A Borrajongó

Holdvölgy - Moonvalley

2013. december 10. 06:00 - furmintfan

A Holdvölgy Borászat/Moonvalley Wines sokáig amolyan fehér, vagy minimum halványszürke folt volt a tokaji borászatok között, valószínűleg nem csak számomra. Néhány borukkal találkoztam a 2012-es Pannon Bormustrán, itt-ott még sikerült elcsípnem 1-1 tételt, de átfogóbb élményem sosem volt velük kapcsolatban. Berecz Stéphaniet, a birtok korábbi borászát néhány alkalommal próbáltam faggatni még régebben, minimális eredménnyel: többnyire ő is csak titokzatosan mosolygott, és türelemre intett.
Az idei Budavári Borfesztiválon egy elég hosszúra nyúlt nap egyik utolsó állomásaként végre sikerült megkóstolnom 4-5 Holdvölgy-bort, de nagyon vártam már, hogy nyugodtabb körülmények között is találkozzunk. November végén eljött a megfelelő alkalom, a Feneketlen-tó partján található Dolce Vita Bolt által szervezett kóstoló képében.

 holdvolgy.jpg

A borászat 25 hektáron gazdálkodik, 7 mádi dűlő (Betsek, Dorgó-tető, Holdvölgy, Kakasok, Király, Nyulászó, Úrágya) 19 parcellájában. A birtokközpont Mádon található. A borászat érlelő pincéje összesen 1,8 km hosszúságú járatival a környék egyik legrégebbi és leghosszabb pincerendszere. A pincerendszer egyes részeit még a XIV. századból származnak. Berecz Stéphanie 2007-től 2012-ig volt a Holdvölgy főborásza, utódja Gincsai Tamás lett, aki korábban a Dereszlánál, majd a Vylyannál dolgozott borászként. A Holdvölgy Borászat 2013-tól a Mádi Kör tagja.

A Holdvölgy magyarországi színre lépésével kapcsolatos kivárás tudatos döntés eredménye. Egyrészt – majd a borok leírásánál is látni fogjuk – a pincészet a hosszú érlelés mellett tette le a voksát, és arra törekszik, hogy borai csúcsformában kerüljenek a polcokra. Tény, hogy Lenkey Gézát és talán a Breitenbach Pincét leszámítva nem jellemző a tokaji borászatokra, hogy ennyire sokáig érleljék palackban tételeiket és 5-6 éves száraz boraikat először dobják piacra. A másik ok abban keresendő, hogy a borászat a belföldi nyitást megelőzően külföldi szakmabeliek és külföldi közönség előtt tesztelte a borokat, amelyek számos országban kedvező, sőt kiváló fogadtatásban részesültek. Persze azért futottak egy kört a 2012-es Pannon Bormustrán is, igen szép eredménnyel. A harmadik ok elég prózai: befejeződtek a birtokközpontnál folytatott munkálatok, így mostantól a teljes birtokot be tudják mutatni a látogatóknak. Felgördült tehát a függöny, a borok Magyarországon is egyre több, főleg kisebb borkereskedésben elérhetőek.

A borok két termékcsaládból állnak. A kvázi birtokborokat – Hold and Holló Dry és Hold and Holló Sweet – magába foglaló Hold and Holló brand újszerű dizájnja, a harsány színű, lehúzható szilikon-címkékkel azonnal beleég mindenki retinájába. Holdvölgy néven a prémium termékcsalád kerülnek forgalomba, elegáns, ezüstszínű címkével. Minden egyes Holdvölgy-bor egy hozzáillő latin eredetű fantázianevet is kapott. Szerencsére az elegancia és kifinomultság nem csupán a címkéket, de a borokat is jellemzi.

A szokásosnál - azt hiszem, jelen esetben a körülmények miatt indokoltan - hosszabbra nyúlt bevezető után lássuk a borokat, amelyeket az egyébként igen jó hangulatú kóstolón Gincsai Tamás főborász mutatott be.

Hold and Holló Dry 2007

Furmint és hárslevelű és sárgamuskotály. Közepesnél kicsit visszafogottabb illat, ásványokkal, neutrális fehér és sárga húsú gyümölcsökkel, kis vajjal. Hűvös karakter. Kóstolva viszonylag lágyabb karakterű, érett savak jellemzik, az alkohol ezek mellett kicsit feltűnik, de azt mondani, hogy kilóg, túlzás lenne. Ízében alma, ásványosság, kis fűszer. Sokáig már nem tartogatnám. 5+ (kb. 2700 Ft)

Holdvölgy Meditation Furmint 2007

A Betsek, Holdvölgy, Király és a Nyulászó furmint-termése összeházasítva. Almás, körtés, ásványos illat, fűszerekkel. Érett, csiszolt, inkább széles, mint magas savak, csak kellemesen melegítő alkohol. Ízében fűszerek, vanília, érett alma, körte, barack, narancs, citrusok, határozott mineralitás, nagyon finom fa.  Elegáns bor, amely valóban mostanában lehet a csúcsán, és feltehetően még marad is ott egy ideig. A 7 pont megvan. (kb. 5500 Ft)

Holdvölgy Expression Hárslevelű Betsek 2008

Érett almás, körtés illat, vaníliával, némi mézzel, fűszerekkel és a háttérben zöld dióval. A furmintnál kissé lágyabb savak jellemzik, selymes, szájban jobban szétterül, a struktúra kevésbé feszes, de szépen összeérett. Érett almás, őszibarackos, sárgabarackos íz, finom ásványossággal és citrusokkal. Ez a bor is csúcsa környékén járhat, de az egy évvel idősebb furmintnak hosszabb jövőt jósolnék. Majd az idő eldönti... 6+ (kb. 9500 Ft)

Hold and Holló Sweet 2007

Furmint, hárslevelű és sárgamuskotály házasítás. Némi szamorodnis beütéssel bíró, ásványos, édesfűszeres, érett barackos illat, amit egy kis kamillás vonulat tesz egyedien izgalmassá. Érett savak és finom cseresség egyensúlyozzák ki a 80 gramm maradékcukrot. Érett barackos, édes narancsos, narancshéjas, édesfűszeres ízében a kamillás jegy inkább kamillateaként jelenik meg. 6+ (kb. 3800 Ft)

