A Borrajongó

Egyveleg 2013/12.

2013. december 30. 06:00 - akov

Egyveleg rovatunkkal jelentkezem az év utolsó előtti napján. Kaptam hideget is, meleget is, előbbit főképpen a magyar borászoktól. Szekszárd kiváltképp gyengén teljesített, a két forró év egyértelműen cserbenhagyta déli borvidékünket. Önkéntelenül eszembe jut az elmúlt napok vitája arról, mit is kellene innia és miről is kellene írnia a magyar borbloggernek. De ez legyen az én problémám.

uvegek.jpg

Fehérek

Demeter Zoltán Birtokbor Tokaji Furmint 2011

Kis érettség, lédús gyümölcsök, jó savak, szép tisztaság, kis maradékcukor. Kellemes és profi. 3.500Ft. 5p+ (Kézműves Borok Háza)

Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2008

Klasszikus. Érett illat, citrusokkal, kandírozott citrushéjjal, virágokkal, aszaltakkal, kamillateával. Testes, olajos, érett aromatikával. Tartalmas, túlérett gyümölcsökkel, fehér fűszerekkel, harsogástól mentes édeskés-fás hatással. Lusta kissé és üresedés jelei terhelik. Többet vártam tőle, annak idején dobálták rá a nyolcakat. 13,5%. 6.000Ft. 6p- (a pincétől)

Tesco Finest Vintage Champagne 2004 (Union Champagne)

Zseniális illat, kekszekkel, almával, fűszerekkel, szép érettséggel. Kóstolva is érett már az aromatika, kellemes, szép bubikkal, tartalmas koncentrációval. Mintha savban-szárazságban lenne eltérés a palackok közt, de mind jó volt végül is. 12,5%. 7p- (Tesco, már nem kapható)

Tohu Riesling Marlborough 2012

Teszkós leárazásban igen jó áron lehetett hozzájutni. Petrolosság, finom tisztaság, lendületes sav, már-már a savanya határán, szép intenzitás és fajtajelleg. 12,5%. 2.000Ft. 6p- (Tesco)

VMV Cuvée des 3 Messes Basses Ventoux Blanc 2012

VMV, azaz Vignerons du Mont Ventoux. Tisztán neutrális, fehér virágos, citrusos, hibátlanul híg és szinte íztelen. A hibátlanság mindenesetre erény, mert ezt teszi ihatóvá. 13,0%. 3p (Lidl)

Vörösek

Benedek Mátrai Pinot Noir 2011

Sok alkohol, rossz tannin, keserű, túlérett, terjengős. Pedig van tartalma, de félrement. 1.900Ft körül. 4p

Château d'Estoublon Mono Cepage 100% Mourvèdre Vin de Pays des Alpilles 2009

Mourvèdre fajtabor Provence-ból, egy bioművelésű birtokról. Vadas, bőrös, brettes, füstöltsonkás, gyógynövényes illat jellemzi, de kóstolva sem nyílnak új horizontok. Édeskés, sok-sok tanninnal, savval és hordóval. Valahogy nem áll össze a kép, minden külön pályán mozog. De nagyobb baj a brett és a bor horribilis ára. 14,5%. 8.500Ft. (Culinaris)

Château de Lancyre Coste d'Aleyrac Pic Saint Loup Languedoc 2010

Meleg illat, vonzóan rózsás. Testes bor, tartalmas is, szép is lenne, ha nem lenne lusta. Kihagyták belőle a savat. 14,0%. 12,0 EUR. 5p (Carrefour, Franciaország)

Château La Bourrée Castillon Côtes de Bordeaux 2010

Elég primőrös gyümölcsösség, pici kesernyésség, füstös fa. Sok izgalom nincs benne, de a jó vacsorabor szerepét maradéktalanul kielégíti. 14,5%. 1.899Ft. 5p- (Lidl)

Château La Clare Médoc Cru Bourgeois 2010

Faszén, friss fekete ribizli, ribizliszáras zöldesség, hordós fűszerek, csoki, rendes mennyiségű minőségi fa. Elég koncentrált, szép utóízzel, akár pár éves érlelésre is ajánlható. Drága. 13,5%. 3.999Ft. 6p (Lidl)

Chateau Kajmád Szekszárdi Cabernet Sauvignon Merlot 2011

Gyümis technobor, árkategóriájához mérten meglepően tartalmas, de egy komolyabb bor mellett azért már hígnak hat. Kicsit túlérett, kicsit gáz a tannin, de ezért az árért rendben van. 14,5%. 1.290Ft. 4p

