A Borrajongó

Szentesi mátrixban

2013. július 03. 06:00 - akov

Megünneplendő Szentesi Jóskát, a borászok borászát, meg azt, hogy csak úgy van és ontja magából a tabudöntögető borokat, egy igazán rendhagyó kóstolóra került sor. Egy baráti társaság gyűjteményének és a pincében „elásott” készleteknek hála ezúttal nem csak horizontálisan, de vertikálisan is éles képet kaphattunk a Szentesi Pincében folyó munkálatokról. Olyannyira rendhagyó kóstoló volt ez, hogy egyik-másik bornál a termelő sem igen sejtette mire számítson. És valóban, vajon mire kell gondolni, amikor egy elfeledett, sőt lesajnált borvidékről 5-10 éves fehér- vagy vörösborok forognak a pohárban? No, ennek jártunk utána.

szentesi_jozsef.jpg

Vörös Dinka 2009

Harmadik évjárat, ballonos tétel. A vörös dinkának hatalmas fürtjei, apró, rózsaszín bogyói és vastag kocsánya van. Testes, olajos folyású, mégis könnyedre veszi a figurát. Nem komplex, de lédús és friss, tisztán definiált fehér húsú gyümölcsei vonzóvá teszik a bort. Éppen elegendő sav, kis maradékcukor, közepes lecsengés. Jó inni. Egyedi jelenség, szerintem érdemes volna másnak is foglalkozni a fajtával. 5p+

Rajnai Rizling 2004

Hűvös és csapadékos év, 8.1g/l sav. Illatát a petrolosság és a palackérés aromái dominálják. Kóstolva tartalmas, nagyon sok, citromos érzetű, savanyúba hajló savval. Gyümölcsössége visszafogott, kesernyés-fanyar utóízzel, tapadós extrakttal zár. Életben van még, de már delelőjén túlhaladt. 4p

Rajnai Rizling 2005

Érett illat, mézzel, de a hűvös évjáratnak köszönhetően visszafogott zöldesség is van benne, elsőre egy jó kis vajbabfőzelék ugrik be. Ahogy melegszik, kellemes hordós hatás csatlakozik a többiekhez, illetve némi botrytiszt muzsikál a háttérben. Őt is markáns, citrusos sav jellemzi, olajos, fűszeres, visszafogott, de azért a 2004-esnél több gyümölccsel. Kandírozott és aszalt fehér húsúakra emlékeztet. Elég hosszú. 5p

Rajnai Rizling 2006

Érett, petrolos illat, fehér virágokkal, gyümölcshéjjal, citrusokkal, fűszerekkel, nagyon is rendben van. Szájban olajos állagú, érett, jelentős sóssággal, citrusokkal, aszalt fehér húsúakkal. Jó fókusz, a sav magas, de elég szépen illeszkedik a kortyba. Hosszú lecsengés, kellemes savanyú gyümölcsösséggel. 6p

Rajnai Rizling 2007

Nagyméretű, új Stockinger hordóban érett. Sajnos újraerjedt a palackban, jelentős CO2 van benne, uralják az autolízises aromák. A pontozástól eltekintek.

Rajnai Rizling Bátyus 2008

Az első Bátyus, 10g/l cukor, 7g/l sav. Illatában finom petrolosság és fehér virágok. Testes, olajos, szép tiszta. Alma, nyári alma, szőlő, valamint kandírozott citrushéj adják aromáit. A csiszolt savasság jó partit alkot a maradékcukorral. Zamatos és nagyon hosszú. Meglepett, remek állapotban van. 6/7p

Zengő 2004

Az egyetlen zengő évjárat, amely szárazra kiment. Kellemes virágos illat, meglepően friss, fűszeres, minimális palackbukéval, golden almával. Testes, kóstolva is friss, elég jelentős savval, kissé savanykásba is fordul. Totálisan életben van, a palackérés aromái inkább a háttérben, a fehér húsú és savanyú gyümölcsösség inkább az előtérben muzsikálnak. Közepes lecsengés, a vége üresedésbe hajlik. Ettől függetlenül rendben van. 5p

Zengő 2007

Illatában alma, grillázs, karamell, fehér húsú gyümik. Kellemes, de nem túl komplex. Testes, vastag, érett almával, aszaltak nyomaival és savanyú gyümölcsökkel. Magas sav, jó szerkezet, enyhe tannintartalom, elég hosszú lecsengés. Kis héjas kesernyével zár, egy icipici oxidáció és talán illó is érezhető, de jócskán határérték alatt lehet. Meglepően jó kiállású zengő. 6p-

Zengő 2008

Stockinger másodtöltés. Virágos, fehér húsú gyümölcsös illat, érett almával, barackkal, kellemes fás hatással. Szintén vastag, elég sok cukorral, érett almás és citrusos, valamint trópusi gyümölcsös hatással. Kirobbanóan zamatos, mindene sok, magas az alkohol, magas a sav, de valahogy mégis borrá áll össze. A zengőre jellemző grillázsos-karamelles jegyek fokozzák a komplexitást. Összetett, nagyon zamatos és elegendően hosszú, egy kevés tanninnal a végén. Top Ungarische zengő, az tuti. Fiatalon is kedveltem. 6p+

nadap_traki.jpgNadap látványa a Szentesi Pince szőleiből.