Holdvölgy Eloquence Szamorodni 2007

Illatában lehelletnyi vaj, narancslekvár, aszalt őszi- és kajszibarack, vanília, fűszerek, kis ásványosság. Nagyon gazdag íz, jellegzetes botritiszes jegyekkel: sárgabarack, barackbefőtt, citrusok, narancshéj, narancslekvár, vanília, szegfűbors, fahéj, finom fa, kis fanyarság. Élénk savak, koncentrált íz, jól fókuszált korty, finom cseresség, nagyon hosszú lecsengés. Nagyon tetszett, erős 8 pont a jutalma. (kb. 9500 Ft, 0,5 l)

Holdvölgy Exaltation Sárgamuskotály Késői Szüret 2011

Szándékosan egy könnyedebb édes bor került a sor végére, bár nem potyogtak volna a könnyeim, ha egy aszút kapunk a poharunkba. Rosszul így sem jártunk. Intenzív illat: egzotikus gyümölcsök, keleti fűszer, szőlő, citromhéj, kardamom. Savai üdék, pont kellően élénkek. Ízében szőlő, licsi, trópusi gyümölcsök, keleti fűszerek, fahéj. Filigrán, jól iható, nagyon finom, de egyben izgalmas bor, kissé édeskés lecsengéssel. Ő is eléri a 7 pontot. (kb. 4500 Ft, 0,5 l)

(A kóstolón önszorgalomból, saját költségemen vettem részt.)

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr825680338

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2013.12.10. 22:00:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.12.10. 15:22:52

ők külföldi tulajdonban vannak szintén? kicsit az az érzésem (a leírásod alapján), mint a Villa Sandahlnál, vagyis hogy a borok ára elég erős - kérdésre - a tulaj ott azt válaszolta: nem baj, legfeljebb megiszom magam.:-)

persze lehet, csak anekdota volt, keresni meg nincs kedvem; ám a lényeg úgy is az, hogy melyiket vennéd meg és melyiket nem? illetve, ha ki is fejted, az sem baj: mit gondolsz az ár/érték arányukról?

2013.12.10. 15:44:57

@szenvedély S.: Ennyiért ezek a borok? Ajándék, kis híja, hogy jó vétel legyen... :D

De végül is érthető: sok-sok éve a piacon vannak, megbízható kínálat, egyre növekvő fogyasztó tábor - akkor meg mit várunk? :D

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.12.10. 19:08:42

A tulajdonos édesapja mezőzombori születésű, édesanyja francia. Volt a családnak egy kisebb szőlője, aztán fokozatosan újabb területeket vásároltak, és közben megalakult a borászat is.
Az árazás tényleg nem szívbajos, ezt elismerem. Ezen persze valamennyit alakíthat a borok belföldi fogadtatása, majd kiderül.
Ami - legalábbis részemről - az ár/érték arányt illeti:
Hold and Holló Dry: szerintem kicsit túlárazott, nem tudom, hogy a design mennyit dob az áron;
Hold and Holló Sweet: részemről ez még éppen ok;
Holdvölgy Meditation Furmint: a kóstoló után ott helyben vettem egyet, tetszett is, kíváncsi vagyok rá, hol tart mondjuk 1 év múlva, és hát elég sok dűlős tokaji (főleg mádi) most már hasonló áron mozog, persze nem mind;
Holdvölgy Expression Hárslevelű: a legdrágább dűlős hárs, amivel életemben találkoztam, jó bor, de nekem ennyiért nagyon drága;
Holdvölgy Eloquence Szamorodni: biztos, hogy életem top 5 szamorodnija között van, a hasonló áron mozgó szamorodnikkal (Kikelet 2008, Szepsy 2008, Demeter Z. Eszter/Főbor 2008) szerintem partiban van, szóval itt inkább az a gond, hogy nem sűrűn engedhetem meg magamnak ezt az árszintet;
Holdvölgy Exaltation Sárgamuskotály: nem venném meg, bár én alapból nem nagyon szoktam muskotályt vásárolni, de ettől függetlenül tényleg nagyon tetszett.
Közben kiegészítettem a posztot, az egyértelműség kedvéért odaírtam, ahol fél literes a palack.
Mostanában elég sok kóstolót fognak tartani, érdemes egyre elmenni, aztán mindenki eldöntheti, hogy megéri-e neki palackkal is vásárolni valamelyik borból.

Szegediszomelijé 2013.12.10. 21:11:46

Hiányopótló írás! A pincészetről tudtam, olvastam is jókat, ennyi volt eddig...
Az árak majd beállnak. valóban húzósabb, de egy látogatás erejéig mindenképp felkeltette érdeklődésem. Lehet Villa Sandahl érzet, de ezek jóval tovább érlelt borok, nem hasonlítanám össze. (Azért a Szepsy Szamorodnit túllicitálni...) Megcélozták a tetejét, ha minőségben is meglesz -a fentik alapján nem esélytelen-hát hajrá!

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.12.11. 10:44:03

@furmintfan: @Szegediszomelijé: @szeretemadragaszarborokat:

engem mindig meglep, hogy a nevüket még nem éppen a csúcsokra emelt (gyakorlatilag majhogynem induló) pincészetek milyen merészen építik az áraikat az én pénztárcámra apellálva.

egyszer már szeretnék olyasvalakivel találkozni, aki szerényen indul és amikor 2 hónap alatt mindent eladott, akkor a következő évben emel. olyat persze ismerek, aki szerényen indult és azóta emelt, de ő a borvidék hírének MEGALAPOZÁSÁBAN vett részt, nem pedig a meccs közepén szállt be felkiáltva, hogy "megjött Zlatan"!

csite 2013.12.11. 13:23:33

@szenvedély S.: az árnak a minőséget kell tükröznie, ha nem tükrözi, akkor majd a piac bedönti a céget

Az első évben is ugyanannyiba kerül megtermelni egy palack bort, mint 10 év múlva, nem?

