A Borrajongó

Poeira

2013. július 11. 06:00 - akov

A fantasztikus Wine & Soul után a Pinhão-Völgy átellenes oldalára kanyarogtunk, a szintúgy butik méretű és igencsak komoly névnek számító Poeirához. Az alapító, Jorge Moreira, Portugália fiatal sztárborászainak egyike. A kilencvenes évek közepétől hét évjáratot nyomott le az itthon „tucattermékeiről” ismert, de a Douroban magas szakmai színvonaláért tisztelt Real Companhia Velhanál. Viszonylag messze került a szőlőtől, ezért 2001-ben megvásárolt egy apró, elhanyagolt birtokot itt a Pinhão jobb partján.  Mikor Jorge először ideérkezett, irdatlan nagy szárazság volt, a szőlők tikkadtak, a terepjáró meg fullasztó porfelhőbe burkolta a romos kis birtokközpontot. Ezt kellett szeretni, erre az alapra lehetett építeni, és a friss projekt neve máris adott volt: Poeira, azaz por. Egy évvel később Jorge a közeli Quinta de La Rosa főborásza lett, ahol a tulajdonos az elismert, de csak másodvonalba sorolt borok minőségét szerette volna csúcsra járatni. Mivel Moreira sikerrel járt és láthatólag jó viszonyba került a La Rosa tulajdonosaival, a két pincészet kapcsolatát ma szoros együttműködés és közös projektek jellemzik.

poeira3.jpg

Kilátás a Poeiratól

Jorge Moreiraval beszéltünk meg időpontot, de Jorge egyéb elfoglaltsága okán pár nappal előbb kimentette magát és helyettesét, Nuno Barrost, a Quinta de La Rosa borászát küldte. A magát Provesende falu külterületére pozícionáló Poeira a valóságban az erdővel borított, meredek hegyoldalon függeszkedik. Jelzések hiányában gondosan rejtve marad a gyanútlan látogató elöl, a dűlőutak meg nem úgy néznek ki, mint ahol terepjáró nélkül érdemes próbálkozni. Szerencsére Nuno egy „négykerekessel” vár bennünket, hogy az erdőn és a nagyon is tengelytörőnek tűnő utakon lezötykölődjünk az apró birtokközpontig.

poeira2.jpgA Poeira összesen kilenc hektár szőlőterületet, két hektár olívát és három hektár erdőt jegyez. Mikor a kétezres évek elején Jorge először megvizsgálta a birtokot, érdeklődését a dűlők északi kitettsége keltette fel. Sokan mondták neki, ez nem fog működni, majd gond lesz az éréssel, gyenge lesz az alapanyag. Jorge azonban pont ezt a „gyengeséget” szerette volna, hiszen hidegen hagyták a Douro sokszor szuperérett, nemzetközi stílusban elkészített, sűrű borai. Az északi kitettség kevesebb napos órát, kevesebb hőösszeget, borra fordítva kevesebb színt és alkoholt, több savat, frissebb aromát jelent. Mivel Portói készítése nem szerepelt a tervek között, az egész ideálisnak tűnt a Douro eleganciájának megfogalmazásához.

A szőlőterület művelése organikusan történik, réz és kén alapú szereket használnak. A kékszőlős fronton rendelkeznek öreg tőkés kevert ültetvénnyel, valamint fajtiszta touriga nacional, touriga francesca és sousão telepítésekkel. Utóbbi fajtát lebecsülték korábban, de mára számos pincészet próbálkozik a nagy beltartalmú és színanyagban gazdag bort adó sousãoval. Fehérbor is van, ennek gerince a Douroban rendhagyó albariñora épül. Amikor 2004-ben telepítettek, felfedeztek egy védettebb, árnyékosabb, a nedvességet jobban tartó területet, ez lett a fehérek helye. A pincészet épülete rendkívül pici, a technikát egy ősöreg kosárprés, négy hűthető lagares, pár acéltartály és egy kontingensnyi francia hordó képezi. A Poeira néven futó zászlósborból 13-15.000, a Pó de Poeira (kb. „porból por”) másodborból 35.000, a Pó de Poeira fehérből pedig 9-10.000 palack telik meg évente.

poeira4.jpgMunka a szőlőben. Kötözés és hajtásválogatás.