Domaine de la Cyprière Vacqueyras 2012

Kellemesen gyümis, piros bogyósokra felfűzött nem bánt-bor, de sok izgalmat nem tartogat. Jó inni, ez vitathatatlan. 14,0%. 1.999Ft. 5p (Lidl)

Emilio Moro Ribera del Duero Crianza 2009

Amerikai hordóval agyonnyomták a korrektnél is jobb alapanyagot. Tartalmas, zamatos gyümölcsösség a háttérben, lendületes savval és jó adag tanninnal. 20,0 EUR. 5p (Spanyolországból)

Jaboulet Hermitage Le Petit Chapelle 2007

Az év fogása. A Tesoban 25.000Ft-ról 5.000Ft-ra árazták le, és bennfentes információk szerint nem is a polcon tárolták. Szerintem öt percig nem tartott a készlet. Pompás, vonzó, komoly illat, mentollal, mentával, fekete bogyósokkal, fűszerekkel, földdel. Kóstolva fekete borsos, cseris-meggyes, remek fával, aszalt gyümölcsökkel és hosszú lecsengéssel. Minden cseppje élvezet. 14,0%. 5.000Ft. 7p (IFDT, Tesco)

Merfelsz Nectar Sexardique Cabernet Franc Selection 2011

Savtalan, lekváros, édeskés és nagyon rossz tanninnal büntet. Sem azt nem értem miért „Selection”, sem azt, hogy mi kerül ezen 5.000Ft-ba? 14,0%. 5.000Ft. 4p

Pastor Szekszárdi Cabernet Franc 2011

Ha egy szóval kellene jellemeznem ezt a bort, akkor a „borzadály” jelző méltán jutna eszembe. Édes, alkoholos, lusta, töttyedt-löttyedt, bomlásnak indult gyümölcsösség. 14,5%. 2.500Ft. 3p

Pfneiszl Jégkorszak Soproni Cabernet Sauvignon 2009

Bontáskor elképesztően bizonytalan. Bujkáló brett és almás oxidáció, nehezemre esik meginni, nem is teszem. Kár érte, mert beltartalmilag jónak tűnik. Ha ez a bio-irány, akkor kösz, nem kérek belőle! 13,0%

Ráspi Soproni Cabernet Sauvignon 2009

Egyértelműen érezhetőek a minimál-kén hatásai. Liliomos brett és emelkedett illó, de ennek ellenére abszolút „látni” a fajtát, elég jó felépítésű a bor, nem alkoholos, a sava magas, de még éppen rendben van. Izgalmas gyümölcsösség, kulturált tannin. 13,0%. 2.500Ft. 5/6p (a pincétől)

Simonsig Tiara Stellenbosch 2009

Itthon is jól ismert bordeaux-i házasítás. Nem minden évjáratáért rajongok, de ezúttal ez jól sikerült. Sok-sok fa, aszfalt, vanília, de vakon is jönnek a fekete bogyós és mentolos bordeaux-i fajták. Sűrű, szép fekete ribizlisséggel, jó szerkezettel és hosszú lecsengéssel, érett cserekkel. 14,5%. 6/7p (IFDT, Tesco)

Vida Szekszárdi Estve 2011

Amolyan pinceátlag ez a bor, cabernet franc, kékfrankos, merlot és pinot noir adja össze. Túlérett, lekváros, miközben nem alkoholos, de azért sava nagyon kellemetlenül rusztikus. Dögunalom. 13,0%. 2.000Ft körül. 4p

Viu Manent Colchagua Valley Carménère Gran Reserva 2010

A jó nevű, olcsó bombázó. Nagyon szép gyümölcsösség, pici zölddel, fair koncentráció mellett jó sav és tannin, olcsó borhoz mérten elég hosszú lecsengés és elegáns kivitelezés. Tetszik. 9,0 EUR. 5p+ (Merkur, Ausztria)

Édes

Erzsébet Pince Tokaji Aszú 5p 2005

Picit híg, zöldes-zöldfűszeres karakterrel, aszalt barackkal, már elég sok palackbukével. Szerintem csúcsán van. 6p- (Drop Shop)

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr645716203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.12.30. 08:20:35

Egy már most is jó, de érlelhető 6 pontos bordóiért miért sok a 4000 forint?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.12.30. 11:37:01

@rszabi: Igen, azt nem tettem hozzá, hogy nem feltétlenül lesz ez 7p-os bor, de ha vki kíváncsi milyen egy érettebb BDX, lehet rá fogadni, hogy kibír pár évet.

