A Borrajongó

Quinta do Noval

2013. július 30. 06:00 - akov

Ha egy megkérdőjelezhetetlenül elismert portugál birtokot kellene megnevezni, én biztosan a Quinta do Novalra tenném a voksot. Nem csupán azért, mert a történetét 1715-ig visszavezető Noval megfelelően historikus, hanem – eltekintve a hetvenes-nyolcvanas évek megingásaitól – a borok színvonala egy szűken markolt nemzetközi elitben is megsüvegelendő. A Novalnak az 1931-es Vintage Port hozott világhírnevet. Az 1927-es évjárat hatalmas termése és a „begyűrűző” gazdasági válság kellemetlen kombója igen érzékenyen érintette a portugál bortermelőket. Az 1931-es év deklarációjára tehát gondolni sem lehetett. A Novalnál azonban nem majréztak, vettek egy nagy levegőt, deklaráltak, majd piacra léptek. A döntés őket igazolta, hiszen a bor akkorát szólt, hogy rövid idő alatt minden Port-fogyasztó megtanulta a Noval nevet. A magát ma is tartó vélekedés szerint a Quinta do Noval 1931 a valaha készült legjobb évjáratos Portói. Igazi legenda, pontosabban egy élő legenda, hiszen bárki, aki képes a csillagászi összeget kifizetni érte, ma is meghajolhat még előtte.

douro_noval1.jpgA 19. században létesített teraszok.

A hetvenes-nyolcvanas évek pénzügyi gondjai, valamint a birtokot majdnem elpusztító 1981-es tűzvész nehéz helyzetet teremtettek. A Novalt tulajdonló, tradicionális Port-termelő Van Zeller família a dinasztiák kényszerű sorsát taposta: a terebélyesre nőtt családban szétaprózódtak a tulajdonrészek. A Novalnak tőkére volt szüksége, a család pedig nem jutott dűlőre. Végül, 1993-ban az AXA Millésimes szimatot fogott és tett egy vételi ajánlatot. A Quinta do Noval tehát a számtalan patinás szőlőbirtokot jegyző AXA-birodalom része lett (emlékeztetőül a teljes társaság: a Disznókő Tokajban, a Château Pichon-Longueville, a Ch. Pibran, a Ch. Suduiraut és a Ch. Petit-Village Bordeaux-ban, a Domaine de l'Arlot Burgundiában és a Mas Belles Eaux Languedoc-ban). Az új beruházó hamar kézbe vette a dolgokat. Felújították az épületeket, technológiát hoztak és vagy 100 hektár szőlőt újratelepítettek. A Noval hamarosan régi fényében ragyogott. A tradicionális Port-termelő viszonylag későn lépett a száraz borok ösvényére, néhány év kísérletezést követően 2004-ből viselte először vörösbor a Quinta do Noval nevet.

noval_lagares.jpgA Noval makulátlan lagaresei. A háttérben a sínen közlekedő robot.

A birtok Vale de Mendiz közelében található, szinte karnyújtásnyira a korábban meglátogatott Wine&Soultól. A főútról nyíló kapu egy macskaköves, szőlőlugas árnyékolta útra vezet, amely szalagként fut végig a hegyoldalon. Lassan gurulva a kilométernyi távolságban szikrázó birtokközpontig, van idő nézelődni és elképedni. Eszelős a kilátás innen a 19. században létesített, falakkal szegett teraszokra. Az árnyékot tartó szőlőlugas vagy három méter magasságba tör, nem egy tőke combvastagságú fát fejlesztett. Csak nézünk, miközben vendéglátónk, Cátia Moura körbevezet bennünket. Egy gyors áttekintést kapunk a birtokról. Összesen 145 hektárt művelnek, évente 800.000 liter bor készül, tárolókapacitásuk eléri a négy millió litert. A termelés 85%-a Portói, a fennmaradó 15% pedig a száraz borok jussa. Hűen az évszázados hagyományokhoz állatokat – főként szárnyasokat – tartanak, konyhakertet visznek, a szőlőmunkásoknak külön konyhán főznek.

noval5.jpgFő a nyugalom. Szőlőlugas és virágok.

