A Borrajongó

Bordeaux-i fajták kóstoló II. A veteránok

2013. augusztus 08. 06:00 - drbarta

Üdv ismét a kedves olvasónak! Pár hét személyes okokból kimaradt, amire ugye korábban ilyen mértékben legalábbis nem volt példa, de a lényeg, hogy visszatértem :)

Jelen írás hátterét adó múlt heti kóstolónknak volt már egy előzménye. Dióhéjban annyi, hogy társaságunk kedves tagja, Bodomi beszerzett néhány jónak mondott moldáv bort, melyeket mind bordói fajtákból készítettek. Ő meg akarta nekünk mutatni ezeket, én pedig vállaltam, hogy sort szervezek köréjük. Az első részben tehát ebből az apropóból csupa fiatal vöröset, cabernet-ket, merlot-kat, bordói cuvée-ket vegyesen néztünk, magyarokat, külföldieket egyaránt, és az a helyzet, hogy a moldáv "vendég" bizony szépen muzsikált.

2013-07-31 20.09.25.jpg

Most érkezett el tehát a folytatás, a téma ugyanaz, vegyesen bordói fajták, illetve házasításaik, innen is, onnan is, csak ezúttal csupa régebbi évjáratú bort gyűjtöttük csokorba, konkrétan 8 és 15 év közöttieket. Nagy tudatosságot nem kell elvárni ilyen korú borok esetén, az került a sorba, ami volt épp a készletben, vagy  épp hirtelenjében sikerült hozzájutni.

A kóstolás vakon történt

 

St. Gaál: Passionata 2004

Még 2008 májusában, amikor Szekszárdon voltunk betértünk az akkoriban még sokkal többet emlegetett pincészet borozójába.  A prémium sorozat kifejezetten tetszett, az évjárat-azonos Obsessio-ba egészen bele is voltam szeretve, de 5-6 ezer Ft.-ot az idő tájt még épp nem adtam ki egy palack borért. Ezt a Passionata-t is kóstoltuk, ami ugye rangban már a következő lépcsőt jelenti, tán még egy lapáttal rá is tett az Obsessio-ra, de bizonyára olyan magaslatokban volt az ára, hogy komoly vásárlási szándékra a részemről nem emlékszem vissza. (tippem szerint 8-10 ezer körül lehetett, de nem biztos) A lényeg, hogy a minap a Metro-ban látom viszont az egykor megfizethetetlennek ítélt csúcsbort 3 ezer forint környékére leárazva, így már csak a nosztalgia végett is beválogattam a formálódó sorba.

Még mindig meghatározó gyümölcsössége van az illatnak, főleg feketeribizli, mellette hűs mentol, szépen érett fűszeresség, szegfűszeg. Tényleg szép. (egy bő órával később már sokkal előrehaladottabbnak éreztem, mint első nekifutásra, ekkor kevésbé tetszett) Szájban arányos. A test közepesnek tűnik, ízben is megvannak még a gyümölcsök, de csak mérsékelt intenzitással töltik ki, lehetne mélyebb a bor. Feszes, picit talán domináns, de élettel teli savak, finomszemcsés jól integrált tanninok,közepes lecsengés. Legyen 5.5 pont. Az illat egészen szép, első körben ettől magasabbra is ígéri, de szájban kicsit alulteljesít. Összességében persze nem rossz, jól iható, élő bor.

Tiffán Imre: Cab. Sauvignon&Cab. Franc Barrique 2003

Ajándékba kaptam. Nem sokkal a kóstoló előtt esett le, hogy ez nem "az" a Tiffán, de sebaj, a tematikába így is beleillett.

Sokkal tercierebb illat, jelentős palackbuké, füstös, dohányos, odaégett jegyek ánizsossággal,erősen aszalódott gyümölcsmaradványokkal. Testben nagyobbnak tűnik az előzőtől,de ízben szinte teljesen kiürült. Savban laposabb, a cser viszont kilóg. Mintha összedűlőben lenne már a történet. Nem pontoznám.

Thummerer: Cuvée Evoé 2003

Thummererék egyik csúcs házasítása. A Metro-ban vettem majdnem 10 ezer forintért. A pontos összetételt nem tudom, de újabb évjáratában a bordói fajták mellett syrah-t is említ a honlap.

Füst, dohány, pörkölési aromák, aszalt gyümölcsök, finom bőrösség. Elég nagy testű korty. Ízben telt, van benne élő tartalom, közepesnél valamivel hosszabb lecsengés. Sok-sok tannin adja a vázat, a végén fel is tapad rendesen. 5 pont.

Clos Fourtet St. Emilion 1er GCC 1998

Innen rendeltem 48 Euro-ért. Újabb évjáratai ettől sokkal drágábbak. St. Émilion-ban kicsit másképp megy a klasszifikáció, mint általában Bordeaux-ban. Rengeteg sok, több száz "grand cru" besorolású birtokot találhatunk, E fölött áll a "grand cru classé" kb. 40-50 ilyen borászat van, majd jön a "1er grand cru classé" mely címet 13 pince viselheti, köztük jelen borunk termelője is. A csúcson a Cheval Blanc és az Ausone által képviselt szuperkategória, a" 1er grand cru classé A".

Aszaltabb karakterű feketeribizli, hűs menta, a gyümölcs él és virul, jó koncentrációban van jelen, nem készül eltűnni, vagy átadni a dominanciát a palackbukénak. Mellette persze jelen vannak szép és diszkrét érési aromák, de összességében sokkal fiatalabbnak tűnik a sor átlagától. Közepes test. Izmos, lendületes korty. Ízekkel korrektül kitöltött bármiféle hedonista hangulat nélkül. Feszes savak, kemény, finomszemcsés tanninok, szilárd, egységes struktúra, tiszta, csontszáraz (de véletlen sem kilógó tanninok végett szárító), frissítő lecsengés. Nem mondanám különösebben komplexnek meg hosszúnak, a vakon észlelhető érzékszervi értékét 6.5 pontnál nem tenném magasabbra, de az, hogy egy ilyen mértéktartó anyag 15 évesen ennyire bonthatatlanul, érintetlenül egyben legyen az valahol eszmeileg nagyobb értéket jelent.

