A Borrajongó

Made in Sopron

2013. december 12. 06:00 - furmintfan

November második felében, Budapesten összegyűltek a soproni borászok a Kongresszusi Központ épületében, egy borbemutató erejéig. Ért néhány meglepetés a kóstolón. Az első, hogy a kiállítók között nem volt ott sem Weninger, sem Ráspi. Nem tudom, ennek mi volt az oka, ha más nem is, egy előnye biztosan volt: több idő jutott a többiekre. A másik meglepetés a fehérborok nagy aránya volt, és azon belül is az Irsai Olivéré. Sosem gondoltam volna, hogy ennyien foglalkoznak Sopronban a fajtával.

Sopron_city.jpg(a kép forrása: Wikipédia)

Ezúttal pincészetenként csoportosítva írok a borokról távirati stílusban, talán így lesz a legkönnyebben áttekinthető a beszámoló.

Iváncsics Pince

Irsai Olivér 2013

Virágos, szőlős illat, szájban szőlő, kis virág, némi szappanosság. 4 pont.

Kékfrankos 2011

Illatban kis föld, avar, piros bogyós gyümölcsök, eper, málna, lágy sav, közepesnél kevesebb tannin, édes málna, piros bogyós gyümölcsök. 4+

 

Jandl Borászat

Zöldveltelini 2013

Végre egy érdekes illat fehérben (az utolsó száraz fehér volt, amit kóstoltam), menta, ánizs, édes alma, őszibarack, off-dry érzet, jó sav-cukor egyensúly, alma, kis fűszer. 5 pont.

Kékfrankos Rosé 2013

Nem túl intenzív illat, de meglepően koncentráltan gyümölcsös, málna, eper, szájban fanyarabb, ribizli, eper. 4+

Missio Kékfrankos 2012

Málnás, meggyes, cseresznyés illat, kis kék virág, némi édesfűszer, ízében meggy, málna, ribizli, kevés feketebogyós, kis ásványosság, ideális mennyiségű savval és tanninnal. 5+/6

Shiraz 2007

A Kohlenberg-dűlő termése. Illatában fenyőgyanta, édesfűszerek, füstölő, piros bogyós gyümölcsök, szájban aránylag lágyabb savak, érett összetevők, sós ásványosság, fenyőgyanta, füstölő, málna, ribizli, hűvös karakter. Nálam a nap bora. 6+

sopron3.jpg

 

Kocsis Borászat

Zenit 2013

Virágos, fehér húsú gyümölcsös illat, erős, citromos savak, citrusos íz, habzóbor alapanyagnak szánja a borász. 4 pont.

Kékfrankos 2012

Illatában friss gyümölcsök, kis gyógynövényesség, föld, meggy, cseresznye, élénk savak, finom tannin, gyümölcsös, jóízű. 5 pont.

Cabernet Sauvignon 2011

Illatban feketeribizli, kis fűszer, kóstolva szintén feketeribizli, kis fűszer, kis zöldesség, nyers, fiatal még. 4 pont.

Turán 2012

A fajtához képest nem túl intenzív az illat, kis parfüm, kék szirmú virág, szőlő, kis fekete bogyós gyümölcs, sima tannin. 4+

 

Lővér Pince

Zöldveltelini 2012

Iillatában kis vaj, alma, kevés fa, szájban vaj, alma, zöldfűszerek, kis kesernye a végén. 4+

Chardonnay 2012

Vajas, grillázsos, almás illat, viszonylag lágyabb, alma, almahéj, kis fa, kis fanyarság. 4 pont.

Kékfrankos 2011

Illatban kis istálló, föld, meggy, szilva, lágy, talán túl lágy savak, meggy, málna. 4+

Shiraz 2011

Szedres, málnás illat, kicsit lekváros beütéssel, lágy savak, kissé szárító tannin, szeder, málna, feketeribizli. 4+

Flandorffer Cuvée 2011

Kékfrankos, syrah, cabernet sauvignon. Illatban avar, fekete bogyós gyümölcsök, kis zöldpaprika (éretlen cabernet?), ízében feketeribizli, málna, zöldpaprika, némi vegetális jegy. 4 pont.

