A savak kellő feszességet biztosítanak, a tannin közepesnél kevesebb, finomszemcsés. Jól definiált piros bogyós gyümölcsök és édesfűszerek jellemzik az aromatikát, cseresznyével, szamócával az élen. 6p+ (5650 HUF, Heinemann)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr485866854

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2014.03.18. 08:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.03.18. 08:26:37

Köszi a posztot. Nagyon szeretem ezt a pincét, minden tisztelet.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.03.18. 09:32:11

@akov: Légyszíves bannoljátok a spammereket.
Köszi :)

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.03.18. 14:35:10

@akov: Valaki vad önreklámozásba kezdett, de hamar véget ért a történet :)
süti beállítások módosítása