Csókaszőlő 2004

Nocsak, a legelső csókaszőlő. Ballonos technológia, aszús palackba töltötték le, kereskedelmi forgalomba nem került. Két palack is kinyílt, az egyikben volt némi seprő, ezért különböztek egymástól, talán a seprős volt jobb formában. A seprő nélküli illatban hatott frissebbnek, rózsával, cseresznyével, borsos fűszerességgel, de kóstolva könnyedséget és keskenyebb szerkezetet villantott. A seprős verzió kissé zárt illattal, csokis-kakaós aromákkal különböztette meg magát. Kóstolva pici tejességet, szép tiszta cseresznyét és piros bogyósok lekvárjait mutatta. Közepes tannin, finom fűszeresség, közepes-hosszú lecsengés, meggyes és savanyú gyümölcsös zárással, aszaltak villanásaival. Közel tíz éves bor és vitán felül áll a lábán! 6p-

Csókaszőlő 2007

Szintén ballonos. Kis mentolosság és eukaliptusz, cseresznye, meggy, kék virágok és fűszerek illatoznak belőle. Minimális palackbuké gazdagítja. Kóstolva a közepesnél valamivel testesebb, intenzív meggyes aromái kiegészülnek egy pici aszaltas-lekváros érettséggel. Közepes tannin, a közepesnél több sav, szép zamatosság, összességében elég jó szerkezettel dicsekedhet. Hosszú lecsengés, túlérett, meggyes utóízzel. 6p

Csókaszőlő 2008

Szintén ballonos. Meleg illat, fűszerrel, borssal, virágokkal, aszalt gyümölcsökkel, meggyel, pici mentolossággal és fekete földdel. Testes, cseris-meggyes, izgalmasan fűszeres, jó sav és kellemes tannin adják a meglepően jó struktúrát. Mintha 1-2g/l cukor is lenne benne, csak éppen lök egyet a zamatosságon. Szép egység, hosszú lecsengés. Meggyőző. 6/7p

Kadarka 2007

Ballonos. Visszafogott illat, lekvárral, aszaltakkal, virággal, cseresznyével, pici illó is érezhető. Kóstolva az illat tükre, közepes tannin, savassága savanyú gyümölcsöket idéz. Aszaltas lecsengés, pici illó. 5p+

Kadarka 2009

Jamie Goode 94 pont, mint tudjuk. Szintúgy ballonos, még ebben az évben sem jött össze egy hordóval. Mélyebb szín, illata zárt. Kóstolva viszont intenzív, kadarkához mérten testes, nagyon tiszta, fűszeres, meggyes, savanyú gyümölcsös. Közepes tannin, a jó sav feszes kortyot ad, a lecsengés nagyon hosszú, benne aszaltakkal és a fajta fűszereinek élő emlékével. Remek bor, nincs kérdés. 7p+

Kékfrankos 2002

Sajnos dugós. Uff.

Kékfrankos 2003

250 tőkéről, találomra vásárolt klón. A tíz év ellenére közepes-mély rubin szín. Illatában paradicsom, pici mentolosság, meggy, fűszer, gombásság, de azért friss gyümölcsök is jutnak belé. Testes, meggyes, meglepően friss és fajtajelleges, remek savval, sok szép gyümölccsel. Elég sok, poros állagú tannin. Tiszta, elegáns, picit üresedő véggel, de később még egy aszaltas-fűszeresség azért visszakacsint. Nagyon tetszik. 7p

Kékfrankos 2009

Zárt illat, fülledt kissé, de meleg karakterű, pici krumplis földesség költözött belé. Testes, zamatosan gyümölcsös, főként meggyre emlékeztet. Közepes-magas tannin, jó sav, hosszú lecsengés. Jó paraméterekkel rendelkezik, de a 2003-as most jobban szerepelt. 6p

Velence Cuvée 2003

Régi hordóban érett. Tavaly év végén kóstoltam, rettentően tetszett, még sok friss jegyet vonultatott fel. Ez a palack sajnos nincs ennyire jó állapotban. Minimális friss gyümölcs van benne, inkább már az aszaltas vonalon mozog, gyantás hatású, makacs, tapadós tanninnal. Elég hosszú, de tanninosan kesernyés lezárással. Mindazonáltal fogyasztható, csak kaja kéne hozzá. 5p

Velence Cuvée 2007

Cabernet sauvignon, franc, merlot és egy egészen kevés petit verdot. Illatában meggy, túlérett meggy, virág, fűszerek, remek minőségű fahordó, pici mentolosság. Testes, szintén meggyes és fekete bogyós, minimális túléréssel. Pazar állapotban van, lendületes savval, elegáns, mégis erőteljes. Az új francia hordót teljesen beépítette, a fa csak vonzó fűszerességgel színez. Az érőfélben lévő bordeaux-iak cédrusos-gyantássága teszi még komplex-szebbé. Rettentő hosszú lecsengés. Az az érzésem van, nehéz lenne mellé méltó hazai vöröset találni. 7/8p