Szegediszomelijé 2013.12.11. 13:50:49

@szenvedély S.: @csite:
Ez a "megjött Zlatan" nagyon tetszik, én ezentúl használni fogom adott esetben:-)
Én szurkolok a pincészetnek, hogy jó, tényleg ennyire jó legyen, de Szenvedélyesnek igazat adok: Akik többször letették az asztalra a Tutit, bizonyítottak, magasabb áron értékesíthetnek, mert megszerezték a BIZALMAT meg a hírnevet. Így működik a piac.
Amellett azért is említettem a Szepsy Szamorodnit, mert a botritiszes kategóriában nagyon jó, Szamorodniban persze méginkább. Annak fölé árazni, hát... még ha hoza is azt a minőséget, mint ismeretlen, nem nyithatna annyival -pedig bizony, valóban annyiba kerül a bort megtermelni, mint később.

cser11 · http://csernyikpince.blog.hu 2013.12.11. 15:23:48

@csite: "Az első évben is ugyanannyiba kerül megtermelni egy palack bort, mint 10 év múlva"
Nem az elmúlt 10 évben folyamatosan emelkedett az egy palackra jutó költség, minimum az átlagos inflácíóval, de inkább többel, és ez a tendencia a következő 10 évben sem igen fog változni.

csite 2013.12.11. 16:38:13

@cser11: :) igazad van, helyesbítve: ugyanannyi munka van az első évben is vele, mint évekkel később

Az, hogy ki-mit tett le az asztalra pl. egy borvidékért, az más kérdés, annak nincs köze a bor árához, minőségéhez. Azért másként-máshol kell díjazni.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.12.11. 20:04:45

@csite: @cser11:

sztem a tárolási munkák+költségek olyan borok esetében, amelyek több éves késéssel érnek piacra növekvőek, nem beszélve az elmaradt (késleltetett) eladásokból származó opportunity cost-tal.

ugyanakkor ez az üzleti modell lehet eredményes, még akkor is, ha mondjuk egy Nobilistől nem emlékszem 5.500 huf-os dűlőszelektált furmintra, pedig ők azért már vmit letettek az asztalra. de mondjuk a Bott Csontos (igaz, frissen) is csak 6.000, viszont az b i z o n y í t o t t a n az egyik legjobb dűlőszelektált furmint, de említhetném a Gizella Szil-völgyét, stb...

ez nem változtat azon a véleményemen, hogy túl sok piacra lépő állítja magáról, hogy ő Zlatan. ha van esetleg nem Zlatan, kérlek, mondjátok, megköszönöm.;-)

PS: ezekután ziccer a szerzőknek, hogy a nagy furmintösszehasonlításokba bevegyék a Holdvölgyet...:-)

2013.12.11. 20:50:31

@csite: "az árnak a minőséget kell tükröznie, ha nem tükrözi, akkor majd a piac bedönti a céget"

Na, szerintem ez nem működik Magyarországon! Vagy legalábbis ha rajtam múlna, lenne pár pince, ami már tuti bedőlt volna! :D

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.12.11. 21:07:48

@szenvedély S.:
Vannak ilyen terveim, csak hasonló korú játszótársat lesz kissé nehezebb találni. :)

Szerintem az árképzésben a sikeres külföldi szárnypróbálgatások, és az itthoni díjak is szerepet játszanak, még ha a magyar piacot nem is lehet egy nyugat-európai országéhoz hasonlítani.
Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy direkt a minőségben megcélzott tokaji élvonal árszintjéhez képest lőtték be a saját áraikat(Sauskáék is kb. valami hasonlót csináltak)... sok bor esetében felfelé.
A mádi központtal rendelkező borászatok termékeinek átlagára egyébként is valamivel magasabb a többi tokaji borászaténál, persze kivételek vannak mindkét irányban.
A Nobilis-Bott összehasonlításra tudnék két oldalról is reflektálni: 1. jogos, hogy a Holdvölgy még nem sokat tett le az asztalra itthon, legalábbis a nagyközönség előtt, hiszen csak most lépett piacra, de 2.a kóstoltatott borokat készítő Berecz Stéphanie annál inkább. :)
Ahogy többen is írták, az idő majd eldönti, hogy belföldön mennyire viszik majd ezeket a borokat ilyen árak mellett.
Találtam közben 3 cikket, amiben olvashat még néhány információt a birtokról, akit érdekel.
vinoport.hu/?node=5664
vinoport.hu/?node=5665
www.foodandwine.hu/2010/06/02/berecz-stephanie-az-ev-bortermeloje-2010/

2013.12.11. 21:12:30

@csite: "Az, hogy ki-mit tett le az asztalra pl. egy borvidékért, az más kérdés, annak nincs köze a bor árához, minőségéhez. Azért másként-máshol kell díjazni."

Ezzel is vitatkoznék kicsit.

Majd kijavít, ha nem jól gondolom, de szenvedély S. arra gondolt volt, hogy azért akármennyire is önálló gazdálkodók ezek a pincék, saját jól felfogott érdekük, ha borvidékben is gondolkodnak, és nem csak a saját befutásukon, befuttatásukon ügyködnek. "Minél jobban megy a borvidéknek, annál jobban megy nekem is!" - ha valaki ezzel a felfogással vág bele, akkor először mindenképp be kell lopja magát a fogyasztók szívébe (ezzel kicsit becsempészve magát a borvidéket is), ezt pedig jó borokkal, de leginkább jó ÉS ár/értékben kiugró borokkal lehet.

Fordítva ez nem biztos, hogy így van... Mint ahogy a mellékelt ábra éppen Tokaj esetén jól mutatja, sajnos.

csite 2013.12.12. 08:30:15

@szeretemadragaszarborokat: Biztosak vagyunk abban, hogy érdeke pincének a borvidékben gondolkodás?
(Amikor húsz év alatt sem tudott egy egységes minimumot lerakni a borászok többsége, amiben mindenki egyetért, és elfogadja.)