Pó de Poeira Branco 2011

80%-ban albariño, 20%-ban gouveio házasítása. Fele acélban, fele használt francia hordóban erjed. Illatában remek fa, virág, citrus-orientált gyümölcsösség, nagyfokú tisztaság. Kóstolva nagyon magas, egy kissé kockás állagú sav jellemzi. Nyári alma, grapefruit, szép fa, közepes lecsengés, benne citrusos fanyarság. Nekem picit nyers ez a stílus, lehetne intenzívebb és mélyebb. 13,5%. 13,0 EUR körül. 5/6p

Pó de Poeira Tinto 2010

Részben a kevert öreg tőkés, részben a fiatalabb fajtatiszta ültetvények házasítása. 9-12 hónapot töltött használt francia hordókban. Fűszeresen meleg illat, földdel, rózsával, borsos hűvösséggel. Aromái savanyú gyümölcsökre emlékeztetnek, köszönhetően a valóban magasabb, szinte citrusos érzetű savaknak. Szép vezetésű, fókuszált korty, ízléses fahasználattal. Koncentrált, érlelésre is alkalmas. 14,0%. 16,0 EUR. 6/7p

poeira1.jpgHőcserélős lagares. Kis pince, kevés hely, a hordók is jól elvannak a lagaresben.

Poeira 2010

Emblematikus címke a minden évjáratban másmerre tekeredő borászati gégecsővel. 70 év feletti tőkekor, field blend, 12-14 hónapot érik új és másodtöltésű francia fában. Összesen 48 hordó készült belőle. Varázslatos illat, meleg hatású, fűszeres, vonzóan rózsás-virágos karakterrel, pici talán zárt. Kisebb testben is nagyon koncentrált, jó magas savval, fekete ribizlivel, kevés aszaltas állagú gyümölcsösséggel és rettentő elegáns fűszerességgel. A sav szinte citrusos, feszes szerkezetet ad, a bor mély aromái simán megbirkóznak vele. Sok tannin, hozzá versenyképes aromaintenzitás és nagyon hosszú lecsengés. Remek minőségű és ízléssel alkalmazott fa. 30,0 EUR. 7p+

>>> A Douro sorozat cikkeihez

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr495399690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fiskális 2013.07.12. 10:16:31

Mivel erről nem raktál fotót, s először el sem tudtam képzelni a dolgot, ide teszem:

www.poeira.pt/img/pages/po_tinto.jpg

ill.

cdn.shopify.com/s/files/1/0122/2502/products/poeira_grande.png?758

Elég bizarr ötlet amúgy :-)

Tóth-Ferenc (törölt) 2013.07.12. 10:51:36

"technikát egy ősöreg kosárprés..."

Itt meg a sok őrült azt hiszi, hogy csak érvényesülhet, hogy ha először összeharácsol egy soksok milliós pincét. Van hova fejlődni.
Üdv.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.07.12. 11:00:56

@Tóth-Ferenc: :)

Mondjuk ezt a kosárprést úgy kell elképzelni, hogy egyrészt régi volt és nagy (nem tudom hány mázsa szőlő fér bele), de makulátlanul fel volt újítva. Titan márkájú, ahogy nézem a fotóimat.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.07.12. 11:23:14

@Fiskális: Köszi, igen érdekes és minden évben másmerre kanyarodik. A név okán ("Por") azt gondoltam, hogy ez egy porszívó csöve :), de rákérdeztem, nem az, csak egy gégecső, amit a pincében használatos.

Fiskális 2013.07.13. 13:37:06

@akov: mondjuk ez úgy ősöreg, mint Kossuth bicskája a monoki múzeumba, hogyaszongya 1920-ban a rozsdás pengéjét cserélték ki, a százéves évfordulóra meg nem régen szép új nyelet kapott:-)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.07.13. 13:48:43

@Fiskális: A cucc szerintem 20. sz. eleji koru. Szepen felujitottak. Konceptualis valtas nemigen volt...

Fiskális 2013.07.13. 13:58:58

@akov: a felújítás, javítás itt előny, ellentétben a Kossuth-bicskával:-)
süti beállítások módosítása