Velence Cuvée 2009

35% cabernet sauvignon, 35% franc, 30% merlot és egy minimális részben petit verdot. Fiatalosabb illat, szuperérett gyümölcsösséggel, füstösséggel, jól érezhető fás hatással, földességgel. Testes, a szuperérett és aszaltba hajló gyümölcsösség határán táncol, telt idomú, intenzív, de mégis jó sava van. Egy árnyalattal lehetne feszesebb. Magas, de érett tannin, hosszú lecsengés. Az aszaltas irányba indult el. 7p-

Merlot 2007

Nemrég írtam erről a borról, engem akkor mellbe is vágott, kicsattanó állapotban volt. Igaz, az a palack három napig szellőzött, emennek ennyi idő nem jutott. Illata zárt, minőségi fás jegyek és piros bogyósok mocorognak. Közel magas sav, sok, de érett tannin, viszonylag fiatalos piros és fekete bogyós gyümölcsösség. Hosszú és kiegyensúlyozott, minőségi fával. Szép bor, de előző találkozásunk ennél jóval összetettebbre sikerült. 6/7p

pazmand_cuvee.jpg

Pázmánd Cuvée 2008

40% pinot noir, 25% merlot, 25% kadarka, 10% kékfrankos. Végül is egy hordótöltögetés kényszerű eredménye. Nekem mindig nagy kedvencem volt, mert egyszerre tudott könnyed és elegáns, de mégis mély lenni. Rettentően vonzó illat, minőségi fával, meleg fűszerességgel, rózsával, piros bogyósok lekvárjaival, minimális, a háttérben bujkáló zöldességgel. A közepesnél testesebb, tisztán definiált, főként piros bogyósokra és lekvárjaikra alapozott aromatika. Feszes sav, mesés intenzitás, jó szerkezet és nagyon hosszú lecsengés. Jelentős mennyiségű, de kiváló minőségű francia fa keretezi, amely valahogy részévé vált ennek a kiváló bornak. Csúcsközelben van, szépen megérett, de még akár fektethető is, nagy baja nem lehet. 7p

Így esett hát, hogy a Szentesi Pince évtizednél is hosszabb történetét egyetlen este végigpörgettük. Igaz, bőven volt mi kimaradt. Nem volt pezsgő, nem volt pinot noir, de a sok-sok ballonos tétel sem sziporkázhatott ma este. Ennek ellenére is eleget láttunk. A minimál-intervencionista módon, vagy, ahogy a termelő mondja, „nulla technológiával” készített borok köszönik szépen, megvannak, és jól tűrik az idő vasfogát. Élmény volt látni, hogy a lesajnált zengő vagy az egyesek által már leírt csókaszőlő milyen állapotban bújt elő a palackokból. És persze ez még semmi, hiszen a kékfrankos évről-évre kiváló, a kadarka az ország egyik legjobbja – minő fájó dolog ez Egernek, Szekszárdnak –, a bordeaux-i fajták pedig rendre vidám koncertet adnak a Velencei-tó partján. Persze lehet apróságokon vitatkozni, mit kéne így vagy úgy, de azt gondolom, a fenti sor a Gazdát igazolja. Gratulálunk!

(A kóstolónak a Mészáros Gabriella fémjelezte Borkollégium adott otthont. Köszönet az igazán remek vendéglátásért!)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr595386669

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2013.07.03. 09:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.07.03. 10:02:37

Nekem a 2009-es kékfrankos az egyik legjobb interpretációja a fajtának. Nálam simán erős 7 pont volt.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.07.03. 10:08:52

@rszabi: Nekem is tetszett korábban, elképzelhető, hogy vagy én vagy a palack nem voltunk toppon!

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.07.03. 10:22:04

@akov: Vagy csak simán a sor volt annyira erős, hogy nem villogott. :)

csite 2013.07.03. 10:42:26

2002KF-ért kár, az egy példamutató bor

demisec · http://thepit.blog.hu 2013.07.03. 12:33:35

Autolízises aromák alatt mit értesz a rajnai/07-nél, ha megkérdezhetem?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.07.03. 13:48:29

@demisec: Hát azt, hogy a buborékokon kívül is nagyon pezsgőszerű volt. Nyilván bedurrantak benne az élesztők, amik aztán el is haltak.

Fiskális 2013.07.03. 22:05:04

Azért csak kiderül, hogy a cizelált és kimunkált tudás tudja a legtöbbet tenni a szőlővel. Aztán jöhet terroár, düllő, éghajlat és istenharagja meg minden, de a spiritusz, a tiszta munka, az a lényeg. Én ebből ezt olvasom ki engedelmetekkel. Engem egyébként ez igen megnyugtat, jó dolog ezt itt is látni.