Bizonyosan könnyebb magasabb áron értékesíteni, ha a környezetében levők is magasabb szintet ütnek meg. Ezzel nem vitatkoznék én sem.

Zlatanra visszatérve, ha beáll és szar, tessék kifütyülni. Ha nem ezt teszi a közönség, akkor magát szopatja, ezt érdemli.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.12.12. 15:36:34

@furmintfan:
- még nem olvastam el a cikkeket, de annakidején Stephanie-nek is mondtam, hogy nekem a Holdvölgy annyira nem jött be a PBM-en. de az ő szerepétől függetlenül, nem hiszem, hogy ő lőtte volna be az árat.
- még nem találtam SZÁRAZBAN igazán meggyőző mádi borászt (ha Balassa nem az és asszem nem). ergo. szerintem túlárazottak és ezt sajnos a mester száraz fehérjein is volt alkalmam lemérni.
- a Sauska borokat (nagyon ritka kivétellel!) Tokaj rossz értelmezésének fogom fel. az ugyanis nem normális, hogy ilyen tudású szőlő és talaj borai 2/3-ban új fát kapnak. majd utána nem szilánkokat, hanem egy komplett doboz fogpiszkálót, persze franciát(!!) lehet kiköpni. nálam csak rossz példaként fogható fel, így az árképzésük is.
- összességében én a 3 Grácia és Szilágyi Laci árképzését tartom normálisnak, mert ők már letettek valamit. Balassáét elfogadom, mert tetszik a termék és szimpatikus az ember is. a többiek szimpatikusak, de nem szponzorálom őket. nincs kedve 20 €-ért próbálkozni, mert ha most éppen jó, akkor sincs fogalmam arról, mennyire lesz iható 2 év múlva és 20 €-ért már van olyan wachaui, ami nem próbálkozásosgatós.

@szeretemadragaszarborokat: @csite: a borvidékben gondolkodás valóban nem megy, bár talán elsősorban a tokaji kispincészeteknél érzek valamiféle szinergiát, valmiféle együttgondolkodást. a közös palack is jó kezdet, meg a Mádozás is. viszont mindenki rögtön minőségi termelő akar lenni és megint oda jutunk, hogy nem találunk egy jó 4-5 eurós furmintot - talán még furmintfan sem.:-)

éppen ezért nem vagyok biztos abban, hogy könnyebb egy újabb 20 €-s terméket eladni, jobb lenne a 4-5 valószínűleg, főleg, ha a bor valójában mondjuk 6-7-et ér.

btw: nem szórakozom Zohannal/Zlatannal.:-) ennyiért nem veszek, hiába a 7 pont.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.12.12. 16:15:17

@szenvedély S.:
-Nekem már PBM-en is tetszettek a Holdvölgy borok, de én sem hiszem, hogy Stéphanie határozta volna meg az árakat.
-Balassának egyaránt van szőlője mádi, tarcali, tokaji dűlőkben is. Területre a legnagyobb része talán mádi, de erre nem esküdnék meg. Számomra most a Szent Tamás Pincészet a legmeggyőzöbb mádi borászat, ami a szárazakat illeti.
-Sauska-ügyben egyetértek, bár állítólag az új évjárat boraiban kevésbé lesz markáns a hordó jelenléte.
-Az általad felsorolt 5 borász (+még 1-2) dominálja nálam is az otthoni készletet, de ez már egyrészt ízlés, másrészt pénztárca kérdése is.
-4-5 eurós furmint, ami jó? Húha... polci áron talán 6-7-8-ért inkább. :)

2013.12.12. 19:07:34

@csite: Hát én azért elég gyakran igyekszem kifütyülni azt, aki szerintem szar, és mégis sztárolják, de valószínűleg igazad van: ezt érdemeljük. Így viszont nincs aki jobb minőségra ösztökélje a borászokat, hiszen minek? Elfogy az így is...

A borvidéki összefogás kapcsán: értem mire gondolsz, de én azt látom, hogy ahol megy a szekér, ott általában az egész borvidéknek megy... Akadnak persze kivételek, akik amolyan self made man-ként odaértek, de ez a ritkább, azt hiszem.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.12.12. 22:17:48

@furmintfan: alapvetően egyetértünk én azonban nem találtam még olyan SztT bort amitől úgy rögtön földhözverném magam. másoknál már igen.:-)

csite 2013.12.13. 11:27:59

Ami még sokszor nem kerül be a gondolatok közé, hogy oly türelmetlenül akarjuk megváltani a világot, miközben az első tisztességes, koncepciózus száraz borok alig 10 éve készülnek.

Azt gondolom nem lehet átugrani se fogyasztó, se termelői oldalról a tapasztalás évtizedeit.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.12.13. 11:47:45

@csite: Feltételezem szenvedély S ezzel egyet fog érteni. Szerintem neki nem is ezzel van vitáznivalója, hanem azzal, hogy alig 10 éves történelemmel a műfajt illetőleg mára azért elég ambíciózus lett ezeknek a szárazaknak az árazása. Jók ezek a borok, a borkedvelők zöménél kedvező fogadtatásuk is lett, évről évre egyre letisztultabbak is, de az árak talán még ettől fejlődéstől is nagyobb tempóban növekednek. Nemcsak a fenti pincéről van szó, a Bortársaság 12-es kínálatában röpködnek a 7-12 ezer közötti árcímkék és valahol ez azért jelenleg még túlzás.

csite 2013.12.13. 12:06:11

@drbarta:
Az árat a piac dönti el javarészt.
Kevés termelő hullott el eddig amiatt, mert túlárazott lett volna a produktuma.
Mindenki szeret sírni, de félelmetesen sok ember él a borból jól. (ezek nagy része nem a termelő)
Tokajban meglátásom szerint sokkal nagyobb munkával lehet megtermelni egy jó palack bort, mint máshol. A kis birtokok a méretüknél fogva nem tudnak költséghatékonyabbak lenni.