 

Luka Pincészet

Kékfrankos 2011

Avaros, földes, erdei gyümölcsös illat, sós szilva, meggy, cseresznye. Kissé lágy, érett sav, kissé éretlen tannin, meggy, szilva, cseresznye. Illatban többet ígért. 5+

Zweigelt 2011

Rubin-bíbor szín, sötét maggal. Animális, erdei gyümölcsös illat, avar, bőr, kis parfümösség, kék szirmú virágok. Kóstolva fekete bogyós gyümölcsök, szeder, málna, csokoládé. 5+

Cabernet Sauvignon 2011

Illatban kis zöldpaprika, kókusz, vanília, cassis. Tanninja nyers, húz. Ízben is jön a zöldpaprika, feketeribizli, feketeribizli levél, fekete bogyós gyümölcsök. Itt is felmerült bennem a gyanú, hogy nem volt teljesen érett az alapanyag. 4+

sopron2.jpg 

Pfneiszl Biobirtok

Merlot 2011

Érett meggyes, édesfűszeres illat. Szinte már citromos sav, sima tannin, meggy, fűszerek, vörös szilva, marcipán, kis csokoládés kesernye a végén. 5 pont.

Kékfrankos 2012

Avaros, édesfűszeres illat, kevesebb gyümölcs. Jó arányok, érett meggy, fűszerek, lágyabb karakter, kis likőrösség. 4+

Távoli Világ 2010

Syrah, carmenére, malbec, sangiovese, zinfandel házasítása. Sötét rubin szín, gránát széllel. Illatban fűszerek, gyanta, szilva, meggy, erdei gyümölcsök. Közepesnél kicsit több érett tannin, kis konyakmeggy, erdei gyümölcsök. 5 pont.

Jégkorszak Cabernet Sauvignon 2009

Gránát színű szél. Illatban kevés avar, bőr, érett piros bogyós gyümölcsök, kis paprika. Ízében szilva, érett meggy, szeder, feketeribizli, kis avarosság. Jó arányokkal bír, a lecsengés is elég hosszú. 5+/6 pont.

Jégkorszak Shiraz 2009

Gránátba hajló szín, illatban kis fenyőgyanta, érett eper és meggy. Ízben érett gyümölcsök, meggy, szilva, eper, fekete bogyós gyümölcsök, kicsit cseres a korty vége. 5+/6 pont.

 sopron4.jpg

Sterlik Pince

Irsai Olivér 2013

Muskotályos illat, friss szőlő, virágok, ananász, ízben szőlő, zöldalma, kis keleti fűszer, friss, eleven bor. 4+

Tramini 2013

A fajtához képest aránylag visszafogott illat, kis rózsa, citrom, keleti fűszer. Szájban kis CO2, citrusok, kis ásványosság, némi szappanosság, fanyar lecsengés. 4 pont.

Zöldveltelini 2012

Visszafogottabb, érettebb illat, kis vegetalitás, zöldfűszer, alma, szájban alma, fű, zöldpaprika. 4 pont.

Merlot Rosé 2013

Nagyon halvány szín, citrusos illat, ribizli, élénk savak, íze is citrusos, piros bogyós gyümölcs szinte alig. Nyári fröccsbornak ideális. 4 pont.

Zweigelt Rosé 2013

Piros bogyós gyümölcsök, málna, ribizli, mellette citrusos vonal, illatban és ízben is. 4 pont.

Kékfrankos Rosé 2013

Hagyományosabb, piros bogyós gyümölcsös illat, málnával, ribizlivel. Élénk savak, kis cukor kerekíti, málna, ribizli, fanyarkás lecsengés. 4 pont.