2013.12.30. 11:49:31

Ha rám hallgatsz (nem muszáj, csak egy tipp:) akkor: azt és arról, amiről akar.

2013.12.30. 12:27:12

@akov: Hát szívesen. Akinek nem tetszik, indítson ellenblogot! :D

A Tohu riesling: első két nap nekem is nagyon tetszett, egyet is értenék a pontszámmal, viszont a harmadik napra nagyon szétesett, szomorú is lettem, legott.

Amúgy a konkurenciával egy nagyon csúnya bloggertámadást indítottatok a tokaji hadállások ellen, majd lesz itt sírás, meg csudálkozás, ha nem jut nektek fincsi furmint, hiába tennétek pénzzé az összes ingóságotok! :D

európai 2013.12.30. 12:41:39

Haha...a Penészes egy rémes pince! Soha nem kóstoltam még tőlük jó bort.
"Pfneiszl Jégkorszak Soproni Cabernet Sauvignon 2009

Bontáskor elképesztően bizonytalan. Bujkáló brett és almás oxidáció, nehezemre esik meginni, nem is teszem. Kár érte, mert beltartalmilag jónak tűnik. Ha ez a bio-irány, akkor kösz, nem kérek belőle! 13,0%
"

loading 2013.12.30. 13:12:53

@szeretemadragaszarborokat: Szerintem van miért. A borok többsége fiatalon jön ki: savas, fás, stb. túlzott tartalommal. Érlelést kíván - mondják sokan. Amikor elérik a 4-5 éves korukat, akkor megzuhannak. Ilyenek a Demeter Z. száraz borok is. Nekem nem sikerült csúcsformájukban kóstolni, csak az említett 2 állapotukban.

A bio, a kézműves, stb. egy készítési eljárás, filozófia. Viszont semmilyen garanciát nem nyújt, hogy a bor maga jó minőségű vagy élvezetes lesz. Ezt alkalmasint úgy kerülik meg, hogy a terroirnak mondják a borhibákat. Ha szóvá teszi az ember, akkor te vagy a hibás.
A legnagyobb probléma, szerintem, hogy nincs aktív "minőségellenőrzés" náluk. Egy butikborászatban nagyon is kellene a 2-600 palack borhoz.
Természetesen találkoztam olyan borásszal is, aki pozitívan állt a visszajelzéshez.

2013.12.30. 13:20:07

@loading: Egyetértek veled!

Viccelődtem akov-val, egyébként. Elég sokszor leírtam már, most is leírom: ha valaki valamiért pénzt ad, akkor onnantól szabad a vásár: a véleménye vagy tetszik vagy nem, el kell fogadni. Meg is lehet szívlelni, lehet belőle tanulni is - ha tanúságos. De arról fecsegni, hogy megtámadtak egy borvidéket, meg zavaros összeesküvés elméleteket gyártani - az szerintem inkább a probléma elkenéséhez vezet, mintsem megoldásához.

De amit írtál, arra csak bólogatni tudok.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.12.30. 16:53:48

@akov: nem is értem ezt a vitát, amit belinkeltél (belenéztem). magyar borász készítsen jó magyar bort, a magyar borblogger meg írjon, arról, amit megiszik.

bárki kilép a szerepéből, rosszul járunk.

itt azért még nem sértettek borászt halálra és nem egyszer fordult elő, hogyha valaki egy bort vagy annak árazását rossznak tartotta, többen egyetértettek vele. de ez a normális. kóstolunk, listázunk és kiszórjuk azokat, akik nem jót vagy túl drágán mérnek nekünk.

és majd ha a magyar bor minden árszegmensben jó és sikeres lesz, együtt örülünk. ha megérjük...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.12.30. 23:56:55

A Benedek pinóból vettem egyet a bortársaságos eladó biztatására... ennél azért jobb, mint amit írtál... nyitás után némi fajtajelleg, avarosság, az árához képest decens savak. Viszont másnapra elképesztően megrogyott, a leírtnál is rémesebb, édes-keserű, fűtően alkoholos lötty lett belőle.

loading 2013.12.31. 01:53:31

@Hepci: Tudod, ő a Gróf Buttler főborásza. Amikor még nem az volt, akkor kóstoltam a borait: inkább bármelyik Csernyiket választom helyette.
Remélem a 2011-es syraht nem baltázza el Buttlernál (az nagyon pöpec volt már a tavasz végén - a phantomot alázta).
süti beállítások módosítása