Érdekelne, ki-mennyiért inna egy sok kézimunkával megtermelt jó minőségű bort amiből kb. 3000 palack készül?

kegyetlenkirály 2013.12.13. 12:50:12

Lehet ,hogy kell a pénz a Holdvölgynél , húzós volt a beruházás. :(
Szerintem a MÁD furmint és hárslevelű elfogadható áron jól teljesít ( beruházás ellenére ). A kereskedőháznak kellene még 5-6 Eur polci árú, nagyon jól fogyasztható borokat előállítani.
Én szivesen fizetek jó borért, Bott Judit , Orsolyák Attila ( nehezen beszerezhető ),Szepsy édesek,estleg D.Z. vagy újdonságokért hátha találok valamit.

kegyetlenkirály 2013.12.13. 12:51:22

@csite: jó a megközelítés ! Idő kell még ...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.12.13. 17:22:31

@drbarta: @csite: egyetértek a doktorral. megint fordítva ülünk a lovon és fordítva áll a piramis, stb. sehol sincs még a jó középkategóriás tokaji furmint és hárslevelű, mert mindenki prémiumot termel. lehet, hogy ezzel a mezei fogyasztók, sznobok, bárki megetethető és jó a felvevőpiaca. Ám aki kicsit is ismeri Ausztriát meg a nemzetközi borokat, biztosan tud tokaji árkategóriában jobb borokat mondani.

vagyis jó magyar szokás szerint megint árban már elértük a nyugatot, teljesítményben pedig még csak néhányan kapirgálják alulról... és nem nagyon van olyan, aki 10 éve folyamatosan megbízható teljesítményt tudna nyújtani ezekért az árakért.

csite 2013.12.13. 19:38:41

@szenvedély S.: Az nem biztos, hogy Tokajban közép és alsó kategóriás borokat kell készíteni. Van sok olyan terület a borvidéken ami arra alkalmas lenne, de az meg nem lesz karakteres, ezáltal versenyképes. Hacsak nem fejlesztünk ki egy technológiát és szoftvert mint a sokat hivatkozott szomszédok.
Várjuk meg, mit tudnak kihozni a kerházból, hátha megszületik egy piacbefolyásoló tényező.

2013.12.13. 20:45:57

@csite:

"Az árat a piac dönti el javarészt."

Erről már itt beszéltünk, jó lenne, ha így lenne, szerintem ebből a szempontból is torz a jelenlegi magyar piac.

"Érdekelne, ki-mennyiért inna egy sok kézimunkával megtermelt jó minőségű bort amiből kb. 3000 palack készül?"

Fogyasztóként nyilván a válasz az, hogy minél olcsóbban. :) Reálisan nézve mondjuk szerintem olyan 3000-3500 forint körül kellene legyünk. Nem ott vagyunk. A BT idei évjáratkörképében 33 száraz tokaji bor szerepel. Ebből 3 azaz három darab van 3000 forint alatt. 5000 forint vagy afelett 14 bor van. Majdnem a fele.

Volt erről Balogh Zolinak egy érdekes és elgondolkodtató eszmefutattása, miért nem érdemes 7-15 ezer pénzért kipakolni a polcokra ezeket a borokat. Akit érdekel:

forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=120&na_step=30&t=9004540&na_order=

@kegyetlenkirály:

"Lehet ,hogy kell a pénz a Holdvölgynél , húzós volt a beruházás. :("

Erre csak azt tudom mondani: egyéni szoc. Fogyasztóként pont nem érdekel. Persze, nagyszerű dolog, hogy ebbe fektette a pénzét, értéket hoz létre stb. De ezzel számolni kellett (volna): nem biztos, hogy holnap megtérül.

Egyébként elhangzott itt is, másutt is, hogy tapasztalatgyűjtés zajlik, nem lehet itt egyből megváltani a világot, stb. Ennek ellenére folyamatosan megy a mantra, hogy így Burgundia, meg úgy nagy száraz tokaji. Nekem legutóbb akkor szakadt el a cérna, amikor Sauska Krisztián arra kérdésre, hogy a kóstoló szerint fás az egyik száraz tokaji, visszakérdez, hogy kóstolt-e már a kedves kérdező fiatal burgundit? Nyilván, kóstolt, ergo tudhatja, hogy belesimult ott is, itt is belefog. Mert a kettő egyenlő, vagy majdnem az.

Aha. Köszönjük, Krisztián.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.12.14. 00:54:37

@csite: sztem már most sok nem karakteres és - legjobb esetben: középkategóriás - furmint készül Tokajban, csak túl drágák!:-(

@szeretemadragaszarborokat: asszem a barátom leszel.:-)) mintha csak én írtam volna...

csite 2013.12.14. 11:44:57

@szeretemadragaszarborokat: a 3000-3500Ft-os polcáru bor az szinte csak techno módon állítható elő, vagy sok kompromisszummal készül, vagy a termelő másból tartja el magát, és nullára akarja csak kihozni a dolgot.

A burgundiázás tévút, de ezt gyakran a média szereti a borász szájába adni [az említett esetben másként volt].

csite 2013.12.14. 11:46:08

@szenvedély S.: Neked mennyire karakteresek pl. az acélos zöldveltelínik, amikért minimum ennyit kell kiadni, ha akarsz egy kis érzést is kapni a borba?

2013.12.14. 12:27:07

@csite: Akkor nagyjából összefoglalhatjuk úgy, hogy Tokajban (a jelenlegi magyarországinál) magasabb önköltség mellett készülnek nem kiemelkedő ár/érték arányú borok.

Na, hát erre mondják, azt hiszem, hogy innen szép nyerni...