A fajták tekintetében itt is van a szokásos öreg tőkés kevert ültetvényből, de a klasszikus fajták immár tisztán újratelepített táblái dominálnak. Rendhagyó módon némi syrah-t is telepítettek és rendelkeznek vagy két hektár fehérszőlővel. Végül a birtokközpont hátsó szegletében megcsodálhatjuk a híres "Naçional" parcellát, amely nem szerény világhírnévnek örvend. A kb. fél évszázados korú, kevert összetételű ültetvény – dacolva a filoxérával – eredeti gyökértörzsön nevelkedik. A rendkívül limitált tételben készülő erősített bor palackjáért akár 600-800 Eurót is le kell tenni. A technológia tradicionális, a borok lagaresben erjednek, részben emberi lábbal, részben robottal történik a maceráció. A szárazak francia hordóban, a Portóiak nagyméretű, régesrégi fahordókba kerülnek.

noval3_nacional.jpgAz előtérben a híres Naçional saját gyökerű tőkéi

A kóstolt borok:

Labrador Syrah 2009

Fajtatiszta syrah, ami nagyon is ritkaság a Douro-Völgyben. A pala és a gránit miatt valaki itt érezhetően Észak-Rhône-nal kacérkodik. 14-15 hónap fát kapott. Szép fűszeres, fekete bogyós és csokis karakter. Elég koncentrált, mégis elegáns, nem túlextrahált, inkább egy csak egy intelligens bor. Friss és hosszú. 18,0 EUR. 6p+ (A bor 2011-es mintáját is megkóstolhattuk, hasonló stílusban készült, egyelőre masszív tanninnal.)

Cedro do Noval Vinho Regional Duriense 2009

Helyi fajták, illetve kis syrah házasítása, ezért a tájbor státusz. 18 hónapot töltött francia fában. A bor neve a birtokot árnyékoló hatalmas cédrusra utal. Meleg, fűszeres hatású, mégis friss és fiatalos, savanyú gyümölcsökre emlékeztető aromával. Tetszik, de a Labrador szebb. 15,0 EUR. 14,0%. 6p-

Touriga Nacional 2009

Vonzóan virágos, remek fűszeres illat, kiemelkedő fás jegyekkel. Sűrű, földes, sok, de érett tanninnal. Nagyon koncentrált, intenzív, hosszú és mély. Vitán felül komoly bor. 45,0 EUR. 7p+ (A 2011-es Touriga Nacional mintát is kapjuk, hasonlóan sűrű, koncentrált, földes-meggyes kiválóság.)

noval2.jpgIlyen a panoráma. Veszélyes.

Quinta do Noval 2009

A csúcs száraz vörös, a gerincét touriga nacional és franca adja, őket némi tinto cão „szupportálja”.  16-17 hónap fás érlelés. Óriási fókusz, remek savak, feszes szerkezet, mély koncentráció. Friss savanyú gyümölcsök, über-fa, elegáns virágosság, szájat betöltő gyümölcsök, végtelen hosszúság. Klasszis. 50,0 EUR. 8p

Noval Black

Tulajdonképpen egy Ruby Reserve, a fiatalabb korosztályra hangolva. Friss, intenzív, jó felépítéssel, tonnányi fűszerrel. Rubyhoz elég hosszú és mesterien kivitelezett. Szerethető. 19,5%. 6p-

LBV Unfiltered Single Vineyard 2007

Vonzóan buja illat, finoman virágos, aszaltas, nagyon tiszta, sok friss fekete bogyós is van benne. Testes, sűrű, nagyon tisztán definiált. Intenzitása elsöprő, szinte robban. Húsos, tanninos, remek lecsengéssel, amelyben táncolnak a fűszerek. LBV-remekmű. 17,0 EUR. 19,5%. 7p

