Akov korábban már megénekelte itt a finewines által szervezett Piemont-esten szerzett élményeit. A nagy érdeklődésre tekintettel Tar Ferenc megismételte a kóstolót, ezúttal a NU Bisztróban.
Ez még önmagában nem feltétlenül érdemelne külön posztot, viszont három tétel - köztük két Barolo - kicserélődött a sorban, és az előző kóstoló tapasztalatai alapján a borok bemutatásának sorrendje is változott valamelyest. Én most csak az akov által nem kóstolt tételekről írok.
A kóstolási sorrend nálunk a következő volt:
Ascheri Dolcetto San Rocco 2012
Vajra Dolcetto D’Alba Coste & Fossati 2011
Vajra Freisa KYÉ 2009
Ascheri Barbera Fontanelle 2011
Vajra Barbera D’Alba Superiore 2009 (kíváncsiságból utánanéztünk: 5,5 g a maradékcukor, 7 g a sav)
Elio Altare Langhe Barbera Larigi 2009
Ascheri Montelupe Syrah 2006
Roberto Voezzio Nebbiolo San Francesco 2001
Ascheri Barolo Sorano 2009
Vajra Barolo Bricco delle Viole 2009
Luigi Baudana Barolo 2007
Elio Altare Barolo Cerretta Vigna Bricco 2006
Ascheri Barbera Fontanelle 2011
Dűlőszelektált tétel, október közepén szüretelt szőlő, a bor egy része 6 hónapig érlelődött használt nagyhordóban. Közepes rubin szín. Illata marcipánnal, pisztáciával nyit, majd jönnek a gyümölcsök is, cseresznye, meggy, szilva, finom fűszerekkel, fával, és egy kis nyersgumival. A savak szép lendületesek, a tannin is ideális mennyiségű, az alkohol sem lóg ki. Ízében a piros bogyós gyümölcsök, a finom fűszer és a szintén éppen csak fűszerként érezhető fa mellett sós, meszes ásványosság is megjelenik, a lecsengésben keserűcsokoládéval. 6 pont. (4200 Ft)
Luigi Baudana Barolo 2007
A pincészet szintén a Vajra család tulajdonát képezi. Az illatot szuperérett, már-már likőrösbe hajló piros bogyós gyümölcsök uralják, édesfűszerekkel, marcipánnal, némi földességgel, bőrrel és avarral kiegészülve. Savai élénkek, de nem bántóak, nem élesek. A tannin elég jelentős mennyiségű, de sima, érett. Az alkohol 14,5%, mégis csak finoman és hosszan melegít, nem éget. Bőven jutott tehát mindenből a borba, mégsem lóg ki a szerkezetből semmi. Komoly, szinte rágható beltartalommal bír, a hordókezelés pedig parádés. A bor gazdag ízét rengeteg érett piros bogyós gyümölcs vezeti, ásványos sósság és kevés vanília, hordófűszer színesíti az összképet. Nagyon szép. Ez bizony 8 pont. (8900 Ft)
Elio Altare Barolo Cerretta Vigna Bricco 2006
Viszonylag fiatal, nagyjából 10 éves ültetvény termése márgás, meszes, némileg agyagos talajról. A 2 éves barrique-hordós érlelésnek köszönhetően illata teljesen más, mint az addig kóstolt Baroloké: sok hordófűszer, vanília, kókusz, vadcseresznye, kis nedves fa. Az illatból sajnos a 14 és feles alkohol is kikandikál. A savak lágyabbak, mint az előző bornál. Tanninból ebbe a borba is jutott rendesen, de a minőségi, érett fajtából. A hordó azonban így is kissé túlzottan rátelepszik a borra, ízben is jön a sok hordófűszer, mögötte érett piros és kisebb mértékben fekete bogyós gyümölcsök, kék szirmú virágok, némi ásványosság. 6+
Tar Ferencnek köszönet a meghívásért és a remek borokért. A kóstolóért természetesen fizettem.
(ui.: Többen firtatták egy másik poszthoz fűzött kommentekben, hogy vajon a magyar borászok kóstolnak-e, és vajon mit. Nos, ezen a téren biztosan van remény, ugyanis Losonci Bálint is részt vett a kóstolón. :))