@szenvedély S.: iszunk rá, valami olcsó tokajit! Ja, az nincs, bocs! :D

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.12.14. 16:25:51

@csite: a kérdésre már másutt válaszoltam.

a lényeg a tokajiakról: majdnem mindegyik nagy pincének van alap furmintja, sztem egyik sem nagy dobás. jómagam közülük a Dereszla Napos, Dorombor verziókat szeretem, meg talán a Dryt, mert 1100-1300 forintosak és van bennük valami kedvesség, nőiesség - lehet, a borászhölgy miatt.:-))

(büntetném, aki ezeket mondjuk 1500 fölé emeli.) most a Patricius, a Disznókő jut eszembe, amelyek ihatóak, másfélszer drágábbak és annyival nem jobbak. a Royal Tokajinak is jó volt az alapfurmintja (kivéve a 2010-est), amíg 2-3 év alatt 1000-ről 1600 körülre nem emelkedett.

az acélos GV-k helyett az acélos rizlingek már izgalmasabbak, de azok meg a rizling fajtája miatt azok.

nagyon egyszerűsítve: ha szomjas vagyok, jól esik az ivóbor, ha meg ünnepi bort szeretnék nyitni, akkor válogatott tokaji termelők dűlőseit vagy nagyobb osztrák és német termelők csúcsborait iszom. utóbbiak ár/értékben és így minőségben azért megbízhatóbbak.

hegyaljai 2013.12.14. 22:17:15

Az, hogy ki mit tett Tokaj-hegyaljáért, az mindig csak 5-10 év múlva válik nyilvánvalóvá még a bor iránt érdeklődő közönség számára is. Vegyük a Hétszőlő példáját. Csak húsz év után lett a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka. Azok a teraszok, meg a biodinamikus termelés végül is akkor is sokat tettek a borvidékért, amikor sokan fanyalogva nyilatkoztak a lösz miatt a tokaji fősodortól eltérő boraikról. Mégis Szepsy Istvánt hány év után ismerték el, pedig ő igazán sokat tett a vidékért azelőtt, mielőtt először külföldön, majd itthon elkezdték sztárolni.
A Holdvölgy esetében én nem csupán a kötelező udvariasság miatt nem tenném fel a kérdést, hogy mit tett eddig, hanem a megítélésével még várnék. Ezen kívül pedig javaslom az itt fanyalgó összes ítélkezőnek, hogy látogassák meg a pincészetet Mádon. Ami a szőlőben a Hétszőlő, az a pincében a Holdvölgy. Csodálatos geológiai rétegek,szakszerű építészeti helyreállítás, higénikus és művészi környezet. A borok megítélése persze nem objektív dolog, bizonyára vannak jobb ár-érték arányú borok is, de minden borászatnak joga van az önértékelésre - mondjuk az ármeghatározással - legfeljebb a piac nem fogja elfogadni. Várjunk még, hiszen a magyarországi piacra kerülésük kevesebb mint egyéves történet.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.12.14. 22:42:55

@hegyaljai: a ki-mit tett várakozás gondolatával egyetértek, a pincészettel nem. engem kevéssé érdekel, hogy szép-e a hegyoldal vagy a pince. sohasem hagytam ott még borkóstolót, de a szenvtelen, igénytelen, kiszolgálás miatt menet közben hagytuk ott a Hétszőlő kiscicusát, aki minden bullshitet elmondott, csak nem érdekelte, hogy mi is ott vagyunk. elnézést kértem és megkérdeztem, felismer-e? nem ismert fel, mire mondtam: én vagyok a vevő! de ide nem jövök többet! amit ott tapasztaltam azt sehol, senkinek nem kívánom és ezen a szép hegyoldal sem segített.

ennélfogva az sem érdekel, hogy kinek milyen szép a pincéje, sőt, az utóbbi időkben már magam kérem, hogy ne kelljen megnéznem/végighallgatnom. (Szilágyi Lacié nem a legszebb, de oda mindig szívesen megyek, szemben más szebbekkel, mert nagyon kedves a kiszolgálás és jók a borok. csak egy példa volt, ilyenekből több van - szerencsére), de a lényeg: az emberi oldala és a borok érdekelnek.

hegyaljai 2013.12.15. 00:55:33

@szenvedély S.: Ha csak a borok és az emberi oldal számít, akkor is jó választás a Holdvölgy.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2013.12.16. 08:38:15

Erről az egész árázásról az a véleményem, hogy nincs egységes recept, vannak borvidékek, borfogyasztói szemmel, ahol igazán egyedi és szép borokat lehet kifogni viszonylag olcsón. Ezek általában a rivaldafénytől messzebb eső borvidékek, például a Loire. De a világban több az olyan példa, ahol 10-15 euróért profin elkészített, de komoly beltartalom és főleg személyiség nélküli borokat kapni csak, az izgalmak inkább 30 euro körül kezdődnek. A csúcson pedig még sokkal mélyebben a zsebbe kell nyúlni, pl Burgundia esetében 40-50 euro alatt nagyon ritka kivételek az igazán nagyszerű borok, 10 euro környékén pedig dominálnak a csalódások.
Viszont ennek az egész dilemmának itthon lesz egy új fejezete is: egyre több, magas minőséggel foglalkozó pince fogja a kevésbé árérzékeny (most USA és a távol-Kelet tűnik leginkább a célpontnak) piacokra vinni a topborait, ami szerintem érzékeny veszteség lesz a hazai borkultúra fejlődésének. Az elmúlt héten fb-on ennek két példáját is láttam, kifejezetten jó termelők kis tételeit exportra előkészítve. Alana pl a kezdetektől ilyen volt, sok itthoni borissza bánatára. Meg még egy probléma: ha az az elvárás, hogy tíz-tizenöt év alatt épülhet fel csak egy top termék árazása, akkor csak a nagy tartalékokkal rendelkező, jellemzően a borászatot csak hobbiként űző tehetős birtokok bírják ki a kezdeti idők kisebb bevételét, már ha a birtok zömén valóban szigorúan, a magas minőségnek alárendelve termelnek. Sok igényességre törekvő kicsi pedig közben kipontozódik vagy a középszerűségben ragad. A túlzottan gyors és nagy ambíciók és a hiteltelen termékek persze ugyanúgy egészségtelenek.
Losonci Bálint

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.12.16. 12:21:13

@pinotnoir_777: De jó, hogy ezt így leírtad. Teljesen egyetértek, aki minőségi borokat vesz, az valamilyen szinten egy termelési szemlélet mellett teszi le a voksát. Ha nem fogja venni senki a (esetenként túlárazott)bátor és kikísérletező kedvű butikpincék ár/érték arányban nem mindig kedvező, de mindenképpen egyedi és izgalmas borait, akkor a hazai borkultúra hosszú távon mindenképpen veszít vele.