Zweigelt 2012

Kissé túlérett gyümölcs az illatban, picit tapadós tannin, erdei gyümölcsök, kis fűszer. 4+

Kékfrankos 2011

Itt is túlérett gyümölcsök az illatban, inkább fekete bogyósok. Ízben túlérett eper, konyakmeggy, csokoládé, szilva, kis fűszer és gyanta, sima tannin. 5 pont.

Cabernet Sauvignon 2011

Illata kissé zöldpaprikás, szegfűszeges, ánizsos, málnával és szederrel, szájban magas, még nyers tannin, fekete bogyós gyümölcsök, kis zöldpaprika, szegfűszeg. 5 pontba becsúszik.

Zenit 2011

Virágos, édes gyümölcsös illat és íz, kis zöldesség, könnyed, 30 g cukorral. 4 pont.

 sopron1.jpg

Taschner Bor- és Pezsgőház

Irsai Olivér 2013

Virágos, szőlős illat, kis trópusi gyümölcs, ananász. Ízéban szőlő, keleti fűszerek, kis szappanosság. 4+

Zweigelt Rosé 2013

Meglepő illat, némi animalitás, kevés gyümölcs. Ízben ribizli, vegetális jegyek, némi citrus, kis kesernye. 4 pont.

Zweigelt 2012

Illatban némileg túlérett erdei gyümölcsök, kóstolva jó arányok, konyakmeggy, csokoládé, kis fűszer, kevés fekete bogyós gyümölcs, csokoládés lecsengés. 5 pont.

 

Vincellér-ház

Első Gólya Zöldveltelini 2013

Szinte vízszínű, édeskés illat, alma, virág, fűszerek. Élénk savak, emelkedett alkohol, ami kicsit sok a testhez képest. Ízében alma, zöldfűszerek. 4+

Első Gólya Pinot Noir Rosé 2013

Cseresznyés, málnás illat és íz, kis maradékcukor, kis fanyarság az ízben. 4 pont.

Kékfrankos 2009

Illatban érett meggy, szilva, fűszerek, ízben kis földesség, szilva, meggy érett formában. Az egész bor eléggé érett formát mutat. 4+

Cabernet Sauvignon 2011

Közepesnél intenzívebb szilvás illat, kissé magas, poros tannin, szilva, meggy, kis konyakmeggy, fa. 4+

Zenit Késői Szüret 2011

Illatban érett sárgabarack, trópusi gyümölcsök, kis fűszer, ízben sárgabarack, narancshéj, kis szappanos fanyarság, 95 g cukor. 5+

 

Winelife Borászat

Zöldveltelini 2013

Élénk illat, édesfűszer, virág, ananász. Ízben citrom, ananász, zöldalma, kis zöldfűszer, kevés kesernye, üde, könnyed. 4+

Olaszrizling 2012

Felismerhetően olaszrizlinges illat: alma, fűszerek, kis mandula. Nem túl élénk, de hosszan kitartó savak, citrusok, mandula, alma, kis kesernye. 4+/5 pont.

Kékfrankos Rosé 2012

Epres, málnás, cseresznyés illat és íz, kissé édeskés, kis fanyarsággal a végén. 4+

Zweigelt 2012

Friss gyümölcsös illat, málna, eper, ribizli, kis földesség. Hordót nem látott, a tannin nem is érezhető, Lágy savak, meglepően hosszan tartó gyümölcsös ízek, selymes, jól iható. 4+

PS Kékfrankos 2011

Piros bogyós gyümölcsös, fűszeres, kicsit földes illat, némi paradicsommal, csokoládéval. Élénk, de érett savak, picit tapadós, poros tannin, piros bogyós gyümölcsös, édesfűszeres íz. 5+/6 pont.

Supernova Rizlingszilváni Késői Szüret 2013

Megállított erjesztéssel készült, 33 g cukorral. Édes alma, körte illatban és ízben, ízben némi vegetalitással, könnyed, jól iható. 4 pont.

 

(A kóstolóra Németh Richárdnak köszönhetően jutottam el.)