Cotar: Merlot 2001 (szlovén)

A Terroir Club révén ismert tétel a hazai közönség előtt. 7 ezer Ft.-ba kerül.

Karakteres illat. Sok piros bogyós gyümölcs, meggy, cseresznye, ribizli, pici bőr, sajátos fűszeresség, némi csípős égettség. Szájban arányosan telt testben és ízben is. Van tartalom, még mindig meglepően sok gyümölcs, érdekes-szokatlan aromákkal is kiegészülve, korrekt strukturális sűrűség. Az arányok jók, de az előző borhoz képest messze nem olyan arisztokratikusan egységes, de ez nem von le semmit a jó fogyaszthatóságából. Érdekes, sokszínű, szerethető darab. Magabiztos 6 pont.

Carlevana: Cabernet Sauvignon 2005 (moldáv)

Erjedt sütőtök, füst, nagyon öreges, nagyon rusztikus tercier jegyek. Kell egy fajta perverzió a megkóstolásához. A korty nehezen megítélhető, mert annyira szanaszét áll, annyira durvák és rombolóak az alkotók, hogy fáj szájban tartani. A hosszúság adott, de ez esetben ez inkább hátrány, mint előny. Nem pontoznám.

Bock Cuvée 1999

Egyik társunk járult hozzá a sorhoz ezzel a tétellel. Gondolom jó 7 ezer Ft. körül lehetett az ára.

Mutat némi gyümölcsöt, pici zöldpaprikát, füstös hordót. Szájban arányos méretek fogadnak. Kellemes, nem bonyolult íz, viszonylag jó egyensúly, korrekt egység, közepes lecsengés. Erős 5 pont.

Carlevana: Merlot 2001 (moldáv)

Dugósság miatt kizárva. Kicsit mögé szimatolgatva azért kialakult egy olyan sejtésem, hogy nem ez az egyetlen hibája.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr135449461

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.08.08. 19:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.08.08. 08:49:52

Welcome back.

A St. Emilion GC egy appellacio, mint ilyen, terulet alapu.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.08.08. 09:39:31

Üdv újra a fedélzeten, de ebben e melegben ki kíván kóstolni ilyen borokat? :)

emoss 2013.08.08. 11:11:04

Dicsekvés következik (nekem az :D)!
Másfél hónapja az eljegyzésemen volt szerencsém kóstolni egy 2000-es Bock Cuvée-t a pincénél, Tamás Robi kérdezte hogy a '99-est vagy a 2000-est mutassa-e mire visszakérdeztem hogy szerinte melyik az élvezhetőbb és az Ő javaslatára maradtunk a 2000-esnél végül (elmondása szerint Józsi bácsi kedvence a '99-es, szerinte a 2000-es ihatóbb). Szóval a 2000-es is nagyon hasonló volt. Klasszikus szilvás-aszalványos illat, ízben paprikát kevésbé éreztem, viszont szintén az a nagyon mély, aszaltszilvás-lekváros jelleg jött elő. A csúcsán egy kicsit már túl lehetett, véleményem szerint elindult már lefelé a bor, viszont hatalmas élmény volt amit ezúton is köszönünk! :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.08.08. 12:42:53

@akov: Köszi.
@rszabi: Mi is röhögtük előre, hogy milyen fincsik is lesznek ezek az aktuális 40 fokban :)
@emoss: Gratulálok az eljegyzéshez és a borélményhez is.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2013.08.08. 13:44:43

Hű, pedig a Cotar Merlot karácsonykor még erős 7 pontra tetszett,
ekkorát fordult volna a bor? Vagy ennyivel gyengébb lehetett a palack? Vagy egyszerűen csak más borok, sor és alkalom volt?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.08.08. 15:33:58

@Szomjas Gödény: Igen, emlékszem. Szerintem most is jó volt, nálam simán a sor második legjobb tétele volt, de ezúttal egyszerűen nem jött meg a 7 pont-feeling. :)
Az okokról én is agyaltam. Szerintem a rendkívül letisztult és egyensúlyos bordói tétel után most mutatott egy sor olyan aromát, ami szokatlanabb világúvá tette, illetve bebizonyosodott hogy egységességben is van feljebb. Karácsonykor a Barral után inkább volt lehetősége csupa gyümölcs, könnyen befogadható örömbornak lenni.

Van ilyen. Nem érzem eget verő ellentmondásnak, ha különböző térben és időben ugyanaz a tétel egyszer 6 pontot, másszor 7-et kap.(100-ason mondjuk 88 vs 91)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2013.08.08. 15:42:18

@drbarta: persze, van ilyen, csak kíváncsi voltam hogy miben látod az okot

Szegediszomelijé 2013.08.11. 14:18:48

Ha nem is a legkifinomultabb, de számomra a legizgalmasabb, jó értelemben legegyedibb a Cotar volt -ezért "ezt venném", megéri az árát. Nekem ez volt az igazán figyelemre méltó tétel -hozzátéve, hogy nem vagyok egy "bordói" rajongó. A francia valóban jobb, de kevésbé érdekes, egyedi, ill. a Szent Gál voltak még jók, a többi sajna feledhető -ebben a formában. Úgy gyanítom, Norbi TI CFranca üde színfolt lett volna itt.
süti beállítások módosítása