10 Years Old Tawny

Extrém fűszeres illat, virágos, vonzó, finom aszaltakkal. Kóstolva még levüket őrző szárított gyümölcsök, mély fűszeresség, szépen integrált alkohol és a közepesnél kevesebb tannin jellemzik. Elképesztő hosszú utóíz, olajos magokkal, kis kenyérhéjjal. Remek, talán a legjobb 10 éves, amit ittam. 18,0 EUR. 19,5%. 7/8p

noval4_40yo.jpg20 Years Old Tawny

Fantasztikusan fűszeres, narancsos, aszaltakkal, eperlekvárral. Komoly egység, nagyon kevés tanninnal, integrált alkohollal és szinte hihetetlen intenzitással. Kevés piros bogyós, aszaltak, fűszerek, olajos magvak és kifejezettebb kenyérhéjasság adják a hosszú percekig tartó lecsengést. Brutális intenzitás, mégis elegáns és jól iható. 40,0 EUR. 20,5%. 8p

40 Years Old Tawny

Mahagóni szín. Illatában kakaópor, dió, zöld dió és fűszerkaraván. Kóstolva sűrű, remek egyensúllyal, finoman kenyeres, tannintalan szerkezettel. Dió, aszaltak, füge, datolya, kandírozott gyümölcsök, fahéj. Nincs vége, hiába keresem. Ősrobbanás, meghatározó borélmény. 80,0 EUR. 8/9p

Colheita 2000

Intenzív, extrém fűszeres, virággal, aszaltakkal, még fekete bogyókkal. Közepes tannin, jó test, halványodó friss és előretörő aszalt gyümölcsökkel. Hosszú, gazdag, rétegzett. 20,5%. 7p+

Vintage Port 2008

Illatában mély fűszerek, virág, keleti fűszerek, kevés aszalt beütéssel, még fiatalos. Kóstolva bombasztikusan intenzív és sűrű, földdel, fekete bogyósokkal és izgalmas keleti fűszerekkel. Friss, nagy, fókuszált és mégis kifinomultan elegáns. Rettenet. 8p

A pincészet honlapja: http://www.quintadonoval.com/

(Köszönet lehetőségért és a kiváló kóstolósorért.)

>>> A Douro sorozat cikkeihez

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr605433016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.07.30. 16:56:54

Ez a 85/15 megoszlás mennyire általános a csúcsbirtokoknál, van ahol lényegesen magasabb a szárazborok aránya, mi most a trend? (azt láttam, hogy a Quinta de La Rosa-nál fordított az arány)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.07.30. 16:59:10

@rszabi: Jó kérdés. Aki a Port-termelésre koncentrál ott általános. Aki a száraz borban nyomul, ott fordított. Lesz majd, de volt is poszt (ld. Wine&Soul, Poeira) olyan birtokokról is, amelyek ennek a totál fordítottjai állnak. Sőt, pl. a Poeira nem is csinál Portot. Szóval mixed.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.07.31. 07:39:21

a "szupportálja" kifejezésnél el is veszítettem az érdeklődésemet az egyébként nagyon jó anyag iránt.

nem értem miért nem lehet helyett a támogatja, segíti, összefogja, ízesíti, kiegészíti, gyámolítja, tartja, összefogja vagy a bor íze szerinti magyar szót (lágyítja, keményíti, stb) használni.

most dohogok, mert ez az első lépés afelé, hogy egy komplett angol leírást posztolj! :-)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.07.31. 15:16:06

@szenvedély S.: Köszi. Természetesen igazad van. Eszembe jutott és annyira rossz, muszáj volt leírnom. :D

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.07.31. 19:40:42

de ígérd meg Andriska, hogy nem csinálsz belőle rendszert! :-)

elzee 2013.08.01. 10:00:26

Ha valakit érdekel a Cedro do Noval, írjon egy mailt... :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.08.01. 12:02:57

@elzee: Köszi. Engem inkább ez a 40 éves érdekelne, hihi. :D

elzee 2013.08.02. 09:30:37

@akov: Rákérdezek, hátha megy... Ami biztosan van, az LBV 2003, meg 2004.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.08.02. 15:24:41

@akov: az ilyen értelmetlen, idegenes szóhasználatra gondoltam (a jó nebulóra rápirító "tanárbácsi" hangján, ami lehet, nem ment át)
süti beállítások módosítása