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr95682044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.12.12. 09:33:36

Az irasi olivér egyet jelen: korán érő, olcsó, cash flow borban gondolkodik a legtöbb termelő. Ehhez társulnak az ipari borkészítési módszerek, hogy novemberben már a polcon legyen a cucc. Ha a soproni termelők így pozícionálják magukat, akkor egészségükre. Az ilyen termelői közösségek miatt nincs Ráspi és Weninger.

Fiskális 2013.12.12. 11:27:52

@akov: Tudom, te nagyon rühelled az Irsai Olivért. Én nyáron, hidegen jobban kedvelem, bevallom, mint az átlag-jó rosékat. Ez az én saram. (Más bűneim is vannak, a savasra sikeredett Juhfark pl. nekem szeretem-bor stb. stb. No, ezért nem pontozgatok objektíven, mert csak szubjektívem van...:-)) Szóval: egyébként az egy elfogadható állítás hogy nem lehet belőle minőségit csinálni? Mert a derék 4 és 5 pontos fehérek, jó ár/érték arányban szerintem akkor is értékesek valamilyen piaci szegmensben, ha nem lehet a konkrét fajtából többet kihozni... nem? Jó, az világos, hogy nem lesz soha nagy bor, s nem is akarom, más se mondjuk furmintokkal stb. mérni. De eleve egy balul sikerült kísérlet, vessük be sóval a helyét, s ugráljunk rajta páros lábbal? Mert az állításod azt mondja, hogy aki Irsai Olivér termel, az csapás a borvidékre, mert olyan szemléletet mutat, ami nem párosítható a minőség iránti elkötelezettséggel. Ezért kérdem.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.12.12. 12:22:22

@Fiskális: Van egy olyan állítás, hogy a "rosé nem bor", amit nem én találtam ki, de sokszor megáll sajnos. :D

Nincs baj az irsai olivérrel, igyuk télen nyáron, stb. De ez egy cash flow bor. Nekem ez azt jelzi, hogy:

A borászatok többsége olcsó, gyorsan eladható, reduktív borokra épít. Ez nekem fejletlen piacot, alulbecsült borvidéket, kiaknázatlan potenciált jelent és ez csak egy fejletlen értékesítési/termelési gondolkodás mentén alakulhat csak ki. Ld. pl. az ellenpéldát Weningerben, Ráspiban.

Erre gondoltam, nem az irsait "savazom". Egyébként az irsait jobb enni szőlőként, mint inni borként. :D

európai 2013.12.12. 13:44:58

A történelem állitása szerint Sopron fehérboros vidék volt de valaki kitalálta a vöröset oda. W és R-t leszámitva, egyszerűen nem emlékszem semilyen emlitésre méltó borra Sopronból...Rengeteg odafent a négy pont, gondolom nem véletlen.
@akov: A rozé óriási vitalitást tud adni és életkedvet az embernek, ha jól el van találva. De általában nincs eltalálva. Kb 3 jó rozét kóstolok évente de azok nagyon jók!
Az Irsai nekem nem oszt, nem szoroz de a Hungária IO pezsgője jól csúszott a Balatonon.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.12.12. 18:59:00

@európai:
Azért ne felejtsük el, hogy ezek a borok az árukért - a Luka-tételek kivételével - általában megfelelő ellenértéket adnak.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.12.12. 19:36:49

@Hepci: Igen, ez igaz. Az árakat csak néhány bornál kérdeztem meg, de valóban, a megkérdezett száraz fehérek, rosék szinte mindegyike 1500 Ft alatt van, a vörösek nagy részének ára nem haladja meg a 2000 Ft-ot. A Jandl Shirazból 3000-ért hoztam el egy palackot.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2013.12.13. 07:52:18

Az irsai túlsúlyra kitérve azért valóban szomorú, hogy a filoxéra előtt a borvidék meghatározó fajtája, 'szigeti' néven, a Furmint volt, és az akkori művelésmód okán minden valószínűség szerint sokkal de sokkal tartalmasabb borokat adott.
És igen, számomra is az izgalmak legalább 90%-át (ha szigorúbb vagyok 99) az innen hiányzó két borász szállította a borvidékről. Szóval az a nagyon szomorú hogy jópár éve nem akad harmadik, aki közelítené őket.
Az árakra és stílusokra kitérve, a két hiányzó birtok nélkül a legtöbb ember elkönyvelné, hogy akkor Sopron egy 'lightos' borvidék, korrekt, de igazából bárhol elkészíthető ivóborokkal.