2013.12.16. 12:53:04

@rszabi: Azért játszunk el egy pillanatra a gondolattal:

Esetenként túlárazott egy bor vagy akár egy teljes szortiment, de mégis, a fogyasztók veszik, viszik, kóstolják. Mi fogja ezentúl arra ösztökélni a pincét, hogy még jobb legyen?

A kereslet csökkenése? Hisz elfogy minden! A fogyasztói visszajelzések? A visszajelzések legmegbízhatóbbika az, ha megveszik! Éppen fanyaloghat egy blogon pár ember, mondjuk, hogy szerinte magas az alkohol vagy kilóg ez vagy az - a lényeg mégis az, hogy elfogy, és jöhet az új évjárat.

Veszélyes játék ez, én azt gondolom. Eltunyulhat fogyasztó és termelő egyaránt - erre még éppen semmi szükségünk. Majd ha odaértünk, hogy.

És itt jön be, amit Bálint említett: jó árazású borokat csak a rivaldafénytől távol talál az ember, rendszerint. Ezzel nem is nagyon lehet vitatkozni! Annyit azonban tegyünk hozzá, hogy a rivaldafénytől sajnos mi még távol vagyunk - ebben az esetben viszont muszáj felépíteni magunkat. Ezt pedig csak kiugró ár/érték aránnyal lehet - sajnos, vagy szerencsére (kinek-kinek szájíze szerint).

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.12.16. 13:03:45

@szeretemadragaszarborokat: Igazad van abban, ha egy teljes szortiment túl van árazva akkor tényleg nem érdemes tolni bele a pénzt.

De vegyük például Bálintot, aki rendszeresen kihoz 2000 körül kifejezetten jó borokat. Azt gondolom, hogy nem fog elszállni attól, hogy egy nagy önköltségű és kis palackszámú borából elfogy a reálisnál magasabb áron is a készlet.
Egyszer azt írta itt a borrajongón, hogy a 2010-es cabernetje szerinte egy fontos lépés a pince életében. Ezek után én meg is vettem 5200 forintért. Ha csupán ár/érték arányban néznénk a kérdést akkor nem biztos, hogy örültem volna, viszont így kóstoltam egy kifejezetten egyedi magyar cs-t amiben nem a fa dominált, de ugyanakkor volt benne cabernetes fajtajelleg is. Szóval ilyen esetekben abszolút nem bánt ha egy kis felárat kell fizetnem, ha cserébe kapok valamit.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.12.16. 15:46:57

@rszabi: 5.200 hufba azért elég komoly felár belefér "egy kis hordómentes fajtajellegért". egyébként egy-egy palack vásárlása szerintem csak kísérletezés. ha 3-6 palackot veszel, akkor az már igazán nem ár/érték arányos - sztem.

@pinotnoir_777: én is örülök, hogy ezt így leírtad, de a magam részéről nem tartom problémásnak, hogy vannak magyar pincék, akik csak a távol-keletre szállítanak, mert a kínálat az óriási. ha valakinek olyan szigorú az üzleti terve, hogy a magyar piacon gyakorlatilag nem bukkan fel, hanem az itt megtermelt javait gyorsan kiszállítja akkor ott inkább az a kérdés: miért így??
más kérdés, hogy hány pincészetnél örülnék, ha ugyanezt a stratégiát választanák és nem jelennének meg a magyar piacon.:-))

@hegyaljai: ebben igazad van, viszont ilyen pince túl sok van és ehhez kevés időt töltök Mo-n. az új pincék megismerésénél ilyenkor az ár dönt. s alapvetően még egy: a fogadási hajlandóság, kóstolási körülmények, feltételek. ésitt azért találni olyan körülményeket, amik nem teljesen normálisak...

@szeretemadragaszarborokat: nyugi, neked csak azért nem írtam, mert egyetértünk.:-D

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.12.16. 16:12:27

@szenvedély S.: Látatlanban sosem veszek nagyobb mennyiséget semmiből. Az a bor azért jóval többet mutatott mint egy "egy kis hordómentes fajtajelleg". :)

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.12.17. 09:07:57

@szenvedély S.:
borrajongo.blog.hu/2012/03/15/losonci_cabernet_sauvignon_2010

bordogsag.blog.hu/2012/11/02/losonci_cs

tancolomedve.hu/kostolas/619-matrai-tokesek-kostoloja

Szerintem, kevés olyan CS-t kapsz bárhol, ami 17 eurórért, 87-90 pont között mozog és még szerethető, jól fogyasztható karaktere is van.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2013.12.17. 10:30:20

szenvedély S.,

Az fb-on konkrétan két, a saját borvidékükön igen jó nevű, de kis tételekkel dolgozó pince borait láttam tengerentúli vagy távolkeleti útra felkészítve, amit itthon eddig nagyon sokan szerettek és az adott borvidék fejlődéséért sokat tettek.
Ez valahol óriási siker a magyar bornak, de számos kérdést fölvet. Ha Tokaj esetleg tényleg berobban a nemzetközi élvonalba, akkor a párszáz palackos kis tételek ára még sokszorosára emelkedhet és sok kis tételt így a honi borszerető közönség még kevésbé tud majd megismerni, mert egy jókedvében lévő hongkongi bróker mind megveszi. Persze ennek az lenne a pozitív következménye jó esetben, hogy felnőne egy másodvonal, aki a helyi piacon a legnagyobb sztárok helyébe lépne, legalábbis részben, ahogyan ez Ausztriában is történt.
Szóval szerintem azért két jelenség is van: valóban van sok túlárazott bor, amit sok külföldi tétel helyre tehet, de megfordítva is igaz lehet bizonyos esetekben: bizonyos boroknál, amit ma itthon túl drágának tartanak, ha esetleg New York vagy Hongkong éttermei-borbárjai is vevők lesznek, akkor azok majd az ő mércéik szerint "teszik helyre" az árakat. És ha egy kispince addig csak vergődött és a létezés határán vegetált, de ezzel stabillá válik a működése, akkor ez adott esetben szükséges is.
Meg van még egy szempont, ami elsőre fogyasztói oldalról persze totál nem szimpatikus, de a közgazdaság egyik alapszabálya: a kereslet és kínálat nagyságának viszonya. A kis "butikborvidékek" (pl Priorat vagy a Barolo-körzet) vagy butikborászatok (pl Pingus, Romanée-Conti) ugyanazt a minőséget drágábban értékesítik, mint a hasonló színvonalon dolgozó, de sokkal nagyobb szereplők. Én megértem azt is, aki ennek fényében inkább a nagy területű, még kevésbé besztárolt borvidékekről választ remek ár-érték arányú borokat (pl Languedoc), de nálam erősebb lenne a megismerés vágya, hogy egyszer megtapasztaljam pl az itt is megénekelt Pingus filozófiáját, borait, hiába ár-érték arányban hemzsegnének a jobb vételek a Ribera del Dueróban. Magyarán sztem nincs általánosan érvényes ár-érték arány.