Fiskális 2013.12.13. 18:19:30

@európai: Szerintem a fehérről a vörös felé menetelésnek mélyebb okai is vannak, nem csak pikk-pakk ötlet, gyanítom a nagy betegségek-kipusztulások, újratelepítések. Még talán éghajlat változás is. Kár, hogy a magyar borvidéktörténet régi forrásanyaga legtöbb helyen gallyra ment, minden mással együtt.(Ez az iszlám átka:-) ) Máshol is megfigyelhető uez, amit mondsz, szerintem pl. Egerben. Kőszeget meg azért lenne tök jó kutatni, mert nagyjából megvan a levéltári anyag, a 17. századtól biztosan, s tele van szőlős-boros adatokkal. Azt gyanítom borbanszőlőben nagyobb mondás volt egykor, mint ma, s nagyon együtt mozgott az örökös tartományok keleti szélével. Érdekes lenne látni, mi miért jött-ment, divat, betegség, hatás, izlés, kereslet, szokások...

2013.12.13. 21:04:59

@pinotnoir_777: "Sopron egy 'lightos' borvidék, korrekt, de igazából bárhol elkészíthető ivóborokkal."

Azért jó lenne, ha másutt is megpróbálnának ilyen ivóborokat készíteni... Mert Magyarországon szerintem éppen ez hiányzik. A derékhad.

Nekem ebből a szempontból pont szimpatikus a történet: kezdetnek van a folyóborozás. Aztán jön a palackozás, de ne legyen sokkal drágább, mint folyóként. Aztán szépen lassan emelkedik a piramis, aminek a tetején valóban 2 termelő van egyelőre, de reméljük, szépen lassan odaérnek a többiek.

Minden esetre jobb, mint a tokaji változat: kezdő pince 5 milliárdért készít egy alkoholbombát, és hasáb tölggyel tálalja...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.12.14. 00:45:31

@szeretemadragaszarborokat: minden szavaddal egyetértek!:-)

annakidején egyébként emlékszem, hogy a Pfneiszl "Újra együtt" kimagasló kékfrankos volt és Luka Enikő is készített már olyan CS-t, sőt talán zweigeltet is, ami Mo-n a legjobbak közé tartozott, igaz, akkor hagyta a szőlőt hozzá megérni. viszont mindig is drága volt. egy időben úgy gondoltam, ő lesz a 3. a területen...

2013.12.14. 12:47:11

@szenvedély S.: Még egy gondolat, bár már lassan mi vagyunk a blog olcsó jánosai :D de kapcsolódik ehhez a témához, meg a szimultán zajló tokajos témához.

Vegyünk példának Weninger Ferit. Emlékszem, mikor kijött a 2006-os cabernet franc, a Bortársaság kitette 10 ropiért. Aztán szép lassan visszább vettek (valószínűleg nem fogyott:), ma már ott tart a történet, hogy a legdrágább bora 6700 forint, ami az eltelt éveket, válságot, inflációt, a szortimentet, annak megbízhatóságot, az elmúlt évek teljesítményét, a hazai árképzést, stb. - szóval sok mindent figyelembe véve se mondható, hogy elgurult volna a gyógyszer.

Persze Ráspi meg akár ellenpélda is lehetne, mert nem szégyenlős; ha elkapja a fonalat, és készít egy jó bort, akkor azért fog a ceruza nála is, rendesen.

Hogy ezt miért írtam le, és hogy kapcsolódik ehhez a poszthoz, arról fogalmam nincs... :D De ha már Ráspi: a 2011-es alap kékfrankosa nekem élményszámba ment, indulhatna a legjobb magyar pinot noir díjért!

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.12.14. 16:10:57

@szeretemadragaszarborokat: nem vagyok olcsójános, mert ahhoz már túl sok zsét elszórtam rossz, de sokatigérő borokra...:-)

mondjuk, ízléstől függetlenül, sztem ezzel majdnem mindannyian itt így vagyunk. a különbség tán az, hogy én ezt meguntam.

szíves örömest veszek rossz ivóborokat 4-8 €-ig. na abból meg kóstolok annyit, hogy csak a jót. de ez az a kategória, amihez a világ összes boros országában hozzá lehet jutni, kivéve Mo-n, mert alig létezik.

pld: 2 éve Wachauban felfedeztem egy kispincét, remek GV-vel. rendeltem belőle vagy 12 palackot 6,7-ért. az idén látatlanban megintcsak. nekem nagyon ízlik és tudom, hogy nem eltartható egy évnél tovább, sőt, frissen a legjobb. Mo-n a top termelőktől - tisztelet a kivételnek - nem tudok rendelni ilyet. a Szt Tamásos példámat már többször leírtam, de Bakó Ambrus első olasza 1670-ért kiváló volt, vagy a Folly alap Szürkebarát ugyanennyiért. Bakó egy évvel később, már a BT-nél 1000 huffal drágábban nyomta, a 2011-es szürkét meg egyelőre nem követte 2012-es. vajon miért?

most nagyon nézegetek egy Kremstal-beli pincészetet, a múlt hónapban kóstoltam a rizlinget és a proseccot 4,7-be kerül mindkettő. talán még látatlanban hozzáveszek 2-3 dűlőszelektált GV-t is: az meg 5,7 €!! a fickó családja 5-tagú (3 kisgyerekkel) és 12,5 ha-on dolgozik.

szándékosan nem említettem vöröseket, mert inkább fehérezek és Ráspitól is asszem csak a 2008-as KF-et kóstoltam, ami az "úgy elmegy kategóriába" került.

2013.12.15. 09:01:02

@szenvedély S.: Na, erre meg most én írom: akár én is írhattam volna! :D

Valahogy én is ide jutottam: túl sok rossz bort találtam itthon, ami meg jó volt, annak rögtön megindult az ára, mint a higany...

A '11-es Ráspi kékfrankossal meg tényleg érdemes egy próbát tenni! Nekem régen tetszett ennyire magyar vörösbor, főként, hogy ennyibe kerül.

Fiskális 2013.12.16. 22:59:37

@szeretemadragaszarborokat: Bizony ezért zavarbaejtő pont a sokat tárgyalt Lidl-francia nyomulás. Itt van vagy 100 bor s kb. produkálnak 1400-1500 max. átlag fogyasztói árat, s ki merné vállalni, hogy tud száz hazait ebben a minőségben, pláne stabilitásban helyükre tenni. Bizony nincs alja a piramisnak, s mint tudjuk, ha túl karcsú ledűl. Ez egy fogyókúrás babapiskóta inkább, nincs közepe, csak egy igen darázs dereka, s széles alúl (ezt én már/még nem iszom:-) ), s aztán meg mellben, mint az ifjú Sophia Loren, csak baromi drágán, de mindenki próbál a dekoltázs környékére tolulni.
Szóval egyetértek, a derékhad vagy nincs, vagy prémiumnak szeretne látszódni, s illúziókat hajt, a valóságban meg nincs széles -- nevezzük tisztességes árú, minőségű ívóbornak -- alap. Pedig szerintem ez reménytelibb volt 20 éve... a folyamat gazdasági okait nem pontosan értem, de gyanítom, hogy szabad befektetési tőkehiány is lehetett, lehet rendesen...