2013.12.17. 21:16:32

@pinotnoir_777: Amiket most, és korábban is leírtál, azokból látszik, hogy te olyan koordináta rendszerben gondolkodsz, vagy próbálod elhelyezni a dolgokat, amiben kellene hogy működjön: azaz nemzetközi viszonylatban.

Viszont sok hazai fogyasztó és termelő (én mindkét csoportból a túlnyomó többséget ide tenném - tisztelet a kivételnek!) vagy nem kíváncsi a külföldi tételekre, vagy eleve megvan a prekoncepciója, és ezért nem kóstol... Én ezt látom, tapasztalom (örülnék egyébként, ha ennek ellenkezőjéről meggyőznétek!), és emiatt fogynak ma Magyarországon olyan borok horror áron, amik egy olasz másodosztályban is csak kispadon ücsörögnének...

Én se feltétlen azért kóstolok külföldieket, mert mindenképpen oda szeretném tolni nehezen összekuporgatott forintjaim.... Szívesebben teszem/tenném ezt hazai termelők termékeivel! De egyszerűen nem lehet lespórolni! Kell a kitekintés, hogy tudjuk pontosan: mi mennyit ér, ki hol tart, stb.

Mindezt csak azért írtam le, mert ezek a (vélt vagy valós) hiányosságok jelentősen torzítják a hazai viszonyokat, ami persze az árazásra is kihat.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.12.17. 21:29:33

@rszabi: imádlak és ha jól főznél feleségül is vennélek :-), de a cikkeket nem fogom elolvasni, nem szeretem a cs-t, de egy jól megfogalmazott mondatért (soundbite-ért) adnék egy fél műanyag demizson eredeti 1673-as kunsági szomorodnit.:-)

@pinotnoir_777: kérlek, Bálint, maradj fent, mert nagyon jókat írsz, más szemszögből. ilyenekre fogyasztóként nem gondolok.csak amikor előjön belőlem a közgazdász.:-)

egyik kedves pincészetem a (tán) legjobb borát eladja a tengerentúlra. hálistennek emailen tudtam előjegyezni a Mo-n maradó vagy 150 palackból. szóval, érzem a problémát, de annyira még nem szembesültem vele, hogy "nesze, kaputt, találj egy másik intravénás cuccot, mert ezt mostantól nem a tiéd".:-))

őszintén szólva még nem tudom, mit tennék ilyen helyzetben, valszeg elbúcsúznék a bortól, mert a kínálat olyan hatalmas, de azért fájna. persze megértem, hogy minden kispincészet vágyik egy ilyen "tengerentúli nagybácsira", mert 1.: igazolja a minőségbe, kreativitásba, önmegvalósításba vetett hitét; 2.: akár a jelenlegi generációra nézve megalapozhatja a cég gazdasági talponmaradását (és itt feltételezem, hogy a leszármazottak viszik a bizniszt tovább, ami a mai Mo-n, és annak gazdasági részét látva a legjobb megoldás! btw: Mo-n általánosan jó megoldás, ha a know-how-nkat külföldi pénzben és külföldi árszemlélettel fizetik:-D).

innentől pedig a borásznak csak arra kell figyelnie, hogy a nagy sikerek után ne érezze úgy, hogy Isten és Superman keveréke, ráadásul mindenhez ért, mint azt PZ tette az "Év Borásza" díj elnyerése után valamikor a 90-es évek második felétől, de ez egy másik poszt témája...

az ár/érték arányról és annak közgazdasági realitásáról egyezik a véleményünk. sztem az embernek - szigorúan fogyasztóként - ki kell alakítania azt az "ivóbor" kategóriát, amit a hétköznapokban fogyaszt. ez nem lehet palackonként több, mint 7-8 € (lásd Furfang :-)). ugyanakkor meg kell találnia azt a prémium kategóriát, amit születés- és egyéb ünnepnapokon szívesen fogyaszt. nem baj, ha ezeket a borokat nem 50, hanem csak 30-35 €-ért veszi, mert ki tudja, hány ünnepnap lesz az elkövetkezendő évben...:-)))))))))

maga a borkóstolás úgy nem élvezet, hogy meg kell találnod a legjobb bort. az könnyű. ám ár/érték arányban megtalálni a legjobbat nehéz. ha viszont sikerül, akkor simán vehetsz a nem megvett 3 db 50 €-s bor helyett 5 db 30 €-t és nekem ez igazi öröm! ha látom a borhűtőmben a fejlődést...:-D

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.12.17. 21:35:39

@szeretemadragaszarborokat: nem gondoltam, hogy pár nyavalyás percecskével megelőzöl, most is csak azért írok, mert megint egyetértek.:-) Bálint valóban még a külföldi helyzetben gondolkodik, ami veszélyes is lehet.

apropo. tudom, sajnos, nincs olcsó tokaji, de azt a kunsági szomorodnit, megérdemelnéd...:-)

2013.12.18. 14:09:07

@szenvedély S.: Ááá, nem érdemlem én azt meg! Vagy csak akkor, ha együtt isszuk meg! :D:D:D
süti beállítások módosítása